Ateşli Silahlar ve Mühimmatlar Yasal Olarak Nasıl Satılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir birey olarak, aynı eyaletteki başka bir bireye ruhsat almadan ateşli silah veya mühimmat satmakta özgürsünüz. Ancak, başka bir eyalette ikamet edenlere ateşli silah veya mühimmat satan veya kar elde etmek amacıyla rutin olarak ateşli silah alıp satan herkes federal ateşli silah lisans sahibi (FFL) olmalıdır. ATF aracılığıyla başvuru sürecini tamamlayarak bir FFL olduğunuzda, ABD'de yasal olarak ateşli silah ve mühimmat satabilirsiniz. Yalnızca mühimmat satıyorsanız, eyaletiniz gerektirse de genellikle federal bir lisansa ihtiyacınız yoktur.

Adımlar

FFL Başvurunuzu Tamamlama

  1. adım 1 uygunluğunuzu doğrulayın.
    Uygunluğunuzu doğrulayın. ATF, 21 yaşından büyük bir ABD vatandaşı olmanız, ateşli silah veya mühimmat almanızın veya bulundurmanızın yasak olmaması ve iş yapabileceğiniz bir yere sahip olmanız koşuluyla başvurunuzu onaylayacaktır.
    • Bir yıl veya daha fazla hapis cezasıyla cezalandırılan suçlardan hüküm giyenler, silahlı kuvvetlerin herhangi bir kolundan onursuz bir şekilde ihraç edilenler ve yasaklama emrine tabi olanlar da dahil olmak üzere çeşitli insan sınıfları FFL olmaya uygun görülmemektedir.
    • Ayrıca, daha önce zihinsel olarak kusurlu veya yetersiz olduğunuza karar verilmişse veya bir akıl hastanesine yatırılmışsanız FFL olamazsınız.
    • Sicilinizde sizi uygunsuz kılan herhangi bir şey varsa, yardım için başvurarak ve bir af veya silme elde ederek veya bir mahkumiyetin iptal edilmesini veya haklarınızın geri verilmesini sağlayarak bu engeli sicilinizden kaldırabilirsiniz.
  2. adım 2 bir başvuru indirin.
    Bir başvuru formu indirin. ATF web sitesini ziyaret edip bir kopyasını indirerek veya size en yakın ATF saha ofisine gidip orada bir başvuru talep ederek bir FFL başvurusu alabilirsiniz.
    • Ayrıca ATF tarafından yayınlanan ve FFL izni hakkındaki soruları yanıtlamak ve işletmenizin yasal olarak ateşli silah ve mühimmat satmak için bir izne ihtiyacı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir kılavuz belgeyi de indirebilirsiniz.
    • FFL iznine ek olarak, işletmenizin bulunduğu eyaletin yasalarına da uymanız gerektiğini unutmayın. Eyaletiniz başka izinler veya geçmiş kontrolleri gerektirebilir ve yasal olarak faaliyet gösterebilmeniz için tüm bunların düzenli olması gerekir.
    • Doldurmadan önce başvuruyu inceleyin ve talimatları dikkatlice okuyun.
