Karatenin Temelleri Nasıl Öğrenilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karate, çok fazla pratik ve tutku gerektiren çok karmaşık ve benzersiz bir sanattır. Ancak iradenin olduğu yerde bir yol da vardır: temel bilgiler hakkında biraz bilgi sahibi olarak kendi antrenman rejiminizi oluşturabilir ve evde pratik yapabilirsiniz. Ve birkaç evrensel ipucu ve bilgiyle, süreç boyunca ilerlemeniz mümkün olduğunca sorunsuz ve keyifli olacaktır.

Adımlar

Evde Karate Çalışmak

  1. adım 1 pratik yapmak için her gün zaman ayırmaya çalışın.
    Her gün pratik yapmak için zaman ayırmaya çalışın. Karate tamamen yapı ve disiplinle ilgilidir. Bu ilkeleri göz önünde bulundurarak, pratiğinizi yapılandırmak mantıklıdır. Evde pratik yaparken bile, mümkün olduğunca her gün aynı pratik zamanına bağlı kalmak önemlidir. Bir programa bağlı kalarak ilerleme garanti edilir ve çalışmalarınız çok daha ileriye gider!
    • Akşam yemeği planlarınıza veya okul ödevlerinize engel olmayacak bir zaman seçin.
    • Buna sadık kalmaya ve sizinle aynı günlerde pratik yapmaya istekli bir arkadaş bulun!
  2. adım 2 bol şort veya eşofman altı gibi rahat kıyafetler giyin ve bir tişört giyin.
    Bol şort veya eşofman altı gibi rahat kıyafetler ve bir tişört giyin. Çoğu karate sınıfı rahat ve bol bir şeyler giymenizi önerecektir. Gerçekten havaya girmek istiyorsanız çevrimiçi bir tedarikçiden geleneksel bir karate üniforması da satın alabilirsiniz.
  3. adım 3 bir vücut rakip çantası satın alın, böylece's easier to practice on your own.
    Bir vücut rakip çantası satın alın, böylece kendi başınıza pratik yapmak daha kolay olur. Yatırım yapmaya istekliyseniz, çevrimiçi bir tedarikçiden veya yerel dövüş sanatları mağazasından bir vücut rakip çantası alabilirsiniz. Bu, bir arkadaşınız olmadan ısınmayı ve pratik yapmayı çok daha kolay hale getirecektir.
    • Karate öğrenmek isteyen arkadaşlarınız varsa, sizinle birlikte pratik yapmalarını sağlayın!
  4. 4. adım gerin...
    Esneme ve antrenman başlamadan önce vücudunuzu hazırlamak için egzersiz yapın. Her zaman 15 dakikalık iyi bir esneme hareketi yapın ve bunun vücudun tüm yönlerini kapsadığından emin olun: kollar, dörtlüler, baldırlar, kasık kasları, sırt, boyun, ayak bilekleri ve bilekler. Antrenmanlar için şunları deneyin düzenli egzersizler, tüm vücut egzersizi, düzenli şınavlarüçgen şınavlar, parmak ucu şınavları, ağız kavgasıve Ciğerler.
    • Uyluklarınızı esnetmek için tek ayak üzerinde durun, bir bacağınızı diğer elinize doğru bükün ve vücudunuza doğru basınç uygulayın.
    • Deneyin Çin bölünmeleriDik durmayı, ellerinizi yere koymayı ve ardından bir bacağınızı geriye ve diğerini öne doğru uzatmayı içerir.
    • Yüzünüzü bir duvara dönün ve bacaklarınızı açabildiğiniz kadar açın. Her açışınızda kendinizi duvara daha da yaklaştırın. Her seferinde göğsünüzün duvara ne kadar yakın olduğuna bakarak gelişiminizi ölçün.
  5. adım 5 belirli bir tekniği uygulamaya başlamadan önce duruşunuzla ısının.
    Belirli bir tekniği uygulamaya başlamadan önce duruşunuzla ısının. Duruşlar temel hareketlerinizin temelini oluşturur - hangi duruşta olursanız olun, dizleriniz her zaman bükülü olmalıdır! İyi bir duruş olmadan başka bir şey yapamazsınız! İster kumlu bir plajda, ister kayalık bir dağda veya şehir arazisinde olun, her yerde bir duruş gerçekleştirebilmelisiniz.
    • Savunma ve saldırı tekniklerine geçmeden önce duruşunuzla ısının.

Savunma Teknikleri Çalışması

  1. adım 1 ağırlık merkezinizi alçaltma alıştırması yapın.
    Ağırlık merkezinizi alçaltma alıştırması yapın. Antrenman yaptığınız her stilin kendine özgü bloklar kümesi. Ancak hangi stilde antrenman yaparsanız yapın, tüm bloklarınız vücudun merkezinden geçmelidir. Tipik olarak bu, ağırlık merkezinizi düşürmek için dizlerinizi bükerek ve ayaklarınızı omuz genişliğinizin dışında geniş tutarak gerçekleştirilir.
    • Bir saldırıyı her blokladığınızda, dengenizi kaybetmediğinizden emin olun. Eğer düşüyorsanız, bu ağırlık merkezinizi etkili bir şekilde düşürmediğinizin bir işaretidir.
    • Rakip çantanız varsa, ağırlık merkezinizi korurken onu kendinizden uzağa itin. Size doğru geri hareket ederken, ağırlık merkezinizi koruyarak onu bloklama alıştırması yapın.
  2. adım 2 her iki kolunuzu vücudunuzun üzerinden alnınıza getirerek yüksek blok yapın.
    Her iki kolunuzu vücudunuzun üzerinden alnınıza getirerek yüksek blok yapın. Rakibinizin başınızın üstüne yumruk atmaya çalıştığını gözünüzde canlandırın. Blok yaparken her zaman kolunuzun alnınızın tam önünde olduğundan emin olun. Avuç içiniz rakibinize doğru baksın ve kolunuz 45 derecelik bir açıyla yukarı doğru eğik olsun. Kolunuzun başınızın tamamını kapladığından emin olun.
    • Birisi çıplak eliyle başınızın üstüne vurmaya çalışıyorsa bu bloğu kullanın.
    • Bu harekete alışmak için hem sol hem de sağ kolunuzdan gelen bir yumruğu engellediğinizi hayal edin.
  3. adım 3 merkez çizginizin biraz ötesine dönerek öne doğru blok yapın.
    Merkez çizginizi biraz geçecek şekilde dönerek öne doğru blok yapın. Rakibiniz hangi taraftan vuruyorsa (ya da hangi taraftan vurduğunu hayal ediyorsanız) o taraftaki kolunuzu kullanın ve karşı omzunuza değecek şekilde vücudunuz boyunca hareket ettirin. Buradan doğru tarafına geri getirirken kalçanızın da temel duruşunuza dönmesini sağlayın. Kolunuzun omzunuzu geçmediğinden ve avuç içinizin rakibinize doğru baktığından emin olun.
    • Elinizin başınız kadar yükseğe ulaştığından emin olun.
    • Bu bloğu başınızın yan tarafına gelen yuvarlak bir yumruğu savunmak için kullanın.
    • İster bir arkadaşınızla ister tek başınıza pratik yapın, her zaman hem sol hem de sağ taraftan gelen yumrukları göz önünde bulundurun.
  4. adım 4 her iki kolunuzu kulağınıza ve yüzünüze doğru hareket ettirerek çapraz blok yapın.
    Her iki kolunuzu kulağınıza ve yüzünüze doğru hareket ettirerek çapraz blok yapın. Eliniz başınız kadar yükseğe hareket etmelidir. Kolunuzu 45 derecelik bir açıyla dışarı doğru eğik tutun ve avuç içiniz size doğru baksın. Kolunuzun yüzünüzü tamamen geçtiğinden emin olun.
    • Bloğun gücünü artırmak için kalçanızı elinizin hareketi yönünde çevirin.
    • Bu bloğu doğrudan yüzünüze gelen bir darbeyi savunmak için kullanın.
  5. adım 5 rakibi aşağı doğru getirerek aşağı doğru daire bloğu's arm down past you.
    Rakibin kolunu yanınızdan aşağı indirerek aşağı doğru daire bloğu yapın. Bu bloğu bir arkadaşınızla çalışın; tek başınıza yapmak zordur. Savunma avucunuzu dışa dönük ve hücum kolunuzu 45 derecelik bir açıyla tutun. Saldırı ön kolunuzla yumruğu engelleyin ve rakibinizin yumruğunun dışına çıkın. Savunma avuç içinizi rakibin hücum omzuna ve hücum avuç içinizi ön koluna yerleştirin ve aşağıya doğru yönlendirin.
    • Rakibin yumruğunu ona karşı kuvvet kullanarak yönlendirin.
    • Bu bloğu karnınıza gelen bir yumruğu savunmak için kullanın.

