Kung Fu'yu Kendiniz Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Gong Fu olarak da bilinen Kung Fu, eski bir Çin dövüş sanatıdır. Bu sanatı öğrenmek için ilham aldıysanız, ancak yakınınızda bir okul yoksa, dersleri karşılayamıyorsanız veya programınız buna izin vermiyorsa, kendiniz öğrenebilirsiniz. Kendinizi adadığınız ve hırslı olduğunuz sürece bunu başarabilirsiniz. Kolay olmayacak ama buna değecek.

Adımlar

Başlarken

  1. adım 1 evinizin bir bölümünü temizleyin.
    Evinizin bir alanını temizleyin. Çok fazla zıplama, tekmeleme, yumruklama ve temelde önünüzde (veya solunuzda, sağınızda veya arkanızda) ne varsa parçalama yapacağınız için, evinizin bir alanını kung fu uygulama seanslarınız için belirleyin. En az 10 metreye 10 metre bir alan yeterli olacaktır.
    • Kullanabileceğiniz boş bir odanız yoksa, bir odanın köşesini temizleyin ve kırmak istemediğiniz veya kendinize zarar verebileceğiniz herhangi bir nesneyi kaldırın.
  2. adım 2 bir kum torbası alın.
    Bir kum torbası alın. Bunu biraz erteleyebilirsiniz, ancak eninde sonunda bir kum torbası isteyeceksiniz. İlk başta hareketlerinizi sadece havada yapacaksınız, ancak sonunda bir dirence sahip olmak isteyeceksiniz, bu da bir kum torbasının kullanışlı olduğu yerdir.
    • Tavanınıza bir torba asabilirsiniz (eğer odanız bunu mümkün kılıyorsa) veya çoğu spor malzemeleri mağazasından bağımsız bir tane satın alabilirsiniz.
  3. adım 3 talimat bulun.
    Eğitim alın. Basitçe söylemek gerekirse, gerçek bir öğretmen veya 'sifu', kung fu öğrenmenin en iyi yoludur. Ancak gayretli ve azimli olursanız kung fu'yu kendiniz de öğrenebilirsiniz. Birkaç DVD satın alın, internetten birkaç video izleyin ya da okulların web sitelerine bakın. Birçoğunda programın tadına bakmanızı sağlayan ve aynı zamanda size hareketleri öğreten kısa videolar vardır.
    • Birden fazla kaynak bulmak en iyisidir. Birkaç farklı kung fu okulu vardır ve size en çok hitap edeni yaptığınızdan emin olmak istersiniz. Dahası, dışarıda gerçekten uzman olmadıkları halde uzman olduklarını iddia eden bazı insanlar var. Birden fazla kaynak bulmak, doğru yaptığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.
  4. adım 4 önce odaklanacağınız bir alan seçin.
    Önce odaklanacağınız bir alan seçin. Kung fu söz konusu olduğunda öğrenilecek çok şey var - kendinize her şeyi öğreneceğinizi söylemek oldukça uzun bir emirdir. Başlarken bir odak noktası seçin. Birkaç duruş öğrendikten sonra, zıplamaya mı konsantre olmak istiyorsunuz? Tekme mi? Yumruklamaya mı?
    • Bu, kendinize bir ders planı yazmanızı da kolaylaştırır. Diyelim ki pazartesi, çarşamba ve cuma günleri duruşlar ve tekmeler üzerinde çalışacaksınız. Ardından Salı ve Perşembe günleri denge ve esneklik gibi temel becerilerle karıştırırsınız.

