Uçurtma Sörfü Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uçurtma sörfü, çeşitli becerileri bir araya getiren heyecan verici bir spordur. Sanılanın aksine, öğrenmeye başlamak için çok iyi durumda olmanız gerekmez. Başlangıç seviyesindeki uçurtma sörfü orta düzeyde fiziksel uygunluk ve dayanıklılık gerektirir ve macerayı sevmeyenler için değildir. Ancak macerayı seven ve okyanusa yakın olan her yaştan kadın ve erkek uçurtma sörfünü mutlaka denemelidir!

Adımlar

Ekipmanınızı Seçme

  1. adım 1 doğru sörf uçurtmasını seçin.
    Doğru sörf uçurtmasını seçin. Yüksek stabiliteye, geniş rüzgar aralığına ve orta dönüş hızına sahip bir başlangıç veya eğitim uçurtması isteyeceksiniz. Başlangıç uçurtmaları genellikle daha küçüktür ve bu şekilde tanıtılır. Maksimum rüzgar üstü sürüş de önemlidir. Daha deneyimli hale geldikçe, kişisel tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir uçurtma tahtası seçmekte kendinizi özgür hissedebilirsiniz.
    • Vücut ağırlığınıza uygun bir uçurtma seçtiğinizden emin olun. Açıkça etiketlenmiş olmalıdırlar.
    • Normalde yeni başlayanlar önce yumuşak bir eğitim uçurtmasıyla pratik yapar; bu uçurtma 0,5 ila 1,5 metre kare boyutundadır. Daha sonra yerel rüzgar koşullarına bağlı olarak daha büyük bir uçurtma satın alacaksınız. Bu uçurtma yaklaşık 7 ila 13 metre kare boyut aralığında olacaktır. Daha hafif rüzgarlar için daha büyük uçurtmalar, daha kuvvetli rüzgarlar için ise daha küçük uçurtmalar kullanırsınız.
    • Emin değilseniz, bir dalış veya sörf mağazası çalışanına sorun.
  2. adım 2 bir uçurtma sörfü tahtası seçin.
    Bir uçurtma sörfü tahtası seçin. Doğru uçurtma sörf tahtasını seçmek çok önemlidir. Her uçurtma sörfçüsü farklıdır ve sizin için rahat olanı bulmanız gerekir. Yeni başlayanlar genellikle daha büyük, daha dengeli tahtalar isteyecektir. Kilonuza uygun bir board seçtiğinizden emin olun.
    • Tahtanız çok ağır olmamalıdır. Tek elinizle taşıyabilmelisiniz.
    • Ayaklarınızı tahtaya bağlı tutmak için güvenli bağlamalara sahip olduğundan emin olun.
    • Daha yetenekli hale geldikçe, daha fazla rocker ile daha küçük bir tahta almak isteyebilirsiniz, böylece numaralar yapmayı öğrenebilirsiniz.
  3. adım 3 güvenlik ekipmanlarınızı bir araya getirin.
    Güvenlik ekipmanlarınızı bir araya getirin. Tahtanızda güvenli bağlamalara sahip olmanın yanı sıra güvenlik ekipmanlarına da ihtiyacınız olacak. Özellikle yeni başlayan biriyseniz, en azından bir darbe yeleği ve bir kask isteyeceksiniz. Uçurtmanızın emniyet serbest bırakma işlevini kullanabilmek için kendinize bir emniyet tasması taktığınızdan da emin olun.
    • Ayrıca, özellikle soğuk suda bir dalgıç kıyafeti giymek isteyebilirsiniz.
    • Güvenli bir mayo gereklidir. İpli bir bikini muhtemelen işe yaramayacaktır.

