Bir Evcil Hayvan Isırığının Ciddi Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Evcil hayvanlar stresli olduklarında, tanımadıkları kişilerle veya tanımadıkları yerlerde bırakıldıklarında ya da uygun şekilde bakılmadıklarında ısırabilirler. Birçok evcil hayvan ısırığı evde tedavi edilebilecek küçük yaralanmalardır, ancak her evcil hayvan ısırığı acil tedavi gerektirir. Sadece küçük bir çizik ve ciltte tahriş gösteren bir ısırık muhtemelen ciddi değildir. Kırılmamış deride hızlı ve ağır morarma, kırılmış deride ağır veya kontrol edilemeyen kanama, deride birden fazla delik veya deriye sıkışmış diş gibi bir nesne varsa ısırık daha ciddidir. Isırığın ciddi olduğunu düşünmeseniz bile, tavsiye için yine de bir doktor çağırmalısınız. Isırığın ciddi olup olmadığından emin değilseniz, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın.

Adımlar

Acil Travma Kontrolü

  1. adım 1 isırığın ciddiyetini belirleyin.1Isırığın ciddiyetini belirleyin. Mağdurun durumunun ne kadar ciddi olduğunu değerlendirmek için ısırığa bakın. Morarma, delinmiş deri, kanama ve yaraya sıkışmış nesneler gibi belirtileri kontrol edin. Morarma veya kanama ne kadar şiddetli görünüyorsa, ısırık o kadar kötüdür.
    • Ciltte sadece küçük çizikler ve tahriş görülen bir ısırık muhtemelen ciddi değildir. Sabun ve ılık suyla temizlenmeli ve iyileşirken izlenmelidir, ancak muhtemelen tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymayacaktır.
    • Ek müdahale gerektirebilecek ciddi bir ısırıkta kırılmamış deride hızlı ve ağır morarma, kırılmış deride ağır veya kontrol edilemeyen kanama, deride birden fazla delik veya deriye saplanmış diş gibi bir nesne bulunur.
  2. adım 2 hayvanın türünü belirleyin.2Hayvanın türünü tanımlayın. Mümkünse, ısırığa neden olan hayvanın türünü hızlı bir şekilde belirlemeye çalışın. Doğal olarak zehirli sürüngenler, amfibiler ve araknidler dişsiz olabilir veya olmayabilir ve pitbull ve rottweiler gibi güçlü çeneye sahip köpekler daha büyük acil yaralanmalara neden olabilir.
    • Evcil hayvan sizin değilse, sahibine türüne veya cinsine kadar ne tür bir hayvan olduğunu sorun.
    • Belirli bir egzotik evcil hayvan türünün zehirli olup olmadığını bilmiyorsanız, daha fazla bilgiye sahip olup olmadıklarını görmek için hızlıca çevrimiçi arama yapın veya yerel bir veterinerin ofisini arayın.
  3. adım 3 kan kaybı olup olmadığına bakın.3Kan kaybı olup olmadığına bakın. Birçok evcil hayvan ısırığında az miktarda kanama yaygındır, ancak hızlı veya kontrol edilemeyen kanama hızla sorun haline gelebilir. Isırık bölgesine bakarak kanın yavaşça yaradan dışarı çıkıp çıkmadığını ya da hızlı bir akış veya yoğun kan fışkırması olup olmadığını görün.
    • Ne kadar kan kaybedildiğine bakılmaksızın, yarayı yükselterek ve mümkün olduğunda yaraya basınç uygulayarak aşırı kan akışını durdurmaya çalışın. Kanın başkalarına bulaşmasını önlemek için tıbbi gazlı bez veya havlu kullanın.
    • Kan kaybını fark ederseniz, kaybı yavaşlatmak için hızlı hareket etmek ve tıbbi yardım almak önemlidir. Kanamayı kontrol altına aldıktan sonra hemen bir doktora görünmeniz gerekir. Kanamayı 10 dakika içinde durduramazsanız 911'i arayın. Bir kişinin kanının yüzde 15'i kadar az bir kaybın olumsuz yan etkileri olabilir.
  4. adım 4 ağrı seviyelerini değerlendirin.4Ağrı seviyelerini değerlendirin. Deriyi parçalayan bir evcil hayvan ısırığı muhtemelen bir tür rahatsızlığa neden olacaktır. Ancak aşırı ağrı, kanama veya kırık kemik gibi yüzeyin altındaki sorunların bir göstergesi olabilir. Kırık derinin altında tanımlanabilir bir rahatsızlık hissedip hissetmediklerini görmek için ısırık mağduruna danışın.
    • Ayrıca etkilenen bölgeye çok hafif bir baskı uygulayarak ağrı seviyelerini test edebilirsiniz. Isırılan kişi normal bir dokunuşa aşırı tepki veriyorsa, bu deri altında travma olduğunu gösterebilir.
  5. adım 5 ek yaralanmaları bulun.5Ek yaralanmaları bulun. Isırığa, evcil hayvanın kişiyi yere düşürmesi veya bir duvara itmesi gibi başka bir güç eşlik etmişse, ciddi morarma, beyin sarsıntısı veya ciltte başka kırılma ve yırtılmalar gibi diğer potansiyel yaralanmaları arayın. Isırık ciddi olmasa bile, eşlik eden yaralanmalar ciddi olabilir.
    • Ek yaralanmalar özellikle büyük cins bir köpek gibi daha büyük bir hayvan bir çocuğu veya zaten yaralı bir bireyi ısırdığında yaygın olabilir.
    • Ek travma belirtileri arasında çarpma noktasında ağrı veya şişlik, kırık deri ve/veya kanama veya çarpılan bölgede ağır morarma olabilir.
  6. adım 6 acil tıbbi tedavi isteyin.6Acil tıbbi tedavi isteyin. Herhangi bir fiziksel travma belirtisi fark ederseniz, daha fazla sorunun ortaya çıkıp çıkmayacağını görmek için beklemeyin. Bir klinikte veya acil serviste tıbbi yardım alın. Doktorlara, ısırığa ne tür bir hayvanın neden olduğu, ne zaman gerçekleştiği ve ısırık mağdurunun bildirdiği herhangi bir ağrı veya semptom dahil olmak üzere ısırık hakkında bildiğiniz her şeyi bildirin. Aşağıdaki durumlarda acil tıbbi tedavi almalısınız:
    • ısırık şiddetli bir saldırıdan kaynaklanıyorsa.
    • ağır kanama varsa.
    • Yüzde, gözlerde veya kafa derisinde yaralanma varsa.
    • Isırık, kuduz koruması almamış veya almamış olabilecek başıboş bir evcil hayvan veya ev hayvanından kaynaklanıyorsa.