Saldırı Tekniğini Öğrenme

  1. adım 1 temel karate yumruklarının nasıl atılacağını öğrenin.
    Temel Karate yumruklarının nasıl atılacağını öğrenin. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun ve bir yumruğunuzu önünüzde düz tutun. Diğer kolunuzu yumruğunuz yukarı bakacak şekilde L şeklinde bükülü tutun. Yumruk atarken bükülü kolunuzu öne doğru getirin ve yumruğunuzu aşağı doğru çevirin. Her zaman kalçanızı kullanın - yumruğunuzun gücünün %70'i buradan gelir. Bileğinizi sabit tutmak için yumruğunuzu 45 derecelik bir açıyla aşağı doğru eğin - bunlar kol kemiğine bağlanan kemiklere sahip tek eklemlerdir!
    • Bileğinizi her zaman aşağı doğru eğin, böylece birim eklemler olarak da bilinen ilk 2 ekleminizle vurursunuz. Bu aynı zamanda dirseğinizi hiperekstansiyona sokmanızı da engeller.
    • Kilitli dirseğinizi serbest bırakmak için yumruğu geri çekerken bileğinizi yukarı bakacak şekilde döndürün.
  2. adım 2 ani tekme hareketlerini uygulayın ve hızınızı artırın.
    Ani tekme hareketlerini uygulayın ve hızınızı artırın. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Belinize tekme atıyorsanız dizinizi belinizi biraz geçecek şekilde, yüzünüze tekme atıyorsanız neredeyse göğsünüze kadar veya daha yukarı kaldırın. Dizinizi kaldırırken ayak parmaklarınızı aşağı doğru tutun. Şimdi, ayağınızı düz tutarken ve rakibinize doğru bakarken bacağınızı düz bir şekilde uzatın. Bu hareketi uygulamaya devam edin ve daha rahat ettikçe hızınızı artırın.
    • Daha yükseğe çıkmadan önce bel seviyesinde ani tekmeler uygulayarak başlayın.
    • Ayağınızın bıçağına, bıçaklı ayağın topuk kısmına en ağır darbeyi vurduğunuzdan emin olun.
    • Bu tekmeleri rakibinizi hafifletmek ve dengesini bozmak için kullanın.
  3. adım 3 rakibinizi geri itmek için itme tekmeleri çalışın.
    Rakibinizi geri itmek için itme tekmeleri çalışın. Dizinizi göğsünüze doğru kaldırın ve kaldırırken omuzlarınızı çevirin. Ayak bileğinizi kaval kemiğinize doğru yukarı doğru esnetin. Ayağınızın altını hedefe doğru itin ve topuğunuzla veya ayağınızın altıyla ona (veya onlara) vurun.
    • Bir kum torbası üzerinde itme tekmeleri çalışın ve daha rahat hale geldikçe kuvvetlerini artırın.
    • Tekmeleriniz konusunda rahat olduğunuzda, Karate bilen ve rahat blok yapabilen bir arkadaşınız üzerinde pratik yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Karatede kuşaklar nasıl yükselir?
    Meşru karate stillerinde, kuşak derecesinden kuşak derecesine ilerleme, genel olarak aşağıdaki gibi işleyen bir süreç veya sürekli bir döngüdür: 1) Kişinin mevcut rütbesine uygun teknikleri, kataları ve diğer müfredat unsurlarını öğrenmesi. 2) Öğrendikten sonra, kas hafızası haline gelene kadar bu unsurları uygulayın ve geliştirin. 3) Bu rafine teknikleri antrenman partnerleri ve tatbikatlarla basınç testine tabi tutun. 4) Basınç testlerinden geri bildirim alın ve bunu daha ileri eğitim için kullanın. 5) Öğrenci resmi bir rütbe değerlendirmesine tabi tutulur. 6) Başarılı olursa, öğrenciye yeni bir kuşak derecesi verilir ve 1. adımdan tekrar başlar.
  • Soru
    Yeni başlayanlar için pratik yapılacak iyi katalar nelerdir?
    Kata müfredatı karatede stilden stile büyük farklılıklar gösterir. Bu nedenle, yeni başlayanlar için iyi bir kata uygulamasına en iyi şekilde kişinin doğrudan öğretmeni veya sensei'si karar verir. Bununla birlikte, birçok karate stilinde veya çoğu stilde yaygın olarak uygulanan bazı katalar vardır. Bu katalar genellikle ya yeni başlayanları kata uygulamasına alıştırmak ve/veya kişinin karate temelini geliştirmeye başlamak için tasarlanmıştır. Bu kategoride tipik olarak bulunan katalar şunlardır: Taikyoku Shodan, Taikyoku Nidan, Taikyoku Sandan, Pinan Shodan (Heian Shodan olarak da bilinir) ve Pinan Nidan (Heian Nidan).
  • Soru
    Karatemi evde nasıl geliştirebilirim?
    Bu konuda her zaman karate hocanıza danışın; öğrencinin güçlü ve zayıf yönleri, rütbesi ve yeteneği göz önünde bulundurulduğunda evde eğitim konusunda en spesifik tavsiyeyi karate hocası verecektir. Genel olarak konuşmak gerekirse, kişi temel tekniklerin unsurlarını geliştirerek ve ince ayar yaparak karatesini evde geliştirebilir. Karatede bu temel teknikler kihon-waza olarak adlandırılır. Kihon-waza'yı bir ayna önünde yavaşça uygulamak, yeni başlayanlar için hataları yakalamada ve formlarını gerçek zamanlı olarak düzeltmede yardımcı olabilir.

Video

İpuçları

  • Her zaman sakin kalmayı ve odaklanmayı unutmayın - dövüş sanatlarının sadece %50'si fizikseldir!