Yetişkin Olarak Yüzmeyi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yüzme, formda kalmak ve suda eğlenmek için harika bir yoldur ve her yaşta öğrenilebilir. İster daha önce hiç havuza adım atmamış olun, ister sadece tazelemeye ihtiyacınız olsun, biraz çaba ve olumlu bir tutumla yetkin bir yüzücü olabilirsiniz. Yavaş yavaş suda hareket etmeye ve nefes almaya alışın, bazı temel kulaçları öğrenin ve tekniğinizi mükemmelleştirmek için yetişkin yüzme dersleri almayı düşünün.

Adımlar

Suda Rahat Olmak

  1. adım 1 havuzun sığ kısmında biraz zaman geçirin.
    Havuzun sığ kısmında biraz zaman geçirin. Suda fazla deneyiminiz yoksa, yüzmeye başlamadan önce havuzda rahat olmanız faydalı olabilir. Başınız hala suyun üzerindeyken havuzun dibinde durabileceğiniz kadar sığ olan suda biraz zaman geçirin.
  2. adım 2 yüzünüz suyun altındayken nefesinizi tutma alıştırması yapın.
    Yüzünüz suyun altındayken nefesinizi tutma alıştırması yapın. Yüzünüzü suya sokmak ilk başta biraz korkutucu olabilir, ancak birkaç kez yaptıktan sonra doğal gelecektir. Vücudunuz rahat olduğunuz kadar suyun içinde durun, ardından nefesinizi tutun ve yüzünüzü suya daldırın.
    • Bu rahat hissettirdiğinde, nefesinizi tutarken tüm vücudunuzu sığ uca daldırmayı deneyebilirsiniz.
    • Burnunuza su girmesinden endişeleniyorsanız, burun deliklerinizi parmaklarınızla sıkıştırarak kapatabilirsiniz.
    • Suyun altındayken ciğerlerinizdeki havayı dışarı üflemeyin; bu sizi daha az yüzer hale getirecektir.
  3. adım 3 siz sırt üstü yüzerken bir arkadaşınızın sizi suyun içinden çekmesini sağlayın.
    Siz sırt üstü yüzerken bir arkadaşınızın sizi suda çekmesini sağlayın. Suya girdikten sonra geriye yaslanın ve kollarınızı ve bacaklarınızı açın. Birinin ellerinizden birini tutmasını ve sizi suda yavaşça çekmesini sağlayın. Bu, nefesinizi tutma konusunda endişelenmenize gerek kalmadan suda süzülme ve hareket etme pratiği yapmanın iyi bir yoludur.
    • Tüm vücudunuzu su üstünde tutmakta zorlanırsanız endişelenmeyin. Bacaklarınız hafifçe aşağı doğru eğilebilir, bu sorun değildir.
  4. adım 4 uygulama
    Derin uçta 'sallanma' alıştırması yapın. Daha derin suya gidin ve havuzun kenarına veya bir merdivene tutunun. Nefes verirken tüm vücudunuzu suya daldırın, sonra nefes almak için yukarı çıkın. Bunu birkaç kez yapın ve nefes aldığınızdan daha uzun süre nefes vermeye çalışın. Bu, havuzun dibine dokunamadığınızda rahat nefes almanıza yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 yüzmeyi daha rahat hale getirmek için kulak tıkaçları ve gözlükler satın alın.
    Yüzmeyi daha rahat hale getirmek için kulak tıkacı ve gözlük satın alın. Gözlerinize ve kulaklarınıza su kaçması mutlaka kötü bir şey değildir, ancak yüzmeye ilk başladığınızda garip ve dikkat dağıtıcı gelebilir. Klor da zamanla gözlerinizi ve kulaklarınızı tahriş edebilir, bu nedenle gözlük ve kulak tıkacı ile hazırlıklı olmak iyi bir fikirdir.
    • Gözlükleri satın almadan önce deneyin ve burun köprünüzde rahatsız edici bir baskıya neden olmadan sıkıca oturduğundan emin olun.

