Çit Yapımı Nasıl Öğrenilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç kılıçla nasıl dövüşüleceğini öğrenmek istediniz mi? Bazıları için inanılmaz bir şekilde, eskrim sporu ölmedi. Tam tersine. Kurallar oldukça karmaşık hale geldi; sporun oynanmasına yardımcı olan elektrikli ekipmanlar icat edildi ve dünyanın her yerinde eskrim okulları var. Olimpiyatlarda yüzlerce yıl öncesine dayanan gelenekleri modern teknolojiyle birleştiren heyecan verici bir spor. Neyse ki, kılıçlı günler geride kaldı, bu yüzden hayatınızı ve uzuvlarınızı riske atmadan eskrim yaparken çok eğlenebilirsiniz.

Adımlar

Başlamadan Önce Bilgi Alın

  1. adım 1 neden çit yapmak istediğinize karar verin.
    Neden çit yapmak istediğinize karar verin. Fitness için mi, rekabet için mi, yoksa tarihi bir çekicilik için mi? Bunların hepsi meşru nedenlerdir ve her biri farklı bir eskrim ve antrenman türüne yol açar. Eskrim, büyük gelenekleri ve kültürleri olan eski bir sanattır, bu nedenle kendinizi ona kaptırırsanız daha keyifli bulabilirsiniz. Eskrim hem zihinsel hem de fiziksel beceri ve disiplini öğrenmek için harika bir yoldur. Ama aynı zamanda daha sıradan eskrimciler için de harika bir egzersiz ve çok eğlencelidir!
  2. adım 2 farklı eskrim türlerini araştırın.
    Farklı eskrim türlerini araştırın. Eskrim çok güçlü geleneklere ve farklı stil ve yaklaşımlara sahip bir dizi farklı ekole sahiptir. Geçmişleri yüzlerce yıl öncesine dayanan İtalyan, İspanyol ve Fransız ekolleri eskrim dünyasında baskındır. Bu okullar arasındaki fark, farklı silahların özelliklerine odaklanan nispeten küçük olabilir, ancak başlamadan önce temel bir bilgiye sahip olmaya değer.
    • Eskrim üzerine ilk kitap olan Treatise on Arms, 1458 ve 1471 yılları arasında İspanyol Diego de Valera tarafından yazılmıştır.
    • Ayrıca eskrimin tarihi hakkında da biraz bilgi edineceksiniz, bu da size bir kılıç almak için ilham verebilir.
  3. adım 3 yakınınızda bir eskrim kulübü veya okulu bulun.
    Yakınınızda bir eskrim kulübü veya okulu bulun. Bir sonraki adım, başlamak için yakınınızda bir yer bulmaktır. Eskrim için hayal ettiğinizden daha fazla olanak olduğunu görebilirsiniz, bu nedenle kolay seyahat mesafesindeki her okulu araştırın. Bir eskrim kulübü seçerken aşağıdaki kriterleri aklınızda bulundurmalısınız:
    • Kulüp sizin hedeflerinizle örtüşüyor mu? Turnuvalarda, hatta Olimpiyatlarda yarışmak istiyorsanız, rekabet gücü yüksek bir kulübe ihtiyacınız var demektir. Eğlenmek ve Monty Python şakaları yapmak istiyorsanız, daha rahat bir kulüp istersiniz.
    • Kulüp güvenliği düzgün bir şekilde uyguluyor mu? Eskrimcilerin maske takmadan kılıçlarını kullanmalarına izin veriliyor mu? Eğer bu tür atraksiyonlara izin veriliyorsa, o kulüpten uzak durun.
    • Kulüp kolay erişilebilir mi? Eskrimin kendisiyle ilgili olmasa da, kulübünüze düzenli olarak gidip gelebilmek istersiniz.
    • Eskrim yapan birini tanıyor musunuz? Nereye gittiklerini ve orası hakkında ne düşündüklerini öğrenin.
    • Kulüpte başlangıç, orta ve ileri düzey eskrimcilerin iyi bir karışımı var mı? Yeni başladığınızda, kendi seviyenizde insanların olması güzeldir. Çeşitli yeteneklere sahip olmak genellikle istikrarlı ve uzun ömürlü bir kulüp olduğunu gösterir.
    • Düzenli olarak özel ders alabileceğiniz yeterli sayıda antrenör var mı? Bir antrenörden özel ders almak, yeni başlayan (ve orta seviyeden ileri seviyeye kadar) eskrimciler için çok önemlidir.
    • Öğrenmek istediğiniz silahı öğretiyor mu? Birçok eskrim okulu ve kulübü yalnızca bir veya iki tür eskrim öğretir, bu nedenle taahhütte bulunmadan önce istediğiniz eskrim türüne sahip olduklarından emin olun.

