Sokulmadan Yaban Arısından Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Her ne kadar korkutucu ve göz korkutucu olsalar da, eşek arıları özellikle akıllı değildir ve sokulmadan yalnız bir veya iki eşek arısından kurtulabilmeniz gerekir. Ancak, yaban arısını öldürmek ne kadar cazip olsa da, saldıran bir yaban arısı sürüsünden kaçınmak istiyorsanız bu muhtemelen en kötü seçeneğinizdir. Birçok yaban arısı türü, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde veya öldüklerinde feromon salgılar ve bu da yakınlardaki diğer yaban arılarını çekebilir, bu nedenle genellikle en iyisi herhangi bir ölümcül güç kullanmadan onlardan kurtulmaktır. Yine de, yaban arısı ile ilgili yapışkan bir durumdan zarar görmeden kurtulmak istiyorsanız, arkanızdayız!

Bilmeniz Gerekenler

  • Sokmaları önlemek için kalın, uzun kollu giysiler, şapka ve yüz maskesi takın.
  • Yaban arısını öldürmek için bir sineklik kullanın veya bir sprey şişesinde ılık su ve 2-4 yemek kaşığı (30-59 mL) bulaşık sabunu çözeltisiyle uzaktan püskürtün.
  • Ya da bir pencere açın ve yaban arısının gitmesini bekleyin. Yaban arısını dışarı üflemek için pencereye doğru bir vantilatör tutun.

Adımlar

Kendinizi korumak için giyinin.

  1. sokmalardan kaçınmak için kalın giysiler ve uzun kollar giyin.
    Sokmalardan kaçınmak için kalın giysiler ve uzun kollar giyin. Başınızı örtmek için örgü bir şapka takın, boynunuzu, burnunuzu ve ağzınızı bir atkıyla koruyun ve gözlerinizi güvende tutmak için gözlük veya büyük bir gözlük takın. Ayakkabı, uzun pantolon ve eldiven giyin. Yaban arılarının çoğu kalın giysilere nüfuz edemez, bu nedenle sokulma olasılığınızı en aza indirmek için kat kat giyinin.
    • Yaban arısını sokmadan çıkarma ihtimaliniz çok yüksektir, ancak yine de tedbirli olmak üzülmekten iyidir.
    • Eğer boş vaktiniz varsa ya da gelecekte karşılaşacağınız yaban arıları için sağlam bir kıyafet istiyorsanız, her zaman bir arıcı kıyafeti yapabilirsiniz.

Yaban arısının saldırganlaşmaması için sakin olun.

  1. bir sürü aceleci hareket yaparsanız, yaban arısı saldırabilir.
    Bir sürü aceleci hareket yaparsanız, eşek arısı saldırabilir. Yaban arılarının büyük çoğunluğu sizinle hiçbir şey yapmak istemez ve kışkırtılmadıkları sürece sizi rahat bırakırlar. Yakınlarınızda bir yaban arısı varsa, derin bir nefes alın ve bir sonraki hareketinizi planlamak için yavaşça uzaklaşın. Ona vurmaya, çırpınmaya veya korkmaya başlarsanız, yaban arısı saldırabilir.
    • Çoğu yaban arısı türü, yuvalarına çok yaklaşmadıkları veya yiyecek hissetmedikleri sürece insanlardan kaçınır. Şu anda bir yaban arısı sürüsü tarafından kuşatılmadığınıza göre, muhtemelen bir yuvanın yakınında değilsiniz. Bu, yakınınızda yiyecek olduğu anlamına gelir. Yemek yiyorsanız ya da bir çöp kutusunun yakınındaysanız, biraz uzaklaşın ve eşek arısı sizi takip etmesin.

Sabun ve suyla kendiniz bir sprey hazırlayın.