Temel Hareketlerde Uzmanlaşma

  1. adım 1 suda yürüme alıştırması yapın.
    Suda yürüme alıştırması yapın. Havuza girdikten sonra bacaklarınızı makas hareketiyle ileri geri hareket ettirin, düz tutun ama sertleştirmeyin. Ardından her iki kolunuzu da suya sokun ve sanki altınızdaki suyu yumuşatıyormuş gibi yatay olarak ileri geri hafifçe sallayın.
  2. adım 2 bir yüzdürme cihazına tutunurken bacaklarınızla yüzün.
    Bir yüzdürme cihazına tutunurken bacaklarınızla yüzün. Düzgün tekme atmak yüzmenin çok önemli bir parçasıdır ve aynı anda kollarınızı düşünmek zorunda kalmadığınızda tekniğinizi geliştirmek daha kolay olabilir. Bir tekme tahtası veya havuz eriştesi alın ve bacaklarınızla kendinizi ileri doğru hareket ettirirken vücudunuzun üst kısmını suda desteklemek için kullanın.
  3. adım 3 bacaklarınızı yürüyormuş gibi hareket ettirerek flutter kick alıştırması yapın.
    Bacaklarınızı yürüyormuş gibi hareket ettirerek çırpınma vuruşu pratiği yapın. Bu en temel yüzme vuruşudur ve bacaklarınızı düz tutarak ve suda ileri geri hareket ettirerek yapabilirsiniz. Kendinizi güvende hissedene kadar bir yüzdürme cihazı tutarken bunu uygulayın.
    • Bacaklarınızın çoğunlukla düz olması gerekirken, suda hareket ettirirken dizlerinizin bir veya iki inç bükülmesine izin vermenizde bir sakınca yoktur. Onları sabit tutmak aslında sizi yavaşlatabilir.
  4. adım 4 bacaklarınızı dairesel hareketlerle dışarı iterek göğüs vuruşu yapın.
    Bacaklarınızı dairesel hareketlerle dışarı iterek göğüs vuruşu yapın. Bir yüzdürme cihazına tutunurken, dizlerinizi yanlarınıza doğru bükerek, ardından dışa doğru tekmeleyerek ve arkanızda tekrar bir araya getirerek suda hareket etme alıştırması yapın. Tekme atarken ayaklarınız dışa doğru esnemeli ve bacaklarınız suyun altında kalmalıdır.
  5. adım 5 kol vuruşlarınız üzerinde çalışın.
    Kol vuruşlarınız üzerinde çalışın. Bunu rahat edene kadar suda dururken yapabilir, ardından suda ilerlemek için tekme ile birleştirebilirsiniz. Ellerinizi hafifçe kavuşturarak kollarınızı dönüşümlü daireler çizerek ileri doğru hareket ettirin. Kollarınızı hareket ettirirken suyu geriye doğru 'kepçelemeye' çalışın.
    • Kollarınızı mümkün olduğunca düz tutun ve ileri uzanırken mümkün olduğunca uzatın.

Yüzme Tekniklerini Öğrenme

  1. adım 1 yüzünüz suyun dışındayken yüzme pratiği yapmak için sırtüstü yüzün.
    Yüzünüz suyun dışındayken yüzme pratiği yapmak için sırtüstü yüzün. Bacaklarınızı düz bir şekilde uzatarak sırt üstü yüzün. Bacaklarınızı hafifçe çırpınarak hareket ettirin ve kollarınızı suda yel değirmenleri gibi geniş daireler çizerek hareket ettirin. Bacaklarınızla çok fazla sıçramamaya dikkat edin, çünkü bu sizi yavaşlatacak ve daha hızlı yorulmanıza neden olacaktır.
    • Sırtüstü yüzerken genellikle başınızın gösterdiği yönde geriye doğru hareket etmelisiniz. Kollarınız, el altından atış yapıyormuş gibi geriye doğru hareket etmelidir.
    • Sırtüstü gibi yeni yüzme teknikleri öğrenirken, formunuzu gözlemleyebilmeleri ve gelişmenize yardımcı olabilmeleri için bir antrenör veya eğitmenle çalışmayı düşünün.
  2. adım 2 yan kulaç atma alıştırması yapın.
    Yan kulaç atma alıştırması yapın. Başınızı suyun üzerinde tutarak, bir kolunuzu öne uzatıp diğerini arkanızda uzatarak yana doğru hareket edin, ardından her iki kolunuzu da vücudunuza doğru getirin. Her iki dizinizi bükerek, birini önünüze diğerini arkanıza doğru tekmeleyip sonra tekrar bir araya getirerek bir tür yan kurbağalama vuruşu yapabilirsiniz.
    • Bacaklarınızı tekmelerken aynı anda kollarınızı da dışarı uzatın, sonra hepsini aynı anda geri getirin.
  3. adım 3 bir deneyin ...
    Deneyin kurbağalama su altında nefes verme alıştırması yapmak için. Bu kulaç için hem kollarınız hem de bacaklarınız vücudunuzdan dışarı ve uzağa uzanacak ve sonra tekrar içeri dönecektir. Kollarınız göğsünüzün önünde düz bir şekilde hareket ederken kurbağalama vuruşu yapın, ardından önünüzdeki suyu ayırıyormuş gibi yana doğru süpürün.
    • Elleriniz ve dizleriniz öne doğru gelirken nefes vermeli ve kollarınız ve bacaklarınızla geri iterken nefes almak için yukarı çıkmalısınız.
  4. adım 4 hareketi öğrenin ...
    Öğrenmek serbest stil Nefesinizi rahat tuttuğunuzda. Bu sırtüstü yüzmeye benzer, ancak karnınızın üzerinde yüzüyor olacaksınız. Çırpınan bir tekme atın ve kollarınızı suda bir yel değirmeni hareketiyle ileri doğru hareket ettirin. 3 kol vuruşu için nefes verin, ardından 4. vuruşta nefes almak için başınızı yana çevirin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yüzme tekniğimi geliştirmeye yardımcı olmak için ne tür egzersizler yapabilirim?
    Kendinizi daha güçlü bir yüzücü olmaya adadıysanız, tipik kardiyo ve ağırlık kaldırma rutinleri size yardımcı olabilir.
  • Soru
    Kelebek kulaç nedir?
    Her iki kol simetrik olarak yanlara doğru itilerek, bacaklar tekmelenerek, göğüs ve kalçalar yukarı ve aşağı hareket ettirilerek yüzüstü yüzülür. Kollar kalçalara doğru hareket ederken, yüz nefes almak için sudan çıkar. Bkz. Kelebek Kulaçla Yüzün.

İpuçları

  • Kendinizi güçlü bir yüzücü olmaya adadıysanız, egzersiz rutininize düzenli kardiyo antrenmanları eklemeyi düşünün. Gücünüzü artırmak, formunuzu ve genel yeteneklerinizi geliştirmede büyük bir yardımcı olabilir.