Bir Kulübe Katılmak ve Başlamak

  1. adım 1 katılın.
    Katılın. Nereye gitmek istediğinize karar verdikten sonra, ne düşündüğünüzü görmek için bir deneme süresi veya deneme seansı düzenleyin. Ayrıca her şeyin nasıl işlediğini görmek ve koçluk teknikleri ve stilleri hakkında fikir edinmek için bir sınıfa da katılabilirsiniz.
  2. adım 2 grup derslerine gitmeye başlayın.
    Grup derslerine gitmeye başlayın. Kendinizi bu işe verin, ancak derslerin tarzına dikkat ettiğinizden, saygılı olduğunuzdan ve dinlediğinizden emin olun. Eskrim, fiziksel beceri ve zihinsel keskinliğin yanı sıra çok sayıda öz disiplinin bir kombinasyonudur. Öğrendiklerinize gerçekten konsantre olmaya hazır olun, bu hem teori hem de pratik anlamına gelir.
    • Kurallar karmaşık olabilir, bu nedenle ev ödevinizi yapın ve emin olmadığınız veya kafanızı karıştıran her şeyi sorun.
  3. adım 3 kulübünüzdeki en iyi antrenörün kim olduğunu bulmaya çalışın.
    Kulübünüzdeki en uygun antrenörün kim olduğunu bulmaya çalışın. Genellikle, haftada birkaç saat onlarla özel ders yapabileceğiniz zamanları olacaktır. Bazen durum böyle olmayabilir ve eğer ders almak istiyorsanız, o antrenörden grup dersleri almanız gerekebilir. Teklif edilirse bunu kabul edin, ancak size özel ders verecek başka bir koç bulmaya çalışın.

