Hızlı Kung Fu Nasıl Öğrenilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kung fu genellikle yaşam boyu süren bir yolculuk olarak tanımlanır. Bu dövüş sanatında bir bütün olarak uzmanlığa ulaşmak on yıllar olmasa da yıllar alsa da, temelleri nispeten kısa bir süre içinde öğrenmek mümkündür. Özveri, sabır ve öngörü ile temel hareketlerde oldukça hızlı bir şekilde ustalaşabilirsiniz.

Adımlar

Temel Hareketlerin ve Duruşların Uygulanması

  1. adım 1 formunuzu gözlemleyebileceğiniz güvenli bir antrenman alanı oluşturun.
    Formunuzu gözlemleyebileceğiniz güvenli bir antrenman alanı oluşturun. Mobilyalardan ve diğer engellerden bolca uzak bir alan seçin. Antrenman yaparken kendinizi görebileceğiniz bir ayaklı ayna (ya da duvara dayalı uzun bir ayna) yerleştirin. Gerekirse, video eğitimlerine başvurabilmek için bilgisayarınızı veya TV'nizi kolayca görebileceğiniz bir yere yerleştirin.
  2. adım 2 isının.
    Isınma hareketleri yapın. Bloğun etrafında beş dakikalık hızlı bir koşuya çıkın, biraz zıplayın veya kan akışını sağlamak için başka bir hafif egzersiz yapın. Ardından vücudunuzun güzel ve esnek olması için biraz esneme hareketi yapın. Vücudunuzu ciddi bir hareket için uyandırmak için birkaç şınav ve mekik ile bitirin.
  3. adım 3 at duruşuna geçin.
    At Duruşuna geçin. Yüzünüzü aynaya dönün. Ayaklarınızı birbirinden üç ila dört fit açık olacak şekilde açın. Kalçalarınız dizlerinizden sadece biraz daha yüksek olana kadar çömelin. Üst gövdenizi hafifçe geriye doğru eğerek omurganızı düzeltin. Aynada kalçanızdan başınıza kadar görebildiğinizden emin olun. Sandalye olmadan sandalyede oturmak gibi.
    • Kollarınızla vuruşlar ve yumruklar yaparken ağırlık merkezinizi alçaltmak ve dengelemek için At Duruşunu kullanın. Vücudunuzu ve kaslarınızı düzgün bir şekilde hizalamak için duruşunuzu düz tutun.
    • Bu duruşu tutmanın zor olması amaçlanmıştır. İlk başta 30 saniyelik artışlarla ve arada 1-2 dakika dinlenerek çalışın, daha sonra pozisyonu daha uzun süre tutmaya çalışın.
    • At Duruşu'nu her gün uygulamak merkez ve bacak kaslarınızı hızla güçlendirmenize yardımcı olacak ve sizi daha güçlü ve istikrarlı bir dövüş sanatçısı haline getirecektir.
  4. adım 4 at duruşundan temel vuruşları uygulayın.
    At Duruşundan temel vuruşları uygulayın. Kung fu'yu hızlı bir şekilde öğrenmek için en basit hareketlere bağlı kalın. Yeni bir vuruşu ilk denediğinizde, ağır çekimde hareket edin. Forma konsantre olun. Hareket daha doğal hale geldikçe, sizin tarafınızdan daha az düşünmeyi gerektirdikçe, tam güçle vurana kadar hareketi tekrar tekrar yavaş yavaş hızlandırın. Dayanıklılığınız arttıkça, tekrar başına vuruş sayısını artırın. En temel hareket olmasa da en temel hareketlerden biri olan Düz Yumruk ile başlayın:
    • Her iki elinizle, başparmağınız işaret parmağınızın dışına gelecek şekilde bir yumruk oluşturun. Kollarınız yanlarınızdayken yumruklarınızı başparmaklarınız yukarı bakacak şekilde kalçalarınızın yanında geriye doğru çekin. Dirseklerinizi geri çekin ve göğsünüzü açın.
    • Tek yumrukla vurun. Kolunuz öne doğru uzanırken dirseğinizi doğrudan arkasında tutun. Dirseğiniz düzelirken yumruğunuzu başparmağı aşağı bakacak şekilde döndürün. Bu omuzla ilerleyin, vururken belinizden bükerek diğer omzunuzu arkanıza çekin. Omuzlarınız ve vuruş kolunuz, temas anında hedefinize yönelik düz bir çizgi oluşturmalıdır.
    • Hareketi tersine çevirin. Kolunuzu tekrar içeri çekin, yumruğunuzu döndürerek başparmağınızın tekrar yukarı bakmasını sağlayın, dirseğiniz de yumruğunuzu geri çekerken hemen arkasında olsun. İlk kolunuz içeri çekilirken ve omuzlarınız kalçalarınızın üzerinde yeniden hizalanırken, ikinci kolunuzla aynı şekilde vurun.
    • Vuruşunuzu yaparken nefes alın. Nefes almak kung fu öğrenmenin önemli bir parçasıdır ve önce doğru nefes alma tekniğini öğrenmek eğitiminizde daha hızlı ilerlemenize yardımcı olacaktır.
    • Yumruklarınıza güç vermek için vücudunuzun gövdesini kullanın. Kung fu'da gücünüz gövdenizden gelir ve bu vuruş bu kasları çalıştırmak ve sizi daha hızlı güçlendirmek içindir. Bir yumruğu geri çekerken elde ettiğiniz torku bir sonrakini güçlendirmek için kullanın.
  5. adım 5 temel bir dövüş duruşu benimseyin.
    Temel bir Dövüş Duruşu benimseyin. Yüzünüzü aynaya dönün. Sol ayağınız ve sol omzunuz önde olacak şekilde vücudunuzu 45 derecelik bir açıyla döndürün. Sağ ayağınız sol ayağınızın arkasında ve sağında olmalıdır. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, bu sizin doğal duruşunuz gibi hissettirmelidir. Rahat olun ve bacaklarınızı omuz uzunluğundan daha fazla açmayın. Başınızı korumak için ellerinizi yukarıda tutun ancak ayaklarınızın üzerinde hafif durun.
    • Bu duruş batı boks duruşuna benzer ve ters olarak da uygulanmalıdır (sağ bacak önde). Birçok (ama hepsi değil) kung fu stili bu duruşu içerir.
  6. adım 6 temel yumruk atmayı öğrenin.
    Temel yumruk atmayı öğrenin. Yumruklarınız kapalıyken sol elinizle düz yumruk atmayı deneyin. Bunu yaparken vücudunuzu sağa çevirin, kolunuzu gerin ve omuzlarınızı mümkün olduğunca düz hale getirin. Bu yumruk genellikle 'jab' olarak adlandırılır. Önce forma odaklanın, sonra hız ve güç geliştirin. Sonra sağınızdan bir yumruk deneyin. Buna genellikle 'çapraz' denir çünkü sağ yumruğunuzun vücudunuzu 'çaprazlaması' gerekir. Bu yumruğu tamamlarken sağ ayağınızın topuğu üzerinde kaymanıza izin verin.
    • Hızlı öğrenmek istiyorsanız yavaş gidin ve önce vücudunuza hareketlerin şeklini öğretin. Formunuz doğruysa güç ve hız eklemek kolaydır. Aksi takdirde, daha sonra doğru formu yeniden öğrenmek zorunda kalarak ilerlemenizi oldukça yavaşlatacaksınız.
    • Her seferinde hareketin tamamını uygulayın. Kolunuzun tamamen düzleştiğinden ve sonra sıfırlandığından emin olun. Her yumruk dirseğiniz bükülü ve eliniz başınızı korurken başlar ve biter.
    • Gücünüz her zaman vücudunuzun merkezinden gelir.
  7. adım 7 bloklamayı öğrenin.
    Bloklamayı öğrenin. Dövüş duruşunuzdan, tam önünüzde duran sizinle aynı boyda başka bir kişinin yumruk attığını hayal edin. Ön kolunuzu uzatarak sağa veya sola hareket ettirmek ve yumruk atan rakibin hayali koluyla birleşmek ve yumruğu rotasından çıkarmak için merkezinizden güç kullanın. Bunlara iç ve dış bloklar denir.
    • İç bloklar vücudunuzun dışından başlar ve içe doğru hareket eder. Dış bloklar ise tam tersini yapar.
    • Her iki kolunuzla da bloklama alıştırması yapın. Hızlı kung fu öğrenmek, baskın olan ve olmayan taraflarınızla güçlenmekle ilgilidir.
  8. adım 8 temel tekmeleri çalışın.
    Temel tekmeleri çalışın. Diğer her şeyde olduğu gibi, önce vücudunuzun doğru formu öğrenmesine odaklanmanız gerekir. Tekmeler ilk başta korkutucu görünebilir ancak parçalara ayrılabilir ve ayrı ayrı uygulanabilir. Hızlı bir şekilde öğrenmek, formunuzu erkenden doğru hale getirme ve tutarlı bir şekilde pratik yapma konusunda ne kadar gayretli olduğunuza bağlı olacaktır. Bu teknikleri dövüş duruşundan uygulayarak başlayın.
    • Her tekmenin başlangıcı dizinizi göğsünüze doğru kaldırmaktır. Omzunuza doğru olabildiğince yukarı kaldırın. Daha esnek olmak için bu hareketi uygulayın ve daha iyi denge kazanmak için dizinizi kalçanızın üzerinde tutma alıştırması yapın. Bu noktada bacağınız 'vurmaya hazırdır', dirseğinizin bükülmüş ve yumruğunuzun başınızı koruyor olmasına çok benzer.
    • Ön tekme için bir sonraki hareket bacağınızı düz bir şekilde öne doğru uzatmak, kalçanızdan itmek ve ayağınızın alt kısmının hedefinize çarptığından ve onu sizden uzağa ittiğinden emin olmaktır.
    • Yandan tekme için, bacağınız kalçanızdan güç alarak öne doğru uzanır ve hala yerde olan ayağınız harekete uyum sağlamak için 90 derece kayar. Bu tekme ile ayağınız yatay olarak sonlanır (ön tekmedeki gibi dikey değil).
    • Yuvarlak tekme için, ayağınızın üst kısmıyla rakibinizin kalçasına (veya daha yukarıya) tekme attığınızı hayal edin (futbol topuyla temas ettiğiniz yerle aynı). Kalçanız hala güç sağlar, ancak ileri itmek yerine vuruşun kuvveti sola veya sağa doğru olacaktır (tekme atan ayağa bağlı olarak). Hala yerde olan ayağınız, bu vuruş hareketini kolaylaştırmak için topuğunun üzerinde 90 derece kayacaktır.
    • Her tekmede, vuruştan sonra dizinizi indirmeden önce göğsünüze geri getirdiğinizden emin olun. Tekme attıktan sonra bacağınızı indirmek çok kötü bir formdur ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmaz.
    • Yavaşça ve iyi bir formla çalışın. Doğru hareketleri beyninize kazımak için tekmedeki her bir pozisyonu (diz yukarı, tekme dışarı, dizinizi göğsünüze sıfırlayın) birkaç saniye tutmayı deneyin. Bu şekilde pratik yaparsanız, kısa süre içinde bu sizin için ikinci doğa haline gelecek ve tekmeleriniz tek bir yumuşak hareket olarak hissedilecek (ve görünecektir).
  9. adım 9 duruş değiştirme alıştırması yapın.
    Duruş değiştirme alıştırması yapın. Tek tek hareketlerde ustalaştıktan sonra, bir vuruşla duruştan duruşa geçme alıştırması yapın. Dövüş duruşundan at duruşuna geçmek vuruşlarınıza ekstra güç katabilir.
    • At duruşunu hızlı bir şekilde benimsemek için sol dizinizi 90º'lik bir açıyla yukarı çekin, dizinizi sol tarafınıza doğru çevirin, sol ayağınızı içeri çekin ve sağ dizinizi sıyırın. Sol ayağınızı hızla sağ ayağınızdan üç ila dört fit uzağa yerleştirin ve her iki ayağınız da ileriyi gösterecek şekilde At Duruşuna geçin.
  10. adım 10 gölge boksu yapın veya bir kum torbası kullanın.
    Gölge boksu yapın veya bir kum torbası kullanın. Temel duruşları ve formları öğrendikten sonra, hızlı bir şekilde daha iyi olmak için ihtiyacınız olan şey çok fazla pratik yapmaktır. Topların üzerinde hafif kalın ve havada ya da kum torbasında yumruk atarken, tekme atarken ve blok yaparken hareket edin. Dayanıklılık kazanmak için bir turnuvada yarışıyormuş gibi turlar halinde pratik yapmayı düşünün (örneğin 3 dakikalık yoğun hareket turunun ardından 3 dakika ara verin ve ardından tekrarlayın).

Kung Fu Becerilerinizi Güçlendirmek

  1. adım 1 bir antrenman partneri bulun.
    Bir antrenman partneri bulun. Daha iyi olmanın ve kendinize meydan okumanın hızlı bir yolu bir partnerle antrenman yapmaktır. Antrenmanlarınızda psikolojik olarak daha sıkı ve daha uzun süre çalışacaksınız.
    • Bir partner aynı zamanda sizin için pedleri tutarak daha iyi olmanıza yardımcı olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Pedleri tekmeleyerek ve yumruklayarak gücünüzü ve dayanıklılığınızı gölge boksu yapmaktan veya tek başınıza ağır bir torbaya vurmaktan çok daha hızlı geliştireceksiniz.
