Bir Kriket Sopası Nasıl Hızlıca Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kriket sopasını oyunda kullanmadan önce, vuruş yüzeyindeki söğüt ağacını sıkıştırmanız gerekir; bu işleme vurma denir. Ahşabı düzgün bir şekilde sıkıştırmak için bir tokmakla 20.000 vuruş gerekebilir, ancak sopanızın vuruş yapabilmesini ve oyuna hazır olmasını sağlamak için gerekli bir süreçtir!

Adımlar

Sopanın Yağlanması

  1. adım 1 sopanın düz tarafına 1 çay kaşığı (4,9 ml) ham keten tohumu yağı dökün.
    Sopanın düz tarafına 1 çay kaşığı (4,9 mL) ham keten tohumu yağı dökün. Yağı doğrudan sopanın üzerine koyun. Yağı herhangi bir çıkartmaya veya sopanın sapına yaklaştırmaktan kaçının. Keten tohumu yağı, söğüt ağacının liflerini nemlendirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olur ve sopanın sıkıştırılmasını kolaylaştırır.
    • Pişmiş keten tohumu yağı kullanmayın, çünkü bu ahşabın nemini alacaktır.
    • Ham keten tohumu yağı internetten veya nalburlardan satın alınabilir.
  2. adım 2 yağı parmaklarınızla veya yumuşak bir bezle ahşaba sürün.
    Yağı parmaklarınızla veya yumuşak bir bezle ahşabın üzerine sürün. Kriket topu ile temas edebileceğinden tüm düz alanı kaplayın. Yağın eşit şekilde yayıldığından ve sopanızın herhangi bir bölgesinde birikmediğinden emin olun.
    • Keten tohumu yağı ile kaplı bezler katalize olabilir, yani kururken ısı üretebilir ve muhtemelen yanabilir. Paçavraları hava geçirmez, yanmaz bir kapta saklamadan önce kurumaları için açık havada bırakın. Paçavraları tehlikeli atık toplama olduğunda bertaraf edin.
  3. adım 3 yağı sopanızın kenarlarına sürün.
    Yağı sopanızın kenarlarına sürün. Sopanın kenarlarının da vurulması ve yuvarlatılması gerekecektir, bu nedenle yağı her bir kenarın üzerinde gezdirmek önemlidir. Yağı getirin 1⁄4 inç (6,4 mm) aşağıya doğru parmağınızla sürün ve kenarlara yedirin.
  4. adım 4 yağı 24 saat boyunca bekletin.
    Yağı 24 saat boyunca bekletin. Sopanızı yüzü yukarı bakacak şekilde tutun, böylece yağ ahşabın içine sızar. Yağın kuruyana kadar tam bir gün boyunca emilmesine izin verin.
  5. adım 5 sopayı 2 kez daha yağlayın.
    Sopayı 2 kez daha yağlayın. Bu, ahşabın nemle dolmasını ve sopanızın bir tokmak darbesini çatlamak yerine emmesini sağlayacaktır. Her seferinde, başka bir kat uygulamadan önce yağın 24 saat kurumasını bekleyin.

Kenarların ve Burunların Yuvarlatılması

  1. adım 1 uzun kenara 45 derecelik açıyla bir sopa tokmağıyla vurarak çukurlaşmasını sağlayın.
    Uzun kenara 45 derecelik açıyla bir sopa tokmağıyla vurarak çukurlaşmasını sağlayın. Yuvarlak vuruş yüzeyine sahip sert ahşap bir sopa tokmağı kullanın. Sopayı bir elinizde tutun ve baskın elinizle sopanın 1 kenarına iz bırakacak kadar güçle vurun.
    • Kenarlara 90 derecelik açıyla vurmayın. Bu, sopanın vuruş yüzeyini küçültür ve hasara neden olabilir.
    • Kenarlara vurmak için tokmak yerine eski bir kriket topu da kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 sopanızın kenarını pürüzsüz, yuvarlak bir görünüme sahip olacak şekilde aşağı doğru çalışın.
    Sopanızın kenarını pürüzsüz, yuvarlak bir görünüme sahip olacak şekilde aşağı doğru çalışın. Sopanın kenarına aynı miktarda güçle vurmaya devam edin. Kenarın eşit olduğundan emin olun, böylece hiçbir alan daha yüksek veya daha alçak olmaz.
    • Sopanın alt kısmına vurmaktan kaçının.
  3. adım 3 i̇şlemi sopanızın diğer uzun kenarı üzerinde tekrarlayın.
    İşlemi sopanızın diğer uzun kenarında da tekrarlayın. Sopanın her bir kenarının açısının aynı olduğundan emin olun. Sopayı, vuruş yüzeyinin kısa ucu veya parmak ucu göz hizasında olacak şekilde tutun. Düzgün ve yuvarlak olduklarından emin olmak için sopanın her iki kenarını da kontrol edin.
  4. adım 4 sopanızın ucuna vurun.
    Sopanızın ucuna vurun. Sopayı bir masaya sabitlemek için bir masa kelepçesi kullanın, böylece ayak ucuna vururken hareket etmez. Sopanın ucundaki köşeleri düzleştirin ve kenarı yuvarlayın. Kenarı daha da sıkıştırmak için yavaşça güç artırın.

