Çadırda Nasıl Yaşanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster farklı bir şey denemek istiyor olun, ister şansınız biraz yaver gitmiyor olsun, bazen çadırda yaşamak mantıklı olabilir. Çadırda yaşama deneyiminizi olabildiğince kolay ve stressiz hale getirmek için dayanıklı bir çadır seçmeniz ve iyi bir yere kurmanız önemlidir. Çadırınız kurulduktan sonra içini yemek pişirme malzemeleri, banyo malzemeleriniz ve uyuyacak eşyalar gibi doğru malzemelerle doldurmak isteyeceksiniz. Ardından çadırınızı temiz ve güvenli tutmaya odaklanabilirsiniz.

Adımlar

Çadır Seçimi

  1. adım 1 dayanıklı bir çadır edinin.
    Dayanıklı bir çadır alın. Kanvas çadır en dayanıklı seçenektir, ancak pahalı olabilirler. Kanvas çadırlar yağmuru dışarıda tutacak ve kumaş nefes alabildiği için içerisi o kadar sıcak olmayacaktır. Bütçeniz kısıtlıysa, yağmur yağdığında sizi kuru tutmak için yağmur sineği ile birlikte gelen naylon bir çadır arayın. Naylon tercih ederseniz, kullanmadan önce çadırın dışına su geçirmez bir işlem uygulamalısınız.
    • Kanvas çadırların naylon çadırlara göre daha ağır ve kurulmasının daha zor olduğunu unutmayın. Çok fazla hareket edeceğinizi düşünüyorsanız, naylon bir çadır en iyi seçeneğiniz olabilir.
  2. adım 2 geniş bir çadır seçin, böylece yayılmak için yeriniz olur.
    Yayılmak için yeriniz olması için büyük bir çadır seçin. Daha fazla olmasa da en az üç kişi için tasarlanmış bir şey arayın. İçinde bir süre yaşamayı planlıyorsanız altı veya yedi kişilik bir çadırla gitmekten korkmayın.
    • Çadırı kullanacak tek kişi siz olsanız bile, en az iki kişi için uygun büyüklükte bir çadır almak akıllıca olabilir. Bu şekilde, ekipmanlarınızı çadırınızın içinde saklayabilir ve her ekipman almak istediğinizde dışarı çıkmak zorunda kalmazsınız.
  3. 3. adım eğer kamuflajlı bir çadır alacaksanız're trying to be discreet.
    Dikkat çekmemeye çalışıyorsanız kamuflajlı bir çadır alın. Daha kalabalık bir bölgede kamp kuracaksanız veya insanların çadırınızı bulmasından endişe ediyorsanız, kamuflaj çadırı yeni evinizi gizlemenizi kolaylaştıracaktır. Mavi, kırmızı ve sarı gibi parlak renklerde olan geleneksel kamp çadırlarından kaçının.
  4. adım 4 aşağıdaki durumlarda açılır bir çadır alın'll be moving around a lot.
    Çok fazla hareket edecekseniz açılır bir çadır alın. Tek bir yerde sabit kalırsanız çadırda yaşamak en kolayıdır, ancak bazen bu mümkün olmayabilir. Çok sık yer değiştirmeyi planlıyorsanız, kolayca kurup sökebileceğiniz açılır bir çadır tercih edin.