Karada Uçurtma Sörfü Yapmayı Öğrenmek

  1. adım 1 uçurtmanızı şişirin.
    Uçurtmanızı şişirin. Herhangi bir şey yapmadan önce uçurtmanızı bir araya getirmeniz ve havaya kaldırmanız gerekecektir. Uçurtmanızı sırt üstü yatırın, pompaya bağlayın ve şişirin. İlk kez bir sörf uçurtması kurmak o kadar da zor değildir, ancak yardım edecek deneyimli bir arkadaşınız varsa daha kolaydır.
    • Şişirirken uçurtmanızı aşağıya bağlayın, böylece uçup gitmez.
    • Karada öğrenme sahilde veya hatta bir parkta yapılabilir.
    • Bunun için mutlaka suya yakın olmanız gerekmez, genellikle rüzgar sabittir.
  2. adım 2 uçurtmanızı fırlatın.
    Uçurtmanızı fırlatın. Fırlatma noktasına doğru rüzgâr yönünde geriye doğru yürüyün, ilerlerken ipinizi temiz bir şekilde arkanızda bırakın. Partneriniz uçurtmayı ters çevirmeli ve rüzgârı yakalamak için rüzgâr penceresinin kenarında uçurtma hazır bir şekilde durmalıdır. Hazır olduğunuzda, arkadaşınıza uçurtmayı fırlatması için bir işaret verin. Uçurtma yukarı ve mümkün olduğunca yükseğe uçmalı, aynı zamanda ortalanmalıdır.
  3. adım 3 uçurma alıştırması yapın.
    Uçuş alıştırması yapın. Uçurtmanızı karada uçurmaya alışın. Uçurtmanın kontrolü her zaman sizde olmalıdır. Dönüş pratiği yapmak için kontrolü kaybetmeden uçurtmayı sağa ve sola doğru uçurma alıştırması yapın. Kontrolü sağladığınız alana rüzgar pencereniz denir. Kendi uçurtmanızın rüzgar penceresine alışana kadar pratik yapmaya devam edin.
    • Çoğu uçurtma için bu pencere yaklaşık olarak solda saat 11 yönünde ve sağda saat 1 yönünde olacaktır.
    • İsterseniz ve alan açıksa, uçurtmanızı uçurma alıştırması yaparken bir kaykaya binebilirsiniz.

Suya Doğru Hareket Etmek

  1. adım 1 kendinizi ıslatın.
    Kendinizi ıslatın. Uçurtmanın temel mekaniği konusunda rahat olduğunuzda, sıra suya girmeye gelir. Bunu ilk başta board olmadan ve 20 knot'ın altındaki rüzgar koşullarında yapacaksınız. Suyun nispeten açık bir alanında olduğunuzdan emin olun. Kimsenin 100 metre yakınınızda olmasını istemezsiniz. Karadayken yaptığınız uçuş egzersizlerinin aynısını uygulayın.
    • Rüzgar altınızdaki alanın açık olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Muhtemelen oraya varacaksınız!
  2. adım 2 vücut sürükleme alıştırması yapın.
    Vücut sürükleme alıştırması yapın. Uçurtma havadayken, suyun içinden geçen rüzgârı kullanarak kendinizi ileri geri sürükleme alıştırması yapın. Sörf tahtası olmadan 'uçurtma sörfü' yapacaksınız. Uçurtmanızı rahatça kontrol edene kadar bunu yapın. Bu güvenlik için çok önemlidir, bu nedenle daha fazla ilerlemeden önce bu konuda pratik yaptığınızdan emin olun.
    • Kaybolan bir sörf tahtasını geri almak zorunda kalırsanız bunu nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekecektir.
  3. adım 3 tahtanıza binin.
    Tahtanıza binin. Uçurtmanız havadayken, koşum takımınızdan destek alarak suda arkanıza yaslanın. Ardından ayaklarınızı tahtanın üzerine koyun ve bu hisse alışmak için yüzün. Hazır olduğunuzda, kendinizi ayakta durma pozisyonuna çekin. Dümen tutmaya veya sörf yapmaya başlamadan önce dengenizi korumak için ağırlık merkezinizi aşağıda tutun.
    • Çok hızlı veya agresif bir şekilde ayağa kalkmayın - diğer tarafa devrilebilirsin!
    • Sezon dışında 'board becerilerinizi' bir kaykay üzerinde geliştirebilirsiniz.
  4. adım 4 yön değiştirme alıştırması yapın.
    Yön değiştirme alıştırması yapın. Tahtanızın üzerinde olduğunuz için uçurtmayı döndürmek artık daha zor olacaktır. Uçurtmayı başınızın üzerine getirmek için direksiyon çubuğunu ileri doğru itin. Bu sizi yavaşlatacak ve uçurtmayı rüzgar penceresinin diğer tarafına daha kolay taşımanızı ve ters yönde başlamanızı sağlayacaktır.
  5. adım 5 pratik yapın.
    Pratik yapma pratiği. Roma bir günde inşa edilmedi ve uçurtma sörfü ustalaşması uzun zaman alan bir hobidir. Havada uçurtma varken bir board üzerinde ne kadar çok zaman geçirirseniz, becerileriniz o kadar gelişecektir. İlk başta yavaş başlayın ve her zaman güvende kalın.

Uzman Soru-Cevapları

Video

İpuçları