Buzun Ne Zaman Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Buzun ağırlığa dayanacak kadar kalın olup olmadığını nasıl anlayacağınızı bilmediğinizde yürümek, kar ayakkabısıyla gezmek, kar motosikleti kullanmak, buzda balık tutmak (araçlı veya araçsız), kros kayağı yapmak, paten kaymak ve spor yapmak tehlikeli eğlencelerdir. Buzun potansiyel güvenliğini ölçmeye yardımcı olmak için rengini gözlemlemek, kalınlığını test etmek ve sıcaklık, yerel koşullar ve yerel bilgi gibi dış faktörlerin farkında olmak gibi yollar vardır. Ancak, su kütleleri üzerinde buz üzerinde yapılan hiçbir spor risksiz değildir. Şüpheniz varsa, buza çıkmayın; ayrıca, sezonun çok erken ya da çok geç olması hiçbir zaman işe yaramaz.

Adımlar

  1. adım 1 buzun hiçbir zaman tamamen güvenli olmayacağını kabul edin.
    Buzun hiçbir zaman tamamen güvenli olmayacağını kabul edin. Koşullar ve görünmeyen veya bilinmeyen faktörler, görünüşte güvenli olan buzu aniden tehlikeli hale getirebilir. Aksiliklerden kaçınmak ve bir şeylerin ters gitmesi durumunda kurtarma planlarını derhal uygulamaya koymak için tüm dikkat ve önlemleri alın.
  2. adım 2 bir acil durum güvenlik planı oluşturun.
    Bir acil durum güvenlik planı oluşturun. İnsanlara nereye gittiğinizi söyleyin. Test veya rekreasyon sırasında bir şeyler ters giderse, acil kurtarma için uygulayacağınız güvenlik prosedürlerini şimdiden hazırlayın.
    • Yeni başlayanlar için, soğuk hava kıyafetlerini uygun şekilde giymiş olmalısınız. Özellikle test veya kar motosikleti yapıyorsanız, tekne can yeleği de dahil olmak üzere bir çeşit yüzdürme cihazı kullanın. Düşmeniz halinde tutunmanıza yardımcı olabilecek bir buz kıracağı taşıyın. Asla yanınızda bir ya da iki arkadaşınız olmadan yola çıkmayın. Diğer insanlara sizin ve arkadaşınızın nerede olduğunu ve eve ne zaman dönmeyi beklediğinizi söyleyin. Bu sıradan bir spontanlık için bir fırsat değildir.
    • Su geçirmez bir çanta içinde yedek bir takım sıcak ve kuru kıyafet bulundurun. Bu şekilde ıslak giysileri hemen değiştirerek hipotermi riskini azaltabilirsiniz. Acil durum kitinin bir parçası olarak bulundurulması gereken diğer faydalı malzemeler arasında acil durum battaniyesi, el ve ayak ısıtıcıları, kalın çoraplar, yedek tulumlar, mumlar ve kibritler yer alır. Açık havada yapılan tüm kış sporları için, hatta açık havada paten kaymak için bile bu tür acil durum malzemelerini yanınıza alın. Daha fazla bilgi için 'İhtiyacınız Olan Şeyler' bölümüne bakınız.
  3. adım 3 buzun güvenliğini belirlemenin tek başına bir faktöre değil, faktörlerin kombinasyonuna bağlı olduğunu kabul edin.
    Buzun güvenliğini belirlemenin tek bir faktöre değil, faktörlerin kombinasyonuna bağlı olduğunu kabul edin. Buz güvenliği aşağıdaki faktörlerin birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir:
    • Buzun görünümü - rengi, dokusu ve özellikleri
    • Buz kalınlığı - farklı kullanımlar için önerilen kalınlıklar vardır ve bunlar aşağıda belirtilmiştir
    • Belirli bir süre boyunca ve gün içinde dış sıcaklık
    • Kar kapsamı
    • Buz altındaki su derinliği
    • Su kütlesinin büyüklüğü
    • Suyun kimyasal bileşimi - suyun tatlı veya tuzlu olması
    • Yerel iklim dalgalanmaları
    • Buzun kapsamı
  4. adım 4 belirlenmiş yetkililer tarafından düzenli olarak kontrol edilen buzu tercih edin.
