Av Tüfeği Nasıl Doldurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Av tüfekleri avcılık, atış sporları ve ev savunması için dünya çapında popülerdir. Şarjör yerine genellikle teker teker doldurulan metal saçma fişeklerini ateşlerler. Av tüfeği teknolojisi yıllar içinde ilerlemiş olsa da, çoğu av tüfeğini doldurmak hala basit bir iştir.

Adımlar

Pompalı Tüfek Doldurma

  1. adım 1 emniyetin açık olduğundan, fişek yatağının boş olduğundan ve namlunun güvenli bir yönde sizden uzağa doğrultulduğundan emin olun.
    Emniyetin açık, fişek yatağının boş ve namlunun sizden uzakta güvenli bir yöne doğrultulmuş olduğundan emin olun. Bu, herhangi bir silahı doldururken veya kullanırken her zaman ilk adımdır. Emniyet özelliğini bulmak için silahınızın kullanım kılavuzuna bakın.
  2. adım 2 doğru boyutta fişek seçebilmek için tüfeğinizin çapını belirleyin.
    Doğru boyuttaki fişekleri seçebilmek için tüfeğinizin hangi çapta olduğunu belirleyin. Yaygın av tüfeği boyutları 10, 12, 16, 20, .410 bore ve 28'dir. Bir ölçüdeki fişek başka bir ölçüdeki tüfekte ateşlenebilir, ancak bunu yapmak için özel bir tüp gerekir. Aksi takdirde en iyisi silahınız için uygun boyutta mermi seçmektir.
  3. adım 3 otururken dipçiğin ucunu sol uyluğunuza yerleştirin.
    Otururken dipçiğin ucunu sol uyluğunuza yerleştirin. Silahı yan çevirerek dipçiği kolunuzun altına da sabitleyebilirsiniz. Tetik ve tetik korkuluğunun tüfeğin sizden uzağa bakan tarafına yerleştirildiğinden emin olun.
  4. adım 4 tetik korkuluğunun hemen önündeki yükleme kanadına tek bir fişek yerleştirin.
    Tetik korkuluğunun hemen önündeki yükleme kapağına tek bir fişek yerleştirin. Kovanın 'iş ucu' silah namlusunun ucuna doğru bakmalıdır. İş ucu, merminin içinden çıktığı uçtur ve patlayıcı yükün bulunduğu metal kapaklı ucun karşısındadır.
  5. adım 5 başparmağınızı kullanarak, belirgin bir klik sesi duyana ve hissedene kadar fişeği düz bir şekilde yükleme kapağına doğru itin.
    Başparmağınızı kullanarak, belirgin bir klik sesi duyana ve hissedene kadar kovanı yükleme kapağına doğru itin. Klik sesi duyulduğunda, kovanın kenarı şarjör mandalını geçmiş olmalıdır.
  6. adım 6 şarjör tüpü dolana kadar tekrarlayın.
    Şarjör tüpü dolana kadar tekrarlayın. Tüpün dolu olduğunu bir fişek yüklemeye çalıştığınızda ancak fişek içeri girmediğinde anlayabilirsiniz.
  7. adım 7 düğmeyi basılı tutun...
    Mekanizma serbest bırakma düğmesini basılı tutun ve fişek yatağını doldurmak için sürgüyü makul bir kuvvetle geriye ve sonra ileriye doğru pompalayın. Bu, şarjörden bir fişek çıkaracak ve ateşleme konumuna getirecektir. Tüfek artık ateş etmeye hazırdır.

Ara Hareketli Av Tüfeğinin Doldurulması

  1. adım 1 emniyetin açık olduğundan ve silahın güvenli bir yönde sizden uzağa doğrultulduğundan emin olun.
    Emniyetin açık olduğundan ve silahın sizden uzakta güvenli bir yöne doğrultulduğundan emin olun. Dolu olmadığını bilseniz bile silaha her zaman doluymuş gibi davranın.
  2. adım 2 namlu açma kolunu, mandalını veya düğmesini bulun ve devreye sokun.
    Namlu açma kolunu, mandalını veya düğmesini bulun ve yerine oturtun. Bu genellikle silahın sağ tarafında, namlunun dipçikle birleştiği yerde olacaktır.
    • Pompalı tüfeklerin aksine, kırmalı tüfeklerde bir seferde birkaç fişek yüklemek için şarjör tüpü yoktur. Bunun yerine, silah kırılarak doğrudan namlunuzun (veya namlularınızın) haznesine bir fişek yüklemenize izin verir. Bu, silahınızın her atıştan sonra veya çift namlulu bir av tüfeğiniz varsa her iki atışta bir yeniden doldurulması gerektiği anlamına gelir.
  3. adım 3 kırma mekanizmasını açın ve namluyu tüfeğin gövdesinden uzağa indirin.
    Kırma mekanizmasını açın ve namluyu tüfeğin gövdesinden uzağa indirin.
  4. adım 4 boş kovanları çıkarın ve atın.
    Kullanılmış kovanları çıkarın ve atın. Dikkatli olun: silah yakın zamanda ateşlenmişse bunlar sıcak olabilir. Elinizi namlunun metaline değdirmemeye çalışın.
  5. adım 5 her kullanılmış kovanı yeni bir kovanla değiştirin.
    Her kullanılmış kovanı yeni bir kovanla değiştirin. Kovanın iş ucu namlunun içine doğru kaymalıdır.
  6. adım 6 namluyu geri getirin ve klik sesini duyana ve hissedene kadar kırığı kapatın.
    Namluyu tekrar yukarı kaldırın ve klik sesini duyup hissedene kadar mandalı kapatın. Silahınız artık dolu ve ateş etmeye hazırdır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Emniyeti açmak için tüfeğin dolu olması gerekir mi?
    Silahın dolu olup olmadığına bakmaksızın emniyeti açabilirsiniz.
  • Soru
    Kabukları nasıl çıkarabilirim?
    Markasına bağlı olarak, silahı emniyete alın ve sürgü ile başka bir mermi koyuyormuş gibi davranın, serbest kalması gerekir.
  • Soru
    Sürgüyü her pompaladığımda mekanizma serbest bırakma düğmesini basılı tutmam gerekir mi?
    Hayır. Tetik korkuluğunun yanında bulunan serbest bırakma düğmesine basmadan ve basılı tutmadan silah boşaltılmamışsa, mekanizma çubuğu geri kaymayacaktır. Serbest bırakma düğmesine basın ve basılı tutun ve hareket çubuğunu yavaşça geri çekin, ancak sonuna kadar değil. Çekme işleminin bitiminden hemen önce durun. Eğer fişek yatağında bir mermi varsa dışarı çıkacaktır; basitçe çıkarın. Eğer şarjör borusunda başka bir mermi varsa, taşıyıcıya doğru fırlayacaktır.

Video

İpuçları

  • Yarı otomatik av tüfekleri temelde pompalı tüfeklerle aynı şekilde doldurulur, yarı otomatik tüfeğinizin farklı doldurulabileceğini düşünüyorsanız kullanım kılavuzunuza bakın.
  • Yeni av tüfekleri şaşırtıcı derecede güçlü bir şarjör yayına sahip olabilir ve fişeği şarjör mandalından içeri sokmak için biraz daha fazla güç gerektirebilir.
  • Başparmağın pedini kullanmak, fişekleri şarjör borusuna itmek için parmaktan daha fazla kaldıraç sağlar.

Uyarılar

  • Bir fişeği asla tornavida gibi herhangi bir nesneyle şarjöre sokmaya çalışmayın. Kazara fişeği patlatarak kendinizi veya başkalarını ciddi şekilde yaralayabilirsiniz.
  • Silahlar oyuncak değildir! Ateşli silahlara saygılı davranılmalı ve yetişkin gözetimi olmadan çocuklar tarafından asla kullanılmamalıdır.
  • Asla ateşli silahlar ve mühimmatı 'yanlış eşleştirmeye' çalışmayın, mermi yatağa sığabilir, ancak silahınızın kaldırabileceğinden çok daha yüksek bir güce sahip olabilir. Silahınız patlayabilir ve size veya çevredekilere zarar verebilir veya öldürebilir.