Dövüş Sanatları "Basınç Noktaları" Nasıl Öğrenilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Filmlerde tasvir edildiği gibi 'baskı noktası' diye bir şey olmasa da, vücudunuzda saldırıya uğradığınızda avantajınıza kullanabileceğiniz pek çok hassas bölge vardır. Rakibinizin vücudundaki savunmasız bir bölgeye vurmak, onu yere sererek, silahsızlandırarak veya vücudunun kontrolünü ele geçirmenize yardımcı olarak dövüşü lehinize çevirebilir. Rakibinizin vücudundaki başlıca hedefler arasında gözler, boyun, diz, kasık ve bağırsak bulunur. Rakibinizin hassas bölgelerinden birine sadece aktif olarak saldırıya uğruyorsanız vurun, çünkü savunmasız bir bölgeye vurmak veya tekmelemek kalıcı hasara neden olabilir ve hatta ölüme yol açabilir.

Adımlar

Baş Üzerindeki Basınç Noktalarının Kullanımı

  1. adım 1 rakibinize vurun's temple to disorient them.1 Rakibinizi şaşırtmak için şakağına vurun. Şakak, gözün 2-3 inç (5,1-7,6 cm) arkasında ve biraz üstünde yer alır. Kafadaki en yumuşak yerlerden biri olduğu için vücudun bu noktasına vurmak acı vericidir. Rakibinizin kafasının yan tarafına çarpmak için kapalı bir yumruk veya açık bir avuç içi kullanın, böylece rakibinizin dikkatini dağıtın ve bir sonraki hamlenizi hazırlamanız için size zaman kazandırın. Bu aynı zamanda rakibinizin başını korumak için kollarını yukarı kaldırmasına neden olacak ve size vücuduna erişim sağlayacaktır.
    • Şakak çok hassastır çünkü kafatasındaki 4 farklı kemiğin birbirine kaynaştığı noktadır. Bu bölgeye vurmak özellikle tehlikelidir çünkü kemik yapısı kafatasının diğer kısımlarına göre daha zayıftır. Açık bir avuç içi kullanmak, bunu yaparken birini öldürme olasılığınızı azaltabilir.

    Uyarı: Şakağa çok sert vurarak veya bir cisimle delerek birini öldürebilirsiniz. Rakibinizin şakağına sadece kendi güvenliğinizi korumak için son çare olarak vurun.

  2. adım 2 saldırganı oymak's eyes to subdue them and restrict vision.2Saldırganın gözlerini oyarak onu etkisiz hale getirin ve görüşünü kısıtlayın. İşaret parmağınızı ve orta parmağınızı 2-3 inç (5,1-7,6 cm) açın ve parmak uçlarınızla rakibinizin her iki gözüne hızla vurun. Yüzlerini korumak için ellerini kaldırdıklarında, diğer elinizi kullanarak ya başlarının arkasını tutun, ya ellerini uzaklaştırın ya da vücutlarının başka bir yerine vurun.
    • Rakibinize vurduktan sonra gözlerine baskı uygulamaya devam ederseniz, optik sinirlerine zarar verebilir ve kalıcı olarak kör edebilirsiniz.
    • Bu, size saldıran birinden kaçmak için iyi bir yoldur. Nereye gittiklerini göremezlerse sizi kovalayamazlar.
  3. adım 3 rakibinizi kontrol etmek için bir balık kancası kullanın's head and neck.3Rakibinizin başını ve boynunu kontrol etmek için bir balık kancası kullanın. Rakibinize balık kancası takmak için işaret ve orta parmağınızı saldırganın yanağının içine doğru kaydırın. Ardından, rakibinizi zapt etmek ve başını çevirmesini engellemek için baskıyı sürdürürken ağzının yan tarafındaki deriyi çekin. Bir boğuşma durumunda, rakibinize balık kancası takmak başını kontrol etmenizi ve saldırganınıza üstünlük sağlamanızı sağlayacaktır.
    • Çok hızlı ve çok sert çekerseniz bunu yaparken birinin boynunu kırabilirsiniz.
    • Bunu yaparken parmaklarınızı rakibinizin dişlerinin arasına sokmaktan kaçının. Parmaklarınızı ısırırlarsa hareket geri tepebilir.
  4. adım 4 rakibinizin başını döndürmek için boynunun yan tarafına yumruk atın veya doğrayın.4Rakibinizin başını döndürmek için boynunun yan tarafını yumruklayın veya doğrayın. Bir açıklık bulduğunuzda, rakibin boynunun omuza doğru eğilmeye başladığı yerde, kulağın yaklaşık 3-4 inç (7,6-10,2 cm) altında boynunun yan tarafına vurun. Burası beyne kan sağlayan şahdamarının bulunduğu yerdir. Bu bölgeye sert bir şekilde vurmak rakibinizin oksijen kaynağını kesecek ve başının dönmesine neden olacaktır.
    • Bu atardamar kümesi, bir atardamar kesme hareketi yapmak için kısıtlayabileceğiniz atardamar kümesiyle aynıdır. uyuyan tutuş.
    • Bu atardamara zarar verirseniz rakibiniz ölebilir.
    • Rakibinizin boynunun yan tarafına ulaşamıyorsanız, boğazının ortasına vurmak nefes almasını zorlaştıracak ve dengesini bozacaktır.