Ek Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi

  1. adım 1 evcil hayvan hakkında soru sorun's rabies vaccination history.1Evcil hayvanın kuduz aşısı geçmişini sorun. Isıran evcil hayvan size ait değilse, sahiplerine hayvanın aşı geçmişini sorun. Özellikle, 'Evcil hayvanınızın son kuduz aşısının kayıtlarını ve son bir yıl içinde yaptırdığı diğer aşıları görmek istiyorum' deyin.
    • Hayvan sahibi size bu bilgileri vermeyi reddederse, yerel hayvan kontrol ofisinizi arayın ve gerekli bilgileri edinmek için yardım isteyin.
    • Isıran evcil hayvan sizin evcil hayvanınızsa, tüm aşılarının güncel olup olmadığını görmek için veteriner kayıtlarını kontrol edin.
    • Evcil hayvanın güncel bir kuduz aşısı yoksa, yarayı ılık suyla yıkayın ve acil veya acil bakım tesisinden acil tıbbi yardım alın.
    • ABD'de kuduz vakalarının çoğuna yarasalar, rakunlar, kokarcalar ve tilkiler neden olsa da, herhangi bir ciddi ısırık için evcil hayvanın aşılarını kontrol etmelisiniz.
  2. adım 2 enfeksiyon için izleyin.2Enfeksiyon için izleyin. Kedi ısırıkları gibi bazı ısırıkların enfekte olma olasılığı daha yüksektir. Yarayı, şişlik, kızarıklık veya ısırılan bölgeyi hareket ettirmede zorluk gibi erken enfeksiyon belirtileri açısından yakından izleyin.
    • Isırığın söz konusu hayvan veya ısırığın gerçekleştiği koşullar nedeniyle enfekte olma olasılığı olduğunu düşünüyorsanız, derhal doktorunuzla iletişime geçin ve 'Bu evcil hayvan ısırığının enfekte olabileceğinden endişeleniyorum. Herhangi bir acil tıbbi müdahale öneriyor musunuz?'
    • Isırığı yumuşak sabun ve ılık suyla yıkayın, antibiyotik merhem sürün ve enfeksiyon olasılığını azaltmak için ısırığı aldıktan hemen sonra temiz bir bandajla sarın.
  3. adım 3 tetanos belirtilerini izleyin.3Tetanoz belirtilerini izleyin. Deriyi parçalayan hayvan ısırıkları, tetanoza neden olan bakterilerin vücuda girmesine izin verebilir. Isırılan kişi son 5 yıl içinde tetanos aşısı olmadıysa veya hastalığa karşı aşılanmadıysa acil tıbbi yardım alınmalıdır.
    • Aşılanmış olanlar, en son tetanos aşılarını sormak ve doktorlarının o sırada herhangi bir ek önleyici bakım önerip önermediğini görmek için pratisyen hekimlerine danışmalıdır.
    • Tedavi edilmediği takdirde tetanos belirtileri dört gün gibi kısa bir sürede ortaya çıkabilir ve çene krampı, istemsiz kas sertleşmesi, yutma güçlüğü, nöbet, ateş ve kalp atış hızında artış gibi belirtileri içerir.
  4. adım 4 bir doktora başvurun's opinion.4Bir doktorun görüşünü alın. Bir ısırıkla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, acil bir travma veya enfeksiyon belirtisi göstermese bile, doktorunuza danışmak yine de yararlı olabilir. Mümkün olan en kısa sürede bir randevu ayarlayın ve evcil hayvan ısırığını değerlendirmelerini istediğinizi bildirin.
    • Herhangi bir ağrı, hassasiyet veya kalıntı ağrıyı doktora bildirin. Bu, deri altında bir şeyin hasar gördüğünün göstergesi olabilir.
    • Doktorunuza sizi ne tür bir hayvanın ısırdığını ve ısırığın ne kadar zaman önce gerçekleştiğini bildirin. Hayvanın aşı durumu hakkında sahip olabileceğiniz her türlü bilgiyi de ekleyin.
    • Doktorunuza 'Bu yaralanma için ne tür bir bakım veya tedavi önerirsiniz?' diye sorun. Tüm yara bakım rutinlerini uygulayın ve reçete edilen ilaçları talimatlara uygun şekilde alın.
  5. 5-Belirli durumlarda derhal tıbbi yardım alın. Ne olursa olsun bir ısırık için derhal tıbbi yardım almanız gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar şunları içerir:
    • Bir kedi tarafından ısırılmak.
    • Bir köpek tarafından el veya ayaktan ısırılmak.
    • Derin, büyük ve/veya dikiş gerektirecek kadar büyük bir yırtılmaya neden olan bir ısırık almak.
    • Kırık bir kemik veya iç yaralanma olması.
    • Bir çocuk başından ısırıldığında.
    • Kızarıklık, irin, şişme ve kötüleşen ağrı gibi enfeksiyon belirtileri olduğunda.
    • Isırık diyabet, kanser, karaciğer, akciğer hastalığı, AID veya bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan başka bir rahatsızlığı olan bir kişi tarafından gerçekleştirilmişse.