Temellerde Uzmanlaşmak

  1. adım 1 kılıcınızı doğru ve güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenin.
    Kılıcınızı doğru ve güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenin. Kılıcınızı nasıl tutacağınızı bilmeniz önemlidir. Etrafta sallamayın ve asla koruyucu maske takmayan birine doğrultmayın. Kılıcı tutarken, kılıcın ucunun yere doğru bakmasını sağlayın. Kılıcı tutarken hareket ediyorsanız, kabzasından değil ucundan tutun. Maskenizi takmak veya çıkarmak için iki elinize de ihtiyacınız varsa, önce kılıcı yere koyduğunuzdan emin olun.
    • Kılıcınızın durumunu her zaman kontrol etmeli ve ucunun sağlam ve iyi durumda bir kaplamaya sahip olduğundan emin olmalısınız.
  2. adım 2 temel terminolojiyi öğrenin.
    Temel terminolojiyi öğrenin. Eskrimin temel sözlüğü hakkında sağlam bir anlayışa sahip olmanız gerekecektir. Başlangıçta öğrenilmesi gereken en önemli terimlerden bazıları şunlardır: En garde, Attack, Parry, Riposte, Counter Riposte. Saldırı bir saldırı eylemidir, savuşturma ise bir savunma eylemidir. Riposte, savuşturmanın ardından yapılan karşı saldırıdır ve karşı riposte, savuşturmanın ardından yapılan saldırıdır.
    • Eskrim terimleri sözlüğünü okuyarak bu terimlere aşina olmak için biraz zaman ayırın.
    • Bazı kişilerin Fransızca veya İtalyanca kelimeler kullanabileceğini unutmayın.
  3. adım 3 temel ayak hareketlerinde ustalaşın.
    Temel ayak hareketlerinde ustalaşın. Ayak hareketleri eskrimde kesinlikle çok önemlidir, bu nedenle akıcı ve kolay hareketler geliştirmek önemlidir. Bununla birlikte, öğrenmeniz gereken temeller En Garde pozisyonu ve basit ilerleme ve geri çekilmedir. En Garde pozisyonu başlangıç pozisyonunuzdur. Kılıç elinizle önde olacak şekilde yan durursunuz, o taraftaki ayağınız rakibinize doğru bakarken arka ayağınız yaklaşık 90 derece dışarı bakar. İlerlerken ön ayak, geri çekilirken arka ayak önde olur.
    • Ağırlığınızı eşit bir dengede tutmaya çalışın ve hızlı hareket edebilmek için ayaklarınızın üzerinde durun.
    • İlerledikçe hücum akciğerleri gibi daha fazla teknik öğreneceksiniz.
  4. adım 4 silahınız için doğru tutuşu öğrenin.
    Silahınız için doğru tutuşu öğrenin. Kılıç tekniklerini öğrenmeye başlamadan önce tutuşta ustalaşmalı ve kılıcı nasıl düzgün tutacağınızı öğrenmelisiniz. Farklı stiller vardır ve eğitmeninizin muhtemelen öğrencileri için bir tercihi olacaktır. Farklı kılıçların farklı tutuşları da vardır, bu nedenle bunları bir eğitmenle öğrenmeniz gerekir.
    • Yeni başlayanlar için yaygın bir hata, kabzayı çok sıkı tutmaktır. Gevşek ve esnek bileklere ihtiyacınız vardır.
  5. adım 5 i̇lk kılıç çalışma tekniklerini öğrenin.
    İlk bıçak çalışma tekniklerini öğrenin. Rahat ve teknik olarak sağlam bir tutuşa sahip olduğunuzda, kılıç çalışmasının ilk unsurlarını öğrenebilirsiniz. Bu, eğitmeninize ve silah seçiminize bağlı olabilir, ancak önce düz itme ve basit savuşturmayı öğrenmeyi bekleyebilirsiniz. Bunlar, daha sonra varyasyonlar ve eklemelerle üzerine inşa edeceğiniz basit saldırı ve savunma hareketleridir.
  6. 6. adım kılıcınıza karar verin.
    Kılıcınıza karar verin. Başladıktan sonra tercih ettiğiniz bir silaha odaklanmayı seçebilirsiniz. Antrenörünüz muhtemelen size bir silah seçeneği (Flöre, Epée veya Kılıç) sunacak veya böyle bir seçenek olmadan size bir flöre verecektir. Birçok eskrim ustası ve antrenörü, silahları öğrenmek için doğru sıralamanın flöre-epée-kılıç olduğuna inanır. Bazen öğrencilere Epée veya Saber ile başlamaya çalışan bir antrenörle karşılaşabilirsiniz (bu aslında lise antrenörleri arasında oldukça yaygındır, çünkü tüm silahlarda hızlı bir şekilde eskrimciler üretmeleri gerekir).
    • Bazıları her zaman Flöre ile başlamanın tercih edileceğine inanır çünkü onlara göre Flöre, Epe için gerekli olan nokta kontrolünü sağlar, yol hakkı doğru tekniği geliştirmenizi sağlar ve yol hakkı Flöre ve Kılıç için önemli bir unsurdur.
    • Diğer taraf ise, bunların çoğu épée için geçerli olsa da, yol hakkı ve tekniği Sabre'den mükemmel bir şekilde öğrenebileceğinizi iddia ediyor. Nihayetinde, bu size kalmış.

