Buz Patenini Kendi Kendinize Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Buz pateni pratiği yapmak için doğru partneri beklemek zorunda değilsiniz. Buz pistine kendi başınıza gidin ve süzülme veya durma gibi temel teknikleri uygulayın. Kendinizi geliştirdikçe daha hızlı gidebilir ve yeteneklerinize daha fazla güvenebilirsiniz. Önceden durma ve düşme alıştırması yapmayı unutmayın, böylece kazalar olursa güvende kalabilirsiniz.

Adımlar

Ekipman Seçimi ve Isınma

  1. adım 1 rahat ve hafif giysiler giyin.1Rahat, hafif kıyafetler giyin. Buz pateni yaparken, hızlı ve güvenli bir şekilde hareket etmek için vücudunuzun tam hareket kabiliyetine ihtiyacınız olacaktır. Ağır kışlık montlardan kaçının. Bunun yerine hafif bir ceket, polar kazak veya sweatshirt giyin. Kat kat giyinin, böylece paten yaparken çok sıcaklarsanız kazağınızı çıkarabilirsiniz.
    • Atkı takıyorsanız, yolunuzdan uzak tutmak için kazağınızın veya ceketinizin içine sokun.
  2. adım 2 mikrofiber çorap veya tayt giyin.2Mikrofiber çorap veya tayt giyin. Özel paten taytları veya bir çift mikrofiber çorap satın alın. Çorap olmadan ayaklarınız su toplama veya (pistten paten ödünç alırsanız) enfeksiyon kapma riski taşır. Patenlerinizi daha az güvenli hale getirebilecek büyük çoraplardan kaçının.
    • Mikrofiber çoraplar, pamuklu veya yün çorapların aksine nemi emdikleri ve ayakları sıcak tuttukları için tercih edilir.
  3. adım 3 yaralanmaları önlemek için iyi durumda olan yüksek kaliteli bir çift satın alın.3Yaralanmaları önlemek için iyi durumda ve yüksek kaliteli bir çift satın alın. Ucuz çiftler kolayca fren yapabilir ve sizi ayak bileği burkulmalarına karşı savunmasız bırakabilir. Buz pateni markalarını internetten araştırın ve olumlu yorumları olan bir markayı seçin. Kullanılmış bir çift satın alırsanız, orijinal sahibine neden sattığını sorun.
    • Ayakkabıları satın almadan önce deneyin.
    • Ayakkabılarınızı özel bir atletizm mağazasından satın alın, böylece çalışanlar size uygun ayakkabıyı bulmanıza yardımcı olabilir.
  4. adım 4 buza çıkmadan önce ısının.4Buza çıkmadan önce ısının. Buz pateni bir egzersiz olabileceğinden, önceden birkaç ısınma hareketi yapmak, işiniz bittikten sonra ağrı veya krampları önlemeye yardımcı olacaktır. İlk olarak, bacaklarınızı pist bariyerlerinin üzerine uzatın. Sonra, germek Kollarınızı yanlara doğru kaldırarak ve küçük daireler çizerek vücudunuzun üst kısmını çalıştırın. Beş ila on dakika ısındıktan sonra paten kaymaya hazırsınız demektir.
    • Patenlerinizi giymeden önce ısınma hareketlerinizi tamamlayın.
  5. adım 5 patenlerinizi iyice sıkın.5Patenlerinizi iyice sıkın. Çok gevşek buz patenleri sizi düşme veya ayak bileğinizi incitme riskiyle karşı karşıya bırakır. Patenlerinizin kayışları veya bağcıkları (veya her ikisi) olsun, sıkı olduklarından emin olun. Patenlerinizi ayağınızın ve bileğinizin kıvrıldığı bölgede sıkı tutmanız çok önemlidir, bu nedenle bu bölgeye özellikle dikkat edin.
    • Nasıl yapacağınızdan emin değilseniz bir buz pateni pisti çalışanından patenlerinizi sıkılaştırmak için yardım isteyin.
  6. adım 6 i̇lk başta rayın yakınında kalın.6İlk başta raya yakın durun. İlk başta paten kayarken raya sıkıca tutunursanız kendinizi kötü hissetmeyin. Yeni ve deneyimli patencileri dik tutmak için paten pistlerine raylar yerleştirilmiştir. Ray, kendinizi daha rahat hissedene kadar kaygan yüzeye alışmanıza yardımcı olabilir.

Temel Tekniklerin Uygulanması

  1. adım 1 kayarken dengede kalmak için dizlerinizi bükün.1Kayarken dengede kalmak için dizlerinizi bükün. Bu, ağırlık merkezinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Bir sandalyenin üzerinde duruyormuş gibi yapın ve poponuzu yarı oturur pozisyona indirin. Ağırlık merkezinizi eşit tutmak için öne doğru eğilin ve sallantı hissediyorsanız kollarınızı 45 derecelik bir açıyla tutun.
  2. adım 2 yavaş yavaş raydan uzaklaşın.2Yavaş yavaş raydan uzaklaşın. Hazır olduğunuzda elinizi raydan kaldırmayı deneyin. Düşme olasılığını en aza indirmek için bunu yaparken dizlerinizi bükün ve öne doğru eğilin. İlk başta rayın bir kol mesafesinde kalın, böylece gerekirse tutuşunuzu raya geri döndürebilirsiniz.
  3. adım 3 süzülerek ileriye doğru kaymaya başlayın.3Süzülerek ileriye doğru kaymaya başlayın. Kayma, ileriye doğru hareket etmenin basit bir yöntemidir ve yavaş veya hızlı bir şekilde yapılabilir. Kollarınızı dışarıda tutarak patenlerinizle küçük adımlar atın. İlk başta yavaş adımlar atın, ancak ivme kazandıkça daha hızlı adım atın. Ayaklarınız az bir çabayla ilerleyene kadar paten kayarken önce bir ayağınızı sonra diğerini kaldırın.
    • Dengenizi kaybetmeye başlarsanız tırabzanı tutun.
  4. adım 4 dizlerinizi daha fazla bükerek daha hızlı paten kayın.4Dizlerinizi daha fazla bükerek daha hızlı kayın. Tam oturma pozisyonuna gelene kadar dizlerinizi derinlemesine bükerek biraz hız katın. Daha güçlü adımlarla kayarken harcadığınız gücü artırın. Daha hızlı kayarken öne doğru eğilin, böylece düşerseniz başınızı çarpma olasılığınız azalır.
    • Acele etmeyin. Buzdaki ilk gününüzde bir artistik patinajcı kadar hızlı kaymak zorunda değilsiniz.
  5. adım 5 baskın ayağınızı kullanarak dönün.5 Baskın ayağınızı kullanarak dönün. Baskın ayağınızı öne koyun ve vücudunuzu buz pistinin merkezine doğru eğin. Dönerken momentumu korumak için dizlerinizi bükün. Dönüşü tamamlayana kadar bu pozisyonu koruyun, ardından tekrar düz bir çizgide kaymaya başladığınızda kaymaya geri dönün.
  6. adım 6 bıçaklarınızın düz kısmını kullanmayı bırakın.6 Bıçaklarınızın düz kısmını kullanmayı bırakın. Sıyrıldığını hissedene kadar bıçaklarınızın düz kısmını buza doğru itin. Bir ayağınızı dışarı koyun ve dizlerinizi bükerek düz kısma tekrar baskı uygulayın. Bu sizi kademeli bir duruşa getirecektir.
    • Bu, 'kar küreyici duruşu' adı verilen temel bir durma tekniğidir ve yeni başlayan patenciler için idealdir. Paten kaymaya devam ederken şunları deneyebilirsiniz daha karmaşık teknikler.
    • Acil bir durumda ne yapacağınızı bilmek için güvenli bir şekilde durma alıştırması yapın.

Güvenlik Önlemlerini Öğrenme

  1. adım 1 kask ve bileklik takın.1Kask ve bileklik takın. Buz pateni, kask takmanın önlediği kafa yaralanmaları için ciddi bir risk oluşturur. Kask takmak rahatsız edici ve hatta 'aptalca' görünse de, beyin sarsıntısı riskini büyük ölçüde azaltır. Bileklikler de aniden düşmeniz halinde ellerinizin burkulmasını önlemek için önemlidir.
    • Küçük çocuklar veya deneyimsiz patenciler de daha fazla önlem için diz ve dirsek pedleri takabilirler.
  2. adım 2 çevrenize odaklanın.2Çevrenize odaklanın. Diğer patencilere dikkat edin ve pratik yapmak için kendinize bolca alan bırakın. Gözlerinizi ileriye odaklayın ve etrafınızda neler olup bittiğinin farkında olmak için çevresel görüşünüzü kullanın. Özellikle kalabalık bir buz pistinde paten yapıyorsanız gözlerinizi kapatmaktan kaçının.
    • Buz pateni yaparken, özellikle de ilk seferinizde kulaklık takmayın. Buz pateni yaparken işitmek de görmek kadar önemlidir.
  3. adım 3 paten kayarken başınızı yukarıda tutun.3Kayarken başınızı yukarıda tutun. Yeni patenciler genellikle ayaklarına bakma hatasını yaparlar. Bu sadece odağınızı çevrenizden uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda ağırlık merkezinizi de bozar. Kendinizi aşağı bakarken bulursanız, başınızı yukarıda tutun ve gözlerinizi ufukla aynı hizada tutun.
  4. adım 4 kendinizi buzun üzerine güvenli bir şekilde düşmek için eğitin.4Kendinizi buzda güvenli bir şekilde düşmek için eğitin. Buza ne zaman düşeceğinizi asla bilemezsiniz, bu yüzden hayati bir durum olmadan önce ne yapmanız gerektiği konusunda pratik yapın. Dizlerinizi bükün ve öne doğru çömelin ve bileklerinizin yaralanmasını önlemek için yana doğru düşmeyi deneyin.
    • Yere düştüğünüzde ve kalkmak için kendinizi yeterince güvende hissettiğinizde, ayaklarınızı ellerinizin arasına yerleştirin ve kendinizi ayağa kaldırmak için kaldırın.
    • Kontrollü bir ortamda denemek için buzun dışındayken (hem patenli hem de patensiz) düşme alıştırması yapın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruKayarken nasıl dengede kalabilirim? Tamamen düz durmadığınızdan emin olun. Dizlerinizi bükün, önünüze bakın ve ağırlığa ihtiyaç duyduğunuz yere bağlı olarak gövdenizi öne ve arkaya doğru dengeleyin.
  • SoruRekabetçi düzeyde paten yapmak istiyorum, ancak Asya'dan geliyorum ve çok fazla buz pisti yok. Başka bir ülkede rekabetçi paten konusunda bana yardımcı olacak bir antrenörü nasıl bulabilirim? Yeni başlayan biriyseniz, diğer ülkelerdeki antrenörler size antrenörlük yapmak için seyahat etmeye istekli olmayacaktır. Ancak, halihazırda rekabetçi bir patenciyseniz ve başarılıysanız, bir antrenör sizinle ilgilenebilir. Bununla birlikte, bir antrenör olmadan da rekabetçi paten kaymaya başlayabilirsiniz. Asya'da Çin, Tayland, Japonya, Güney Kore ve Filipinler gibi pek çok ülke ünlü artistik patinajcılara ev sahipliği yapmaktadır, bu nedenle eninde sonunda bir pist ve bir antrenör bulabileceğinizden eminim.
  • SoruBu bilgiler artistik patenlerin yanı sıra hokey patenleri ile kaymaya da uygulanabilir mi? Çoğunlukla evet, ancak hokey patenlerinin farklı şekilde bağlanması gerekir ve daha hacimlidirler. Hokey patenleriyle kaymayı öğrenirseniz, artistik patenlerle kaymak biraz zaman alacaktır ve bunun tersi de geçerlidir.

İpuçları

  • Farklı teknikleri uygularken bebek adımları atın. Paten kaymayı öğrenmek zaman alır ve buz üzerinde kendinizi evinizde hissedene kadar piste birkaç kez gitmeniz gerekebilir.
  • Kendi patenlerinizi satın aldıysanız kaymadan önce bıçaklarınızı profesyonel olarak bileyin.
  • Küçük yaralanmalara karşı yanınızda bir ilk yardım çantası bulundurun.

Uyarılar

  • Başınızdan yaralanırsanız, tıbbi yardım almak için derhal bir buz pateni pisti çalışanına haber verin. Beyin sarsıntıları profesyonel tedavi olmaksızın ölümcül olabilir.
  • Temel paten tekniklerinde ustalaşana ve birlikte paten kayabileceğiniz başka biri olana kadar sadece hazır paten alanlarında (buz pateni pistleri gibi) paten kayın.
  • Sert düşüşlere karşı kendinizi hazırlayın. Pistte ne tür kazalar olabileceğini asla bilemezsiniz.