  1. eğer yapmazsanız't have commercial spray, make your own.
    Ticari spreyiniz yoksa kendiniz yapın. Bir sprey şişesini 16,9 sıvı ons (500 mL) su ve 2-4 yemek kaşığı (30-59 mL) sıvı bulaşık sabunu ile doldurun. Şişenin kapağını kapatın ve çalkalayın. Yaban arısını doğrudan spreyinizle buğulayın ve size doğru gelmesi ihtimaline karşı birkaç adım geri çekilin (gelirse, çoğunlukla hareketsiz kalacaktır, bu yüzden çok fazla endişelenmeyin). Sabun ve su eşek arısını öldürecektir.
    • Yaban arısı anında ölmezse, sonraki 5-30 saniye içinde ölmesi gerekir. Sabun gözeneklerini tıkar ve yaban arısının nefes almasını ya da hareket etmesini imkansız hale getirir.

Yaban arısını öldürmek için sineklikle vurun.

  1. tek bir vuruşta başarabileceğinizi düşünmüyorsanız bu riskli bir seçenektir.
    Tek bir hamlede başarabileceğinizi düşünmüyorsanız bu riskli bir seçenektir. Yaban arıları hızlıdır ve saldırıya uğradıklarını hissettiklerinde saldırganı sokmaya çalışacaklardır. Nişancılığınız ve hızınız konusunda kendinize güveniyorsanız, bir sineklik alın ve eşek arısının hareket etmeyi bırakmasını bekleyin. Ardından, yaban arısını yere sermek için sert ve hızlı bir şekilde saldırın.
    • Yaban arısını vurduğunuzda %100 öldüğünden emin olun. Yaban arısını sadece yaralarsanız, diğer yaban arılarını çeken bir feromon salgılayabilir.
    • Eğer bir yumruk atar ve ıskalarsanız, saklanmak için koşun. Sokulmaktan kaçınmak istiyorsanız biraz uzaklaşın ve onunla savaşmak için dönmeyin.

Ticari yaban arısı spreyi ile ıslatın.

  1. etiketinde eşek arısı yazan herhangi bir böcek ilacı spreyi onu öldürmelidir.
    Etiketinde eşek arısı yazan herhangi bir böcek ilacı spreyi eşek arısını öldürecektir. Bu spreyler sıvı veya köpük halinde bulunur ve her ikisi de tek bir eşek arısını sorunsuz bir şekilde öldürecektir. Ne kadar uzakta durmanız gerektiğini görmek için etiketi okuyun, dikkatlice nişan alın ve yaban arısını püskürtün.
    • Bu spreylerin çoğu iyi bir mesafeden etki edecek şekilde tasarlanmıştır. Çoğu durumda, yaban arısını 10-20 fit (3,0-6,1 m) uzaklıktan vurabilmeniz gerekir.
    • İç mekandaysanız, yaban arısının lekelenmesini önemsemediğiniz bir alana konmasını beklemek isteyebilirsiniz. Birçok ticari yaban arısı spreyi yağ bazlıdır ve püskürttüğünüz yüzeyde küçük renk değişiklikleri oluşabilir. Etiketi okuyarak ahşap, metal veya alçıpanın boyanmasıyla ilgili bir şey yazıp yazmadığını öğrenin.

Yaban arısı yuvasından kurtulmak için böcek ilacı kullanın.

  1. yuvayı yok edin...
    Yuvayı eşek arılarının daha az aktif olduğu gece saatlerinde yok edin. Yaban arıları toplu halde yaşarlar, bu nedenle genellikle gruplar halinde yuva yaparlar. Eşek arıları için özel olarak tasarlanmış bir kutu böcek ilacı alın ve etiketindeki talimatları okuyun. Geride durun ve yuvanın girişine bol miktarda böcek ilacı püskürtün. Sonra hemen oradan uzaklaşın.
    • Çoğu durumda, bir böcek ilacı uygulaması bir koloniyi yok etmek için fazlasıyla yeterlidir. Ertesi gün etrafta dolaşan herhangi bir eşek arısı görürseniz, işlemi tekrarlayın.
    • Eğer yapabiliyorsanız, bunu yapması için bir profesyonel kiralayın. Bu, eşek arısı yuvasını %100 ortadan kaldırmanın ve yeniden oluşmamalarını sağlamanın en güvenli yolu olacaktır.