    • Bir partner için pedi tutmak da el ve ayak çalışmanızı geliştirmenin iyi bir yoludur ve iyi bir pratik olarak göz ardı edilmemelidir. Pedin her iki tarafından farklı yumruk ve tekme kombinasyonlarını öğrenmek önemlidir ve pedleri tutmak da vuruş anına kadar gevşek kalmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 kendinizi güçlendirin.
    Kendinizi güçlendirin. Yumruklarınızı, ön kollarınızı ve ayaklarınızı daha güçlü hale getirmenin birçok yolu vardır. Teknik, hız ve gücün yanı sıra, vücudunuzun vurmaya ve vurulmaya daha fazla alışması gerektiğinin farkına varın.
    • Kendi başınıza sadece ağır bir torbaya vurmak, özellikle de tekmeler ve ayağınızın üst kısmıyla bağlantı kurmak söz konusu olduğunda etkili bir sertleştirme egzersizi olabilir. İlk başta hafifçe vurun ve formunuzu düzeltmeye odaklanın, ardından ayağınız biraz daha sertleştikçe torbaya kuvvetle vurmayı deneyin.
    • Bir partnerle birlikte yaygın bir blok egzersiziyle ön kollarınızı güçlendirmeyi deneyin. Yüz yüze durun veya rahatsanız at duruşunda durun, ardından sağ kolunuzu eliniz aşağı bakacak şekilde iç blok şeklinde uzatın. Partneriniz de aynısını yapacak ve ön kollarınız (ilk başta hafifçe) bloğu uygulamanın bir yolu olarak çarpışacaktır. Ardından sağ kolunuzu saat yönünde 180 derece döndürün. Partneriniz de aynısını yapacak ve ön kollarınız tekrar birleşecek. Şimdi üçüncü bir bağlantı için sağ kolunuzu saat yönünün tersine 180 derece döndürün. Şimdi aynı şeyi sol kollarınızla deneyin ve tekrar tekrar tekrarlayın. Gövdenizin dönüşünden tork aldığınızdan emin olun.
    • Yumruk şınavları (ya da daha zor olan mafsal şınavları) yumruklarınızı güçlendirmek için iyi bir yol olabilir.
  3. adım 3 çekirdeğinizi güçlendirin.
    Karın kaslarınızı güçlendirin. Vuruşlarınızda yerden güç alma yeteneğinizi geliştirin. Tekmelerinizle uyguladığınız kuvvet miktarını artırın. Sadece karın kaslarınıza değil (ki bu merkezinizin sadece bir parçasıdır) belinizin yanlarına ve arkasına da odaklanın. Çekirdek güçlendirici egzersizler şunları içerir:
    • Plank
    • Geleneksel ve ters mekik
    • Barfiks çubuğundan sarkarken veya şınav pozisyonundayken dizlerinizi göğsünüze doğru çekmek (bunlara bazen 'dağ tırmanışı' da denir)
  4. adım 4 kollarınızı geliştirin.
    Kollarınızı geliştirin. Kung fu çalışırken bilek ağırlıkları kullanın. Kollarınızı günlük olarak geleneksel yöntemlerle çalıştırın. Şınav, barfiks, bukle hareketleri vb. yapın. Ön kollarınıza ekstra önem verin, bu da rakiplerinizle boğuşma yeteneğinizi geliştirecektir.
    • Ön kollarınızı güçlendirmenin 'kolay' bir yolu, kollarınızı önünüzde düz tutarak yumruk sıkma hareketleri yapmaktır.
  5. adım 5 bacaklarınız üzerinde çalışın.
    Bacaklarınız üzerinde çalışın. Sağlam ayak ve güçlü bacaklar her dövüş sanatında çok önemlidir, bu nedenle bacaklarınızı güçlendirdiğinizden emin olun. Kung fu hareketlerinizi uygularken bacak ağırlıkları takın. Squat, squat jump ve step-up yapmayı günlük bir rutin haline getirin.
    • Diğer kaliteli bacak egzersizleri şunlardır: ayak parmağı zıplamaları, kurbağa zıplamaları, Kazak zıplamaları, tek bacaklı zıplamalar, ördek yürüyüşleri ve sprintler.

Kung Fu Çalışmak

  1. adım 1 farklı kung fu stillerini araştırın.
    Farklı kung fu stillerini araştırın. Her uygulamanın öğretilerini ve felsefesini karşılaştırın ve karşılaştırın. Uzun vadeli hedefler için, hangisinin hem zihinsel hem de fiziksel olarak geliştirmek istediğiniz alanları vurguladığını düşünün. Bununla birlikte, kung fu'yu hızlı bir şekilde öğrenmek için, zaten güçlü yönlerinize oynayan birini seçin.
