Parmağınızı Burkup Burkmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Burkulan parmaklar, futbol ve basketbol gibi sporlarda nispeten yaygın sakatlanmalardır. Neyse ki, burkulan bir parmak rahatsız edici olabilir ve günlük aktiviteleri engelleyebilir, ancak ciddi bir yaralanma değildir. Parmağınızın burkulduğunu, kramp girip girmediğine veya kızarıp kızarmadığına bakarak ve şişip şişmediğini inceleyerek anlayabilirsiniz. Parmağınızın burkulduğunu mu yoksa kırıldığını mı anlamakta zorlanıyorsanız, doktorunuzdan randevu alın.

Adımlar

Parmağınızın Görsel Olarak İncelenmesi

  1. adım 1 parmağınız yana doğru bükülmüşse yanlarında şişlik olup olmadığına bakın.
    Parmağınız yana doğru büküldüyse yanlarında şişlik olup olmadığına bakın. Şişme, parmak burkulmasının başlıca belirtilerinden biridir. Parmağınız rahatsız edici bir şekilde bir tarafa veya diğer tarafa doğru bükülmüşse, parmak kemiklerine bağlı bağlar gerilmiş veya yırtılmış olabilir.
    • Parmağın büküldüğü karşı taraftaki tendonlar şişer. Parmağınız sola doğru çok fazla bükülmüşse, parmağın sağ tarafında şişlik olup olmadığına bakın.
  2. adım 2 geriye doğru bükülmüşse parmağınızın altını inceleyin.
    Geriye doğru bükülmüşse parmağınızın altını inceleyin. Parmağınızın yumuşak alt tarafının normalden daha şişkin görünüp görünmediğine dikkat edin. Eğer öyleyse, bu parmağınızın burkulduğunun ve parmağınızın tabanına yakın bağların gerildiğinin veya yırtıldığının bir işaretidir.
    • Parmağınızın şişip şişmediğinden emin değilseniz, diğer elinizdeki ilgili parmakla karşılaştırın.
  3. adım 3 parmağınızın bazı kısımlarının kırmızıya dönüp dönmediğine bakın.
    Parmağınızın bazı kısımlarının kırmızıya dönüp dönmediğine bakın. Şişmenin yanı sıra, burkulan bir parmağın en belirgin işareti kırmızı renk değişimidir. Parmağınızın yanlarını ve altını inceleyin. Parmak çevredeki parmaklardan daha kırmızıysa, muhtemelen burkulmuştur.
    • Kızarıklığın derecesi burkulmanın şiddetine göre değişecektir. Yani, parmağınız hafif burkulmuşsa, tendonu kaplayan deri hafif pembe olabilir.
    • Burkulma şiddetliyse, parmağın büyük bir kısmı belirgin şekilde parlak kırmızı olabilir.

Burkulmanın Ağrılı Belirtilerini Not Etme

  1. adım 1 yaralanmadan sonra parmağınızı normal şekilde kullanmaya çalışın.
    Yaralanmadan sonra parmağınızı normal şekilde kullanmaya çalışın. Parmağınızın burkulmuş olabileceğinden endişeleniyorsanız, ertesi veya 2 gün boyunca normalde kullandığınız gibi kullanmaya çalışın. Parmağınızın normal çalışmadığını, bükülmediğini, ağırlık tutamadığını veya kullanmak için çok acı verdiğini fark ederseniz, büyük olasılıkla burkulmuştur.
    • Örneğin, yaralı parmağınızla elinizi kullanarak bir galon süt alamıyorsanız, muhtemelen bir burkulma yaşıyorsunuz demektir.
  2. adım 2 parmak kaslarınızdaki kramp veya spazmlara dikkat edin.
    Parmak kaslarınızdaki kramp veya spazmlara dikkat edin. Bir parmak burkulduğunda, kasları genellikle etkilenir. Günlük rutininize devam ederken parmağınızı izleyin ve ağrılı veya rahatsız edici krampları not edin. Kramplar parmağınızın kendini bükülmüş bir pozisyona getirmesine neden olabilir. Burkulmalara genellikle kas spazmları da eşlik eder.
    • Dolayısıyla, parmağınızın seğirdiğini veya kendi kendine büküldüğünü fark ederseniz, muhtemelen burkulmuştur.
  3. adım 3 burkulan parmağınızda ne kadar ağrı hissettiğinizi not edin.
    Burkulan parmağınızda ne kadar acı hissettiğinizi not edin. Herhangi bir parmak yaralanması ağrılı olacaktır, ancak hissettiğiniz ağrının derecesi parmağınızın ne kadar ciddi şekilde burkulduğunu gösterecektir. Hafif ya da 1. Derece parmak burkulmaları çok az ya da hafif ağrıya neden olurken, orta ve şiddetli burkulmalar (2. ve 3. Derece) tipik olarak daha yoğun ve uzun süreli ağrıya neden olur.
    • Ağrı keskin ve şiddetli ise, parmağınızı ciddi şekilde burkmuş ya da kırmışsınız demektir. Kırık bir parmak genellikle şekilsiz veya deforme görünür ve uyuşukluk veya karıncalanma hissedilebilir.
  4. adım 4 parmağınızı düzeltin ve ucunun bükülü kalıp kalmadığına bakın.
    Parmağınızı düzeltin ve ucunun bükük kalıp kalmadığına bakın. Burkulan parmağınız kafa üstü çarpmışsa, sıkışmış olabilir ve potansiyel bir burkulmaya ek olarak potansiyel eklem hasarı olabilir. Bu durum 'tokmak parmak' olarak bilinir. Parmağınızı düzeltmeye çalışırsanız ve ucu açılı bir şekilde bükülü kalırsa, bir doktor veya hemşire tarafından profesyonel olarak atellenmesi gerekir.
    • Burkulmalar gibi, tokmak parmaklar da genellikle ağrılı veya hassas hissedilir ve şişmiş görünür.