    Belirlenmiş yetkililer tarafından düzenli olarak kontrol edilen buzu tercih edin. Bu yetkililer tatil köyleri, kulüpler veya milli parklarda çalışan personel olabileceği gibi hükümet yetkilileri de olabilir. Bu kontrol en azından günlük olarak yapılmalıdır. Kendinizi tatmin etmek için daha fazlasını bilmeniz gerekiyorsa prosedürlerini sorun. Temel olarak, buz ve buz kazalarıyla başa çıkma konusunda tam eğitimin yanı sıra kaliteli ölçüm araçlarına ve prosedürlerine erişimleri olacaktır. Bu sizi test etme riskinden kurtaracak ve içinizi rahatlatacaktır. Yine de tüm güvenlik önlemlerini almaya devam edin.
  5. adım 5 yerel halka sorun.
    Yerlilere sorun. Eğer 'şehir dışından' geliyorsanız, herhangi bir varsayımda bulunmayın. Bakkala, yem dükkanına, yerel kayak mağazasına uğrayın ve sohbet edin, hatta bir polis veya itfaiye merkezine uğrayın ve bölgedeki bilinen tehlikeli noktalar ve daha güvenli noktalar hakkında sorular sorun. İnsanlar daha sonra sizi oradan çıkarmak zorunda kalmaktansa şimdi size yardım etmeyi tercih edecektir.
  6. adım 6 buzu gözlemleyin.
    Buzu gözlemleyin. Herhangi bir çatlak, kırık, zayıf nokta veya anormal yüzey görüp göremediğinizi ve buzun rengini/renklerini tespit etmek için buza bakın. Yalnızca görme duyunuza güvenemezsiniz. Bu sadece buzu test etmek için bir sonraki adıma geçmeye değip değmeyeceğine karar vermenize yardımcı olacak bir ilk bakıştır.
    • Bu işaretlerden herhangi birini görürseniz, buz üzerinde ilerleme girişiminden vazgeçmek isteyebilirsiniz:
      • Buzun yakınında veya kenarlarında akan su
      • Kaynakla beslenen gölet ve göllerde buzun altında akan kaynaklar.
      • Su, buz tutmuş su kütlesinin içine ve/veya dışına akar
      • Çatlaklar, kırıklar veya delikler
      • Çözülmüş ve yeniden donmuş gibi görünen buz
      • Daha önce görmediğiniz anormal yüzeyler - örneğin, akıntıların veya rüzgarların neden olduğu basınç sırtları
    • Bu sözü hatırlayın: 'Kalın ve mavi, denenmiş ve doğru; İnce ve çıtır, çok riskli.'
  7. adım 7 buz rengi anlamlarınızı bilin.
    Buz renklerinin anlamlarını bilin. Yararlı bir gösterge olmasına rağmen, tek başına renge güvenilmemelidir. Örneğin, altında akan bir su kuvvetine maruz kalan herhangi bir renkteki buz, bu basınca maruz kalmayan buzdan daha zayıf olacaktır. Genel olarak, buz renklerinden aşağıdakileri tahmin edebilirsiniz:
    • Açık griden koyu siyaha - Eriyen buz, hava sıcaklığı 32°F'nin (0°C) altında olsa bile oluşur. Güvenli değildir, zayıf yoğunluğu yük taşıyamaz, uzak durun.
    • Beyaz ila Opak - Suya doymuş kar buzun üzerinde donarak başka bir ince buz tabakası oluşturur. Hava cepleri nedeniyle gözenekli olduğundan çoğu zaman zayıftır.