Gelecekteki Evcil Hayvan Isırıklarını Önleme

  1. adım 1 evcil hayvanınıza ısırmamayı öğretin.1Evcil hayvanınıza ısırmamayı öğretin. Isırmanın sorumlusu köpeğiniz veya kediniz ise, bir eğitim programına kaydolun veya evde evcil hayvanınızla birlikte çalışarak ona ısırmamayı öğretin. Genellikle, birçok hayvan kurtarma merkezi ve barınağın saldırgan evcil hayvanlar için eğitim programları vardır. Arayın ve programlarının toplumdaki evcil hayvanlara da açık olup olmadığını sorun.
    • Yılan, kurbağa veya küçük memeli gibi kolay eğitilemeyen bir evcil hayvanınız varsa, evcil hayvanın etkili bir kilitleme mekanizmasına sahip uygun bir muhafazada tutulduğundan emin olun.
    • Tutmak için eldiven gibi belirli ekipmanlar gerektiren bir evcil hayvanınız varsa, evcil hayvanınızı her tuttuğunuzda ekipmanı her zaman doğru şekilde kullandığınızdan emin olun.
  2. adım 2 yaklaşan bir ısırığın belirtilerini bilin.2Yaklaşan bir ısırığın belirtilerini bilin. Farklı hayvan türlerinin ısırmak üzere olabileceklerini gösteren farklı işaretleri vardır. Potansiyel ısırık risklerini belirlemeye yardımcı olmak için köpekler ve kediler gibi tipik evcil hayvanlar için yaygın sıkıntı belirtilerini öğrenin.
    • Bir köpeğin ısırmak üzere olduğuna dair işaretler arasında hırlama, havlama, hırlama, kulakları geriye atma, agresif kuyruk sallama, tekrarlanan stres esnemesi ve daha fazlası sayılabilir.
    • Bir kedinin ısırmak veya tırmalamak üzere olduğuna dair işaretler arasında vücutta artan sertlik ve kuyruk seğirmesi yer alır. Kediler özellikle karın masajı sırasında da ısırmaya eğilimlidir.
  3. adım 3 tanımadığınız evcil hayvanlardan uzak durun.3Tanımadığınız evcil hayvanlardan uzak durun. Bir evcil hayvanın arkadaş canlısı olup olmadığını bilmiyorsanız, dikkatli olun. Sahipleriyle konuşana ve evcil hayvanın tavırları hakkında daha iyi bir fikre sahip olana kadar tanımadığınız evcil hayvanlardan güvenli bir mesafede durun.
    • Yeni bir evcil hayvana ilk kez yaklaşmak istediğinizde, sahibine 'Evcil hayvanınıza dokunmamın bir sakıncası var mı? Evcil hayvanınızla etkileşime girerken dikkat etmem gereken herhangi bir mizaç sorunu var mı?'
    • Evcil hayvan sahibinin size talimat vermesine veya evcil hayvanlarıyla ilk kez nasıl etkileşime gireceğinizi göstermesine izin verin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Saldırgan evcil hayvanlar, sahibinin gelecekteki ısırma olaylarını önlemek için adımlar atmasına yardımcı olabilmeleri için yerel hayvan kontrol toplumunuza bildirilmelidir.
  • Tehlikeli veya saldırganlık ya da anksiyete eğitimi alan bir evcil hayvanınız varsa, evcil hayvan başkalarıyla güvenli bir şekilde etkileşime girene kadar onu yabancılardan uzak tutun.

Uyarılar

  • Küçük evcil hayvan ısırıkları bile uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi yaralanmalara neden olabilir. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, derhal tıbbi yardım alın.