Parmağınızı Teşhis Etmek İçin Doktora Gitmek

  1. adım 1 48 saat sonra parmağınız hala şiş, morarmış veya ağrılıysa bir doktora gidin.
    Parmağınız 48 saat sonra hala şiş, morarmış veya ağrılıysa bir doktora gidin. Burkulan parmağınızdan kaynaklanan ağrı şiddetliyse veya birkaç günden fazla sürüyorsa, pratisyen hekiminizden bir randevu alın. Parmağınızdaki hasarı değerlendirebilecek ve bağların burkulup burkulmadığını belirleyebileceklerdir.
    • Olaydan sonra parmağınızı bükemiyorsanız, yaralanmadan kaynaklanan ağrı günlük rutininize devam etmenizi engelliyorsa, şişlik, kızarıklık veya ağrı kötüleşiyorsa veya enfeksiyon belirtileri varsa (örn. yüksek ateş, kızarıklık, parmakta çizgiler) yerel bir Acil Bakım merkezine veya acil servise gidin.
  2. adım 2 parmağınızdaki yaralanmayı doktora anlatın.
    Parmağınızdaki yaralanmayı doktora anlatın. Doktora parmağınızın ne zaman ve nerede yaralandığını söyleyin. Ayrıca yaralanmaya nasıl maruz kaldığınızı da anlatın (örneğin, beyzbol oynarken topu yanlış yakaladıysanız). Yaralandığında parmağınızın hangi açıda olduğunu ve yaralanmanın hangi yönden geldiğini belirtin. Doktora ağrının ne kadar şiddetli olduğunu ve zamanla daha fazla mı yoksa daha az mı ağrılı hale geldiğini söyleyin.
    • Ziyaretiniz sırasında doktorunuz şişlik olup olmadığını kontrol etmek ve ağrının nereden geldiğini görmek için fiziksel bir muayene yapacaktır. Bu, burkulmanın ciddiyetini ve yaralı eklemin ne kadar stabil olduğunu belirlemelerine yardımcı olur.
    • Ayrıca tokmak parmağınız varsa randevu alın, çünkü bu durumun bir tıp uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.
  3. adım 3 doktorunuz yapabiliyorsa bir görüntüleme taraması talep edin't visually confirm a sprain.
    Doktorunuz burkulmayı görsel olarak doğrulayamazsa bir görüntüleme taraması talep edin. Doktor büyük olasılıkla bir röntgen veya MRI taraması yapacaktır. Bu taramaların her ikisi de doktorun parmağınızdaki kemiklerin ve bağların net bir görüntüsünü elde etmesini sağlar. Özellikle MRI, doktorun yaralı parmağınızın içindeki bağlara net bir şekilde bakmasını sağlayacaktır. Tarama sonuçlarını gördükten sonra doktor parmağınızın burkulup burkulmadığını teşhis edebilecektir.
    • Ne röntgen prosedürü ne de MRI prosedürü herhangi bir ağrı veya rahatsızlığa neden olmamalıdır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Parmak burkulması, parmağınız parmağınızdaki bağları gerecek veya yırtacak bir yönde büküldüğünde meydana gelir. Bağlar, kemiklerinizi eklemlerinize bağlayan yumuşak dokulardır.
  • Burkulmanın şiddeti 1 ila 3 arasında derecelendirilir. 1. Derece veya hafif burkulmada bağ gerilir veya hafifçe yırtılır. 2. Derece veya orta dereceli burkulmada bağ kısmen yırtılmıştır. 3. Derece veya şiddetli burkulmada bağ kemikten tamamen kopmuştur.
  • Parmağınızın kırıldığını veya burkulduğunu kesin olarak anlamanın tek yolu röntgen çektirmek için doktorunuzu ziyaret etmektir.