Yaban arısını güvenli bir şekilde dışarı salmak istiyorsanız onu tuzağa düşürün.

  1. yalnız bir yaban arısı bir pencere veya duvarda dinleniyorsa, dikkatlice dışarı çıkarın.
    Yalnız bir yaban arısı bir pencere veya duvarda dinleniyorsa, dikkatlice dışarı çıkmasına izin verin. Önceden yapılmış bir yem tuzağı kullanabilir veya 'bardak ve kağıt' hareketini kullanabilirsiniz. Korkutucu görünebilir, ancak üzerine dikkatlice bir fincan yerleştirir, altına bir kağıt kaydırır ve yaban arısını dışarı bırakırsanız yaban arısı korkmayacaktır. Yaklaşmak istemiyorsanız, yerel yapı malzemeleri mağazanızdan bir yaban arısı yem tuzağı alın. Talimatları okuyun ve yaban arınızın yakınına kurun. Yaban arısı tuzağa girdiğinde, onu dışarı çıkarın ve gitmesine izin verin.
    • Yem tuzaklarının eşek arıları veya kağıt eşek arıları üzerinde işe yaraması pek olası değildir. Ancak sarı arılarınız varsa işe yarayacaktır!
    • Fincan ve kağıt hareketini yalnızca, özellikle üzgün görünmeyen yalnız bir yaban arısı varsa ve yakınlarda bir yuva olmadığından eminseniz yapın.
    • Yaban arısı bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor gibi görünüyorsa (yani bir pencere veya duvarın yakınında takılıyorsa ve yemek yemiyorsa), onu serbest bıraktıktan sonra geri dönme olasılığı çok düşüktür.
    • Yaban arısı 30 dakika kadar sonra tuzağa girmezse, onu sizden uzağa koyun. Bir yem tuzağını çok uzun süre dışarıda bırakmak, bölgenize daha fazla yaban arısı çekebilir.

Dışarıya sirke ile bir öldürme tuzağı kurun.

  1. rahatsız edici bir yaban arısı bitkilerinizi rahatsız ediyorsa, bir tuzak kurun.
    Rahatsız edici bir yaban arısı bitkilerinizi rahatsız ediyorsa, bir tuzak kurun. İnternetten veya yerel mağazanızdan herhangi bir asılı yem tarzı yaban arısı tuzağı satın alın. Yem için 2 ölçek su, 2 ölçek elma suyu, 2 ölçek elma sirkesi, ½ ölçek şeker ve birkaç damla bulaşık sabunu kullanın. Tuzağı dışarıya kurun ve eşek arıları ile dolduğunda boşaltın. Eşek arıları sorun olmaktan çıkana kadar gerektiğinde yeniden doldurun.
    • Bu tuzakları her 2-3 günde bir ve yağmur yağdığında yeniden doldurun.
    • Sabunu atlamayın! Sabun, bu tuzaklardaki eşek arılarını öldürecek tek bileşendir.
    • Bu kendin yap sirke tuzakları bazı yaban arısı türlerinde işe yaramayabilir.
    • Ayrıca bir yaban arısı tuzağı yapabilir ve onu yemlemek ve bakımını yapmak için talimatları takip edebilirsiniz.
    Uzman Yanıtı
    Q

    Parfümler arıları çekebilir mi?

    Steve Downs

    Canlı Arı Temizleme Uzmanı
    Steve Downs, Canlı Bal Arısı Çıkarma Uzmanı, Bal Arısı Koruma Uzmanı ve Los Angeles, Kaliforniya metro bölgesinde bulunan lisanslı bir arı çıkarma ve yer değiştirme işletmesi olan Beecasso Live Bee Removal Inc'in sahibidir. Steve, hem ticari hem de yerleşim yerleri için 20 yılı aşkın insancıl arı yakalama ve arı çıkarma deneyimine sahiptir. Arıcılar, tarımcılar ve arı hobicileri ile çalışan Steve, Los Angeles bölgesi genelinde arı kovanları kurmakta ve arıların hayatta kalmasını teşvik etmektedir. Bal arılarını koruma tutkusuna sahip olan Steve, kurtarılan arı kovanlarının yeniden yerleştirildiği ve korunduğu kendi Beecasso sığınağını oluşturmuştur.
    UZMAN TAVSİYESİ
    Steve Downs'ın cevabı:

    Bazı çiçek parfümleri ve vücut losyonları arıları çekebilir. Genellikle arılar insanları sokmak için saldırmazlar. Çoğu insan bir arıya yaslandığında veya üzerinde durduğunda sokulur, saldırdıkları için değil.

Bir pencere açın ve eşek arısının gitmesini bekleyin.

  1. tabii ki's eating, the wasp probably just wants to go outside.
    Yemek yemediği sürece, eşek arısı muhtemelen sadece dışarı çıkmak istiyordur. Yaban arısı içeride veya arabanızdaysa, tüm pencereleri açın. Mesafenizi koruyun ve eşek arısına çıkışı bulması için birkaç dakika verin. Yaban arısının zaten içeride olmak istememesi ihtimali yüksektir, bu nedenle kendi isteğiyle ayrılmakta sorun yaşamayacaktır.
    • Yaban arısı sahip olduğunuz bir yiyecek veya içecekten etkilenmiş gibi görünüyorsa, çekici öğeyi dışarıya koyun.

Onu öldürmeden sizden uzaklaştırmak için bir vantilatör kullanın.

  1. yaban arıları't withstand a strong wind, so grab a fan to blow it out.
    Yaban arıları güçlü bir rüzgara dayanamaz, bu yüzden onları dışarı üflemek için bir vantilatör alın. Bir fön makinesi, el tipi vantilatör ya da uzun uzatma kablosu olan bir masa vantilatörü kullanarak yaban arısını sizden uzaklaştırın. Bu, bazı pencereleri açtıysanız ancak eşek arısı hala gitmeyi reddediyorsa özellikle iyi bir seçenektir. Sadece en düşük hız ayarını kullanın ve yavaşça sizden uzaklaştırmaya çalışın. Arabadan veya odadan çıktıktan sonra pencereleri kapatın ve gününüze devam edin.
    • Yaban arısı hava akımını bir tehdit olarak algılamamalıdır, bu nedenle yaban arısını kızdırmak konusunda endişelenmeyin.
    • Konserve hava kullanarak da kurtulabilirsiniz. Ancak bu bir yaban arısı için çok güçlü olabilir, bu da yaban arısını yaralayabilir veya tahriş edebilir ve saldırganlaşmasına neden olabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yaban arıları insanlara saldırır mı?
    Yaban arıları biraz yavaştır. Nadiren insanlara saldırırlar. Ancak mesafenizi korumak en iyisidir.

İpuçları

  • Gerçekten terliyseniz ya da çok fazla parfüm veya kolonya kullanıyorsanız, mümkünse hemen yıkayın. Yaban arıları terden ve güçlü kokulardan etkilenir.
  • İç mekanda sizi rahatsız eden eşek arıları varsa ve bununla kendi başınıza uğraşmak istemiyorsanız her zaman bir profesyonel çağırabilirsiniz.

Uyarılar

  • Sokmalarına karşı alerjiniz varsa eşek arısını öldürmeye çalışmayın. Bir profesyonel çağırın ve bu işi onlara bırakın. Alerjiniz varsa ve sokulduysanız, gerekirse derhal tıbbi yardım alın.
  • Dışarıya tuzak koymanın iki büyük sorunu vardır. Birincisi, birçok tuzak yanlışlıkla arıları, uğur böceklerini ve diğer faydalı böcekleri öldürecektir. Bunun da ötesinde, eğer bu bir yem tuzağıysa, aksi takdirde yakınlarınızda olandan daha fazla eşekarısı çekersiniz.