Donanımlı Olmak

  1. adım 1 i̇htiyacınız olan ekipman hakkında bilgi edinin.
    İhtiyacınız olan ekipman hakkında bilgi edinin. Eskrim nispeten ekipman ağırlıklı bir spordur, bu nedenle kılıçların yanı sıra gerekli olan özel koruyucu kıyafetler hakkında bilgi edinin. Eskrim için koruyucu kıyafetlerin bazıları cinsiyetlere göre farklılık gösterir ve sağ ve sol el versiyonları farklıdır. Herhangi bir ekipman satın almayı düşünmeden önce, biraz araştırma yapın ve kulüp ekipmanını ödünç alıp alamayacağınızı öğrenin.
  2. adım 2 sopayı kullanın's equipment.
    Kulübün ekipmanlarını kullanın. Birçok kulübün yedek ekipman deposu vardır, bu nedenle ilk birkaç dersiniz için ekipman ödünç alın, sadece sporu devam edecek kadar sevdiğinizden emin olmak için. Kulüp ekipmanları genellikle eskidir ve kullanımdan dolayı yıpranmıştır, maskeler eskrimcilerin terinden dolayı kötü kokar ve silahlar bir kılıç olarak tanınamayacak kadar bükülmüştür. Bu eninde sonunda kendi ekipmanınızın da başına gelecektir, ancak en azından her şeyi birkaç yıl kullanabileceksiniz.
    • Eski ve biraz yırtık pırtık olabilir, ancak kulüp ekipmanlarına saygılı davranın ve onlara karşı dikkatsiz olmayın.
  3. adım 3 kendi ekipmanınızı satın alın, ne zaman're ready.
    Hazır olduğunuzda kendi ekipmanınızı satın alın. Eskrim ekipmanları pahalı olabilir. Birkaç yüz dolar veya avro, bu yüzden dışarı çıkıp satın almadan önce bir süre eskrim yapacağınızdan tamamen emin olun. Ancak mağazaya gitmeden önce ne almanız gerektiği konusunda antrenörünüzle konuştuğunuzdan emin olun. USFA, ABD'deki satıcıların bir listesini tutar.

Sınıf Dışında Gelişmek

  1. adım 1 çok sayıda alıştırma yapın.
    Çok fazla antrenman yapın. Neredeyse tüm eskrimciler sıkıcı oldukları konusunda hemfikirdir, ancak kimse alıştırmaların eskriminizi geliştireceğini inkar etmez. Daha az sıkıcı hale getirmek için bir ipucu, gerçek bir rakip üzerinde gerçek bir silah kullandığınızı hayal etmektir (sadece ürkütücü iseniz). Ama her şeyde olduğu gibi, pratik yapmak mükemmelleştirir.
  2. adım 2 profesyonelleri izleyin.
    Profesyonelleri izleyin. Sporun en üst seviyesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için sadece profesyonel müsabakaları izleyerek biraz zaman geçirin. Ayrıca uzmanları izlemek size daha fazla pratik yapmanız için ilham verebilir ve eskrimin bu kadar mükemmel uygulandığını görerek eskrime olan sevginizi artırabilir. Eğer yakınlarda büyük bir müsabaka izleme fırsatınız varsa, bunu değerlendirin!
  3. adım 3 konuyla ilgili kitaplar okuyun.
    Konuyla ilgili kitaplar okuyun. Bu, sporu fanatizm noktasına taşımak gibi görünebilir, ancak eskrimle ilgili kitaplar genellikle yararlıdır. Aldo Nadi'nin 'On Fencing' kitabı çok sayıda alıştırma, egzersiz ve ipucu ile dolu bir cilttir ve Rudy Volkman'ın 'Magnum Libre de Escrime' kitabı yeni başlayanlar için harika bir kaynaktır.
  4. adım 4 kondisyonunuzu geliştirin.
    Kondisyonunuzu geliştirin. Eğitimsiz bir göz için öyle görünmese de, eskrim fiziksel olarak zorlayıcı bir spordur. Dayanıklılığınızı ve kılıçla keskinliğinizi artırmak için derslerinizin dışında genel kondisyonunuzu geliştirmeye çalışın.

Müsabakalara Gitmek

  1. adım 1 yarışmalar için hazırlanın.
    Müsabakalar için hazırlanın. Eskrimin büyük bir kısmı ve becerilerinizi test etmenin ve ilerlemenizi ölçmenin en iyi yolu resmi eskrim müsabakalarına gitmektir. Gerçekten yarışmaya gitmeden önce, etkinlik ve atmosfer hakkında bir fikir edinmek için bir yarışmaya izleyici olarak gitmek isteyebilirsiniz.
    • Puanlamaya dikkat edin ve izlediklerinizden bir şeyler öğrenmeye çalışın.
  2. adım 2 yarışmalara gidin!
    Yarışmalara gidin! Bu yeterince vurgulanamaz! Bir müsabakaya gittiğinizde, iyi performans göstermeniz için baskı altında olursunuz. Bu baskı, antrenörünüzle birlikte üzerinde çalışmanız için eskriminizdeki zayıflıkları ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, ustanız/koçunuz hazır olduğunuzu düşünmeden müsabakalara gitmeyin. Kendinizi gerçek bir turnuvaya atmadan önce olmanız gereken belirli bir hazır olma seviyesi vardır.
  3. 3. adım kazanın...
    Birkaç maç kazanın! Becerilerinizi ve özgüveninizi geliştirdikten ve koçunuz size yeşil ışık yaktıktan sonra, tüm çalışmalarınızı uygulamaya koyun ve gidip birkaç maç kazanın. Müsabakalar ciddi zihinsel güç gerektirir, bu nedenle soğukkanlılığınızı koruduğunuzdan ve rakibinize ve hakeme her zaman saygı duyduğunuzdan emin olun. Zafer ve yenilgide ağırbaşlılık ve alçakgönüllülük çok önemlidir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    On beş yaşında eskrime başlamak için çok mu geç?
    Hiç de değil. Her yaşta eskrim yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Soru
    Evde antrenman yapmak mümkün mü?
    Evet, silahınızı eve getirebilir veya bir süpürge sopası ve gölge çiti kullanabilir veya sadece silahsız ayak hareketlerinizi çalışabilirsiniz. Evde bir silahınız ve ekipmanınız varsa, bir kardeşiniz veya arkadaşınızla pratik yapabilir ve birbirinize mini dersler verebilirsiniz.
  • Soru
    Eskrim herhangi bir bilek hareketi gerektirir mi?
    Evet, eskrimde iyi bilek hareketleri gerektiren birçok hareket vardır. Aslında, bilek hareketleri eskrimde en çok kullanılan hareketlerdir.

İpuçları

  • Eğer bir şey öğrenmeye çalışıyorsanız, bunu bir antrenörden ya da en azından antrenörün görevi devrettiği birinden öğrenmeye çalıştığınızdan emin olun.
  • Eskrime başladığınızda, uzun ve karmaşık bileşik saldırılar denemeyin. Her şeyi basit ve anlaşılır tutun, aksi takdirde hata yapma şansınızı astronomik olarak artırırsınız.
  • Ekipmana iyi davranın. Bu, ekipmanınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacak ve makaralara ve ışık kutularına dikkat etmek, kulüpteki insanların kulüp ekipmanını kırma konusunda sizi rahat bırakmasını sağlayacaktır.

Uyarılar

  • Hatalı ekipmanlar bu sporu tehlikeli hale getirebilir. Bir bıçak kırılırsa (ki bu olur), keskin kenarları olabilir. Paslı bir maske veya delikli bir ceket, anlatılamayacak kadar korkunç sonuçlar doğurabilir. Tüm ekipmanınızın iyi durumda olduğundan emin olun.
  • Seyircilere dikkat edin! Bazen eskrimci olmayanlar kılıcınızın rakibiniz tarafından ne kadar kolay savrulabileceğini anlamazlar. Bir eskrim müsabakasına çok yaklaşan herhangi birinin yaralanmasını önlemek için elinizden geleni yapın.
  • Maskesiz eskrim yapmak çok tehlikelidir. Maskesi takılı olmayan birine asla silah doğrultmayın ve maskeniz takılı değilken kimsenin size silah doğrultmasına veya sallamasına asla izin vermeyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir eskrim ceketi
  • Bir maske.
    • Kılıçla eskrim yapıyorsanız, elektrikli bir maske edindiğinizden emin olun; bunlar daha ucuzdur ve başı korur
  • Bir eldiven
  • Bir plastron (a.k.a. Koltuk Altı Koruyucu)
    • Birçok kişi ceketsiz antrenman yapsa da, bu gerçekten iyi bir fikir değildir. Plastron özellikle ceketin hassas bir noktasını korur ve hem antrenmanlarda hem de turnuvalarda kazalar meydana gelebilir.
  • Göğüs plakası veya 'bardak altlığı' (Kadınlar için)
  • Tüm cildi kaplayan hafif spor kıyafetleri
  • İyi bir koşu ayakkabısı.
    • Badminton, squash, salon futbolu vb. sporlar için kapalı saha ayakkabıları idealdir.
  • Elektrikli düğme yerine kauçuk uçlu, elektrikli olmayan bıçağı olan bir eskrim silahı.
  • Turnuvalar antrenmanlardan önemli ölçüde farklıdır. Resmi olarak onaylanmış tüm turnuvalar elektriklidir, bu nedenle eksiksiz bir elektrikli ekipman setine sahip olmanız gerekir. Ayrıca, tüm resmi turnuvalarda tepeden tırnağa tam eskrim kıyafeti gerekir, yani kot pantolon veya eşofmana izin verilmez.
  • Turnuva eskrimi için şunlara ihtiyacınız olacak:
      • Eskrim pantolonu ('külot')
    • Uzun çoraplar (yaklaşık diz boyu)
    • Bir topal (sadece folyo ve kılıç)
    • Manşet (sadece kılıç. Bu daha çok elektrikli ekipman)
    • Maske kordonu (sadece folyo ve kılıç)
    • En az iki elektrikli silah! Bir turnuvada bir bıçağınızı kırarsanız ve elinizde hemen yenisi yoksa diskalifiye edilirsiniz.
    • İki vücut kordonu
  • İsteğe bağlı, ancak önerilen öğeler:
    • Eskrim ayakkabıları.
    • Koruyucu bir kap
  • Kılıçla eskrim yapıyorsanız, elektrikli bir maske edindiğinizden emin olun; bunlar daha ucuzdur ve başı korur
  • Birçok kişi ceketsiz antrenman yapsa da, bu gerçekten iyi bir fikir değildir. Plastron özellikle ceketin hassas bir noktasını korur ve hem antrenmanlarda hem de turnuvalarda kazalar meydana gelebilir.
  • Badminton, squash, salon futbolu gibi sporlar için kapalı kort ayakkabıları idealdir.
    • Eskrim pantolonu ('külot')
  • Uzun çoraplar (yaklaşık diz boyu)
  • Bir topal (sadece folyo ve kılıç)
  • Manşet (sadece kılıç. Bu daha çok elektrikli ekipman)
  • Maske kordonu (sadece folyo ve kılıç)
  • En az iki elektrikli silah! Bir turnuvada bir bıçağınızı kırarsanız ve elinizde hemen yenisi yoksa diskalifiye edilirsiniz.
  • İki vücut kordonu
  • Eskrim pantolonu ('knickers')
  • Eskrim ayakkabıları.
  • Koruyucu bir fincan