Vuruş Alanını Sıkıştırma

  1. adım 1 sopanızı düz kenarı yukarı bakacak şekilde sıkıştırın.
    Sopanızı düz kenarı yukarı bakacak şekilde kelepçeleyin. Alt kısmının zarar görmemesi için sopanın altına bir bez yerleştirin. Sopayı sabitlemek için bir masa kelepçesi kullanın, böylece bir tokmakla kolayca vurabilirsiniz.
  2. adım 2 düz alanın ortasına vurarak çukurlaşmasını sağlayın.
    Düz alanın ortasına vurarak çökmesini sağlayın. Sopanıza zarar vermemek için ne kadar güç kullanmanız gerektiğini yavaşça test edin. Tokmağı vuruş alanının ortasında bir girinti bırakacak kadar güçle sallayın.
    • Sopanın üzerinde bir girinti görmek zorsa, kelepçeyi gevşetin ve bir çukur açıp açmadığınızı görmek için ışığa tutun.
  3. adım 3 yüzey eşitlenene kadar sopanın düz yüzüne vurun.
    Yüzey düzleşene kadar sopanın düz yüzüne vurun. Top yüzeyin herhangi bir yerine vurulabileceği için sopanın tüm düz alanına tekrar tekrar vurun. Sopanın yüzü boyunca ilk girintiyi yapmak için kullandığınız güç miktarının aynısını kullanın.
  4. adım 4 i̇şlemi daha sert vuruşlarla tekrarlayın ta ki've struck it 20,000 times.
    İşlemi 20.000 kez vurana kadar daha sert vuruşlarla tekrarlayın. Tüm süreç yaklaşık 6 saat sürmelidir. Gücü artırdıkça, sopanın yüzeyini düz olacak şekilde yapmaya devam edin.
    • Tahtaya vurma sürenizi 10 veya 15 dakikalık seanslara bölün, böylece tükenmezsiniz.
    • Ara sıra tırnağınızla ahşabı test edin. İlk başta tırnağınız ahşabın yüzeyinde bir iz bırakmalıdır, ancak vurduktan sonra bastırmak daha zor olacaktır.
  5. adım 5 sopayla yumuşak atışlar yapma alıştırması yapın.
    Sopayla yumuşak atışlar yapma alıştırması yapın. Bir arkadaşınızdan eski bir kriket topuyla size yumuşak atışlar yapmasını isteyin, böylece siz de sopayla onlara vurabilirsiniz. Bu, sopanın herhangi bir bölümünün dengesiz vurup vurmadığını tespit etmenize yardımcı olur. Düzensiz vuruşlar varsa, geri dönün ve bu bölgelere bir tokmakla tekrar vurun.
    • Yeni bir top kullanmak, yanlış vurulması halinde sopaya zarar verebilir.
    • Alternatif olarak, topu bir çorabın içine koyun ve bir ipe bağlayın. Salıncak yapmak için ipi bir ağaç dalının üzerine koyun. İleri geri sallanırken topa vurun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Sopamı iki günlük vuruş süreci içinde hazır hale getirebilir miyim?
    Vuruş işlemi 3 ila 4 gün sürecektir, bu nedenle 2 gün içinde kullanmanız mümkün olmayacaktır.
  • Soru
    Sopayı bir kez yağladıktan sonra tokmaklamak uygun olur mu?
    Evet sorun olmaz, ancak sopayı en az iki kez yağlamanızı tavsiye ederim.
  • Soru
    Eğer sopamı sopa yağı olmadan vurduysam, sonra sopa yağı ile vurduysam, ikinci kez de yağlamalı mıyım?
    Bir kat yağ işe yarayacaktır, bu nedenle sopayı ikinci kez yağlamanıza gerek yoktur.

Video

İpuçları

  • Birçok kriket sopası satıcısı, sopayı sizin için bir vuruş makinesi ile vuracaktır. Bu hizmetin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için sopa satıcısıyla iletişime geçin.

Uyarılar

  • Keten tohumu yağına batırılmış bezler sarılırsa katalize olur, yani ısı üretir ve yanabilir. Hava geçirmez, yanıcı olmayan bir kapta saklamadan önce kuruması için asın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ham keten tohumu yağı
  • Masa kelepçesi
  • Yuvarlak vuruş yüzeyli sopa tokmağı
  • Eski kriket topu