Yaşanacak Yer Seçimi

  1. adım 1 bir arkadaşınıza veya aile üyenize bahçelerinde kamp yapıp yapamayacağınızı sorun.
    Bir arkadaşınıza veya aile üyenize bahçelerinde kamp yapıp yapamayacağınızı sorun. Çadırınızda sadece kısa bir süre yaşamayı planlıyorsanız bu harika bir seçenektir. Bunun geçici olduğunu söyleyin ve ev işlerine yardım etmeyi teklif edin. Banyolarını kullanmanıza ve mutfaklarında yemek pişirmenize izin verebilirler.
  2. adım 2 çadırınızı arazisine kurabilmeniz için bir çiftçiyle anlaşma yapın.
    Bir çiftçiyle anlaşma yaparak çadırınızı onun arazisine kurabilirsiniz. Çadırınızda yaşamanıza izin vermeleri karşılığında çiftliklerinde çalışmayı teklif edin. Özel mülkte yaşayacağınız için yabancılar tarafından rahatsız edilme konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.
    • İş karşılığında kalacak bir yer sunan yerel çiftçileri aramak için https://wwoofinternational.org adresini ziyaret edin.
  3. adım 3 çadırınızı ücretsiz bir kamp alanına kurun.
    Çadırınızı ücretsiz bir kamp alanına kurun. İnternette yakınlardaki ücretsiz dağınık kamp alanlarına bakın. Bir kamp alanında, çadırınızı kurmak için düz, temiz bir yeriniz ve hatta belki bir ateş çukurunuz olacaktır. Bazı kamp alanlarında kullanabileceğiniz ortak banyolar da vardır. Rezervasyon gerekip gerekmediğini kamp alanının web sitesinden kontrol ettiğinizden emin olun.
    • Oraya gitmeden önce kamp alanında ne kadar kalabileceğinizi öğrenin. Çoğu dağınık kamp alanında ne kadar süre kalabileceğinize dair sınırlamalar vardır. Bu sınırlar bir haftadan birkaç haftaya kadar değişebilir. Limit dolduktan sonra çadırınızı toplayın ve başka bir kamp alanına geçin.
    • Yıl boyunca halka açık olan ücretsiz kamp alanları bulmaya çalışın.
  4. adım 4 başka seçeneğiniz yoksa tenha bir yer arayın.
    Başka seçeneğiniz yoksa tenha bir yer arayın. Kalabalık şehirlerden ve parklardan uzak durmaya çalışın. Çadırınızı özel mülk üzerine kurmadığınızdan emin olun. Bölgeyi dikkatlice inceleyin ve 'özel mülk' yazan herhangi bir işaret olup olmadığını kontrol edin.
    • Bir yer özel mülkiyete ait olmasa bile çadırınızı oraya kuramayabileceğinizi unutmayın. Polis veya park bekçileri tarafından rahatsız edilme olasılığınızın daha düşük olduğu ormanlık veya kırsal alanda uzak bir yer seçin.

Çadırınızı Kurmak

  1. adım 1 çadırınızı yüksek ve düz bir zemine kurun.
    Çadırınızı yüksek ve düz bir zemine kurun. Çadırınızı eğimli bir yere veya bir yamacın dibine kurmaktan kaçının; yağmur yağarsa çadırınız su altında kalabilir. Çadırınızın gideceği yerdeki taşları veya dalları temizleyin.
  2. adım 2 zemin için rahat bir şey serin.
    Döşeme için rahat bir şey serin. Bir halı veya dolgu daha rahat uyumanıza yardımcı olacak ve sizi soğuk zeminden izole edecektir. Halı ya da dolgu malzemesi alamıyorsanız, bunun yerine kalın bir battaniye ya da yorgan kullanın.
    • Havlular da çadıra giren sıvıları emeceği ve sizi ve eşyalarınızı kuru tutacağı için dolgu malzemesi olarak kullanmak için iyidir.
  3. adım 3 tüm eşyalarınızı düzenli tutun.
    Tüm eşyalarınızı düzenli tutun. Giysilerinizi, yemek pişirme malzemelerinizi ve banyo malzemelerinizi farklı plastik kaplarda veya torbalarda ayırın. Her şeyin gitmesi gereken belirli bir yeri varsa çadırınızdaki yaşam daha yönetilebilir olacaktır. Uyumadığınız zamanlarda uyku tulumunuzu ve battaniyelerinizi toplayın, böylece çadırda daha fazla yeriniz olur.
  4. adım 4 çadırınızın dışında bir ateş çukuru oluşturun.
    Çadırınızın dışına bir ateş çukuru inşa edin. Ateş çukuru size yemek pişirebileceğiniz, giysilerinizi kurutabileceğiniz ve dışarısı soğuk olduğunda sıcak kalabileceğiniz bir yer sağlayacaktır. Çukuru 6 inç (15,2 cm) derinliğinde ve 2 fit (0,6 metre) genişliğinde yapın. Ateşin yayılmasını önlemek için ateş çukurunun etrafına toprak ve kayalar yığın.