    • En önde gelen iki okul Wu Dong ve Shaolin'dir. Wu Dong'da, chi'nizi (yaşam gücü) geliştirmek amacıyla 'içsel' olana vurgu yapılır. Shaolin ise vücudunuzu güçlendiren egzersizlerle 'dışsal' olana odaklanır.
    • Kung fu stilleri kökenlerinin bulunduğu coğrafyaya göre de ayrılır. Kuzey stilleri çok fazla bacak çalışması ve akrobasi içerme eğilimindedir. Güney stilleri ise sağlam ayak basmayı ve daha fazla kol çalışmasını vurgular.
    • Stiller arasındaki bir başka ayrım da sert ve yumuşaktır. Sert stiller rakibinizi eşit veya daha büyük bir güçle karşılamanızı öğretirken, yumuşak stiller daha çok rakibinizin momentumunu dezavantajına kullanmaya dayanır.
  2. adım 2 çevrimiçi eğitimleri izleyin.
    Çevrimiçi eğitimleri izleyin. Vücudunuzun tam olarak nasıl hareket etmesi gerektiğini görün ve hareketleri ve duruşları doğru şekilde uygulamak için kendini yönlendirin. Tekme ve yumruk gibi temel hareketlerle başlayın. Daha sonra bu bireysel hareketlerin daha uzun katalara (çeşitli hareketleri birleştiren koreografik egzersizler) nasıl dahil edildiğini izleyin.
    • Her klibi birden fazla kez izleyin. Her seferinde, göstericinin vücudunun sadece bir bölgesine çok dikkat edin. Bir izlemede ayaklarına odaklanın. Sonra kalçalarına odaklanın. Sonra bellerine. Ve böyle devam edin. Bu şekilde, kendiniz pratik yaptığınızda ve diyelim ki kollarınızla vurduğunuzda, ayaklarınızın ve bacaklarınızın vücudunuzu nasıl güçlendirmesi gerektiğini tam olarak bileceksiniz, böylece vuruşunuzu en etkili şekilde yapabilirsiniz.
    • Kung fu anlayışınızı daha da genişletmek için, nasıl farklı olduklarını görmek için diğer dövüş sanatlarının kliplerini de izleyin. Hareketlerin daha doğrudan ve doğrusal olduğu karate gibi diğer sanatlarda bulunandan daha dairesel teknikler kullanan kung fu'nun hareket halinde nasıl daha akıcı göründüğüne dikkat edin.
  3. adım 3 kung fu zihniyetini benimseyin.
    Kung fu zihniyetini benimseyin. Kung fu'yu hızlı bir şekilde öğrenmek isteseniz bile, çok hızlı bir şekilde çok sıkı antrenman yapma isteğine karşı koyun. Kung fu, onu uygulayanlara disiplin aşılamayı amaçlasa da, sizden bunu hemen beklemez, bu yüzden rahatlayın. 'Acı yoksa kazanç da yok' sözünü unutun. Sakatlanmaktan veya kendinizi tüketmekten kaçınmak için yeteneklerinize ve genel kondisyonunuza göre makul bir antrenman programı oluşturun.
    • Örneğin, hemen 100 tekme çalışmak yerine, gün içine yayılmış 10 tekme tekrarıyla başlayın. Kendinizi yormadan doğru ve verimli bir şekilde nasıl uygulayacağınızı öğrenin. Ardından, bir tekmeyi nasıl uygulayacağınızı öğrendikten sonra, tekrar başına tekme sayısını kademeli olarak artırarak dayanıklılığınızı geliştirin: 10'dan 15'e; 15'ten 20'ye; 20'den 30'a vb.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kung fu'ya her yaşta başlayabilir misiniz?
    Evet, başlayabilirsiniz! Sadece sizinle birlikte çalışacak yaşınıza yakın kişilerin olduğu bir okula gittiğinizden emin olun.
  • Soru
    Dövüş sanatlarını öğrenmek için 30 yaş çok mu büyük?
    Hiç de değil! Açıkçası, eğitimden önce, herhangi bir sakatlığınız olup olmadığını bildiğinizden emin olun. Eğer dövüşmek istiyorsanız, daha çok dövüş sanatı ve MMA karışımı bir okul aramayı deneyin.
  • Soru
    Çocuğum için bir dövüş sanatları okulunu nasıl seçerim?
    Öğrencilerin sağlığına gerçekten dikkat ettikleri için daha geleneksel bir yer aramanız önemlidir. Daha geleneksel okullar, günün sonunda kung fu'nun birbirini incitmekle ilgili olmadığını bilirler.

İpuçları