Wing Chun Nasıl Öğrenilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Wing Chun, rakiplerin üstesinden gelmek için yakın dövüş, hızlı yumruklar ve sıkı savunmayı vurgulayan bir kung fu tarzıdır. Bu geleneksel Çin dövüş sanatı, hızlı ayak hareketleri, savunma ve hücumun aynı anda gerçekleşmesi ve rakibin enerjisini kendi avantajınıza yönlendirerek rakiplerin dengesini bozar. Bu, ustalaşmak için yıllarca pratik yapmayı gerektiren karmaşık bir kung fu yöntemidir, ancak yeni başlayanlar Wing Chun'un ilkelerini, teorilerini ve temel becerilerini anlayarak kolayca öğrenmeye başlayabilirler.

Adımlar

Wing Chun Prensiplerini Öğrenmek

  1. adım 1 merkez hattı teorisini öğrenin.1Merkez hattı teorisini öğrenin. Wing Chun'un temellerinden biri vücudunuzun merkez hattının korunmasıdır. Başınızın orta üst kısmından başlayan ve göğsünüzün ortasından vücudunuzun alt kısmına doğru ilerleyen bir çizgi hayal edin. Bu vücudunuzun merkez hattıdır ve en savunmasız yeridir. Her zaman korunmalıdır.
    • Merkez hattı teorisine göre, her zaman merkez hattından saldırmalı ve savunma hareketlerinizi rakibinizin merkez hattına karşı gerçekleştirmelisiniz.
    • Wing Chun'daki temel açık duruş, merkez hattı teorisine dayanır. Açık duruşta, dizleriniz bükülü ve ayaklarınız hafifçe dışa dönük olarak öne bakacak şekilde durun. Rakibinizle yüz yüze gelerek en dengeli kuvvetle saldırabilirsiniz.
  2. adım 2 enerjinizi akıllıca ve tasarruflu kullanın.2Enerjiyi akıllıca ve ekonomik kullanın. Wing Chun'un temel ilkelerinden biri, dövüş sırasında enerjinin ihtiyatlı ve ekonomik bir şekilde kullanılması gerektiğidir. Rakibinizin enerjisini darbeleri saptırarak veya yeniden yönlendirerek kullanın.
    • Hareketi ekonomik ve akıllıca kullanın. Buradaki fikir, vücudunuzun bir rakiple bağlantı kurmak için minimum sürede en kısa mesafeyi kat etmesi gerektiğidir. Bu aynı zamanda kendi enerjinizi korumanıza da yardımcı olur.
  3. adım 3 rahat olun.3Gevşemiş kalın. Gergin bir vücut enerjiyi gereksiz yere kullanacaktır. Vücudunuzu rahat tutun ve daha rahat olacaksınız.
    • Diğer dövüş sanatlarında (özellikle 'sert stiller') deneyiminiz varsa, 'kabınızı boşaltmanız' veya kötü alışkanlıkları unutmanız gerekecektir. Wing Chun, 'yumuşak' ve rahat olmanızı gerektiren birçok nötralize edici teknik içeren yumuşak bir stildir. Kas hafızanızı yenilemek ve rahat alışkanlıklar edinmek sinir bozucu olabilir ve zaman alır, ancak uzun vadede buna değecektir.
  4. adım 4 reflekslerinizi geliştirin.4Reflekslerinizi geliştirin. Wing Chun'da dövüşçü, bir saldırıyı kesmek ve dövüşü kendi şartlarınıza göre değiştirmek için hızlı refleksler kullanarak bir dövüşe tepki verecektir.
  5. adım 5 dövüş stratejinizi rakibinize ve çevrenize göre değiştirin.5Dövüş stratejinizi rakibinize ve çevrenize göre değiştirin. Rakibiniz uzun veya kısa, büyük veya küçük, erkek veya kadın vb. olabilir. Benzer şekilde, dövüştüğünüz ortam da farklı olabilir - dışarıda, içeride, yağmurlu, sıcak, soğuk vb. Dövüşünüzü koşullara göre ayarlamaya hazır olun.
  6. adım 6 wing chun öğrenin's forms.6 Wing Chun'un formlarını öğrenin. Wing Chun uygulaması, her biri bir önceki formun üzerine inşa edilen altı farklı formdan oluşan bir diziye ayrılmıştır. Her bir formda doğru duruşu, vücut pozisyonunu, el ve ayak hareketlerini ve dengeyi öğreneceksiniz. Bu formlar şunlardır:
    • Siu Nim Tao
    • Chum Kiu
    • Biu Gee
    • Muk Yan Chong
    • Luk Dim Boon Kwun
    • Baat Jaam Dao

Wing Chun'u Nasıl Çalışacağınıza Karar Verme

  1. adım 1 bir wing chun akademisi bulun.1Bir Wing Chun Akademisi bulun. Dövüş sanatları okulları, özellikle ciddi öğrenciler için genellikle tek bir dövüş sanatları stiline odaklanır. Wing Chun akademileri veya kulüpleri bir dövüş sanatları derneğine bağlı olabilir. Yerel Wing Chun okulları için çevrimiçi veya telefon rehberinde arama yapın.
    • Wing Chun öğretip öğretmediklerini görmek için yerel dövüş sanatları akademilerinizi kontrol edin. Sadece temel bilgileri öğretiyor olabilirler ve gelişmiş Wing Chun öğrenmek konusunda ciddiyseniz, daha gelişmiş sınıfları olan bir bölgeye gitmeniz gerekebilir.
    • Sifu (eğitmen) ile görüşün ve geçmişleri hakkında bilgi alın. Kaç yıllık deneyimleri var? Wing Chun'u nasıl öğrendiler?
    • Bir Wing Chun dersine katılın. Sifu'nun sınıfı nasıl yönettiğini ve diğer öğrencilerin nasıl tepki verdiğini hissedin.
    • Wing Chun'u şahsen öğrenmek en çok tercih edilen yöntemdir.
  2. adım 2 wing chun'u çevrimiçi veya dvd'lerden öğrenin.2Wing Chun'u çevrimiçi veya DVD'lerden öğrenin. Birçok web sitesinde Wing Chun'u kendi kendine öğretmek için dersler vardır. Bunlar genellikle videolar ve eğitim seviyeleri sunar ve uzmanlık seviyenize (başlangıç, orta, ileri, vb.) ve materyale erişiminize göre kademeli abonelik fiyatlandırmasına sahiptir. Bölgenizde nitelikli eğitmenler veya bir Wing Chun okulu yoksa bunlar faydalı olabilir. Halihazırda bir Wing Chun okuluna gidiyorsanız yüz yüze eğitiminizi de geliştirebilirler. Bir Wing Chun Büyük Ustası veya Ustası tarafından öğretilen bir DVD seti veya çevrimiçi kurs seçin.
    • Bazı çevrimiçi eğitim kursları, kendi öğrencilerine ders vermek isteyen ileri düzey öğrenciler için eğitmen sertifikası da sunar.
    • Bazı çevrimiçi kurslar, bir Büyük Usta ile web kamerası aracılığıyla bire bir eğitim sunabilir.
    • Apple veya Android telefonlar için Wing Chun çalışmanıza yardımcı olacak uygulamalar mevcuttur.
    • Örnekler arasında Uluslararası Ip Man Wing Chun Dövüş Sanatı Derneği tarafından yayınlanan ve onaylanan 'Wing Chun Çevrimiçi Kursu' ve 'Wing Chun Kung Fu Uzun Mesafe Öğrenimi' kursu bulunmaktadır.
  3. adım 3 pratik yapmak için özel bir alan yaratın.3Çalışma için özel bir alan yaratın. Evinizde Wing Chun çalışabileceğiniz bir alan bulun. Vücudunuzu her yöne hareket ettirebilmeniz için yeterli alan olduğundan emin olun. Kollarınızı ve bacaklarınızı sallayarak kontrol edin. Hareketlerinizin odadaki mobilyalar tarafından engellenmesini istemezsiniz.
    • İdeal olarak, bu alanda nasıl hareket ettiğinizi görebilmeniz için bir ayna olacaktır.
  4. adım 4 pratik yapmak için bir partner bulun.4Pratik yapmak için bir partner bulun. Hareketleri kendi başınıza öğrenmek sizi sadece bir yere kadar götürecektir. Sonunda, hareketlerinizin bir rakiple nasıl bağlantı kurduğunu öğrenmeye başlamanız gerekecek. Bir partnerinizin olması, başka bir kişinin hareketlerine nasıl tepki vereceğiniz konusunda size iyi bir pratik sağlayacaktır. Bu kişi aynı zamanda sizi cesaretlendirebilir ve formunuz hakkında size geri bildirimde bulunabilir.

Wing Chun'un Daha Gelişmiş Formlarını Öğrenmek

  1. adım 1 biu gee'yi anlayın.1Biu Gee'yi Anlayın. Biu Gee ya da 'Darting or Thrusting Fingers', çok kısa mesafelerde güç kullanmaya odaklanır. Öğrenciler aynı zamanda düşme veya sıkışma durumunda merkez hattını nasıl kurtaracakları gibi acil durum tekniklerini de öğrenirler. Biu Gee'nin üç bölümünün her birinde, dezavantajlı bir pozisyondan kurtulmak için ilk iki formun el ve ayak hareketlerinin kombinasyonlarını kullanacaksınız. Bu sizi daha sonra rakibinizi etkisiz hale getirmek için kısa menzilli güç kullanabileceğiniz bir saldırı pozisyonuna getirecektir.
  2. adım 2 muk yan chong'u anlayın.2Muk Yan Chong'u anlayın. Muk Yan Chong veya 'Tahta Kukla', sabit bir rakiple (tahta kukla) pratik yaptığınız ileri düzey bir formdur. Bu, el ve ayak hareketlerinizin rakibinizle nasıl temas ettiğini tanımlamanıza ve öğrenmenize yardımcı olur.
    • Kukla hareket etmediği için formda antrenman aparatına uyacak uyarlamalar yapılır.
    • Kukla tekniklerinin bazı uygulamaları açıktır. Bazılarının yaklaştırmalar (uyarlamalar) olduğunu ve bazılarının bir setteki tek bir hareketle gösterilen farklı uygulama varyantlarına sahip olduğunu unutmayın.
  3. adım 3 luk dim boon kwun'u anlayın.3Luk Dim Boon Kwun'u anlayın. '6,5 Nokta Sırık Formu' olarak da bilinen bu form, rakibinize saldırırken kullandığınız bir silah olarak bir sırık içerir. Bir sırıkla dövüşmek, denge ve savunma becerilerinizi geliştirebilir.
  4. adım 4 baat jaam dao'yu anlayın.4Baat Jaam Dao'yu Anlayın. Baat Jaam Dao ya da 'Sekiz Kesici Kılıç' veya 'Kelebek Bıçaklar', kısa kılıçları silah olarak kullandığınız en gelişmiş formdur. Bu seviyeye ulaşabilecek herkese öğretilmez; sadece seçilmiş birkaç kişi Baat Jaam Dao'yu öğrenebilir. Bu form öncelikle hassasiyet, teknik ve pozisyon üzerine odaklanır. Bıçaklar nedeniyle ayak ve el hareketleri diğer formlardan biraz farklıdır.

Siu Nim Tao'yu Anlamak

  1. adım 1 siu nim tao hakkında bilgi edinin.1Siu Nim Tao hakkında bilgi edinin. Siu Nim (veya Lim) Tao ya da 'Küçük Fikir', Wing Chun'daki birçok hareketin temelini oluşturur. Siu Nim Tao, Wing Chun'daki ilk formdur ve burada doğru duruşu, vücudunuzu tutmayı, rahatlamayı ve temel el hareketlerini öğreneceksiniz.
    • Siu Nim Tao'nun her bölümü, bir sonraki bölüme geçmeden ve diğer teknikleri öğrenmeden önce öğrenilmelidir.
    • Birincil (ilk) formun her hareketinin bir anlamı vardır. Buna tempo, gerginlik ve gevşeme kullanımı, açılar ve mesafeler dahildir. Form teknikler içermez.
  2. adım 2 gong lik'i anlayın:2Gong Lik'i anlayın: Gong Lik, Siu Nim Tao'nun ilk bölümüdür ve iyi yapı ve rahatlamaya odaklanır. Rakibinize karşı yüzünüzün dönük olduğu açık duruşu öğreneceksiniz. Vücudunuzu rahat tutmaya çalışın.
    • Gee Kim Yeung Ma duruşunu veya açık duruşu çalışın. Bu duruşta öne bakacak şekilde durun. Ayaklarınızı hafifçe dışa doğru çevirin. Dizlerinizi bükülü tutun. Ağırlığınız her iki ayağınıza eşit olarak dağılacaktır. El ve kol hareketlerini öğrenmeye hazırlanmak için kollarınızın ve dirseklerinizin pozisyonuna odaklanacaksınız. Bu önden duruş, kollarınızın ve bacaklarınızın merkez hattınızı korumasına izin vermek gibi bir dövüşte size en fazla avantajı sağlayacaktır. Vücudunuzun bir tarafını diğerine tercih etmek yerine her iki tarafını da eşit şekilde kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 fajing'i anlayın:3Fajing'i anlayın: Fajing, Siu Nim Tao'nun ikinci bölümüdür. Fajing gücün serbest bırakılmasını geliştirir. Burada gücü nasıl kullanacağınızı ve gücü ve enerjiyi nasıl koruyacağınızı öğrenirsiniz. Ellerinizin vurmaya hazır olduğu ana kadar rahat kalmaya odaklanın.
    • Fajing'deki yaygın hareketlerden biri, sol elinizin açıldığı, aşağı bakacak şekilde döndüğü ve rakibinize vurmak için aşağı doğru hareket ettiği avuç içi vuruşudur (yan jeung).
  4. adım 4 temel becerileri anlayın:4Temel Becerileri Anlayın: Siu Nim Tao'nun üçüncü bölümü, diğer Wing Chun tekniklerini öğrenmek için temel oluşturacak temel el hareketleri ve bloklama becerilerini öğrenmektir.
    • Bu temel becerilerden bazıları Pak Sau veya Huen Sau (vuruş), Tan Sau (avuç içi yukarı blok), Gan Sau (el yarma) ve Bong Sau'dur (kanat kolu). Bu bölümdeki Siu Nim Tao uygulamalarının çoğu bu hareketlerin bir kombinasyonunu içerir. Bu becerileri öğrendikten sonra, bunları önce sol tarafta sonra da sağ tarafta uygulayacaksınız.

Chum Kiu'yu Anlamak

  1. adım 1 chum kiu hakkında bilgi edinin.1 Chum Kiu hakkında bilgi edinin. Chum Kiu veya 'köprü arayışı', Siu Nim Tau'nun temel formunda öğrenilenleri tamamlamak için tüm vücudun hareketini tanıtır. Chum Kiu'da ağırlık dağılımı ve dengeye dikkat ederek vücudunuzu doğru ve verimli bir şekilde nasıl döndüreceğinize odaklanacaksınız. Dönme ve tekme atma gibi ayak hareketleri burada tanıtılır.
    • Bir sonraki bölüme geçmeden ve diğer teknikleri öğrenmeden önce Chum Kiu'nun her bölümünde ustalaşılmalıdır.
    • Duruş dönüşü (at formunun bir yandan diğer yana kaydırılması) ikincil formu öğrenmeden önce iyi bir şekilde uygulanmalıdır. Bu, duruşun statik olduğu birincil formdan farklı olarak kilit önem taşır.
  2. adım 2 chum kiu'yu anlayın's first section.2Chum Kiu'nun İlk Bölümünü Anlayın. İlk bölüm olan Juun, dönüş, denge ve yapı üzerine odaklanır. Juun'da, etkili bir şekilde dövüşmek için çevrenize, hatta arkanıza bile dikkat etmeye başlarsınız. Ayrıca Jip Sau (kol kırma) ve Fut Sau (göz tırmığı) gibi orta seviye kol hareketleri de tanıtılır.
  3. adım 3 chum kiu'yu anlayın's second section.3Chum Kiu'nun İkinci Bölümünü Anlayın. Chum Kiu'nun ikinci bölümü veya Ser, rakibinizin saldırısını saptırmayı ve bu enerjiyi onlara geri yönlendirmeyi vurgular. Ellerinizi ve ayaklarınızı tek bir birim olarak hareket ettirmeyi öğreneceksiniz ve daha sonra bu parçaları birbirinden bağımsız olarak nasıl hareket ettireceğinizi öğrenebilirsiniz.
  4. adım 4 chum kiu'yu anlayın's third section.4Chum Kiu'nun Üçüncü Bölümünü Anlayın. Chum Kiu'nun üçüncü bölümü, el ve ayak hareketleriyle birlikte kuvvet kullanmaya odaklanır. Ayrıca çeşitli dövüş senaryolarına uyum sağlamak için gergin kol hareketleri ve rahat vücut hareketlerinin bir kombinasyonunu kullanır. Ayrıca dövüşürken dengenizi sağlamak ve merkez hattınızı bulmak için vücudunuzu sağa ve sola çevirme üzerinde çalışırsınız.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruWing Chun'a nasıl başlayabilirim? Wing Chun'a başlamak için kesinlikle bir okula gitmelisiniz. Hangi okul olduğu gerçekten önemli değil, önemli olan başlamaktır. İnsanların ellerini hissetmeye başladığınızda harcadığınız zaman aslında hangi okula gittiğinizden daha önemlidir.
  • SoruKendi kendime Wing Chun öğretebilir miyim? Hayır, o kadar basit değil. Günümüzde, çevrimiçi dersler içeren çok sayıda YouTube videosu var, ancak sonuçta Wing Chun'un güzelliği elinizle dinlemeyi ve başkalarının enerjisini hissetmeyi öğrenmektir.
  • SoruRefleksimin tepki süresini nasıl artırabilirim? Yüzlerce tekrardan sonra Wing Chun hareketleri sizde bir kas hafızası olarak gelişmeye başlayacaktır. Vücudunuz düşünmenize gerek kalmadan ne yapacağını bilecektir. Bu zaman ve pratik gerektirir, bu yüzden sabırlı olun.

Video

İpuçları

  • Örneğin resim 1 ve resim 2 arasındaki geçiş hareketleri, başlangıç ve bitiş konumları kadar önemlidir. Bu hareketler, basılı ürün gereği, okuyucu tarafından görülmez.
  • Birçok kitap Wing Chun prensipleri ve teknikleri hakkında eğitim verir. Ancak kitaplar, yüz yüze dersler ya da çevrimiçi veya DVD eğitimi kadar yardımcı olmayabilir. Her ne kadar duruşların, tekniklerin ve stillerin resimlerini içeriyor olsalar da, doğru hareketleri gösteremezler, bu da onları doğru bir şekilde öğrenme yeteneğinizi kısıtlayabilir.
  • Wing Chun'un bir dövüş sistemi olması amaçlanmıştır. Sadece kendini koruma prensipleri ve teknikleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda rakibin sağladığı zayıf noktalara ve açıklıklara saldırgan saldırılar da sağlar.

Uyarılar

  • Herhangi bir fitness programına başlamadan önce bir doktora danışın.
  • Wing Chun'da antrenman veya müsabaka yaparken küçük darbeler ve morluklar yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte, yaralanma korkusuyla antrenmanlarınızda çekingen davranmamalısınız. Doğru Wing Chun eğitimi sizi küçük çürüklerden daha fazla yaralamamalıdır.