Temel Rüzgar Sörfü Nasıl Öğrenilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Rüzgar sörfü dünyasına başlamak için hızlı ve kolay bir rehber

Adımlar

Kit

  1. adım 1 başkaları size tavsiyede bulunduğunda ne hakkında konuştuklarını bilmeniz gerektiğinden kitinizi tanımak faydalıdır.
    Diğerleri size tavsiye verdiğinde ne hakkında konuştuklarını bilmeniz gerektiğinden, kitinizi bilmek yardımcı olur. Kit iki bölüme ayrılır; tahta ve teçhizat. Tahta, üzerinde durduğunuz sörf tahtası benzeri parçadır ve su altında bir veya daha fazla yüzgeç ve hançer tahtası (bazı modellerde) vardır.
  2. adım 2 hançer tahtasını çalıştırırken her zaman aşağıda olması gerektiğini unutmayın.
    Hançer tahtasını çalıştırırken her zaman aşağıda olması gerektiğini unutmayın. Bunu, büyük kolu bordanın arkasına veya kıç tarafına doğru çekerek indirebilir ve toplarken kaldırmak için öne veya pruvaya doğru çekebilirsiniz.
  3. adım 3 teçhizatı tutmak için ayak kayışları ve bir güverte plakası da olacağını bilin.
    Armayı tutmak için ayak kayışları ve bir güverte plakası da olacağını bilin. Arma bir yelken, direk ve bumbadan oluşur. Bumba tutunduğunuz kısımdır, ancak direk destek için kullanılabilir. Bumbadan direğin dibine bir halat uzanmalıdır, bu uphaul'dur ve yelkeni yukarı çekmek için kullanılır. Bumbadan genellikle koşum halatları sarkar.

Çalıştırmanın Temelleri

  1. adım 1 yüzgeç dipten kurtulana kadar tahtayı derin suya doğru itin.
    Yüzgeç dipten temizlenene kadar tahtayı derin suya doğru itin.
  2. adım 2 rüzgâr yönünü hissedin ve yelken tahtanın rüzgâr yönünde olacak şekilde tahtaya manevra yaptırın.
    Rüzgârın yönünü öğrenin ve yelken tahtanın rüzgâr yönünde olacak şekilde tahtaya manevra yaptırın.
  3. adım 3 rüzgarın estiği tarafa doğru yüzün veya yürüyün ve tahtaya tırmanın - zarafet gerekli değildir!
    Rüzgâr tarafına doğru yüzün ya da yürüyün ve tahtanın üzerine tırmanın - zarafet gerekli değildir! Dizlerinizin üzerinde durun ve yelkeni henüz yukarı çekmeden palangayı tutun.
  4. adım 4 yavaş bir tempoda ayağa kalkın.
    Yavaş bir tempoda ayağa kalkın. Yeni başlayanlar için bir tahta kullanmak oldukça dengeli olduğunuz anlamına gelmelidir - bunu hissetmek için ayaklarınız üzerinde ileri geri sallayın.
  5. adım 5 dizlerinizi hafifçe bükün ve yelkeni sudan yukarıya doğru, halat çeker gibi elden ele çekin.
    Dizlerinizi hafifçe bükün ve yelkeni halat çeker gibi elden ele geçirerek sudan yukarı doğru çekin. Sırtınızı ve vücudunuzu biraz dik tutmaya çalışın. Eğer belinizin ağrımaya başladığını hissediyorsanız, çok fazla eğiliyorsunuz demektir.
  6. adım 6 direği iki elinizle tutun ve sallanmasına izin verin.
    Direği iki elinizle tutun ve sallanmasına izin verin. Buna 'güvenlik' veya 'kontrol' pozisyonu denir: neredeyse hiç güç olmadan tam kontrol.
  7. adım 7 bu pozisyonda dümen pratiği yapın (çaba merkezi dümeni olarak adlandırılır) safety position.
    'Emniyet' konumunda dümen pratiği yapın (Çaba Merkezi Dümeni olarak adlandırılır). Direk yukarıdayken direği solunuza doğru eğin. Vücudunuz bu dengesizliği (yelkenin efor merkezi, tahtanın yanal direnç merkezi ile dengeli değildir) tahtaya aktarmalı ve tahtanın saat yönünde dönmesini (veya dönmesini) sağlamalıdır. Direği sağa doğru eğdiğinizde tahta saat yönünün tersine dönecektir (ya da dönecektir). Rüzgar ne kadar güçlüyse ve ne kadar eğerseniz bordanız o kadar hızlı dönecektir. Sert bir esintide bu noktada çok yavaş seyrediyor olabilirsiniz. Bir başka dümen tarifi de direği kıça doğru eğdiğinizde bordanın rüzgara doğru yöneleceğidir. Bu da bu dokümanın dönüş bölümünde açıklanmıştır. Direği öne yatırmak bordanın rüzgardan uzaklaşmasını sağlar.
  8. adım 8 harekete başlayın.
    Harekete başlayın. Tahtanın pruvasının size göre hangi tarafta olduğuna bakın ve alt elinizi bumbanın üzerine yerleştirin, böylece direk yelkeni pruvaya (öne) doğru yönlendirir. Kendinizi hazır hissettiğinizde diğer elinizi bumbaya aktarın. Yelkenin sizi aşağı çekmesine izin vermeyin - direk bordaya dik olmalıdır, bu yüzden geriye yaslanın ve kollarınızı düz tutun. Buna 7 Numara denir ve bu size duruşu göstermelidir!
  9. adım 9 hızlanmak için kıç taraftaki elinizle (arka el) çekin - yavaşlamak için bırakın.
    Hızlanmak için kıç taraftaki elinizle (arka el) çekin - yavaşlamak için bırakın. Ayaklarınızı direk ayağının arkasında, ön ayağın parmak uçları öne bakacak şekilde tutun.
  10. adım 10 rahatlayın!
    Rahatlayın! Durmanız gerekirse, güvenlik pozisyonuna dönün veya güvenli ise bomu indirin. Önünüze doğru gittiğinden emin olun ve sürekli kaldırmak zorunda kalırsanız çok yorulacağınızı unutmayın!

Dönme

  1. adım 1 direği eğin,...
    Direği, güvenlik pozisyonundan, bordun burnunu rüzgar üstüne (arkanızda) döndürmek için kıça doğru veya rüzgar altına (önünüzde) döndürmek için pruvaya doğru eğin.
  2. adım 2 diğer tarafa geçmek için burun dönerken direğin etrafından dolaşın.
    Diğer tarafa geçmek için burun dönerken direğin etrafından dolaşın. Şimdi yelken açabilirsiniz! Bu prensip yelken yaparken de işe yarar - rotanızı ayarlamak için bumbayı kullanarak direği ileri ve geri eğin!
  3. adım 3 keyfinize bakın!
    Keyfinize bakın!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Suya nasıl başlayabilirim?
    Tahtanın üzerinde durun ve rüzgarın sizi alıp götürmesine izin verin. Sadece kaymamaya dikkat edin.
  • Soru
    Alıştıktan sonra nasıl numaralar yapabilirim?
    Hafif rüzgarda serbest stil, orta rüzgarda veya planya numaraları (yüzeyde kayma) seçeneğiniz vardır, son ikisi genellikle daha ileri düzeydedir. Başlangıç için iyi bir yer, statik dönüşlerden tramola ve kavançaya kadar dönüşlerinizi geliştirmek olacaktır - Get Windsurfing ve Sam Ross, bunu izleyerek öğrenmek için iki harika YouTube kanalıdır. Tacking ve jibing konusunda kendinize güvendiğinizde, heli tack veya rig 360'lar serbest stile harika girişlerdir; yine Get Windsurfing ve Sam Ross'un bunlarla ilgili videoları da var. YouTube eğitimleri yeni sporlar öğrenmek için harika olabilir, ancak kendi videolarınızı çekip bu eğitimlerle karşılaştırmak daha da faydalı olacaktır. Birbirinizi videoya çekebilmeniz için sizinle birlikte öğrenmeye hevesli biri olup olmadığına bakın.

Video

İpuçları

  • Yelkenin üzerine inmemeye çalışın! Çok pahalı bir delik açabilir
  • Denge denemeleri yapın, tahta sınırını öğrenmek için kendinizi birkaç kez düşürün
  • Rüzgar koşullarınıza uygun bir öğrenme tahtası satın alın. Rüzgarlı bir bölgede yaşıyorsanız, geniş bir board (örneğin Mistral Malibu), sadağınıza daha büyük bir yüksek performanslı yelken eklediğinizde ve nasıl uçacağınızı öğrendiğinizde size iyi bir değer verecektir. Sonunda, muhtemelen sörf tahtanızla birlikte gelen 5 metrelik yelkeni kullanmak için kısa bir tahta isteyeceksiniz. Böyle bir yelken, normal rüzgar koşullarında büyük geniş tahtanızı kolayca bir düzleme çıkarmayacaktır. Daha hafif rüzgarlarda yelken açıyorsanız, LONGBOARD iyi bir ilk tercihtir ve muhtemelen rüzgar sörfü yaptığınız sürece saklayacağınız iyi bir yatırımdır.

Uyarılar

  • En az 50 metre yüzebildiğinizden emin olun.
  • Yerel yaban hayatına ve varsa gelgit dahil gelgit koşullarına dikkat edin.
  • Çok daha deneyimli olana kadar sizi kıyıdan uzaklaştıran bir rüzgarda asla yelken açmayın.
  • Motorlu tekneler olmalarına rağmen feribotlara yol verin (yukarıya bakın: zevk yerini işe bırakır). Aynı şey konteyner gemileri vb. için de geçerlidir.