Saldırganın Karnına Vurmak

  1. adım 1 saldırganı hızla düşürmek için kasığa vurun.1Saldırganı hızla düşürmek için kasığa vurun. Kasık, insan vücudunda oldukça hassas bir bölgedir. Hızlı bir tekme ya da yumrukla vurarak rakibinizin büyük bir acı çekmesini sağlayın. Rakibiniz hızla yere düşecek ve size kaçmak ya da saldırganı etkisiz hale getirmek için zaman kazandıracaktır.
    • Kasıklara yapılan saldırılar genellikle biraz mide bulantısına neden olduğundan, rakibiniz bundan sonra ayağa kalkmakta zorlanacaktır.

    Uyarı: Bunu yaparak rakibinizin şeklini kalıcı olarak bozabilir veya ona zarar verebilirsiniz, bu nedenle dövüştüğünüz kişiye ciddi zarar vermek istemiyorsanız dikkatli olun.

  2. adım 2 rakibinizi yumruklayın veya tekmeleyin's gut to bring them down to their knees.2Rakibinizi dizlerinin üzerine çöktürmek için karnına yumruk veya tekme atın. Kaburgaların akciğerleri koruduğu gibi mideyi koruyan herhangi bir kemik yoktur, bu da rakibinizin midesine vurabileceğiniz ve fazla direnç göstermeden organlarına zarar verebileceğiniz anlamına gelir. Rakibinizin karnına göbek deliğinin hemen altına kapalı bir yumrukla vurarak saldırganın eğilmesini sağlayacak güçlü bir darbe vurun. Eğer daha kolaysa rakibinizin karnına vurmak için bükülmüş bir ayak da kullanabilirsiniz.
    • Mideyi ıskalasanız bile, rakibinizin mesanesine veya böbreklerine vurmak da benzer bir etki yaratacaktır.
  3. adım 3 saldırgana vurun's sides to take the wind out of them.3Saldırganın rüzgârını kesmek için yan taraflarına vurun. Doğrudan mideye vuramıyorsanız, rakibin yan tarafına, göğüs kafesinin 5-6 inç (13-15 cm) altına tekme veya yumruk atmayı tercih edin. Bu, rakibinizin dengesini tamamen bozacak ve acı içinde yana doğru eğilmesine neden olacaktır. Bir kavgada yeniden pozisyon almak ve üstünlüğü ele geçirmek istiyorsanız bu mükemmel bir seçenektir.
    • Rakibinizle karşı karşıya geldiğinizde onu kuşatmanız gerekiyorsa, her iki ayağınızı da hareket ettirmek zorunda kalmamak için baskın ayağınızla baskın tarafınıza doğru 2-3 ft (0,61-0,91 m) sapın.