    • Maviden Şeffaf'a - Yüksek yoğunluklu, çok güçlü, yeterince kalınsa üzerinde bulunmak için en güvenli buz, 4 inçten (10 cm) daha az kalınlıktaysa uzak durun.
    • Benekli ve sulu veya 'çürük' buz - renginden çok dokusu. Bu buz çözülmekte ve çamurlaşmaktadır. Aldatıcıdır - üstte kalın görünebilir ancak merkezde ve tabanda çürümektedir. İlkbaharda en yaygın olanı, çözülme nedeniyle yeniden ortaya çıkan bitki tanenleri, kir ve diğer doğal malzemelerden kaynaklanan kahverengileşme belirtileri gösteriyor olabilir. Bir ayak izi için bile uygun değildir.
  8. adım 8 buzun kalınlığını test edin.
    Buzun kalınlığını test edin. Gözlemlerinizi zaten yaptıysanız ve hala kendinize güveniyorsanız, buzun kalınlığını kontrol ederek bunu desteklemeniz gerekecektir.
    • En az bir kişiyle birlikte test edin (kankalık sistemi). Bir yüzdürme kıyafeti veya cihazı giyin ve bir şeyler ters giderse arkadaşınızın çekebileceği ipler kullanın.
    • Buzun üzerine sadece su kütlesinin kenarı sağlamsa çıkın. Eğer buz sulu veya çatlıyorsa, kıyı şeridindeki buz en zayıf buz olduğundan ilerlemek güvenli olmayacaktır.
    • Buzda küçük bir delik açmak için buzu bir balta veya balta ile yontun veya kalınlığı ölçmek için bir buz burgusu (buzu delen özel bir alet) kullanın. Kalınlığı belirlemek için bir ölçüm cihazı kullanın.
    • Buzun kalınlık güvenlik marjlarını öğrenin. Üstlenilen her faaliyet için belirlemeniz gereken buz güvenliği için tavsiye edilen kalınlık ölçüleri vardır. (N.B. Bunlar tavsiye edilir, garanti edilmez.) Buz yaklaşık 4 - 6 inç kalınlığında 'güvenli' olmaya başlar. Kalınlığı 3 inç veya daha az olan buz üzerinde bile yürümeyin. Bununla birlikte, 9 inç - 10 inç kalınlıkta bile, buzun alt tarafını durmadan zayıflatan akıntı gibi öngörülemeyen tehlikeler olabilir. Bu durumda, buz her an çökebileceğinden kalınlık bile iyi bir güvenlik göstergesi değildir.
    • Genel olarak, buz kalınlığı ölçümleri için kurallar şunlardır:
      • 3' (7 cm) (yeni buz) - KEEP OFF
      • 4' (10 cm) - buz balıkçılığı, kros kayağı ve yürüyüş için uygundur (yaklaşık 200 pound)
      • 5' (12 cm) - tek bir kar motosikleti veya ATV için uygundur (yaklaşık 800 pound)
      • 8' - 12' (20 - 30 cm) - bir araba, bir grup insan için uygundur (yaklaşık 1500 - 2000 pound)
      • 12' - 15' (30 - 38 cm) - hafif bir kamyonet veya minibüs için uygundur
    • Bunlar yaygın olarak atıfta bulunulan ölçümlerdir.
  9. adım 9 buz gücünün her yerde, hatta aynı su kütlesinde bile aynı olmadığını anlayın.
    Buzun gücünün her yerde, hatta aynı su kütlesinde bile aynı olmadığını anlayın. Buzun mukavemeti renk ve kalınlık dışındaki faktörlerden de etkilenir. Ayrıca şunları da dikkate alın:
    • Buzun konumu: bir gölet, göl, akarsu üzerinde mi yoksa altında belirgin bir akan su var mı? Su kütlesinin içine veya dışına doğru bir akış var mı? Bu durum endişe yaratacaktır.
    • Suyun yapısı: tatlı su mu yoksa tuzlu su mu? Deniz buzu daha zayıf olma eğilimindedir ve tatlı su ile aynı ağırlığı desteklemek için daha fazla kalınlığa ihtiyaç duyar. Kesin ölçümler hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki Harici Bağlantılara bakın.
    • Dış sıcaklık ve mevsim: sıcaklık sürekli değişir. Yerel bölgedeki mikro iklimlere dikkat edin. KıĢ ortasındaki buz, hızlı çözülme ve güneĢ ıĢığının ısıtıcı etkisine maruz kalan ilkbahar buzundan çok daha güçlü olacaktır.
    • Su kütlesinin büyüklüğü ve derinliği: büyük su kütlelerinin donması küçük olanlara göre daha uzun sürer.
    • Buzun üzerinde kar bulunması: kar bir yalıtkan görevi gördüğü için buzu ısıtabilir; kar altındaki buz genellikle karsız buza göre daha ince ve zayıftır.
    • Buz üzerindeki ağırlık: buzun üzerine ne koyuyorsunuz? Sadece siz mi yoksa siz ve bir araç mı? Bir gövde ile üzerinde söz konusu gövde bulunan bir kar motosikleti arasındaki ağırlık dağılımında büyük bir fark vardır.
  10. adım 10 herhangi bir şüpheniz varsa alternatifler bulun.
    Herhangi bir şüpheniz varsa alternatifler bulun. Patenciler her zaman bir buz pateni pisti veya denetimli bir göl alanı bulabilir; kar motosikletçileri ve kayakçılar buzdan geçmek yerine her zaman karadaki patikalara bağlı kalabilir; yürüyüşçüler buzdan uzak durabilir ve patika boyunca kar ayakkabılarıyla devam edebilir. Dışarıda ne kadar süre kalmayı ve nereye gitmeyi planladıklarına bakılmaksızın, dışarıda bulunan herkes acil durum malzemeleri taşımalıdır.
  • Buzun yakınında veya kenarlarında akan su
  • Kaynakla beslenen gölet ve göllerde buzun altında akan kaynaklar.
  • Su, buz tutmuş su kütlesinin içine ve/veya dışına akar
  • Çatlaklar, kırıklar veya delikler
  • Çözülmüş ve yeniden donmuş gibi görünen buz
  • Daha önce görmediğiniz anormal yüzeyler - örneğin, akıntıların veya rüzgarların neden olduğu basınç sırtları
  • 3' (7 cm) (yeni buz) - KAPALI TUTUN
  • 4' (10 cm) - buz balıkçılığı, kros kayağı ve yürüyüş için uygundur (yaklaşık 200 pound)
  • 5' (12 cm) - tek bir kar motosikleti veya ATV için uygundur (yaklaşık 800 pound)
  • 8' - 12' (20 - 30 cm) - bir araba, bir grup insan için uygundur (yaklaşık 1500 - 2000 pound)
  • 12' - 15' (30 - 38 cm) - hafif bir kamyonet veya minibüs için uygundur

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Buzu güvenli bir şekilde test etmenin farklı yolları nelerdir?
    Yukarıdaki makalede listelenen talimatları izleyin.
  • Soru
    Buzda balık tutmak için 3 inç buz yeterince güvenli midir?
    Hayır, 3 inç kimse için yeterince güvenli değildir.
  • Soru
    Buzun 3 inç üzerinde buz pateni yapmak güvenli midir?
    Hayır, 4 inçin altındaki her şeyden ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Buz 3 inçin üzerinde olsa bile, güvenlik ekipmanlarınız olmalıdır.

İpuçları

  • İki kişi aralarında bir kano kaydırarak belirsiz buzları bir miktar güvenlik payı ile geçebilir. Kürekleri unutmayın. Buz yol verirse onlara ihtiyacınız olacaktır.