    • Başlamadan önce işletmeniz ve başvurunuzda listelenmesi gereken ortaklar veya yöneticiler gibi işletmenizde yer alan diğer kişiler hakkında bilgiler de dahil olmak üzere bilgi toplayın.
  3. adım 3 başvurunuzu doldurun.
    Başvurunuzu doldurun. FFL başvurusu, işiniz, yapmayı planladığınız satış türü, iş yerinizin yeri ve türü, çalışma saatleri ve işinize dahil olan herkes hakkında bilgi gerektirir.
    • İşletmenizin bir EIN numarası varsa, bunu forma girmelisiniz. Kendi Sosyal Güvenlik numaranızla şahıs şirketi olarak faaliyet gösteriyorsanız, Sosyal Güvenlik numaranızı başvuruya eklemeniz gerekmez, ancak eklemeniz başvurunuzun daha hızlı işleme alınmasını sağlayabilir.
    • İşletmenizi bir ortaklık olarak işletiyorsanız (bir LLC veya şirket değil), başvurunun en üst satırında her ortağın adını listelemelisiniz.
    • Cevaplarınızı elle yazabilir veya daktilo edebilirsiniz. Formlarınızı standart beyaz kağıda yazdırın ve cevaplarınız için siyah mürekkep kullanın. Cevaplarınızı yazıyorsanız, tükenmez kalemle yazdırın.
    • Başvurunuzun dört kopyasını doldurmalı ve imzalamalısınız. Bu kopyalardan ikisi kendi kayıtlarınız için olacaktır.
  4. adım 4 her sorumlu kişi için fotoğraf alın.
    Her sorumlu kişi için fotoğraf alın. ATF, kendiniz ve başvurunuzda işinizle ilgili 'sorumlu kişi' olarak listelenen her kişi için 2 x 2 ebadında vesikalık bir fotoğraf göndermenizi ister.
    • Bu fotoğrafları kendiniz çekmeye çalışmak yerine, vesikalık fotoğrafların çekildiği bir standa gitmeniz yeterlidir.
    • Fotoğraflar ATF'nin kalite şartlarını karşılamalı, renkli olmalı ve tüm yüzü göstermelidir. Genel olarak, bir fotoğraf pasaport özelliklerini karşılıyorsa, bir FFL için işe yarayacaktır.
  5. adım 5 her sorumlu kişi için parmak izi alın.
    Her sorumlu kişi için parmak izi alın. ATF, sizin ve başvurunuzda listelenen her kişinin parmak izi geçmişini kontrol eder, bu nedenle parmak izi kartlarını göndermeniz gerekir.
    • Parmak izleri, standart bir parmak izi kartına bir hükümet kolluk kuvveti yetkilisi tarafından alınmalıdır.
    • Her parmak izi kartı, parmak izi alınan kişinin tam yasal adını ve imzasını, ayrıca bu kişinin ırk, boy, kilo, saç ve göz rengi dahil olmak üzere fiziksel bir tanımını içermelidir.
    • Parmak izi kartında ayrıca parmak izi alınan kişi hakkında doğum tarihi, Sosyal Güvenlik numarası ve ikamet yeri gibi temel kimlik bilgileri de yer alır.
    • Bu kartları gönderdiğinizde, ATF bunları netlik açısından inceleyecektir. Parmak izleriniz iyi çıkmazsa veya mürekkep bulaşırsa, tekrar aldırın.
  6. 6. adım başvuru paketinizi gönderin.
    Başvuru paketinizi gönderin. Başvurunuzu tamamladıktan ve başvurunuzda listelenen her kişi için gerekli fotoğrafları ve parmak izi kartlarını topladıktan sonra, ilk kopyayı başvuru formunda listelenen ATF posta kutusuna göndermelisiniz.
    • ATF'ye gönderdiğiniz kopyaya, başvuruda belirtilen uygun başvuru ücreti de eklenmelidir - perakende, rehin dükkanı veya benzeri bir yerde ateşli silah satmak için ruhsat başvurusunda bulunuyorsanız 200 $.
    • Nakit kabul edilmez, ancak ücretlerinizi banka kartı, kredi kartı, çek veya havale kullanarak ödeyebilirsiniz. Çekiniz veya havaleniz 'ATF' adına ödenebilir olmalıdır.
    • 'Kopya 3' etiketli başvuru, işletmenizin bulunduğu bölgenin emniyet müdürüne gönderilmelidir.
    • 'Kopya 2' ve 'Kopya 4' etiketli başvurular kendi kayıtlarınız içindir. Bunları diğer ticari kayıtlarınızla birlikte güvenli bir yerde saklayın.
    • FFL başvuruları devredilemez, bu nedenle işletmenizin organizasyon yapısını değiştirirseniz, yeni işletme için yeni bir başvuru doldurmanız gerekir. Örneğin, işinize şahıs şirketi olarak başlarsanız ve daha sonra şirketleşirseniz, şirket için yeni bir FFL lisansı almanız gerekir.
  7. adım 7 mülakatınızı tamamlayın.
    Mülakatınızı tamamlayın. ATF başvurunuzu aldıktan sonra, bilgileriniz veri tabanına girilecek ve başvurularda listelenen her bir kişi için elektronik arka plan kontrolleri yapılacaktır.
    • Geçmiş kontrolleri tamamlandığında, tüm başvuru paketi bölgenizdeki ATF saha ofisine iletilecektir.
    • Saha ofisi amiri başvurunuzu, sizinle şahsen mülakat yapacak olan bir Endüstri Operasyonları Müfettişine (IOI) atar.
    • IOI'nin size işinizle ilgili sorular sormasını ve ateşli silah ve mühimmat satışına ilişkin federal ve eyalet yasaları ile yönetmeliklerini tartışmasını bekleyin.
    • IOI ayrıca güncel ve doğru olduğundan emin olmak için başvurunuzda girdiğiniz bilgileri gözden geçirecektir.
    • Görüşmenizden sonra IOI bir rapor hazırlayacak ve ruhsatınızın verilmesini ya da reddedilmesini önerecektir.
    • IOI'nin lisansınızın verilmesini tavsiye ettiğini varsayarsak, tüm geçmiş kontrolleri ve diğer başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra 60 gün içinde lisansınızı almayı bekleyebilirsiniz. İlk lisansınız üç yıl süreyle geçerlidir.