Yemek Yemenin Yollarını Bulmak

  1. adım 1 sağlıklı bir diyet uygulayın.
    Sağlıklı bir diyet uygulayın. Bol miktarda meyve, sebze ve tam buğday ekmeği gibi tam tahıllar tüketin. Çok fazla tuz, şeker ve yağ içeren gıdalardan kaçının. Markete gittiğinizde üzerinde 'daha az sodyum' veya 'yağsız' yazan yiyecekleri arayın. Bol su için ve soda gibi şekerli içeceklerden kaçının.
    • Yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olun. Kuru meyveler, fındık, fasulye, brokoli ve koyu yeşillikler iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Diyetinizi desteklemek için kalsiyum içeren günlük bir vitamin de alabilirsiniz.
  2. adım 2 susuz gıdalar tüketin.
    Susuz gıdalar tüketin. Kurutulmuş gıdaları yemek kolaydır çünkü onları pişirmeniz gerekmez. Kurutulmuş sığır eti, kurutulmuş meyveler ve kurutulmuş sebzeler gibi kurutulmuş gıdaları stoklayın.
  3. adım 3 dondurularak kurutulmuş gıdalar alın.
    Dondurularak kurutulmuş gıdalar alın. Dondurularak kurutulmuş gıdalar uzun bir raf ömrüne sahiptir ve soğutma gerektirmezler. Plastik bir kapta dondurularak kurutulmuş gıdalardan oluşan bir stok bulundurun. Yemeğe hazır olduğunuzda, dondurularak kurutulmuş yiyeceklerin bir kısmına sıcak ya da soğuk su ekleyin ve şeklini, tadını ve besin değerini yeniden kazansın.
  4. adım 4 yiyecekleri ateşte pişirin.
    Ateşin üzerinde yemek pişirin. Çadırınızın dışındaki ateş çukurunda bir ateş yakın. Ateş yandıktan sonra alevlerin üzerine düz olacak şekilde metal bir ızgara yerleştirin. Izgaranın üzerine bir tava veya tencere yerleştirin ve yiyeceğinizi içine koyup pişmesini bekleyin. Sıvıları da bu şekilde ısıtabilirsiniz.
    • Yemeğinizin pişmesinin normal bir ocaktan daha uzun sürebileceğini unutmayın.
  5. adım 5 çadırınızın dışında kendi yiyeceğinizi yetiştirin.
    Çadırınızın dışında kendi yiyeceğinizi yetiştirin. Bir bahçe dikmek için çadırınızın dışında küçük bir alan açın. Yerel bahçecilik merkezinizden ucuz tohumlar alın ve ambalaj üzerindeki ekim talimatlarını izleyerek toprağa ekin. Marul, turp, soğan, patates, domates ve fasulye gibi az bakım gerektiren yiyecekler yetiştirin.
    • Ektiğiniz herhangi bir şeyi hasat edebilmeniz için bir süre geçmesi gerekeceğini unutmayın. Bahçeyi ana besin kaynağınız olarak değil, beslenmenizi desteklemek için kullanın.

Kendinizi ve Çadırınızı Temiz Tutun

  1. adım 1 düzenli olarak banyo yapın.
    Düzenli olarak yıkanın. Çadırınız bir göl veya akarsu yakınına kuruluysa, orada banyo yapın. Tatlı su yakınında yaşamıyorsanız, temizlenmek için ateşte biraz su ısıtın. Vücudunuzu yıkamak için bir kalıp sabun ve temiz bir bez kullanın. Şampuanınız yoksa, sabunu saçınızı temizlemek için kullanın.
    • Su tasarrufu yapmak için çadırınızda bir temizlik mendili zulası bulundurun. Kendinizi kirli hissettiğinizde vücudunuzu mendillerle silin.
  2. adım 2 i̇yi bir ağız hijyeni uygulayın.
    İyi bir ağız hijyeni uygulayın. Çadırınızda bir diş fırçası ve diş macunu bulundurun ve dişlerinizi günde iki kez fırçalayın. Fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak için bir yudum su alın ve çadırınızın dışına tükürün.
  3. adım 3 çöplerinizi atmadan önce ağzı kapalı poşetlere koyun.
    Çöplerinizi atmadan önce ağzı kapalı poşetlere koyun. Yabani hayvanların çadırınıza çekilmemesi için tüm ambalajlarınızı ve yiyecek artıklarınızı ağzı kapatılabilen plastik torbalara koyun. Bu mühürlü poşetleri daha büyük bir çöp torbasında düzenli tutun. Çöp torbası dolduğunda, yakındaki bir çöp konteyneri veya çöp kutusu gibi uygun şekilde atabileceğiniz bir yere götürmeye hazırlanın.
  4. adım 4 çadırınızdan en az 200 fit (61 metre) uzakta tuvalete gidin.
    Çadırınızdan en az 200 fit (61 metre) uzakta tuvalete gidin. Tuvalet veya müştemilata erişiminiz yoksa, yakındaki su kaynaklarından uzakta gizli bir alan arayın. Dışkılama için 6-8 inç (15-20 cm) derinliğinde bir çukur kazın ve işiniz bittiğinde çukuru toprakla doldurun. Deliğin içine tuvalet kağıdı gömün.
  5. adım 5 giysilerinizi büyük bir kovada veya ağzı kapatılabilir plastik torbada yıkayın.
    Giysilerinizi büyük bir kovada ya da ağzı kapatılabilir plastik bir torbada yıkayın. Torbayı veya kovayı sıcak suyla doldurun ve kirli giysilerinizi içine koyun. Biraz çamaşır deterjanı veya bulaşık sabunu dökün ve giysileri birkaç dakika suda karıştırın. Giysilerinizi on dakika bekletin. Köpüklü suyu boşaltın ve giysilerinizi temiz suyla durulayın. Kurumaları için asın.
    • İki ağaç arasına bir tel asarak ıslak giysilerinizi kurutmak için kendi çamaşır ipinizi yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Çadırda uyumak tehlikeli midir?
    Uygun önlemleri aldığınız sürece hayır. Önemli eşyalarınızı (telefon ve şarj aleti, not defterleri veya ilaçlar gibi) başınızın olduğu yere yakın tutun, böylece onları almanız gerektiğinde kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Soru
    Yol kenarında ağaç ya da çalı olmayan büyük bir çimenlik alandaysam tuvaleti nerede kullanabilirim?
    Eğer yapabiliyorsanız, sizi yoldan koruyacak bir muşamba asarak kendinize biraz mahremiyet sağlayın. Eğer bu bir seçenek değilse, yoldan yokuş aşağı inmeyi deneyin, böylece arabaların sizi görmesi tepe tarafından engellenecektir. Ya da gitmeniz gerekiyorsa, zamanlamanızda stratejik olmanız ve arabaların sizi görme ihtimalinin düşük olduğu gece saatlerinde gitmeye çalışmanız gerekebilir.
  • Soru
    Peki ya elektrik? Lambaların ve vantilatörün elektriğe ihtiyacı vardır.
    Pille çalışan lambalar ve fanlar alabilirsiniz.

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kanvas çadır
  • Metal çadır direkleri
  • Halı veya dolgu
  • Plastik kaplar veya torbalar
  • Yangın kiti
  • Kürek
  • Yemek
  • Tatlı su
  • Sabun
  • Şampuan
  • Paçavra
  • Kova
  • Temizlik mendilleri
  • Diş Fırçası
  • Diş Macunu
  • Çöp torbaları
  • Mühürlenebilir plastik torbalar
  • Tuvalet kağıdı
  • Bulaşık sabunu
  • Çamaşır deterjanı