  • Buzun üzerinden geçmeniz gerektiğinde, karşıya geçmenin en iyi yolu ellerinizin ve bacaklarınızın üzerine çıkıp kürek çekerek karşıya geçmektir. Bir kertenkelenin neredeyse nasıl hareket ettiğini düşünün, vücut ağırlığınızı tüm vücudunuzda eşit olarak kaydırın. Uzun bir tahta veya sırık getirmek iyi bir fikirdir. Çatlamaya başlarsa -ki bazen bir iki saniye uyarı alırsınız- sırığı buzun üzerine düz bir şekilde koyun ve ağırlığınızı dağıtmak için kullanın.
  • Tekrarlanan araç izlerinin veya geçişlerin buzu zayıflatabileceğini unutmayın. Yollar düzenli olarak değiştirilmelidir.

Uyarılar

  • Kar motosikleti sürücüleri çok hızlı sürmemeye dikkat etmelidir - önlerini göremezlerse, zamanında duramadıkları için bir çukura girebilirler. Ayrıca, araçların buz üzerinde çekiş gücü yok denecek kadar azdır ve bir çukurdan ani bir dönüş yapmak mümkün olmayabilir. Dönme olasılığı daha yüksektir ve çukura doğru kayabilirsiniz. Bunun yerine arazide ve karda kalın.
  • Kış sporları sırasında asla içki içmeyin - dağ evine veya evinize dönene kadar bekleyin. Alkol, kar motosikleti sürüşünü, tepki süresini ve bir kazayla başa çıkma yeteneğini bozabilir. Alkol soğuğu hafifletmeye yardımcı olmaz; aslında işleri daha da kötüleştirir ve hipotermiye yol açabilir.
  • Kar motosikleti ile güvenli olmayan buzları asla kasıtlı olarak geçmeyin. Bu, izlerinizi takip eden bir kişi için felakete davetiye çıkarmaktır. Motor bölmesindeki su spreyi de bazen motoru durdurabilir. Bazı eyaletler kar motosikletiyle açık su geçişini yasadışı hale getirmiştir.
  • Çok soğuk bir havanın güvenli olacağını varsaymayın. Bu aslında buzu kırılgan hale getirebilir ve sıcak bir dönemden çok daha hızlı kırılmaya yatkın hale getirebilir. Her zaman kontrol edin.
  • Bu makale Kanada, yukarı ABD ve Rusya gibi çok soğuk iklim ülkeleri ve bölgeleri için geçerlidir. Ülkenizde veya bölgenizde normalde derin kış koşulları yaşanmıyorsa, buzunuzun her zaman güvensiz olduğunu düşünün ve profesyonel tavsiye almadan, tercihen bu tür tavsiyeleri vermeye yetkili yerel bir devlet kurumundan tavsiye almadan bu faaliyetlerden herhangi birini gerçekleştirmeye çalışmayın.
  • Test ettiğiniz buz alanının güvenli görünmesi, aynı su kütlesinin farklı bir yerinin de güvenli olacağını garanti etmez. Test ettiğiniz alanın ötesine geçmeyi düşünüyorsanız, tekrar test etmeli veya kullanacağınız alanı sınırlandırmalısınız.
  • Acil bir durumda, kar motosikletinizin altında buz kırılırsa, durmayın. Bir kar motosikleti, momentum korunursa sınırlı miktarda açık suyu geçebilir. Bu, paletin dönmesi ve kayakların hızda suyun yerini değiştirmesinin çark etkisinden kaynaklanır. Bunun yerine, karaya veya güvenli buza geri dönerken bol miktarda momentum tutmanıza izin veren hafif bir kavisli dönüş yapın. Daha yüksek ila tam gaz ayarı, pistin sulu karda veya suda dönmesini sağlar.
  • Bir kayak veya kar motosikleti parkurunu takip ediyorsanız, her gün test eden yerel yetkililer tarafından resmi olarak kestirme yol olarak belirlenmediği sürece buzla kaplı dereleri, nehirleri, göletleri veya gölleri kestirme yol olarak kullanmayın. Kestirme yollar genellikle günün sonunda sporcunun yorgun olduğu ve sadece eve gitmek istediği ve ışığın azaldığı zamanlarda kullanılır; bu aynı zamanda tam da yorulduğunuz için bir kazanın meydana geldiği zamandır. Ayrıca, günün sıcaklığı gün sonunda buz üzerinde çalışmıştır, bu nedenle buz bu zamanda en zayıf halini alır.
