Uçurtma Balığı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uçurtma balıkçılığı hem sığ hem de derin sularda tuzlu su balıklarını yakalamanın eğlenceli ve etkili bir yoludur. Bu balıkçılık yönteminde, bir serbest bırakma klipsi ile tutturulmuş bir yem ipi ile havada uçurulan bir uçurtma kullanılır. Bir balık ısırdığında, yem ipi klipsinden serbest bırakılır, böylece avınızı makaraya sarabilirsiniz. Uçurtma balıkçılığı bir teknede veya kıyıdan yapılabilir. İlk başta karmaşık görünebilir, ancak kuruluma alıştıktan sonra, kılıç balığı, yelken balığı ve ton balığı da dahil olmak üzere her türlü balığı kolayca yakalamak için bu tekniği kullanabilirsiniz.

Adımlar

Doğru Ekipmanı Almak

  1. adım 1 bir uçurtma-balıkçılık uçurtması edinin.
    Bir uçurtma balıkçılığı uçurtması edinin. Uçurtma balıkçılığı uçurtması, uçurtma balıkçılığı için özel olarak tasarlanmış kare bir uçurtmadır. Yem ipleriniz bağlıyken uçurtmayı havada uçuracaksınız. Yeni başladığınızda, 6-15 mph arasında değişen rüzgar hızları için yapılmış bir uçurtma arayın.
  2. adım 2 uçurtmanızın bağlı olduğu ipi tutmak için bir uçurtma makarası satın alın.
    Uçurtmanızın bağlı olduğu ipi tutmak için bir uçurtma makarası satın alın. En iyi sonuçlar için yüksek hızlı döner makaralı bir makara arayın. Yaklaşık 3 fit (0,91 m) uzunluğunda bir uçurtma makarası seçin. Uçurtma makaranızı Dacron veya örgülü Spectra misina gibi 50-80 pound (23-36 kg) misina ile sarmak isteyeceksiniz.
  3. adım 3 yem ipinizi tutmak için bir olta satın alın.
    Yem oltanızı tutmak için bir olta satın alın. Yem oltası, yeminizin bağlanacağı misinadır. Normal bir olta işe yarayacaktır, ancak elektrikli bir olta kullanmak daha kolay olabilir. Uçurtma balıkçılığı çok fazla makara gerektirir ve elektrikli bir olta, misinayı makaralamayı sizin için kolaylaştıracaktır.
  4. adım 4 bir uçurtma serbest bırakma klipsi kiti edinin.
    Bir uçurtma serbest bırakma klipsi kiti edinin. Serbest bırakma klipsleri, yem hattınızı uçurtma hattınıza bağlayacağınız klipslerdir. Uçurtma serbest bırakma klipsi kitleri önceden delinmiş klipsler, fırdöndüler ve çıtçıtlarla birlikte gelir, böylece uçurtma balıkçılığına gitmeye hazır olduğunuzda bunları hızlı bir şekilde monte edebilirsiniz.
  5. adım 5 yem hattınız için tüm malzemeleri getirin.
    Yem hattınız için tüm malzemeleri getirin. Metal bir uçurtma olta halkasına, bir olta mantarına, bir ağırlığa ve yuvarlak kancalara ihtiyacınız olacak. Bu malzemeler yem misinanızı uçurtma misinasına bağlamanıza, yeminizi sudayken izlemenize ve ısırdığında yakalamanıza yardımcı olacaktır.
  6. adım 6 hafif bir balıkçı lideri edinin.
    Hafif balıkçılık lideri alın. Balıkçılık lideri, normal misinayı kancaya bağlayan ince misinadır. Yanınızda en az 15 feet (4,6 m) olta ipi getirmeniz gerekecektir.
  7. adım 7 balıkçılık makaralarınızın her biri için bir olta tutucu getirin.
    Balıkçılık makaralarınızın her biri için bir olta tutucu getirin. Uçurtma makaranız için bir tutucuya ve kullandığınız oltaların her biri için bir tutucuya ihtiyacınız olacak. Olta tutucularınızı birbirine yakın tutmak en iyisidir, bu nedenle birden fazla olta ile balık tutacaksanız, birden fazla bölmesi olan bir tutucu arayın.
  8. adım 8 yem olarak canlı balık kullanın.
    Yem olarak canlı balık kullanın. Uçurtma balıkçılığı en iyi canlı yemle çalışır. Canlı yem uçurtma tarafından su yüzeyine yakın tutulur, burada mücadele eder ve büyük, aç balıkları çeker. Uçurtma balıkçılığını bu kadar etkili kılan da budur - yem su yüzeyindeyse balıkların ısırma olasılığı daha yüksektir.
    • Yeminiz için tirsi balığı veya güneş balığı gibi küçük balıklar kullanın.