Temel Antrenmana Başlarken

  1. adım 1 denge ve esnekliğiniz üzerinde çalışın.
    Dengeniz ve esnekliğiniz üzerinde çalışın. Kung fu'daki duruşları tutabilmek için dengenizin en iyi formda olması gerekir. Bu konuda ustalaşmanın iyi bir yolu nedir? Yoga. Gereksiz gibi görünebilir ve sizi gerçekten pratik yapmaktan alıkoyabilir, ancak gerçekte yaptığı şey sizi kung fu'da gerçekten harika olmaya hazırlamaktır.
    • Esnekliğe gelince, her seans bir ısınma ve esneme seansı ile başlamalıdır. Isınma hafif bir koşu, biraz zıplama ve şınav olabilir. Ardından kaslarınızı esnetin. Bu sadece sakatlanmamanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha esnek olmanızı, tekmelerinizin daha yükseğe çıkmasını ve virajlarınızın daha esnek olmasını sağlar.
  2. adım 2 birkaç duruşta ustalaşın.
    Birkaç duruşta ustalaşın. Kung fu'nun çıplak kemikleri duruşlarda yatar. Yanlış pozisyondan geliyorsanız doğru hareketleri yapamazsınız. Yine de bu ilk üçü dövüş için değildir - geleneksel kung fu ve silahlarla kullanım içindir. Bununla birlikte, kung fu ideolojisinin ayrılmaz bir parçasıdırlar. İşte üzerinde çalışabileceğiniz birkaç duruş:
    • At duruşu. Dizlerinizi yaklaşık 30 derece bükün, ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha fazla açın ve yumruklarınızı yanlarınızda, avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde sıkın. Ata biniyormuş gibi sırtınızı düz tutun.
    • Ön duruş. Dizlerinizi bükün ve sol bacağınızı hamle yapar gibi geriye çekin. Ardından, sağ yumruğunuzu önünüze doğru çekin ve sol yumruğunuzu göğsünüze doğru tutun. Sol bacağınızı öne getirerek bacak değiştirin. Bunu yaparken yumruklarınızı da değiştirin.
    • Kedi duruşu. Sağ bacağınızı hafifçe arkanıza yerleştirin ve üzerine yaslanın. Sol bacağınızı alın ve sadece ayak parmaklarınızı yere değdirin. Her iki yumruğunuzu da boks pozisyonundaymış gibi tutun ve yüzünüzü koruyun. Biri size doğru gelirse, ön bacağınız otomatik olarak savunmaya geçebilmelidir.
    • Dövüş duruşu. Başkalarına karşı kung fu pratiği yapmak istiyorsanız, dövüş duruşuna ihtiyacınız olacaktır. Bu esasen boks duruşuyla aynıdır - bir ayak hafifçe diğerinin önünde, yumruklar yukarıda, yüzünüzü koruyun, dizler rahat.
  3. adım 3 yumruğunuz üzerinde çalışın.
    Yumruğunuz üzerinde çalışın. Yumruk atma söz konusu olduğunda, kuvvetin çoğunun kalçalarınızdan geldiğini unutmayın. Tıpkı boksta olduğu gibi, kung fu'da da yumruklar, aparkatlar ve kancalar vardır. Üçünü de tartışalım.
    • Yumruk. Dövüşçü duruşunda, sol ayak sağ ayağın önünde, dizlerinizi bükün, kalçanızı rakibinize doğru çevirin ve sol yumruğunuzu atın, hemen ardından sağ yumruğunuzu atın. Sağ yumruğunuzu atarken sağ kalçanızı da döndürün.
    • Kroşe. Sezgilerin aksine, kroşenizin küçük başlamasını istersiniz. Dövüşçü duruşunda, sağ ayağınız geride, sağ yumruğunuzu alın, kalçanızı geriye doğru döndürün ve solunuza doğru güçlü bir şekilde savurarak bir kanca şekli oluşturun. Unutmayın, güç kalçalarınızda.
    • Aparkat. Dövüşçü duruşunda, yumruğunuzu indirin ve rakibinizin çenesini doğrudan önünüze hedefliyormuş gibi yukarı kaldırın. Her aparkatta kalçanızı hafifçe bükün çünkü gücünüz buradan geliyor.
  4. adım 4 bloklarınız üzerinde çalışın.
    Bloklarınız üzerinde çalışın. Neyi blokladığınıza bağlı olarak bloğunuz farklı olacaktır. Ancak size doğru gelen her ne olursa olsun, dövüş duruşu ile başlayın. Bu pozisyonda, yüzünüzü korumak ve saldırıların etkili olmasını önlemek için tamamen hazırsınız.
    • Yumruklar, jablar ve kancalar için bloklama, boksa çok benzer. Hangi tarafınız tehdit altındaysa, o kolunuzu alın ve bükülü tutarak rakibinizin hareketini durdurun. Diğer kolunuzla saldırabilirsiniz.
    • Tekmeler ve dirsekler için her iki kolunuzu da kullanın. Onları bükülü ve yüzünüzün yanında tutun, ancak kalçalarınızı tehdit edilen tarafa doğru döndürün. Bu, geri tepme sırasında kendi yüzünüze vurmanızı önler ve onlar için daha acı vericidir.
  5. adım 5 tekmelerinizi güçlendirin.
    Tekmeleriniz güçlü olsun. Tekmeler kung fu'nun en eğlenceli yönlerinden biridir ve aynı zamanda gelişimi görmenin en kolay yollarından biridir. İşte başlayabileceğiniz üç temel tekme.
    • Adım tekmesi. Kum torbanızın önünde durun. Sol ayağınızla öne doğru bir adım atın ve ardından ayağınızın iç kısmıyla torbanın sağ tarafına vurun. Sonra diğer tarafa geçin.
    • Stomp tekmesi. Kum torbanızın önünde durun. Sol ayağınızla öne doğru bir adım atın ve sağ ayağınızı dizinizden bükerek düz bir şekilde önünüze getirin. Ardından, ileri doğru atılarak torbanın üzerinde 'tepinin' ve torbayı sizden uzağa fırlatın.
    • Yan tekme. Dövüşçü duruşunda durun, sol ayağınız sağ ayağınızın önünde olsun. Ağırlığınızı sol ayağınıza verin, bacağınızı havaya doğru savurun ve ayağınızın yan tarafıyla omuz hizasındaki kum torbasına vurun. Bacağınızı içeri getirmeye çalışın, ancak dengenizi sağlamak için arka bacağınızın üzerinde kalın.
  6. adım 6 havada ve torbanızın üzerinde kombinasyonlar uygulayın.
    Havada ve çantanızın üzerinde kombinasyonlar uygulayın. Yeni başladığınız için, hareketleri havada yapmakla başlayın. Tutarlı olduğunuzda ve hareketi kavradığınızda, kum torbanızla yapmaya geçin. Yorulmaya başladığınızda ara verin veya yaptığınız şeyi değiştirin.
    • Kendinize gerçekten güvendiğinizde, birlikte antrenman yapabileceğiniz bir arkadaş bulmaya çalışın. Yani, eğer birbirinizin giyebileceği koruyucu ekipmanınız ya da biri yumruk ve tekme atarken diğerinin eline takabileceğiniz pedleriniz varsa.

Geleneksel Hareketleri Öğrenmek

  1. adım 1 ejderhayı yap.
    Ejderhayı yap. Bu hareket tamamen korkutucu olmakla ilgilidir - tüm süre boyunca rakibinize bakıyor olmalısınız. İşte nasıl yapılacağı:
    • At duruşunu alın, ancak bacaklarınızı biraz daha açın ve dizlerinizi biraz daha derin bükün.
    • Bileğinizi yumruk atar gibi çekin ama parmaklarınızı pençe şekline getirin. Bu rakibinizin içine girmek için kullanılır.
    • Çömeldiğiniz yerden çıkın ve rakibinizin karnına doğru bir yan tekme atın.
  2. adım 2 yılanı deneyin.
    Yılanı deneyin. Bu duruşta geriye doğru kayarsınız ve vururken tıpkı bir yılan gibi başınızı yukarı kaldırırsınız. İşte nasıl yapılacağı:
    • Bacaklarınızı açın, sağ ayağınızı sol ayağınızın arkasına koyun ve ağırlığınızı arka ayağınıza verin. Dizlerinizi bükülü tutun.
    • Ellerinizi rakibinizi kesmek istiyormuş gibi düzleştirin. Sağ elinizi önünüze doğru çekin.
    • Rakibinizi kolundan tutarak engelleyin ve ona bir tekme savurun.
  3. adım 3 leopar gibi yaklaşın.
    Bir leopar gibi yaklaşın. Bu hareket biraz daha az direkttir - gerekirse kaçma fırsatı verir.
    • Arka bacağınızın üzerine yaslanarak geniş bir dövüşçü duruşu alın.
    • Vurmaya hazır olduğunuzda, ağırlığınızı öne doğru verin, parmaklarınızı kıvırın ve rakibinize kapalı yumruğunuz yerine avucunuzla ve parmaklarınızın çıkıntılarıyla vurun. Ancak bu çok dikkatli yapılmalıdır, aksi takdirde kendinizi yaralayabilirsiniz.
  4. adım 4 bir turna gibi uçun.
    Bir turna gibi uçun. Bu hareket çok pasiftir. Turna ile rakibinizin size gelmesini beklersiniz. İşte nasıl yapıldığı:
    • Kedi duruşu alın ama ayaklarınız birbirine yakın olsun. Bu ayağınızı 'gizler'.
    • Kollarınızı yanlara doğru kaldırarak rakibinizin dikkatini dağıtın.
    • Size yaklaştığında, sadece ayak parmakları yerde olan ön ayağınızı kaldırın ve en sevdiğiniz tekmeyi atın.
  5. adım 5 bir kaplan gibi zıplayın.
    Bir kaplan gibi saldırın. Bu hareket hızlı, içten ve etkilidir. İşte nasıl yapılacağı:
    • Bir dövüşçü duruşu alın, ama daha geniş. Aslında çömelmiş olmalısınız.
    • Ellerinizi dışarı bakacak şekilde pençe şeklinde omuzlarınızın önüne koyun.
    • Bir jab-jab kombinasyonu yapın ve ardından boğaz hizasında bir yan tekme atın.

Felsefeyi Anlamak

  1. adım 1 i̇ki ana kung fu okulunu bilin.
    Kung fu'nun iki ana ekolünü bilin. Pratik yapmadığınız günlerde, Sun Tzu, Bruce Lee, Tak Wah Eng, David Chow ve Lam Sai Wing gibi kung fu ve dövüş üzerine klasik literatürden bazılarını okuyun. Bunlar size iki kung fu okulu hakkında bilgi verecektir:
    • Shaolin. Bu en eski kung fu okuludur. Bu tür, kasları, bağları ve tendonları güçlendiren 'dış' hareketler ve uygulamalarla bilinir. Çoğu insanın kung fu denince aklına gelen şeydir.
    • Wu Dung. Bu ekol biraz daha yenidir ve orijinal kung fu konseptinin bir yorumudur. Chi veya yaşam gücünü güçlendiren ve manipüle eden 'içsel' hareketleri ve uygulamaları ile bilinir. Daha çok odaklanma, zen ve içsel güçle ilgilidir.
  2. adım 2 hareketleri hayvanlar gibi düşünün.
    Hareketleri hayvanlar gibi düşünün. Bu hareketlerin çoğunda, hayvanlar açısından düşünmek faydalıdır - ne de olsa bu dövüş sanatının kökeni budur. Ayrıca sizi doğru zihniyete sokabilir ve potansiyelinizden yararlanmanızı sağlayabilir.
    • Yeni Zelandalı bir adamın bir zamanlar 3 fit (0,9 m) derinliğinde bir çukur kazdığını ve içine girip çıkma alıştırmaları yaptığını söyleyen bir hikaye vardır. Zamanla daha derine inmiş ve yavaş yavaş insansı bir kanguruya dönüşmüş. Sadece mücadele ederken değil, pratik yaparken de hayvanları düşünmelisiniz.
  3. adım 3 meditasyon....
    Meditasyon yapın. Japon samuraylar dövüş becerilerini geliştirmek için meditasyon yaparlardı. Bunun onlara netlik kazandırdığına ve doğru saldırının ne olacağını görmelerine yardımcı olduğuna inanıyorlardı (ve haklı olarak öyle). Zihinlerinin berraklaşmasını ve her şeyin yavaşlamasını sağlıyordu. Aynı şey bugün de geçerli. Günde sadece 15 dakika kadar meditasyon yapmak içsel denge ve gücü bulmanıza yardımcı olabilir.
    • Bir araba kazası geçirdiğinizi düşünün. Kaza olurken her şey yavaşlar. Bu meditasyon halidir. Bu huzurlu, zen hali savaşırken faydalı olabilir çünkü her şey yavaşlar ve daha hızlı tepki vermenizi sağlar.
  4. adım 4 pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın.
    Pratik, pratik, pratik. Bir kung fu sanatçısının zihnine gerçekten girmenin tek yolu pratik yapmaya devam etmektir. Yalnızken, hareketler aptalca görünebilir. Hiçbir yere varamıyormuş gibi görünebilirsiniz. Ancak her gün pratik yapar, meditasyon yapar ve literatür okursanız, onsuz yaşadığınıza inanamayacağınız bir yaşam biçimi haline gelebilir.
    • Havada, kum torbasına karşı ve bir arkadaşınızla antrenman yapmayı deneyin. Gittikçe daha iyi hale geldikçe bir sonraki zorluğu araştırın.
    • Her zaman kendinizi düzeltin ve sürekli düzeltmeler yapın. Kaynak materyalinizi gözden geçirin ve doğru yaptığınızdan emin olun. Aksi takdirde, gerçekten kung fu yapmıyorsunuz demektir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    En iyi kung fu stili hangisidir?
    Bu sorunun doğru bir cevabı yok. Tüm stiller çok farklıdır ve bu kişisel tercih ve çekicilik meselesidir. Hangi stilin size uygun olduğunu bulmak için internette birçok video izleyin.
  • Soru
    Bir öğretmen olmadan kung fu öğrenebilir misiniz?
    Evet, öğrenebilirsiniz, çünkü internette çok sayıda öğretici var. Elbette, bir öğretmenle kendi hızınızda öğrenmek için çevrimiçi dersler de satın alabilir veya izleyebilirsiniz.
  • Soru
    Kung Fu sınıf arkadaşlarımın yanında kendimi güvende hissetmeme yardımcı olacak mı?
    Evet. Eğer bir kavgaya karışırsanız, kendinizi savunabileceksiniz. Yine de sınıf arkadaşlarınızın yanında kendinizi güvende hissetmiyorsanız, durumla başa çıkmanın başka yolları için bir ebeveyn veya öğretmenle konuşmayı düşünün.

İpuçları

  • Dövüşürken ellerinizi kullandığınız kadar ayaklarınızı da kullanmaya çalışın. Uzuvlarınızın tüm potansiyelini ortaya çıkarın.
  • Zihninizi ve bedeninizi hızlı ve doğru olacak şekilde senkronize etmek için her hareketin tekrarlarını yapın.
  • Farklı hareketlerin adım adım talimatlarını gösteren kitaplar edinmeye çalışın.

Uyarılar

  • Gösteriş yapmayın. Kung Fu öğrenmenin asıl amacı başkalarına gösteriş yapmaksa, hiç eğitim almasanız daha iyi olur.
  • Herhangi bir tür eğitime başlarken dikkatli olun. Başlamadan önce her zaman risklerin ve tehlikelerin farkında olun.
  • Kung Fu'yu öğrendikten sonra insanlara zarar vermeye başlamayın. Kung Fu sadece kendini savunmak için kullanılmalıdır.