Lisansınızın Bakımı

  1. adım 1 tüm lisanssız alıcıların geçmişlerini kontrol edin.
    Tüm ruhsatsız alıcıların geçmişlerini kontrol edin. Bir ateşli silah veya mühimmat satışını tamamlamadan önce, potansiyel alıcının ateşli silah satın almaya veya bulundurmaya uygun olduğundan emin olmak için Ulusal Anında Suç Geçmişi Kontrol Sistemine (NICS) bir kontrol çağrısı yapmalısınız.
    • İnternet üzerinden ya da NICS'in ücretsiz telefon numarasını arayarak geçmiş kontrolü yapabilirsiniz.
    • Sistem Noel günü hariç haftanın yedi günü, günde 17 saat hizmet vermektedir.
    • Özgeçmiş kontrolünden 'devam et' yanıtı gelmezse, bu kişinin ateşli silah satın almasına izin verilmez ve bu kişiye yasal olarak satış yapamazsınız.
  2. adım 2 ayrıntılı işlem kayıtları tutun.
    Ayrıntılı işlem kayıtları tutun. Bir ateşli silah veya mühimmat satın aldığınızda veya sattığınızda, belirli ATF formları ve kayıtları eksiksiz olarak doldurulmalı ve iş yerinizde dosyada tutulmalıdır.
    • ATF Form 4473, 'Ateşli Silah İşlem Kaydı', iş yeriniz aracılığıyla gerçekleştirilen her bir ateşli silah satışı veya transferi için doldurulmalıdır.
    • Aynı kişi birden fazla silah satın alsa bile bu formlar her ateşli silah için doldurulmalıdır.
    • ATF, büronun web sitesinden indirebileceğiniz bir en iyi uygulamalar belgesine sahiptir. Bu belge, bir FFL olarak uymanız gereken federal yasa ve yönetmeliklere hızlı bir referans sağlar.
    • Bir envanter yapar ve bir ateşli silahın kaybolduğunu veya çalındığını tespit ederseniz, bulduktan sonraki 24 saat içinde bir 'kayıp veya çalıntı ateşli silah' raporu doldurmalısınız.
  3. adım 3 her tabanca ile birlikte güvenlik kilitleri sağlayın.
    Her tabanca ile birlikte güvenlik kilitleri sağlayın. Federal yasalar, sattığınız her tabancaya güvenli bir silah saklama veya güvenlik cihazı eklemenizi ve mağazanızda silah kilitleri ve diğer güvenli saklama cihazlarını bulundurmanızı gerektirir.
    • Kilitlerin ve kasaların güvenliği veya etkinliği ile ilgili federal standartlar yoktur. Ancak, yürürlükte olan gönüllü endüstri standartları vardır.
    • Kaliforniya ve Massachusetts gibi bazı eyaletlerde silah kilitleri ve kasaları ile ilgili yasalar ve kilitleme cihazları için güvenlik standartlarını uygulayan yönetmelikler bulunmaktadır.
  4. adım 4 i̇zleme taleplerine derhal yanıt verin.
    Takip taleplerine derhal yanıt verin. İşlem kayıtları, silahın el konulması veya suç faaliyetiyle bağlantılı olarak kullanılması durumunda kolluk kuvvetlerinin silahı asıl sahibine kadar izleyebilmesini sağlar.
    • Bir ateşli silahın seri numarası işletmenize kadar takip edilirse, kolluk kuvveti size bir işlem raporu kayıt talebi gönderecektir.
    • Talebi aldığınızda, yanıt vermek ve kolluk kuvvetlerine uygun belgeleri sağlamak için 24 saatiniz vardır.
  5. adım 5 denetimlerde işbirliği yapın.
    Denetimlerle işbirliği yapın. Aktif bir FFL'niz olduğu sürece, ATF envanterinizi değerlendirmek ve işlem kayıtlarınızı kontrol etmek için başvurunuzda belirtilen normal çalışma saatleri içinde herhangi bir zamanda arama emri olmadan tesisinizi denetleyebilir.
    • ATF her FFL'yi en az altı yılda bir ve ABD/Meksika sınırı yakınında bulunan her FFL'yi en az üç yılda bir denetlemeye çalışır.
    • Bir ATF müfettişi kayıtlarınızı inceleyecek ve tüm uygun form ve kayıtları yerinde bulundurduğunuzdan emin olacaktır.
    • Araştırmacı ayrıca işlem sırasında uygun prosedürlerin izlendiğinden emin olmak için satışları gözlemleyecektir.
    • ATF müfettişleri ayrıca, işlem kayıtlarınız ve formlarınızla eşleştiklerinden ve işletmenizden geçen tüm ateşli silahların uygun şekilde muhasebeleştirildiğinden emin olmak için envanter kayıtlarınızı da inceleyebilir.

Lisansınızı Yenilemek

  1. adım 1 yenileme başvurunuzu alın.
    Yenileme başvurunuzu alın. ATF, orijinal lisansınızın süresi dolmadan yaklaşık 60 gün önce orijinal lisansınızdaki adrese bir yenileme başvuru formu ve talimatlar postalayacaktır.
    • Lisansınızın süresinin dolmaması için yenileme başvurusunu almak ve zamanında göndermek sizin sorumluluğunuzdadır.
    • ATF'den bir yenileme paketi almadıysanız, yerel saha ofisinden bir tane alın veya bir tane indirmek için büronun web sitesini ziyaret edin.
  2. adım 2 yenileme başvurunuzu tamamlayın.
    Yenileme başvurunuzu tamamlayın. Yenileme başvurusu, esasen ilk başvurunuzla aynı bilgileri gerektirir. Bilgiler ilk gönderdiğinizden farklı olmasa bile eksiksiz doldurulmalıdır.
    • Yenileme başvurusu, ilk başvurunuzda verdiğiniz bilgilerin çoğunu gerektirir, ancak yenileme başvurusunda girdiğiniz bilgilerin güncel ve güncel olduğundan emin olmalısınız.
    • Yenileme başvurusuna kişi ekleyebilirsiniz. Ancak ruhsatlar devredilemediği için yenileme başvurusunu birincil başvuru sahibinin adını veya tüzel kişiliğini değiştirmek için kullanamazsınız.
    • Başka bir deyişle, lisansınız için tek mal sahibi olarak başvurduysanız ve o zamandan beri bir ortak eklediyseniz, bu kişinin adını yenilemeye ekleyebilirsiniz. Ancak, işletmenizi bir şirket olarak yeniden düzenlediyseniz, şirket adına yeni (yenileme yerine) bir başvuruda bulunmanız gerekir.
    • İşletmenizi aynı eyalette yeni bir adrese taşıyorsanız yeni veya yenileme başvurusu yapmanız gerekmez. FFL'nizi değiştirmek için ATF Formunu doldurmanız ve orijinal ruhsatınızı göndermeniz gerekir. Değiştirilmiş ruhsatınızı alana kadar yeni adreste faaliyet göstermenize izin verilmez.
  3. adım 3 yenileme başvurunuzu gönderin.
    Yenileme başvurunuzu gönderin. Ruhsatınızı ve gerekli tüm belgeleri tamamladığınızda, gerekli ücretle birlikte başvuru formunda listelenen ATF posta kutusuna göndermelisiniz.
    • Yenileme başvurunuzu orijinal lisansınızın son kullanma tarihinden en az 90 gün önce gönderirseniz, yenileme lisansınızı orijinal lisansınızın süresi dolmadan önce almanız gerekir.
    • ATF üç yıllık lisans yenileme için 90$ ücret almaktadır. Ödeme çek, havale, kredi veya banka kartı ile yapılabilir. Çekler veya havaleler 'ATF 'ye ödenebilir şekilde yapılmalıdır.
  4. adım 4 yetki belgesi talep edin.
    Bir Yetki Mektubu talep edin. Yenileme başvurunuzu ruhsatınızın sona ereceği tarihten önce gönderdiyseniz, ancak yenileme ruhsatınızı henüz almadıysanız, ATF'den bir Yetki Mektubu - Faaliyete Devam Etme Yetkisi Mektubu veya LOA olarak da adlandırılır - talep edebilirsiniz.
    • LOA, diğer FFL'lerden ateşli silah ve mühimmat satın almak da dahil olmak üzere, yenileme işleminiz beklemedeyken işletmenizi yasal olarak işletmeye devam etmenize izin verecektir.
    • LOA sadece altı ay için geçerlidir. Altı aylık süre sona ererse ve hala yenileme ruhsatınızı almadıysanız, LOA'nızın uzatılmasını talep edebilirsiniz.
    • LOA almaya hak kazanabilmek için, yenileme başvurunuzun orijinal lisansınızın sona erme tarihinden önce postalanmış olması gerekir.
  5. adım 5 yeni lisansınızı alın.
    Yeni ruhsatınızı alın. ATF yenileme başvurunuzu işleme koyduktan sonra, başvurunuzda ATF'nin ek bilgiye ihtiyaç duyduğu öğeler olmadığı sürece yeni lisansınızı postayla alacaksınız.
    • Başvurunuzla ilgili bir sorun varsa veya daha fazla bilgiye ihtiyaçları varsa, size en yakın ATF saha ofisinden biri sizinle iletişime geçecektir.
    • Eksik bir başvuru yapmanın yeni ruhsatınızın önemli ölçüde gecikmesine neden olabileceğini ve sizi LOA için uygunsuz hale getirebileceğini unutmayın.
    • Genel olarak, verdiğiniz bilgilerin eksiksiz ve doğru olması ve doğru ücretleri eklemeniz koşuluyla, yenileme başvurunuzu yaptığınız tarihten itibaren 90 gün içinde lisansınızı almayı bekleyebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

Uyarılar

  • Federal ruhsatınız olmadan bir işletme olarak ateşli silah ticareti yaparsanız, beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir ve 250.000 dolara kadar para cezası ödemeniz gerekebilir.