Koşarken Müzik Nasıl Dinlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Koşmak müzik dinlemek, dayanıklılığınızı artırmak ve antrenmanınız sırasında daha fazla mesafe kat etmek için sizi motive etmeye yardımcı olabilir. Müziğinizi hareket halindeyken yanınızda taşıyabilmeniz için telefonunuz veya MP3 çalar gibi bir müzik cihazı arayarak işe başlayın. Takması rahat, ancak hasar görmemesi için koşarken kullanılmak üzere üretilmiş kulaklıkları seçin. Ekipmanınızı seçtikten sonra, temponuza uygun şarkılardan oluşan bir çalma listesi seçin, böylece ritme göre koşabilirsiniz!

Adımlar

Bir Müzik Çalar Bulma

  1. koşarken müzik dinleyin adım 1.jpeg1Telefonunuzu bir kol bandında taşıyın, böylece düşmez veya düşürmez. İnternetten veya bir spor malzemeleri mağazasından telefonunuza uygun ve terletmeyen bir kol bandı arayın. Kol bandını üst kollarınızdan birinin etrafına dolayın, telefonunuzun yuvasının yukarı baktığından emin olun ve kayışlarla yerine sabitleyin. Koşuya çıkmaya hazır olduğunuzda telefonunuzu kol bandının içine kaydırın ve başlamak için tercih ettiğiniz müzik uygulamasını seçin.
    • Birçok telefon kol bandının alt kısmında kulaklık takabileceğiniz delikler veya yuvalar bulunur.
    • Kol bandınız yoksa, telefonu elinizde de tutabilirsiniz, ancak koşunuz sırasında kayma ve düşme olasılığı daha yüksek olabilir.
    • Kol bandı kullanmayı veya telefonunuzu tutmayı sevmiyorsanız, eşyalarınızı tutmak için bir koşu kemeri kullanabilirsiniz.
  2. koşarken müzik dinleyin adım 2.jpeg2Hafif bir alternatif için kıyafetlerinize takılabilen bir MP3 çalar bulun. Koşarken gömleğinize veya bel kemerinize takabilmeniz için arkasında klipsi olan bir MP3 çalar bulmak için internete veya fitness mağazalarına bakın. Depolama kapasitesini ve pil ömrünü kontrol edin, böylece kaç şarkı tutabileceğini ve şarjlar arasında ne kadar süre kullanabileceğinizi bilirsiniz. Çalarınızı seçtikten sonra, şarkılarınızı ona yükleyin, böylece koşarken kullanıma hazır olur.
    • Bazı MP3 çalarlar belirli şarkıları seçmenize izin vermeyebilir ve müziğinizi yalnızca karışık olarak çalabilir.
    • Spor malzemeleri satan mağazalarda koşu ve egzersiz için özel olarak üretilmiş MP3 çalarlar bulabilirsiniz.

    İpucu: MP3 çaların kullandığınız kulaklık türüyle uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Bazı eski MP3 modelleri kablosuz veya Bluetooth desteklemeyebilir.

  3. koşarken müzik dinleme adım 3.jpeg3Herhangi bir cihaz taşımaktan kaçınmak için müziği bir akıllı saate yükleyin. Akıllı saatler sınırlı miktarda hafızaya sahiptir, ancak genellikle koşunuz sırasında dinleyebileceğiniz kadar şarkı depolayabilirler. Saatinizi bilgisayarınıza bağlayın veya müziği telefonunuzla senkronize edin, böylece çevrimdışı olarak dinleyebilirsiniz. Koşuya çıktığınızda, kablosuz kulaklıkları doğrudan saate bağlayın ve koşmaya başlayın.
    • Şarkıları doğrudan akıllı saatinize yükleyemiyorsanız, bağlanabilmesi için telefonunuzu yanınızda getirmeniz gerekir.
    • Birçok akıllı saat kalp atış hızınızı ve aktivite seviyenizi de takip eder, böylece koşunuz sırasında ne yaptığınızı bilirsiniz.
  4. koşarken müzik dinleyin adım 4.jpeg4AM veya FM istasyonlarını dinlemek istiyorsanız bir radyo kulaklığı kullanın. Radyo kulaklıkları, bölgenizdeki herhangi bir AM veya FM radyo istasyonunu ayarlamanıza izin verir, böylece herhangi bir ek cihaza ihtiyaç duymazsınız. İnternette veya fitness mağazalarında radyo dinlemenize olanak tanıyan kulaklıklar veya kulakiçi kulaklıklar arayın ve mümkünse birkaç çift deneyin. Kulaklarınıza rahat oturan bir kulaklık seçin, böylece kullandıktan sonra ağrımaz veya acımaz.
    • Radyo kulaklığı kullanarak belirli şarkıları seçemezsiniz.

Kulaklığınızı Seçmek

  1. koşarken müzik dinleyin adım 5.jpeg1Çevrenizi duymaya devam edebilmeniz için hafif atletik kulaklıklar seçin. Koşarken herhangi bir kulaklık veya kulakiçi kulaklık kullanabilirsiniz, ancak bunlar hantal olabilir ve çok fazla gürültüyü engelleyerek çevrenizin farkında olmamanıza neden olabilir. Seçeneklerinizi görmek için fitness veya elektronik mağazalarının atletik kulaklık seçeneklerini kontrol edin. Mümkünse birkaç çift deneyin, böylece kulaklarınıza ne kadar rahat oturduklarını görebilirsiniz. Baktığınız kulaklıkların hantal olmadığından ve başınızda ağır hissettirmediğinden emin olun, aksi takdirde koşmak rahatsız edici olacaktır.
    • Ağır veya hantal kulaklıklar daha kolay kayabilir veya koşu performansınızı etkileyebilir.

    Uyarı: Koşarken asla sesi sonuna kadar açmayın, aksi takdirde trafiği veya etrafınızdaki diğer insanları duyamazsınız.

  2. koşarken müzik dinleme adım 6.jpeg2Terden zarar görmemeleri için su geçirmez kulaklıklar tercih edin. Kulaklıklar, üzerlerinde çok fazla ter birikmesi durumunda hasar görebilir veya kulaklarınızdan kayabilir. Satın aldığınız kulaklıkların su geçirmez veya tere dayanıklı olduğunu doğrulamak için etiketini veya ambalajını kontrol edin. Bu şekilde, kırılmadan veya düşmeden her türlü hava koşulunda koşabilirsiniz.
    • 'Atletik' veya 'koşu için' etiketli çoğu kulaklık ve kulakiçi kulaklık zaten suya dayanıklıdır.
    • Su geçirmez kulaklıklar zarar görmeden tamamen suya batırılabilirken, suya dayanıklı olması performanslarını etkilemeden üzerlerine su püskürtülebileceği anlamına gelir.
  3. koşarken müzik dinlemek adım 7.jpeg3Kablolu kulaklıkları gömleğinizin altına sokun, böylece karışmaz. Cihazınıza bir kabloyla bağlanan kulaklıklar kullanmayı planlıyorsanız, kabloyu gömleğinizin altından geçirin. Telefonunuz belinizde veya cebinizdeyse kablonun ucunu gömleğinizin altından dışarı çekin veya bir kol bandı kullanıyorsanız kolunuzdan dışarı çekin. Kablonun etrafta uçuşmadığından veya herhangi bir şeye takılmadığından emin olun, aksi takdirde yanlışlıkla kulaklığınızı kulağınızdan çekebilirsiniz.
    • Kabloyu çok sıkı çekmeyin, aksi takdirde ani hareketler yaparsanız veya kabloyu daha fazla uzatırsanız kulaklık kulağınızdan çıkabilir.
  4. koşarken müzik dinleme adım 8.jpeg4Kablolarla uğraşmak istemiyorsanız Bluetooth kulaklıkları seçin. Kablosuz kulaklıklar genellikle Bluetooth aracılığıyla cihazınıza bağlanır, bu nedenle cihazınız için açık olduğundan emin olun. Cihazınızı kulaklığınızla eşleştirin, böylece çalışmaya başlarlar ve müziğinizi herhangi bir kablo olmadan çalarlar. Koşarken düşmemeleri için kulaklığınızın kulağınıza tam oturduğundan emin olun.
    • Kulaklığınızın düşmesinden endişe ediyorsanız, boynunuzun arkasına geçirerek yerine sabitleyen bir kordonu olan bir çift bulun.
  5. koşarken müzik dinleyin adım 9.jpeg5En güvenli uyum için kancalı kulaklıkları deneyin. Kancalı kulaklıkların üst kısmında, kulaklığın düşmesini önlemek için kulaklarınızın arkasına giden halkalar bulunur. Kulaklıkların farklı kancaları olabilir, böylece hangi boyutun en rahat olduğunu seçebilirsiniz. Kulaklıkları taktıktan sonra, gevşeyip gevşemediklerini veya yerlerinde kalıp kalmadıklarını görmek için başınızı sallamayı deneyin.
    • Kulaklıklar kulağınıza takılıyken gevşerse, daha sıkı bir tutuş için bir sonraki en küçük boyutu kullanmayı deneyin.

Şarkı Seçimi

  1. koşarken müzik dinleyin adım 10.jpeg1Koşu sırasında motivasyonunuzu korumak için hoşunuza giden bir müzik türü seçin. Sabit bir ritmi olduğu sürece koşarken sevdiğiniz herhangi bir müzik tarzını seçebilirsiniz. Tüm koşunuz için 1 tür seçin, böylece bölgede kalabilir ve odaklanabilirsiniz ya da çalma listenizin biraz çeşitliliğe sahip olmasını istiyorsanız birkaç farklı şarkı seçin. Koşmayı planladığınız süreyi dolduracak kadar şarkı seçin, böylece müziğiniz bitmez.
    • Örneğin, koşarken daha enerjik hissetmek için koşarken elektronik veya rock müzik dinleyebilirsiniz.
  2. koşarken müzik dinlemek adım 11.jpeg2Koşarken dinlemek için şarkılardan oluşan bir çalma listesi oluşturun. Tercih ettiğiniz müzik uygulamasını kullanın ve yüksek enerjili ve koşu hızınıza uygun şarkılar seçin. Koştuğunuz süreyi dolduracak kadar şarkı seçin, böylece antrenmanınızın ortasında müziğiniz bitmez. Çalma listenize 'Koşu' veya benzeri bir isim verin, böylece koşuya çıkarken ne çalacağınızı bilirsiniz.
    • Çalma listenizdeki şarkıları sırayla dinlemek için düzenleyebilir veya her dinlediğinizde rastgele olması için müziği karıştırabilirsiniz.

    İpucu: Birçok fitness ve müzik uygulamasında koşu için önceden hazırlanmış çalma listeleri bulunur. Hatta bazıları hızınızı algılayabilir ve buna uygun şarkıları otomatik olarak önerebilir.

  3. koşarken müzik dinlemek adım 12.jpeg3Dakika başına 80-90 vuruş arasındaki şarkılarla ısının. Koşunuza ilk başladığınızda, hemen yorulmamak için daha yavaş şarkılarla antrenmanınızı kolaylaştırın. Koşunuza kademeli olarak başlamanıza ve rahat bir tempoya alışmanıza yardımcı olması için dakikada 80-90 vuruşa (BPM) sahip şarkıları arayın. Yaklaşık 10 dakika sürmesi gereken ısınmanız için bu aralıkta en az 2-3 şarkı olmasını hedefleyin.
    • Örneğin, a-ha'dan 'Take On Me' ve Oasis'ten 'Wonderwall' şarkılarının her ikisi de 80-90 BPM arasındadır.
    • Henüz bilmiyorsanız şarkıların BPM'lerine internetten bakabilirsiniz.
  4. koşarken müzik dinleyin adım 13.jpeg4Orta bir tempo için 120-140 BPM arasında olan şarkılarla koşun. Rahat bir tempo bulduğunuzda, koşunuz sırasında koruyabileceğiniz sabit bir tempo bulabilmek için daha hızlı tempolu şarkılar dinlemeye başlayın. Koşunuz için sabit ve rahat bir tempo bulmanıza yardımcı olması için en az 120 BPM'lik şarkılardan oluşan bir çalma listesi oluşturun. Koşunuzun uzunluğu için ihtiyaç duyduğunuz kadar şarkı ekleyin. Rahatladıkça, kendinizi daha fazla zorlamak için tempoyu artıran daha fazla şarkı ekleyin.
    • Katy Perry'den 'Teenage Dream' ve Journey'den 'Don't Stop Believin'' gibi birçok şarkı 120 BPM civarındadır.
    • Tempolar arasında geçiş yapan çok fazla şarkı kullanmayın çünkü sürekli ayarlama yapmanız koşu hızınızı ve verimliliğinizi etkileyebilir.
    • Daha hızlı müzikle koşarken dikkatli olun çünkü daha çabuk ağrı ve acı çekebilirsiniz.
  5. koşarken müzik dinleyin adım 14.jpeg5Serinleyin ve yaklaşık 80 BPM'lik şarkılarla esneyin. Koşunuzun ana bölümünü bitirdiğinizde, rahatlamanıza ve hızınızı düşürmenize yardımcı olması için daha yavaş bir müzik açın. Sakinleşmek için daha yavaş tempoda 2-3 şarkı çalmayı hedefleyin, böylece rahatlamaya ve esnemeye başlayabilirsiniz. Koşunuzu tamamen bitirdiğinizde, antrenmanınızı sonlandırmak için müziğinizi durdurun.
    • Ağrı veya kramp oluşmaması için her koşudan sonra soğuduğunuzdan emin olun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Vücudunuzun tamamen farkında olabilmek ve formunuzu mükemmelleştirebilmek için bazen müziksiz koşmaya özen gösterin.

Uyarılar

  • Dışarıda müzik eşliğinde koşarken çevrenizin farkında olun, böylece araçlardan ve diğer insanlardan korunursunuz.