Kolları ve Bacakları Kontrol Etme

  1. adım 1 rakibinizi düşürmek için dizinin arkasına veya yanına tekme atın.1Rakibinizi düşürmek için dizinin arkasına veya yanına tekme atın. Vuruş mesafesine geldiğinizde ayağınızı kaldırın ve ayakkabınızın topuğunu rakibinizin dizine doğrultun. Rakibinizi yere düşürmek için diz kapağının yanından veya arkasından tekme atın. Diz öne doğru bükülmek üzere tasarlandığından, yandan veya arkadan tekme atarak aşırı uzamasına neden olmak inanılmaz derecede kolaydır.
    • Rakibinizle boğuşuyorsanız ve kollarınız meşgulse bu mükemmel bir seçenektir.

    Uyarı: Bunu yaparak saldırganın dizini kırabilirsiniz, bu yüzden bu hareketi kendi takdirinize bağlı olarak yapın.

  2. adım 2 rakibinizi süpürün's leg if you're lower to knock them down.2Rakibinizi yere düşürmek için daha aşağıdaysanız bacağını savurun. Bir dövüşte rakibinizin üzerinizde durduğu ya da sizi yere düşürmeye çalıştığı bir pozisyona düşerseniz, yere doğru alçalın ve onu yere düşürmek için bacağınızı kaval kemiğine ya da ayak bileğine doğru savurun. Ayak bileğini veya kaval kemiğini savurmak rakibinizin avantajını ona karşı kullanmanın harika bir yoludur. Saldırganınızın bacağını yandan kaydırarak bacaklarını yere düşürün ya da ayak bileğinin arkasına geçerek onu poposunun üzerine yatırın.
    • Rakibiniz yere düştüğünde, yeni bulduğunuz avantajınızla onu yakalayabilir ya da ayağa kalkmak için zaman ayırabilirsiniz.
  3. adım 3 rakibinizi kavrayın's wrist and bend it to disarm them.3. Rakibinizin bileğini kavrayın ve onu silahsızlandırmak için bükün. Saldırganın elinde bir silah veya nesne varsa, baskın elinizle elinin ön tarafını, baskın olmayan elinizle de bileğinin yan tarafını tutmak için uzanın. Elinin hem önünü hem de yanını kavradıktan sonra bileğini içe doğru bükerek avucunu açtıktan sonra silahını düşürmesini sağlayın.
    • Bileği hala sıkı tutulurken, rakibinizi bastırmanızı sağlayacak bir bilek bükme işlemi gerçekleştirmek için kolunu arkasına çekebilirsiniz.
    • Bunu yaparak birinin bileğini kırabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruKung-fu basınç noktaları içerir mi? Kung-fu, dövüş sanatlarının en eksiksiz biçimlerinden biridir. Çinliler bunu daha ziyade disiplin, acıya tolerans, meditasyon ve çok daha fazlasını içeren bir yaşam biçimi olarak görürler. Shaolin rahipleri vücut anatomisi hakkında çok geniş bilgiye sahiptir ve bu bilgiler dövüş sanatlarında etkili bir şekilde uygulanır. Yani cevabınız Evet!
  • SoruBirisi saldırırsa boynunu mu kesmeliyim, şakağına anka kuşu gözü mü yoksa solar pleksusa Japon tekmesi mi atmalıyım? Bu kişiye ve onun güçlü ve zayıf yönleri hakkında ne gözlemleyebileceğinize bağlıdır, ancak ben Japon tekmesi derdim.
  • SoruBu adımları birinin üzerinde uygulamadan önce pratik yapmam gerekir mi? Kesinlikle. Hareketlerinizi denemek için kötü bir durum beklemeyin. Sonunda fazla düşünürsünüz ve rakibinizin yetenekli olmadığınızı fark etmesine neden olursunuz.

İpuçları

Uyarılar

  • Vücudun hassas bölgelerine vurarak ciddi zararlar verebilirsiniz. Bu hareketleri sadece başka seçeneğiniz yoksa veya hayatınız tehlikedeyse kullanın.
  • Seçeneğiniz olduğunda, saldırgandan daima kaçınız. Sadece başka seçeneğiniz yoksa dövüşün.