Muay Thai Nasıl Öğrenilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Muay Thai, Tayland'da 15. yüzyıla kadar uzanan eski bir dövüş sanatları stilidir. Önceki yüzyıllarda Muay Thai maçları genellikle acımasız dövüşlere sahne olurken, günümüzün Muay Thai'si puanları takip eden bir hakem tarafından yönetilmekte ve rakipler birbirlerine verilen zararı en aza indirmek için koruyucu giysiler giymektedir. Bununla birlikte, Muay Thai hala hızlı tempolu ve potansiyel olarak tehlikeli bir spordur ve gerekli form ve teknikleri düzgün bir şekilde öğrenmek, bir fikir tartışması maçı yapmayı düşünen herkes için hayati önem taşır.

Adımlar

Temel Muay Thai Duruşlarını ve Pozisyonlarını Öğrenme

  1. adım 1 dövüş duruşunuzu mükemmelleştirin.1Dövüş duruşunuzu mükemmelleştirin. Muay Thai sırasında uygun dengeyi korumak için dövüş duruşu çok önemlidir ve iyi bir duruş, rakibinize yapabileceğiniz en güçlü vuruşları yaparken kendinizi darbelerden korumanıza yardımcı olacaktır. İyi bir dövüş duruşunda esneklik önemlidir, bu nedenle başlamadan önce uygun şekilde ısındığınızdan emin olun.
    • Ayaklarınızı kalça genişliği ile omuz genişliği arasında açın ve dizlerinizi hafifçe bükün. Daha güçlü/dominant ayağınızı hafifçe arkanızda tutun, böylece bu ayağınızla tekme atarken daha fazla momentuma sahip olursunuz.
    • Karın kaslarınızı biraz gerin (ama çok fazla değil). Karın kaslarınızın nefes almanızı veya hareket etmenizi engelleyecek kadar gergin olmasını istemezsiniz, ancak rakibinizin karnınıza vurması ihtimaline karşı biraz gergin olmak isteyeceksiniz.
    • Baskın elinizin yumruğu yüzünüzü korusun ancak vurmaya hazır olsun ve baskın olmayan elinizin yumruğunu burnunuzun hizasında hafifçe önünüzde tutun.
    • Çenenizi köprücük kemiğinize doğru itin ve orada tutun. Bu sizi kırık bir burun ya da morarmış bir gözden korumaya yardımcı olacaktır.
    • Dövüş sırasında hızlı hareket etmeniz gerekeceğinden ayaklarınızı kaydırma alıştırması yapın. Ayrıca, hareketlerinizin temposunu periyodik olarak değiştirmeye çalışın. Amaç, rakibinizin bir sonraki hareketinizi tahmin edememesini sağlamaktır.
  2. adım 2 nasıl düzgün yumruk atacağınızı öğrenin.2Nasıl düzgün yumruk atacağınızı öğrenin. Daha önce hiç boks/dövüş deneyiminiz olmadıysa, nasıl düzgün yumruk atacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. İyi bir form gereklidir, çünkü özensiz bir yumruk sizi çok kötü yaralayabilir. İyi uygulanmış bir yumruk, temas ettiği anda omuzdan yumruğa doğru hareket etmelidir.
    • Yumruğunuzu gevşek tutun, ancak henüz yumruk atmadığınız zamanlarda elinizin ve kolunuzun hafifçe gevşemesine izin verin. Omuzlarınızı da gevşek tutmaya çalışın.
    • Vuruş için içeri girdiğinizde yumruğunuzu sıkın. Başparmağınızın diğer parmaklarınıza dolanmadığından emin olun, aksi takdirde vurduğunuzda muhtemelen kırılacaktır.
    • Yumruk atmaya başlarken nefesinizi keskin bir şekilde verin ve gövdenizi döndürün, öyle ki tüm üst bedeniniz yumruğunuzun arkasında hareket etsin.
    • Rakibinize doğrudan vuruyorsanız, yumruğunuzu rakibinizin vücuduna göre parmak eklemleriniz yatay olacak şekilde döndürün (yere paralel olmalıdırlar). Ancak yandan kroşe vuracaksanız parmak eklemlerinizi dikey tutmanızda bir sakınca yoktur.
    • Yumruğunuzu fazla uzatmayın ve kendinizi karşı saldırıya açık bırakmayın. Bir saldırıyı engellemek ya da bir sonraki vuruşunuza hazırlanmak için yumrukla temas ettikten hemen sonra kolunuzu geri çekin.
  3. adım 3 yuvarlak tekme alıştırması yapın.3Dönerek tekme atma alıştırması yapın. Yuvarlak tekmeler Muay Thai'nin önemli bir parçasıdır. Yumruklar, dizler ve ayakların hepsi dövüş sırasında kullanılır, bu nedenle ilgili tüm kas gruplarını çalıştırmanız ve vuruşlarınızı kapsamlı bir şekilde uygulamanız önemlidir.
    • Ağırlığınızı yere dikili kalacak ayağınıza verin. Tekmeyi başlatmaya hazırlanırken yaklaşık 45 derecelik bir açıyla adım atın ve asıl manevra için daha becerikli olan ayağınızı kullanın.
    • Tekmenizin arkasında daha fazla atalet olması için hedefinize doğru dönün.
    • Omzunuzu yüzünüze ek koruma sağlayacak şekilde açın. İsteyeceğiniz son şey, siz bir hamle yapmaya çalışırken rakibinizin kolay bir kafa darbesi almasıdır.

Bir Dövüş Tekniği Geliştirmek

  1. adım 1 bir rakiple nasıl antrenman yapacağınızı öğrenin.1Bir rakiple nasıl antrenman yapacağınızı öğrenin. Başka bir kişiyle pratik yapmak, tekniğinizi kendi başınıza geliştirmekten veya kum torbası üzerinde çalışmaktan çok farklıdır. Birçok öğrencinin gözü korksa da sakin ve rahat olmak önemlidir. Bire bir sparring maçına hazırlanmanın en iyi yolu, temel hareketlere odaklanmak ve karşı saldırıya karşı gardınızı almayı unutmamaktır.
    • Antrenman için acele etmeniz gerekiyormuş gibi hissetmeyin. Bir rakiple çalışmadan önce temel hareketlerde gerçekten sağlam olana kadar antrenörünüzle pratik yapın.
    • Bir rakibe vurmak için en iyi zamanlar, size yumruk attığı, beklemediği (örneğin ritminizi değiştirerek) veya rakibinizin engellemesinin zor olacağı bir açıda olduğunuz zamanlardır.
    • Kısa ve keskin bir yumruk atmak için baskın olmayan elinizi kullanmayı unutmayın. Bu, baskın elinizle daha büyük bir yumruk atmanızı sağlar ve ayrıca rakibinizin kafasını karıştırabilir veya gözünü korkutabilir.
    • Hızı vurgulamayın, çünkü hızlı bir yumruk genellikle arkasında daha yavaş bir yumruğun sağlayabileceği vücut gücünden yoksundur. Formunuz üzerinde ve yapabileceğiniz en iyi, en güçlü vuruşları yapmak için çalışın.
  2. adım 2 bazı muay thai tekniklerini uygulayın.2Bazı Muay Thai tekniklerini uygulayın. Muay Thai'de birçok teknik vardır ve hepsinde ustalaşmak uzun yıllar alabilir. Bununla birlikte, yeni başlayan biri olarak bile, daha sonra geliştirebileceğiniz ve üzerine inşa edebileceğiniz bazı geleneksel teknikleri antrenmanınıza dahil edebilirsiniz.
    • Kao Dode (Zıplayarak diz vuruşu) - tek bacak üzerinde zıplayın, ardından rakibinize doğrudan bir diz vuruşu yapmak için o bacağın dizini kullanın.
    • Kao Loi (Zıplayan/Uçan diz darbesi) - öne doğru bir adım atın, bir bacağınızın dizini veya ayağını kullanacakmış gibi zıplamaya başlayın, ardından diğer bacağınızla diz darbesi vurmak için havada geçiş yapın.
    • Kao Tone (Düz diz vuruşu) - ideal olarak rakibinize yakın bir mesafede dizinizi düz ve yukarı doğru vurun.
    • Kao Noi (Küçük diz darbesi) - yakın dövüşte bir rakiple boğuşurken, rakibinizi yıpratmak için dizinizi üst uyluğuna (kasıklarına değil) vurmak için kullanın. Ayrıca rakibinizden gelen tekme veya diz darbesini engellemek için de kullanılabilir.