  • Geceleri asla buz üzerinde yürümeyin, paten kaymayın, oynamayın, kayak yapmayın veya kar motosikleti kullanmayın. Bir şeyler ters giderse hiçbir şey göremezsiniz ve kurtarma yardımının etrafta olma olasılığı çok daha düşüktür.
  • Buz profesyonel olarak test edilip güvenli olduğu onaylanmadıkça asla buz üzerinde araç sürmeyin. Bu durumda bile bazen kırılmalar meydana gelebilir. Araç kullanmanız gerekiyorsa, çok hızlı sürmeyerek, camları açık bırakarak (sizi rahatsız ediyorsa kaloriferi açın!) ve emniyet kemerinizi çözerek sorunlara hazırlıklı olabilirsiniz.
    • Batan bir arabadan nasıl kaçacağınızı bildiğinizden ve tüm yolcularla acil durum prosedürlerini konuştuğunuzdan emin olun.
    • Buz üzerinde araç kullanırken, özellikle kıyıya yaklaşırken yavaş sürün. Neden mi? Aracın ağırlığı - ister kar motosikleti, ister araba veya kamyon olsun - buzu aşağı doğru bastırır. Siz ilerledikçe bu, buz üzerinde sizden önce gelen küçük ama önemli bir dalga hareketi oluşturur. Bu dalga yaklaştığınız kıyıdan yansıyabilir. Ağırlığınıza ve hızınıza bağlı olarak bu koşullar kalın buzun bile bozulmasına neden olabilir.
    • Acil nedenlerle başka bir alternatif olmadığı sürece çocuklu bir araçla buzdan geçmekten kaçının. Batan bir makineden kendinizi kurtarırken hem onların hem de kendi ihtiyaçlarınızla ilgilenecek zamanınız olmayacaktır.
  • Batan bir arabadan nasıl kaçacağınızı bildiğinizden ve tüm yolcularla acil durum prosedürlerini konuştuğunuzdan emin olun.
  • Buz üzerinde araç kullanırken, özellikle kıyıya yaklaşırken yavaş sürün. Neden mi? Aracın ağırlığı - ister kar motosikleti, ister araba veya kamyon olsun - buzu aşağı doğru bastırır. Siz ilerledikçe bu, buz üzerinde sizden önce gelen küçük ama önemli bir dalga hareketi oluşturur. Bu dalga yaklaştığınız kıyıdan yansıyabilir. Ağırlığınıza ve hızınıza bağlı olarak bu koşullar kalın buzun bile bozulmasına neden olabilir.
  • Acil nedenlerle başka bir alternatif olmadığı sürece çocuklu bir araçla buzdan geçmekten kaçının. Kendinizi batan bir makineden kurtarırken hem onların hem de kendi ihtiyaçlarınızla ilgilenecek vaktiniz olmayacaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Halat
  • Kazma, buz baltası, bızlar
  • Yüzdürme kıyafeti veya vücuda takılan yüzdürme cihazları
  • Su geçirmez el feneri
  • Su geçirmez kibritler
  • Acil durum battaniyesi
  • Su geçirmez çanta içinde yedek kıyafet
  • Buz testi için buz burgusu, testere, bıçak veya diğer kesici aletler
  • Ölçüm cihazı
  • Mini ilk yardım çantası (su geçirmez)
  • Cep Telefonu
  • Yüksek enerjili yiyecekler (örn. barlar, kuruyemişler ve küçük atıştırmalıklar)
  • El ısıtıcıları, ayak ısıtıcıları
  • Tokalar (sıcak tutan yün şapkalar), diğer şapkalar, maskeler