Uçurtmanızı Hazırlama

  1. adım 1 uçurtmanıza küçük bir balon bağlayın.
    Uçurtmanıza küçük bir balon bağlayın. Bu şekilde uçurtma ipiniz koparsa uçurtmanız suya batmayacaktır. Her türlü orta boy balon işe yarayacaktır. Balonun ucundaki düğümü balığa çıkmadan önce uçurtmanızın çubuklarından birine sabitlemek için küçük bir kablo parçası kullanın.
    • Balonu çok fazla şişirmeyin yoksa patlayabilir.
  2. adım 2 uçurtmanızı uçurtma ipine bağlayın.
    Uçurtmanızı uçurtma ipine bağlayın. Uçurtma ipi, uçurtma çubuğunuzdan çıkan iptir. Uçurtmanızı misinaya bağlamak için uçurtma fırdöndünüzü (uçurtmanızdaki misinaların ucundaki küçük metal halka) alın ve uçurtma misinanızın ucundaki bilyeli fırdöndüye kancalayın. Bilyeli fırdöndüyü açmanız ve ardından uçurtmanızdaki fırdöndünün etrafına tekrar kapatmanız gerekecektir.
  3. adım 3 uçurtmanızı fırlatın, böylece's about 75 feet (23 m) from your boat or the shore.
    Uçurtmanızı teknenizden veya kıyıdan yaklaşık 75 fit (23 m) uzakta olacak şekilde havalandırın. Uçurtmayı teknenin veya kıyı şeridinin kenarından tutun ve uçurtma makaranızdaki ipi serbest bırakın. Uçurtmanın rüzgar tarafından sizden uzaklaştığını hissettiğinizde bırakın. Uçurtmanızın havaya yükselişini izleyin ve uçurtma yaklaşık 75 fit (23 m) uzaklaştığında uçurtma makaranızı kullanarak ipi durdurun.
    • Uçurtmanın mesafesinin tam olması gerekmez - sadece tahmin edebilirsiniz.
    • Uçurtmanız havalandıktan ve uçurtma çubuğunuz kilitlendikten sonra uçurma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
  4. adım 4 uçurtma ipinizin tabanına bir klips takın.
    Uçurtma ipinizin tabanına bir klips takın. Artık uçurtmanız havada olduğuna göre, yem ipinizi klipsleyebilmek için uçurtma ipine bir klips takmanız gerekir. Klipsinizi monte etmek ve misinaya takmak için uçurtma serbest bırakma klipsi kitinizle birlikte gelen talimatları izleyin. Klipsin şimdilik uçurtma çubuğuna yakın olmasını istersiniz, böylece daha sonra yem ipinizi kolayca takabilirsiniz.

Yem İpinizi Hazırlama

  1. adım 1 yem ipinizin ucuna metal bir halka geçirin.
    Yem ipinizin ucuna metal bir halka geçirin. Metal halka, uçurtma ipinize takılı olan klipsin üzerine takılacak olan şeydir. Yem ipi doğrudan içinden geçecek şekilde halkayı kaydırın. Elinizle yerinde tutun.
  2. adım 2 yem misinasının ucunu bir olta mantarının içinden geçirin.
    Yem misinasının ucunu bir olta mantarının içinden geçirin. Olta mantarı küçük, parlak renkli bir plastik parçasıdır. Mantarı, yemi gönderdikten sonra nerede olduğunu takip etmek için kullanacaksınız.
  3. adım 3 yem misinasının ucunu bir olta ağırlığından geçirin.
    Yem misinasının ucunu bir olta ağırlığından geçirin. Ağırlık, yeminizi suda tutmanıza yardımcı olacaktır. Ağırlıklar özellikle havanın gerçekten rüzgarlı olduğu günlerde faydalıdır.
  4. adım 4 yem misinasının ucunu bir fırdöndü üzerindeki halkaya bağlayın.
    Yem ipinin ucunu bir fırdöndü üzerindeki halkaya bağlayın. Fırdöndü, yem misinasını kullanacağınız olta liderine bağlayacaktır. Yem misinası fırdöndüye bağlandıktan sonra ağırlık, mantar ve metal halkanın hepsi misinanın üzerinde güvenli bir şekilde durmalıdır.
  5. adım 5 15 fit (4,6 m) olta misinasını fırdöndünün tokasına takın.
    15 feet (4,6 m) olta ipini fırdöndü üzerindeki tokaya takın. Olta ipi, yem hattınızı olta kancanıza ve yeminize bağlayacaktır. Olta ipini takmak için bir ucuna küçük bir halka yapın ve yerinde tutmak için bir düğüm atın. Yem misinanızın ucundaki fırdöndüyü açın ve ilmeği üzerine kaydırın. Ardından, fırdöndü tokasını kapatın.
    • Eğer 15 feet (4,6 m) balıkçı ipini ölçmek için mezuranız yoksa, uzunluğu tahmin edebilirsiniz.
  6. adım 6 olta ipinin serbest ucunu yuvarlak bir olta kancasına bağlayın.
    Balıkçılık liderinin serbest ucunu bir daire olta kancasına bağlayın. Olta kancasının ucunda lideri bağlayabilmeniz için küçük bir halka olmalıdır. Kancanın sağlam olduğunu anlamak için birkaç düğüm atın.
  7. adım 7 yem misinası üzerindeki metal halkayı uçurtma misinası üzerindeki klipse takın.
    Yem ipi üzerindeki metal halkayı uçurtma ipi üzerindeki klipse takın. Metal parça aşağı sarkacak şekilde klipsi serbest bırakın. Ardından, yem ipindeki halkayı metal parçanın üzerine kaydırın ve klipsi kapatacak şekilde parçayı tekrar klipsleyin. Yem ipiniz artık uçurtma ipinize güvenli bir şekilde bağlı olmalıdır.
    • Bir balık yeminizi ısırdığında, klipsinden kurtulacak olan yem misinasını çekecektir.

Yemi Misinanıza Takmak

  1. adım 1 açık gözlü bir iğnenin ucuna bir lastik bant ve yuvarlak kanca takın.
    Açık gözlü bir iğnenin ucuna lastik bir bant ve daire şeklinde bir kanca takın. İlk olarak, lastik bandı iğnenin açık ucuna asarak yerine sıkıca oturmasını sağlayın. Ardından, daire kancasını lastik banda asın. Bu noktada kancanın sağlam olması gerekmez.
  2. adım 2 i̇ğneyi canlı yeminizin arkasından geçirin.
    İğneyi canlı yeminizin arkasından geçirin. Bir miktar canlı yem alın ve bir elinizle tutun. Ardından diğer elinizi kullanarak iğneyi yemin sırtının bir tarafından geçirin ve diğer tarafından çıkarın.
  3. adım 3 i̇ğneyi ve lastik bandı yemin içinden çekin's back.
    İğneyi ve lastik bandı yemin arkasından çekin. Yuvarlak kanca yemin yan tarafına bastırıldığında çekmeyi bırakın. Daire kancayı yemin içinden çekmek istemezsiniz.
  4. adım 4 lastik bandı kancanın etrafına dolayın ve iğneyi çıkarın.
    Lastik bandı kancanın etrafına dolayın ve iğneyi çıkarın. Lastik bant şimdi yemin gövdesi boyunca ilmeklenmelidir. İğnenin üzerine geçirdiğinizde, iğneyi yemin yan tarafına doğru yerinde tutacaktır.
  5. adım 5 kancayı parmaklarınızla birkaç kez çevirin.
    Kancayı parmaklarınızla birkaç kez çevirin. Ardından, kancanın sivri ucunu alın ve lastik bandın arkasından öne doğru geçirin. Yem şimdi kancaya sabitlenmiş olmalıdır.

Uçurtmanızla Balık Tutma

  1. adım 1 yeminizi suya atın ve yem ve uçurtma iplerinizi serbest bırakın.
    Yeminizi suya atın ve yem ve uçurtma iplerinizi serbest bırakın. Onları bıraktığınızda, uçurtma rüzgar tarafından çekilirken yem ipinizin bağlı olduğu klipsin havaya doğru ilerlediğini göreceksiniz. Bu gerçekleştiğinde, yeminiz de suya doğru çekilecektir.
  2. adım 2 yem 100-175 feet (30-53 m) açıkta olduğunda iplerinizi durdurun.
    Yem 100-175 feet (30-53 m) açıkta olduğunda iplerinizi durdurun. Mesafenin kesin olması gerekmez. Yem yeterince uzaklaştığında, hem yem hem de uçurtma iplerinizi kilitleyin, böylece artık serbest makara yapamazlar.
  3. adım 3 bir şeyin ısırmasını beklerken yem hattınızı dikkatlice izleyin.
    Bir şeyin ısırmasını beklerken yem ipinizi dikkatlice izleyin. Yem hattınızın yerini bulmakta zorlanıyorsanız, daha önce üzerine koyduğunuz parlak renkli mantarı arayın - yeminiz doğrudan onun altında yer alacaktır. Yeminiz su yüzeyine yakın bir yerde mücadele ediyor olacak ve bu da daha büyük balıkları çekecektir. Yakından izlemek istersiniz, böylece bir şeyin yemi ne zaman aldığını görebilirsiniz.
    • Mantar suyun 10 feet (3,0 m) altına inerse, mantar ile su yüzeyi arasında yaklaşık 10 feet (3,0 m) kalana kadar yem ipinizi sarın. Bu, yeminizin su yüzeyine yakın olmasını sağlayacak ve bu da daha fazla balık çekecektir.
  4. adım 4 bir şeyin ısırdığını gördüğünüzde oltanızı serbest makaraya alın.
    Bir şeyin ısırdığını gördüğünüzde oltanızı serbest makaraya alın. Yem ipindeki mantarın hızla düştüğünü görürseniz veya yem ipinin gerildiğini fark ederseniz, bu bir balığın yeminizi yakaladığının işareti olabilir. Balığın yemi kaptığı sırada sudan sıçradığını da görebilirsiniz. Bir ısırık alırsanız, oltanızı alın ve serbest makaraya koyun, böylece yem ipi dışarı çıkmaya başlar.
  5. adım 5 balığı kancalamak için yem ipinizi sarın.
    Balığı kancaya takmak için yem misinasını çekin. Bir balığın yemi aldığından emin olduğunuzda, balığı kancalamak ve tekneye veya kıyı şeridine doğru çekmek için yem misinasını hızla çekmeye başlayın. Yem ipiniz, onu uçurtma ipine bağlayan klipsinden kurtulmalıdır.
  6. adım 6 balığı tekneye veya kıyıya sürükleyene kadar yem misinasını çekmeye devam edin.
    Balığı tekneye veya kıyıya sürükleyene kadar yem misinasını çekmeye devam edin. Birkaç saniyede bir durun ve balığı kendinize doğru çekmeye yardımcı olmak için oltanızı geri çekin. Balığın büyüklüğüne bağlı olarak, onu içeri çekmeye çalışırken çok fazla dirençle karşılaşabilirsiniz. Balık teknenize veya kıyı şeridine yeterince yaklaştığında, misinayı tutun ve tekneye çekin.
  7. adım 7 yem ipinizi uçurtma ipinize yeniden bağladığınızda're ready to try again.
    Tekrar denemeye hazır olduğunuzda yem ipinizi uçurtma ipinize yeniden bağlayın. Klipsin içine ulaşana kadar uçurtma ipinizi sarın. Yem misinanızdaki metal halkayı klipsin içine geri takın, böylece 2 misina birbirine bağlanmış olur. Yuvarlak bir kancaya daha fazla canlı yem geçirin, iplerinizi yeniden bağlayın ve gitmeye hazırsınız!

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 6-15 mph menzilli uçurtma ile balık avlama uçurtması
  • Yüksek hızlı döner makaralı uçurtma makarası
  • Olta
  • 50-80 pound (23-36 kg) misina
  • Uçurtma serbest bırakma klips kiti
  • Kamış tutucular
  • Metal uçurtma olta halkası
  • Balıkçılık mantarı
  • Balıkçılık ağırlığı
  • Daire kancaları
  • Tirsi balığı veya güneş balığı gibi canlı yemler
  • Balıkçılık lideri
  • Açık göz iğnesi
  • Lastik bantlar