  3. adım 3 rakibi yıpratmak için çeşitli hareketleri birleştirin.3Rakibi yıpratmak için çeşitli hareketleri birleştirin. Gerçek bir dövüş durumunda, hızlı hareket etmeniz ve birçok farklı hareketi çok hızlı bir şekilde birleştirmeniz gerekecektir. Güç ve form hızdan önce gelmelidir, ancak ilerledikçe daha hızlı tepki sürelerine sahip daha yetkin bir dövüşçü olmak için çalışabilirsiniz. Ayrıca rakibinizi sert bir kabukla korunan bir ceviz gibi düşünmelisiniz. Cevize ulaşmadan önce (bu metaforda kafaya veya karına doğrudan, yakın mesafeden vurmak anlamına gelir) dış kabuğu (rakibinizin bacaklarına ve kollarına vurarak) kırmanız gerekir.
    • Bir vuruştan kaçmak ve rakibinize karşı saldırı yapmak maçın başında işe yarar, ancak sizi hızla yorabilir.
    • Maç boyunca ilerledikçe, hareket etmek için daha az zaman harcamak ve enerjinizi rakibinizden gelen doğrudan vuruşları engellemeye ve ardından rakibinizin duruşunda bir açıklık bulmaya odaklamak isteyeceksiniz.
    • Rakibinizle antrenman yaparken ilerlemeye devam edin. Bu onu savunmaya geçirir, bu da doğrudan bir vuruş yapmaya hazırlanırken size daha fazla ivme kazandırabilir.
  4. adım 4 bir profesyonelle çalışmayı düşünün.4Bir profesyonel ile çalışmayı düşünün. Kendi başınıza antrenman yapmak iyi bir başlangıçtır ve bir arkadaşınızla veya başka bir antrenman partnerinizle antrenman yapmak iyi bir sonraki adımdır. Ancak Muay Thai'de yetenekli olma konusunda ciddiyseniz, dövüş sanatlarında geniş bir geçmişe sahip bir eğitmenle çalışmak isteyebilirsiniz. Bir eğitmen kendi zayıflıklarınızı/zafiyetlerinizi bulmanıza, tekniğinizi mükemmelleştirmenize ve antrenmanınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olabilir.
    • Bölgenizdeki Muay Thai eğitmenlerini ve spor salonlarını çevrimiçi arama yaparak veya yerel bir telefon rehberini kontrol ederek bulabilirsiniz.
    • Muay Thai'de yetkinleşmenin, öğrenilen diğer tüm beceriler gibi zaman aldığını unutmayın. Sabırlı olun ve bir eğitmenle çalışmaya karar verirseniz, duruşunuzu, tekniğinizi ve formunuzu nasıl geliştireceğiniz konusunda onun eğitim tavsiyelerine uyun.

Antrenman Seansından Önce Isınma

  1. adım 1 kaslarınızı gerin.1Kaslarınızı esnetin. Her türlü fiziksel aktiviteye başlamadan önce esneme önemlidir. Dövüş sanatları esnek kaslar ve eklemler gerektirir, çünkü dikkatli olmazsanız bir kası çekmek veya germek çok kolaydır. Diğer ısınma rutinlerine geçmeden önce o gün kullanacağınız her büyük kas grubunu esnetmek için en az 10 dakika harcayın.
    • Dönerek karın esnetmeyi deneyin. Yüzüstü uzanın, kalçalarınızı yerde tutun ve bir omzunuzu (sonra diğerini) yere doğru döndürmeden önce kollarınızı düzleştirerek kendinizi kaldırın.
    • Bir ayağınızı yere, diğer ayağınızı masaya ya da yüksek bir mobilya parçasına koyarak diz ardı kirişlerinizi gerin. Dizinizi bükün ve taraf değiştirmeden önce göğsünüzü yavaşça o dize doğru indirin.
    • Bir başka hamstring esneme hareketi de ayaklarınızı omuz genişliğinde açıp dizlerinizi bükmeden yere doğru eğilmenizi içerir. Esneme hareketini 10 saniye boyunca tutun ve esnekliğinizi en üst düzeye çıkarmak için esneme hareketini üç ila beş kez tekrarlayın.
    • Bir ayağınızı dik tutarak (ayak parmakları öne bakacak şekilde) ve diğer bacağınızı bükerek (ayak parmakları dışarıya, sizden uzağa bakacak şekilde) addüktörünüzü esnetin. Vücudunuzu aşağı indirin ve taraf değiştirmeden önce kasık kaslarınızı yavaşça gerin.
  2. adım 2 eklemlerinizi gevşetin.2Eklemlerinizi gevşetin. Eklemleriniz Muay Thai sırasında esnekliğinizde önemli bir rol oynayacaktır. Akıcı bir şekilde hareket edebilmeniz gerekir, bu da eklemleriniz sert veya kilitliyse zor olabilir. Eklemlerinizi ısıtarak, antrenman seanslarınız ve sonraki müsabakalarınız sırasında daha esnek ve kıvrak olacaksınız.
    • Çömelip diz kapaklarınızı tutarak ve daireler çizerek dizlerinizi ısıtın. Yarı yolda yön değiştirerek 20 ila 30 dönüş hedefleyin.
    • Topuğunuz yukarıda olacak şekilde bir ayağınızın topuğu üzerinde durarak ve ayak bileğinizi 10 ila 20 kez döndürerek ayak bileklerinizi çalıştırın. Sonra diğer tarafa geçin.
    • Elleriniz belinizde olacak şekilde omuz genişliğinde açık durarak kalçalarınızı gevşetin. Kalçanızı bir yönde 10 kez döndürün, ardından diğer yöne geçin.
    • Çenenizi yukarı ve aşağı, ardından yanlara doğru hareket ettirerek boynunuzu çalıştırın. Yavaşça hareket edin ve her yön için yaklaşık 10 ila 20 tekrar yapmayı hedefleyin.
  3. adım 3 kardiyovasküler bir egzersiz yapın.3Kardiyovasküler egzersiz yapın. Muay Thai ve diğer dövüş sanatları hızlı, güçlü hareketler gerektirir. Seans öncesi ısınmalar da dahil olmak üzere Muay Thai için antrenman yapmanın en iyi yollarından biri iyi bir kardiyo egzersiz rejimidir. Kalp atış hızınızı yükseltmenin ve solunumunuzu artırmanın birçok yolu vardır, bu nedenle birkaç farklı rutin deneyin ve sizin için uygun olanı bulun.
    • İp atlamak mükemmel bir kardiyo egzersizidir. Her biri yaklaşık üç dakika süren iki tur yoğun, hızlı tempolu atlamayı hedefleyin (toplam altı dakika).
    • Koşuya çıkın veya sprint atın. Kalori yakmak ve egzersizinizi en üst düzeye çıkarmak için daha uzun bir koşu (yaklaşık beş kilometre) yapabilir veya 50 ila 100 metre boyunca 5 ila 10 tur kısa sprintler yapabilirsiniz. Her ikisini de dönüşümlü olarak yapmak, Muay Thai için ihtiyacınız olan dayanıklılığı, dengeyi ve gücü oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
    • Bir havuza erişiminiz varsa tur yüzmeyi deneyin. Yüzme tüm ana kas gruplarını çalıştırır ve mükemmel bir kardiyo egzersizidir, ancak eklemleriniz için koşmaktan daha kolaydır.
  4. adım 4 gölge kutusu.4 Gölge boksu. Gölge boksu, gerçek bir maç için ihtiyaç duyacağınız ritminizi / akıcılığınızı pratik etmenize yardımcı olan harika bir ısınma rutinidir. Her biri üç dakika olmak üzere üç tur gölge boksu yapmayı hedefleyin (toplamda yaklaşık dokuz dakika) ve mümkünse formunuzu kontrol edebilmek için bunu bir aynanın önünde yapmaya çalışın. Kendinizi veya bir başkasını yaralamamak için her tarafınızda yeterince yer olduğundan emin olun.
    • Ayaklarınız omuz genişliğinde açık ve ağırlığınız her iki ayağınızda eşit olarak dengeli olacak şekilde dövüş duruşunuzda başlayın. Ayaklarınızın üzerinde durun ve dizlerinizi her iki ayağınızın işaret ettiği yönle aynı hizada tutun.
    • Baskın elinizin yumruğunu yüzünüze yakın, çenenizle veya elmacık kemiğinizle aynı hizada tutun ve diğer yumruğunuzu hafifçe önünüze yerleştirin. Dirseklerinizi bükün ve vücudunuzdan hafifçe dışa doğru çevirin.
    • Önden arkaya ve yandan yana zıplama alıştırması yapın. Yumruklar, dirsekler ve diz darbeleri atın ve dengenizi ve ağırlık dağılımınızı her iki ayağınızda da korumaya çalışın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruMuay Thai için güçlü bir sıçrayarak diz vuruşunu nasıl geliştirebilirim? İyi bir duruşa sahip olmak önemlidir, çünkü tüm zıplama saldırıları iyi bir dengeye sahip olmayı gerektirir. Ayaklarınızı kaydırma alıştırması yapın ve jump squat ve jump switching lunges gibi egzersizler yapın.
  • Soru Muay Thai'yi evde kendi başıma öğrenebilir miyim? Sınıfta yapılan antrenman çoğunlukla bir partnerle yapılır. Birlikte antrenman yapabileceğiniz bir arkadaş bulmaya çalışmanız daha iyi olacaktır. Belki YouTube videolarını bir süre kendi başınıza takip edebilirsiniz, ancak sonunda bir ortak bulmanız gerekir.
  • Soru Muay thai bokstan daha mı etkilidir? Evet, çünkü gerçek hayattaki bir sokak kavgasında insanlar sizi tekmeleyebilir, bu da kendinize tekmeleri nasıl engelleyeceğinizi ve karşı koyacağınızı öğretmeniz gerektiği anlamına gelir.

Video

İpuçları

  • Mümkün olduğunca çok egzersiz yapın ve esneyin. Esneklik ve kas gücü sizi daha güçlü, daha yetkin bir dövüşçü yapmanıza yardımcı olacaktır.
  • Muay Thai, kendini savunmayı öğrenmek için harika bir dövüş sanatıdır. Sadece bu nedenle antrenman yapıyorsanız, bir tür boğuşma da öğrendiğinizden emin olun.

Uyarılar

  • Baş veya boyun bölgesini hedef alan her vuruş öldürme potansiyeline sahiptir. Dikkatli olun ve hem kendiniz hem de rakibiniz için tehlikenin farkında olun.
  • Başka bir eğitimli Muay Thai öğrencisi ile antrenman yapmadığınız sürece, Muay Thai'yi yalnızca kendinizi savunmak için kullanmalısınız. Dövüş sanatları asla zorbalık veya gözdağı vermek için kullanılmamalıdır.
  • Dirsek darbeleri birçok spor salonunda ve turnuvada yasaklanmıştır. İzin verildiğinden emin olmadığınız sürece bu hareketleri ringde kullanmaktan kaçının.