Brezilya Jiu-Jitsu Öğrenmeye Nasıl Başlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Brezilya jiu-jitsu zorlu ama ödüllendirici bir dövüş sanatıdır. Jiu-jitsu Judo'nun bir dalı olsa da, daha çok yer tekniklerine odaklanır. Brezilya jiu-jitsu öğrenmek için eğitimli bir eğitmenden ders almalısınız. Dersler sırasında teknikleri öğrenecek ve çeşitli partnerlerle antrenman yapacaksınız. Özveri ve bağlılıkla siyah kuşağa kadar ilerleyebilirsiniz!

Bilmeniz Gerekenler

  • Yakınınızda bir jiu-jitsu okulu bulun ve derslere kaydolun ya da jiu-jitsu kitapları veya YouTube videoları gibi çevrimiçi derslerle kendinizi hazırlayın.
  • Bir gi, beyaz kuşak ve kask ve dizlik gibi koruyucu kıyafetler gibi gerekli ekipmanları satın alın.
  • Birlikte antrenman yapabileceğiniz bir partner bulun ve ileri yuvarlanma ve savuşturma gibi temel teknikler üzerinde çalışın. Tek başınıza pratik yapmak için hareketlerinizi bir kum torbası veya pedlerle çalışın.

Adımlar

Eğitim Merkezinizi ve Materyallerinizi Seçme

  1. adım 1 ders mi alacağınızı yoksa kendi başınıza mı öğreneceğinizi belirleyin.1Ders mi alacağınızı yoksa kendi başınıza mı öğreneceğinizi belirleyin. Brazilian jiu-jitsu öğrenmenin en iyi yolu saygın bir eğitim okulunda ders almaktır, böylece deneyimli bir eğitmen size doğru form ve tekniği gösterebilir. Eğer ders alamıyorsanız, temel hareketleri el kitaplarından veya video eğitimlerinden öğrenebilirsiniz. Evde pratik yapacaksanız, deneyimli bir partnerle çalışmalı ve yaralanmaları önlemek için yumuşak matlar kullanmalısınız.
    • Mağazalarda ve çevrimiçi olarak birçok jiu-jitsu eğitim el kitabı mevcuttur. Ayrıca YouTube'da olduğu gibi internette de size Brezilya jiu-jitsusunu nasıl yapacağınızı öğretecek tonlarca video bulunmaktadır.
    • Deneyimli jiu-jitsu eğitmenleri tarafından hazırlanmış, kimlik bilgilerini ve okullarının adını listeleyen el kitaplarını ve videoları seçin; bunları internette daha fazla araştırabilirsiniz.
  2. adım 2 size yakın bir jiu-jitsu eğitim okulu seçin.2Yakınınızda bir jiu-jitsu eğitim okulu seçin. Bölgenizdeki eğitim okullarını bulmak için internette bir arama yapın. Birçoğu, derslere kaydolmadan önce bir dersi izlemenize ve sorular sormanıza izin verecektir. Eğitmenler, öğrenciler ve okul hakkında fikir edinmek için mümkünse birkaçını ziyaret edin. Öğrencileri ve eğitmenleri arkadaş canlısı ve misafirperver görünen bir okul seçin. Okul aynı zamanda temiz ve bakımlı olmalıdır.
    • İyi bir eğitmen, jiu-jitsu konusunda çok fazla deneyime ve eğitime sahip olmanın yanı sıra bu spora karşı bir tutkuya da sahip olacaktır. Ne siyah kuşak ne de müsabaka kaydı mutlak gereklilikler olmasa da, eğitmenin jiu-jitsu'da başarılı olmak için ne gerektiğini bildiğini gösterir.
    • Öğrencilere, 'Burada ders almakla ilgili en çok neyi seviyorsunuz?' veya 'Eğitmen hangi öğretim tarzını kullanıyor?' diye sorarak kendi öğrenme tarzınızın ve jiu-jitsu öğrenme nedenlerinizin sınıflarınkiyle uyumlu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  3. adım 3 dersler için kaydolun.3Dersler için kaydolun. Bir eğitmen seçtikten sonra derslere kaydolabilirsiniz. Kararınızı vermeden önce derslerin zaman aralığını, sıklığını ve maliyetini göz önünde bulundurun. Bu derslere bağlı kalmanız gerekir, bu nedenle programınıza, yaşam tarzınıza ve tercihlerinize uygun olanları seçtiğinizden emin olun.
    • Örneğin, erken kalkmaktan nefret ediyorsanız sabah 5 seansını seçmeyin. Alternatif olarak, Cuma günleri işten sonra arkadaşlarınızla dışarı çıkmayı seviyorsanız Cuma gecesi derslerine kaydolmayın.
  4. adım 4 bir jiu-jitsu gi satın alın.4Bir jiu-jitsu gi satın alın. Kendinizi jiu-jitsu öğrenmeye adadıysanız, dersler ve yarışmalar sırasında giyilen kıyafet olan bir gi'ye ihtiyacınız olacak. Bazı eğitim okullarında ve dövüş sanatları dükkanlarında bir gi için uygun hale getirebilirsiniz. Kıyafet üzerinize tam oturmalı ve rahat olmalıdır - kollar ve pantolonlar çok uzun olmamalı ve gi hareket alanınızı kısıtlamayacak kadar bol olmalıdır.
  5. adım 5 beyaz bir kuşakla başlayın.5Beyaz bir kemerle başlayın. Beyaz bir kuşakla başlayacak ve en yüksek seviye olan siyah kuşağa ulaşana kadar farklı renkli kuşaklar arasında ilerleyebileceksiniz. Kemeri bağlamanın birçok yolu vardır, ancak en kolayı kemeri belinize iki kez dolamak, ardından sol tarafı alıp katmanların altından geçirip üstten çıkarmaktır. Kemerin her iki ucunun da yaklaşık aynı uzunlukta olduğundan emin olun, ardından uçları basit bir ayakkabı bağı düğümüyle bağlayın ve sıkıca çekin.
  6. adım 6 i̇sterseniz koruyucu ekipman alın.6İstiyorsanız koruyucu ekipman alın. Eğitmeninize koruyucu ekipmana ihtiyacınız olup olmadığını ve varsa ne tür bir ekipmana ihtiyacınız olduğunu sorun. Bazı yeni başlayanlar yaralanma riskini en aza indirmek için dizlik, kulak koruyucu, ağız koruyucu ve kasık koruyucu (erkekler için) kullanmayı tercih ediyor. Birçok okul minderlerde ayakkabı giyilmesine izin vermediğinden, el ve ayak parmaklarınızı atletik bantla da koruyabilirsiniz.

İlk Dersinizi Almak

  1. adım 1 i̇yi kişisel hijyen uygulayın...1İyi kişisel hijyen uygulayın. Henüz bir jiu-jitsu gi'niz yoksa atletik şort veya pantolon ve tişört gibi temiz kıyafetler giyin. Nefesinizi tazelediğinizden, deodorant sürdüğünüzden ve parfüm veya güçlü losyonlardan kaçındığınızdan emin olun. Tırnaklarınızı ve ayak tırnaklarınızı kesilmiş tutun. Piercinglerinizi çıkarın, başka takılar takmayın ve uzun saçlarınız varsa topuz veya örgü şeklinde arkadan bağlı tutun.
    • El ve ayak parmaklarınız sıkışabileceğinden bol veya bol cepli ya da askılı giysiler giymekten kaçının.
  2. adım 2 herkese saygı gösterin.2Herkese saygı gösterin. Derse zamanında gelin ve herkesi kibarca selamlayın. Egonuzu kapıda bırakmalı ve yeni bir şeyler denemeye hazır olmalısınız. Bir şeyleri öğrenmeden önce biraz deneme yanılma yapmanız gerekecek, bu yüzden hayal kırıklığına uğramamaya çalışın. Sınıf arkadaşlarınızın jiu-jitsu hakkında sizden daha fazla şey bildiğini kabul edin ve onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışın.
  3. 3. adım gerinin ve ısının.3Gerin ve ısının. Sınıfınız muhtemelen herkesi teknikleri uygulamaya ve spar yapmaya hazırlamak için esneme ve ısınma hareketleriyle başlayacaktır. Talimatları dikkatle izleyin ve bu kısmı ciddiye alın. Düzgün bir şekilde gerinmez ve ısınmazsanız, incinme şansınız daha yüksektir.
    • Yaygın bir esneme hareketi kelebek esneme hareketidir. Yere oturun ve dizleriniz yanları gösterecek şekilde ayak topuklarınızı bir araya getirin. Sırtınızı düzleştirin ve topuklarınızı vücudunuza olabildiğince yaklaştırın.
    • Bir başka iyi esneme hareketi de kobra duruşudur. Avuç içleriniz vücudunuzun her iki yanında omuzlarınızın hemen altında olacak şekilde yere karın üstü uzanın. Gövdeniz yerden yükselecek şekilde kollarınızı uzatın, ancak kalçalarınızı yere bastırın. Belinizi korumak için karın kaslarınızı çalıştırın ve geriye doğru eğilin.
  4. adım 4 yeni teknikler deneyin.4Yeni teknikler deneyin. Size yeni teknikler gösterilecek, örneğin ileri yuvarlanma. Öne doğru yuvarlanmak için nötr bir duruşla başlayın; ayaklarınız omuz genişliğinde açık, omuzlarınız geride ve omurganız düz olacak şekilde durun. Baskın ayağınızla öne doğru tam bir adım atın, ardından baskın elinizle karşı bacağınıza uzanın. Baskın omzunuzdan karşı kalçanıza doğru yuvarlanın. Ardından nötr duruşa geri dönün.
    • Alçak savuşturma yapmak için rakibinizin tekme attığı kolunuzla tekmeyi engelleyin (örneğin sağ ayakla atılan bir tekmeyi sağ kolunuzla engelleyin). Tekmenin vücudunuza temas etmesini önlemek için dirseğiniz kilitli olacak şekilde kolunuzu 45 derecelik bir açıyla önünüze doğru uzatın.
    • Yüksek savuşturma yapmak için, sol kolunuzla sol yumruğu engellemek üzere sol ayağınızın topuğu üzerinde saat yönünde dönün. Sağ kolunuzla bir sağ yumruğu engellemek için sağ ayağınızın topunu saat yönünün tersine çevirin. Kolunuzu dirseğinizden bükün ve pazunuz yere paralel olacak şekilde önünüzde tutun.
  5. adım 5 bir partnerle spar yapın.5Bir partnerle spar yapın. Bazı yeni teknikler öğrendikten sonra, muhtemelen bunları bir sparring partneriyle deneyeceksiniz. Her raunda dizlerinizin üzerinde, partnerinize dönük olarak başlayın. İkiniz de hazır olduğunuzda el sıkışın ve başlayın. Genellikle her raunttan sonra partnerinizi değiştirirsiniz.
  6. adım 6 dokunarak teslimiyet sinyali verin.6Dokunarak teslimiyet sinyali verin. Partnerinizle antrenman yaparken manevra yapamayacağınız bir pozisyona girdiğinizde, teslim olduğunuzu işaret edebilirsiniz. Teslim olmak için rakibinize üç kez dokunun. İkiniz de dizlerinizin üzerinde başlangıç pozisyonuna dönecek ve sonra tekrar deneyeceksiniz.

Temel Tekniklerin Uygulanması

  1. adım 1 bir yan kırılma deneyin.1Yan kırılmayı deneyin. Yan kırılma, bir rakip tarafından fırlatıldığınızda rahatça yere inmenizi sağlar. Ayağa kalkın ve sağ ayağınızı sol ayağınızın önüne koyun, sağ ayağınızın dış kısmını yere koyun. Kendinizi sağa doğru düşmeye bırakın ve düşüşünüzü kırmak için sağ kolunuzu düz bir şekilde yere atın. Vücudunuzu olası tekmelerden korumak için sol dizinizi yukarı kaldırın ve yüzünüzü korumak için ellerinizi yukarı kaldırın.
  2. adım 2 öne doğru bir yumruk atın.2Öne doğru yumruk atın. Bir başka temel teknik de önden ani yumruktur. Sol ayağınızı öne koyun ve gardınızı yukarıda tutun, yani yumruklarınız yüzünüzü koruyor olmalıdır. Sol yumruğunuzla küçük bir yumruk atın ve hemen ardından sağ yumruğunuzla güçlü bir vuruş yapın. Ekstra hız ve güç kazanmak için kalçanızla arka ayağınızın topuğu üzerinde dönün.
  3. adım 3 öne doğru tekme atma alıştırması yapın.3Önden ani tekme atma alıştırması yapın. Sol ayağınız önde ve kollarınız yüzünüzü koruyacak şekilde yukarıda durarak başlayın. Sağ dizinizi bükün ve kalça hizasına getirin. Rakibinize vurmak için ayağınızı öne doğru uzatın, ardından başlangıç pozisyonuna dönün.
  4. adım 4 kaçış bilek tutuşunu öğrenin.4Kaçış bilek tutuşunu öğrenin. Rakibiniz bileklerinizden birini tuttuğunda, tuttuğu bileğin elini avucunuza bakacak şekilde yüzünüzün önüne getirin. Başparmağınız yüzünüzü gösterene kadar bileğinizi saat yönünde döndürün. Tutuşlarını kırmak için elinizi hızla vücudunuzun yan tarafına doğru itin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları