Antik Bir Ateşli Silaha Yasal Olarak Nasıl Sahip Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki silah yasaları eyaletten eyalete büyük ölçüde farklılık gösterir ve antika ateşli silahlarla ilgili yasalar da istisna değildir. Silahı hiç ateşleme niyeti olmayan bir koleksiyoncu olsanız bile, daha modern ateşli silahlar için geçerli olan aynı kural ve düzenlemeleri ateşlemeniz gerekebilir. Çoğu eyalet antika ateşli silahlar için çeşitli ruhsatlandırma gerekliliklerinden istisnalar sağlarken, neyin 'antika' olarak kabul edildiği büyük ölçüde değişebilir. Yasal olarak antika bir ateşli silaha sahip olmak istiyorsanız, yaşadığınız ve silahı saklamayı planladığınız eyaletteki yasa en önemlisidir.

Adımlar

Lisans Almak

  1. adım 1 eyalet yasanızı kontrol edin.
    Eyalet yasalarınızı kontrol edin. Silah yasaları eyaletten eyalete önemli ölçüde değiştiğinden, antika bir ateşli silah satın almadan önce yaşadığınız eyaletin yasalarını kontrol etmeniz önemlidir. Başka bir eyalete taşınırsanız, yasaların aynı olduğunu ve başka bir yerde yasal olarak sahip olduğunuz için yasal olarak antika bir ateşli silaha sahip olmaya devam edebileceğinizi varsaymayın.
    • Örneğin, ağır bir suçtan mahkum olan herkesin ateşli silah satın alması yasaktır. Ancak, bu yasak birçok antika ateşli silah için geçerli değildir.
    • Bununla birlikte, dahil edilen silah türleri eyalet yasalarına bağlıdır. Sabit mühimmat yerine kara barut kullanan namludan doldurmalı tüfekler, av tüfekleri ve tabancalar genellikle suçlular tarafından satın alınabilir.
    • Ancak, silahlar sabit mühimmat atabilecek şekilde dönüştürülmüşse, bunlara izin verilmeyebilir.
    • Ayrıca, birçok eyalet çakmaklı tüfek, namlu uzunluğu ve kimlerin sahip olabileceği gibi özelliklere ilişkin ek düzenlemelere sahiptir.
  2. 2. adım değerlendirin antique firearms exception.
    'Antika ateşli silahlar' istisnasını değerlendirin. Çoğu eyalet antika ateşli silahları, modern ateşli silahlara yasal olarak sahip olmak için genel ruhsat ve mülkiyet gerekliliklerinden muaf tutar. Ancak, her eyalet bu istisnayı farklı şekillerde uygular ve 'antika ateşli silahı' farklı şekilde tanımlayabilir.
    • Federal yasalara göre antika ateşli silah 1898'den önce üretilmiş herhangi bir ateşli silahtır. Federal tanım replikaları da içerir, yani ateşli silah yakın zamanda üretilmiş olabilir, ancak 1898'den önce üretilen bir ateşli silahı tam olarak kopyalamak için üretilmişse, yine de antika bir ateşli silah olarak kabul edilir.
    • Çoğu eyalet federal yasa ile aynı tanımı kullanmaktadır. Ancak bazı eyaletler daha yeni ateşli silahları da kapsamaktadır.
    • Bu eyaletlerde, bir ateşli silah 50 yıldan daha uzun bir süre önce üretilmişse ve hala üretilmiyorsa antika olarak kabul edilir.
    • Hala antika olarak kabul edilen bu nispeten daha yeni silahlarla, sahipliklerinde ek kısıtlamalar olabilir. Tipik olarak bu, kullandıkları mühimmatın türüne bağlıdır.
  3. adım 3 bir uzmana başvurun.
    Bir uzmana başvurun. İstisnanın nasıl uygulandığından emin değilseniz, yasal olarak antika bir ateşli silah satın almaya veya sahip olmaya uygun olup olmadığınızdan emin değilseniz, federal ateşli silah ruhsat sahibi gibi biriyle konuşmak yasayı anlamanıza yardımcı olabilir.
    • Ateşli silahları düzenleyen eyalet devlet kurumu genellikle en güvenilir kaynağınız olacaktır. Bu kurumu internette arayarak veya yakınınızdaki ruhsatlı bir silah satıcısına sorarak tespit edebilirsiniz.
    • Eğer devlet kurumunu aramak konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, yakınınızdaki ruhsatlı bir silah satıcısı genellikle size eyaletinizdeki yasalar hakkında tam bilgi verebilir.
    • Ayrıca, bir ceza savunma avukatı gibi bir avukatla konuşarak yasal olarak antika bir ateşli silaha sahip olma yeteneğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ağır bir suçtan hüküm giydiyseniz, bu sizin en iyi kaynağınız olabilir.
  4. adım 4 eyalet lisansı için başvurun.
    Eyalet ruhsatı için başvurun. Genellikle antika bir ateşli silah satın almak veya bulundurmak için ruhsata ihtiyacınız yoktur. Bununla birlikte, ruhsatlı olmamak, silahınızı kullanma veya taşıma yeteneğinizi sınırlar ve başkalarına satamayabilirsiniz.
    • Bir eyalet lisansı genellikle bir 'taşıma lisansı' dır, yani örneğin antika ateşli silahınızı yerel bir atış poligonuna götürmek ve ateşlemek istiyorsanız lisansa ihtiyacınız vardır.
    • Massachusetts gibi bazı eyaletler antika ateşli silahları taşıma ruhsatından muaf tutmuştur.
    • Ancak, buna güvenmeden önce antika ateşli silahınızın satın alma veya bulundurma muafiyetinden farklı olabilecek ruhsat muafiyetine girdiğinden emin olmalısınız.
    • Antika ateşli silahınızı satın aldığınızda, satın alma nedeninizi ve onunla ne yapmayı düşündüğünüzü düşünün. Duvarınıza asmayı veya bir çantada sergilemeyi planlayan bir koleksiyoncuysanız ve asla ateşlemeyi denemeyeceğinizi biliyorsanız, çoğu eyalette bir ruhsata ihtiyacınız olmamalıdır.
  5. adım 5 merak ve kalıntı (c&r) ruhsatı almayı düşünün.
    Merak ve kalıntı (C&R) lisansı almayı düşünün. Antika ateşli silahlar toplamak istiyorsanız ve bunları düzenli olarak alıp satmayı planlıyorsanız, bir antika ve kalıntı ruhsatı bunu daha verimli bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır.
    • C&R lisansı, antika ateşli silahları lisanslı bir satıcıdan geçmek zorunda kalmadan doğrudan alıp satmanıza olanak tanıyan bir tür federal ateşli silahlar lisansıdır (FFL).
    • Lisans, Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu (ATF) tarafından verilir. Başvurunun bir kopyasını ATF'nin web sitesinden indirebilirsiniz.
    • C&R lisansı, en az 50 yaşında olan veya tarihi veya koleksiyonluk önemi olan herhangi bir ateşli silah dahil olmak üzere antika ateşli silahları alıp satmanıza izin verir.
    • Ruhsatınızı aldıktan sonra, satın aldığınız veya sattığınız her ateşli silahın marka, model, seri numarası ve türü de dahil olmak üzere kayıtlarını tutmalısınız. Ayrıca silahın alıcısının veya satıcısının adını ve adresini (veya FFL numarasını) da kaydetmelisiniz.

Antika Ateşli Silahların Alımı veya Satımı

  1. adım 1 yalnızca saygın satıcılardan satın alın.
    Yalnızca saygın satıcılardan satın alın. İnternette, rehin dükkanlarında veya başka yerlerde çok sayıda antika ateşli silah bulabilirsiniz. Ancak, satıcının itibarını bilmeden, gerçekten ödediğiniz şeyi aldığınızdan emin olamazsınız.
    • C&R ruhsatınız varsa, kayıtlarınız için ateşli silahı satın aldığınız kişi hakkında bilgi almanız gerekecektir.
    • Ancak, bu bilgilerin yanı sıra, onlardan antika bir ateşli silah satın almadan önce bu belirli satıcının itibarı hakkında temel bilgileri öğrenebilmelisiniz.
    • Bu mutlaka yasal bir husus olmasa da, birisinin size antika olduğunu iddia ederek bir ateşli silah satması durumunda, gerçekten olmadığı zaman - özellikle de modern ateşli silah satın alma veya bulundurma ruhsatınız yoksa olabilir.
  2. adım 2 bağımsız bir ekspertiz yaptırın.
    Bağımsız bir ekspertiz yaptırın. Bir koleksiyoncuysanız veya belirli bir antika ateşli silahın koleksiyonluk veya tarihi değeri konusunda endişeleriniz varsa, bağımsız bir ekspertiz size ne aldığınızı ve ne kadar değerli olduğunu bildirebilir.
    • Ekspertiz için kiminle iletişime geçeceğiniz, satın aldığınız ateşli silahın türüne bağlıdır. Sadece silahın yaşıyla ilgileniyorsanız, bir antika ateşli silahlar uzmanı bulmak istersiniz.
    • Yerel silah satıcınız sizi antika ateşli silahların tarihlendirilmesinde uzmanlaşmış birine yönlendirebilir.
    • Antika ateşli silahın belirli bir tarihsel öneme sahip olduğu iddia ediliyorsa, belirli bir zaman diliminde veya silah türünde uzmanlaşmış bir müze küratörü veya tarihçi tarafından değerlendirilmesini isteyeceksiniz.
  3. adım 3 taşıma yasalarını gözden geçirin.
    Nakliye yasalarını gözden geçirin. Eyalet ve federal yasalar, ateşli silahların bir eyaletten diğerine ve başka bir ülkeden Amerika Birleşik Devletleri'ne nakliyesini veya taşınmasını kapsar. Satıcınız sizinle aynı eyalette bulunsa bile, eyaletinizin silahın taşınması için özel yasal gereklilikleri olabilir.
    • C&R lisansınız varsa, kendi eyaletiniz içinde alım satım yapıyorsanız, nakliye kısıtlamaları konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
    • Bununla birlikte, antika bir ateşli silahı eyalet sınırları ötesine taşımak için, genellikle ateşli silahın bulunduğu eyaletteki bir federal ateşli silah ruhsat sahibini kullanmanız gerekir. Bu lisans sahibi daha sonra ateşli silahı size veya size teslim etmek için eyaletinizdeki bir federal ateşli silah lisans sahibine aktarabilir.
    • Başka bir ülkeden antika bir ateşli silah (veya mühimmat) ithal etmek istiyorsanız, bu da kayıtlı bir ateşli silah satıcısı tarafından yapılmalıdır.
    • ATF, uluslararası bir satın alma veya satış ve transfer yapmadan önce doldurulması gereken formlar sağlar. Bu belgeleri indirmek için ATF web sitesini ziyaret edin.
    • Nakletmek istediğiniz ateşli silah 100 yıldan daha eski ise, uluslararası alanda gümrüksüz nakil için uygundur. Ancak, yaşınızı kanıtlayabilmeniz gerekir.
  4. adım 4 bir federal ateşli silah ruhsat sahibi ile çalışın.
    Federal bir ateşli silah ruhsat sahibi ile çalışın. Antika ateşli silahlarınızdan birini satarken, transferi tamamlamak için genellikle bir federal ateşli silah ruhsat sahibinden geçmeniz gerekir. Bazı eyaletlerde, satışı yerel bir kolluk kuvvetinde yapmanıza izin verilebilir.
    • Eyaletlerin iki özel kişi arasındaki özel satışlarla ilgili farklı yasaları vardır. Birçok eyalet satışı bir federal ateşli silah ruhsat sahibi aracılığıyla tamamlamanızı şart koşarken, bazıları bunu şart koşmaz.
    • Örneğin, çevrimiçi bir açık artırma sitesinde satın almak istediğiniz antika bir ateşli silah gördüğünüzü varsayalım. Eyalet yasalarınız silahın son transferinin nasıl yapılabileceğini kontrol eder.
    • Genellikle silah size kolayca gönderilemez. Bunun yerine, antika ateşli silahın mülkiyetini almak için satıcıyla şahsen görüşmeniz gerekir.
    • Bölgenizdeki bir silah satıcısıyla konuşun veya özel işlemleri tamamlamak için federal bir ateşli silah ruhsatı kullanmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için eyalet silah yasalarını düzenleyen ve uygulayan eyalet kurumuyla iletişime geçin.

Antika Ateşli Silahların Saklanması

  1. adım 1 ateşli silahlarınızı uygun şekilde saklayın.
    Ateşli silahlarınızı uygun şekilde saklayın. İster antika ister modern olsun, her eyaletin ateşli silahların depolanmasına ilişkin özel yasaları vardır. Bazı şehirlerin kendi silah yasaları da vardır, bu da antika ateşli silahlarınızı nasıl saklayabileceğinizi daha da kısıtlayabilir.
    • Bazı eyaletlerde antika ateşli silahlar eyalet depolama yasalarından muaf değildir. Ancak, diğerleri, dolu olmamaları koşuluyla, koleksiyon amacıyla sergilenen antikalar için bir muafiyet oluşturmaktadır.
    • Genel olarak, antika ateşli silahları bile çocukların ulaşabileceği veya oynamak için indirebileceği yerlerde tutmaktan kaçınmalısınız.
    • Çocukların doğal olarak meraklı olduklarını ve ulaşabilecekleri her şeyi incelemek isteyeceklerini unutmayın.
  2. adım 2 silahınızı taşımanız gerekiyorsa yasal gereklilikleri kontrol edin.
    Silahınızı taşımanız gerekiyorsa yasal gereklilikleri kontrol edin. Tüm eyaletlerin bir silahın güvenli bir şekilde taşınması için gereklilikleri vardır. Antika silahınızı eyalet dışına taşıyor veya kendiniz götürüyor olsanız bile, silahınızı eyalet sınırları boyunca nasıl taşıyabileceğiniz konusunda kısıtlamalar olabilir.
    • Antika ateşli silahlarınızı başka bir eyalete taşıdığınız için taşıyorsanız, düzgün ve güvenli bir şekilde sabitlendiklerinden ve taşınırken dolu olmadıklarından emin olun.
    • Bazı durumlarda, özellikle de kendiniz bir ruhsatınız yoksa, antika ateşli silahınızı federal bir ateşli silah ruhsat sahibine göndermeniz gerekebilir. Gideceğiniz yere vardığınızda silahı size iade edeceklerdir.
    • Eyaletler arasında seyahat ederken, birden fazla eyaletin yasaları devreye girebilir. Birkaç eyaletin silah yasalarını analiz etmeye çalışmanın zorluğundan geçmek istemiyorsanız, antika ateşli silahınızın federal bir ateşli silah ruhsat sahibine gönderilmesini ayarlamak en kolayı olabilir, böylece varış noktanıza vardığınızda onu alabilirsiniz.
  3. adım 3 transferler için federal ateşli silah ruhsatlarını kullanın.
    Transferler için federal ateşli silah ruhsatlarını kullanın. Antika ateşli silahınızı başka birine verirseniz veya ödünç verirseniz, genellikle bir federal ateşli silah ruhsat sahibinden geçmeniz gerekir - bu bir satış olmasa ve para el değiştirmese bile.
    • Bir C&R lisansınız varsa bu genellikle geçerli olmayacaktır - bu durumda transferi kendiniz tamamlayabilirsiniz. Ancak, silahı devredeceğiniz kişi ruhsatlı değilse, silahı teslim almak için federal bir ateşli silah ruhsat sahibi bulmanız gerekebilir.
    • Örneğin, antika bir ateşli silahınız olduğunu ve bunu yakın zamanda antika ateşli silah koleksiyonu yapmaya başlayan yeğeninize vermek istediğinizi varsayalım.
    • Para el değiştirmiyor olsa da, kendiniz bir ruhsata sahip değilseniz, federal bir ateşli silah ruhsat sahibi aracılığıyla gitmeniz gerekebilir.
    • Ancak, ruhsatınız varsa, transferi kendi başınıza tamamlayabilmeniz gerekir.
    • Antika silahınızı başka birine devredip devredemeyeceğinizden emin değilseniz yakınınızdaki bir silah satıcısına başvurun. Eyalet yasalarınızın neye izin verdiğini size bildireceklerdir.
  4. adım 4 antika ateşli silahlarınızı boş tutun.
    Antika ateşli silahlarınızı boş tutun. Birçok eyalet yasası antika ateşli silahların dolu olarak saklanmasına izin vermez. Özellikle silahta kara barut kullanılıyorsa, bu silahlar dolu oldukları halde ateşlenmediklerinde oldukça uçucu ve tehlikelidirler.
    • Bazı eyalet ve şehirlerde, sahip olduğunuz mühimmatın antika ateşli silahın kendisinden ayrı, kilitli bir kapta tutulması gerekir.
    • Koleksiyoncuların tipik olarak antika ateşli silahları insanların modern ateşli silahlara sahip olduğu şekilde veya aynı amaçlarla kullanma niyetinde olmadıkları fikrinin, çeşitli ruhsat gerekliliklerinden muafiyetin nedeninin bir parçası olduğunu unutmayın.
    • Silah sahiplerinin kendilerini savunma amacıyla dolu silah bulundurmalarına izin veren eyaletler, genellikle mühimmat için kara barut kullanan namludan doldurulan silahların dolu tutulmasına izin vermez. Kara barutlu bir silahı yalnızca hemen ateşlemeyi düşünüyorsanız 'doldurmalısınız'.
    • Namludan doldurulan silahınız standart mermileri ateşleyebilecek şekilde dönüştürülmüşse, bu değişikliğin bir sonucu olarak antika bir ateşli silah olarak kabul edilmeyebilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları