Bir Ağızdan Dolma Av Tüfeği Nasıl Doldurulur ve Ateşlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çakmaklı bir ağızdan dolma tüfekle ateş etmek, gerçek silah uzmanlarına modern, hassas mühendislik ürünü, seri üretim hiçbir ateş çubuğuyla kıyaslanamayacak bir deneyim sunar. İlk insan mühendisliğinin bu zirvesini tutmak, doldurmak ve ateş etmek Karasakal, Davy Crockett, Kaptan Kidd ve Daniel Boone gibi efsanevi kahramanların ve kötü adamların anısını yeniden canlandıracaktır. Daha fazla talimat için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Saçma ve Barut Seçimi

  1. adım 1 çakmaklı tüfek, kapaklı tüfek ve sıralı vurmalı ağızdan dolma tüfek arasındaki farkı ayırt edin.
    Çakmaklı tüfek, kapaklı tüfek ve sıralı vurmalı ağızdan dolma tüfek arasındaki farkı ayırt edin. Üç temel tip ağızdan dolma tüfek vardır ve her birine uygun mühimmat, barut ve yükleme yöntemini seçtiğinizden emin olmanız gerekir.
    • Geleneksel ağızdan dolma tüfek çakmaklı tüfektir. Bunlar daha karmaşık ama özgün bir ateşleme mekanizmasına ve merminin namlu içinde dönmesi için geçen süreyi ifade eden daha uzun bir 'büküm oranına' sahiptir. Büküm oranı tüfeğin isabet oranını etkiler. Daha uzun büküm oranına sahip geleneksel ağızdan dolma tüfekler, geleneksel kurşun bilye ve daha modern 'kurşun şekilli' kurşun içeren 'buffalo' mermileri kullanıldığında genellikle daha isabetlidir. Çakmaklı tüfekler karmaşık bir doldurma işlemi gerektirir, çakmak taşının bir parçasını çekicin üzerine sabitleyerek kıvılcımları flaşöre vurur, bu işlem aşağıda ele alınmıştır.
    • Kapaklı tüfekler çakmaklı tüfeklere benzer şekilde yana monte edilmiş bir ateşleme pimine sahiptir ve hemen hemen aynı şekilde çalışır ve doldurulur, ancak tüfeği ateşlemek için daha modern bir önceden yüklenmiş ateşleme başlığı kullanır. Çok deneyimli bir ateşli silah meraklısı değilseniz, bu yöntemi kullanmanız ve bir çakmaklı tüfeği ateşlemeye çalışmadan önce namludan doldurma mekaniğine aşina olmanız önerilir.
    • Sıralı perküsyonlu ağızdan dolma tüfekler, eski usul kara barutlu tüfekler ile çağdaş dumansız modeller arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran daha modern görünümlü tüfeklerdir. Daha kısa bir büküm oranına sahiptirler ve genellikle geleneksel ağızdan dolma tüfeklere göre daha isabetli ve daha kolay doldurulurlar ve pimde bir ateşleme başlığı kullanırlar.
  2. adım 2 tüfeğiniz için uygun bir barut seçin.
    Tüfeğiniz için uygun bir barut seçin. Geleneksel kara barut her türlü ağızdan dolma tüfekte kullanılabilir, ancak daha modern pelet formları da mevcuttur. Bunlar, doldurmak için namluya bırakılabilen kompakt peletler halinde önceden ölçülmüştür.
    • Geleneksel barut, düzenli ve etkili bir şekilde temizlenmediği takdirde namluları paslandırma eğilimindedir. Kara barut nemi emer, bu da onu bazen uçucu hale getirir. Yeni başladığınızda, tüfeğinize ve ateşleme şekline alıştıkça toz saçmaları kullanmayı düşünün.
  3. adım 3 tüfeğinize uygun bir mühimmat seçin.
    Tüfeğinize uygun bir mühimmat seçin. Başlangıçta, tüfeğiniz için hangi mühimmatın en verimli ve isabetli olabileceğini bulmak biraz zor olabilir. Yine de tüfeğinizin ateşleme şekline biraz aşina olarak ve farklı ağızdan dolma mermi türlerini deneyerek, işe yarayan bir şeye karar verebilirsiniz.
    • Geleneksel 'yuvarlak bilyalı' mermi saf kurşundan yapılır ve bez yamalarla çalışmak üzere tasarlanmıştır. Öncülerin yaptığı gibi eski usul ateş etmek istiyorsanız, bu sizin cephanenizdir. Avlanıyorsanız, biraz daha isabetli bir şey seçmek isteyebilirsiniz.
    • Konik saçma daha 'mermi şekilli' bir ağızdan dolma saçmadır. Biraz daha hafif, daha isabetli olma eğilimindedir ve tüfeğinizin deliğine bağlı olarak farklı boyutlarda gelir.
    • 'Sabot', yivli bir mermiyi içine yerleştirmek için kullanılan küçük bir plastik ayakkabı veya kılıf anlamına gelir. Sabot kullanmak, tüfeğinizin isabet oranını artırmanın ve daha büyük delikli bir tüfek namlusunda biraz daha küçük, daha hafif mermiler kullanmanın bir yoludur. Eğer bir ağızdan dolma tüfekle avlanmayı planlıyorsanız, uygun büyüklükte bir mühimmatla sabot kullanmanız tavsiye edilir.
  4. adım 4 biraz yama, dolgu ve yağlayıcı alın.
    Biraz yama, dolgu ve yağlayıcı alın. Çoğu mühimmat, mermiyi barut şarjına oturtmak için kullanılan uygun boyutta vatka yamaları ile birlikte satılır. Dolgu genellikle merminin arkasına yerleştirilerek deliği kapatan ya da silah aşağıya doğru doğrultulduğunda top(lar)ın namlunun ucundan yuvarlanmasını önlemek için önüne yerleştirilen bir parça bez ya da kağıttır.
    • Bunun için en iyi malzemelerden biri 'Yastık Keçesi' olarak bilinir ve bir kumaş mağazasında kolayca bulunabilir. Eğer bulamazsanız, sadece kağıt havlu kullanın.
    • Yağlayıcı, sürtünmeyi azaltmak ve silahın daha iyi çalışmasını sağlamak için kullanılır. Yivli silahlarda, merminin yivli namluya yüklenmesini kolaylaştırmak için her atıştan sonra namlu ve yama (wad) yağlanır.
  5. adım 5 kapak veya çakmaktaşı alın.
    Kapak veya çakmaktaşı alın. Sahip olduğunuz tüfeğin türüne bağlı olarak, tüfeğinizi ateşlemek için ateşleme kapaklarına veya çakmaklı bir tüfekte kullanmak için çakmak taşına ihtiyacınız olacaktır.
    • En yaygın kapak, yüz yıldan fazla bir süredir kullanılmakta olan #11 kapak olarak adlandırılır.
    • Misket kapakları biraz daha güçlüdür ve bu nedenle avcılar arasında popülerdir.

Kapaklı veya Sıralı Ağızdan Dolma Av Tüfeği Doldurma

  1. adım 1 namluyu kontrol edin.
    Namluyu kontrol edin. Tabancanın dolu olmadığını, namluya bir ramrod yerleştirip ulaşabildiği mesafeyi ölçerek doğrulayın. Namlu, tavadaki dokunma deliğinin bulunduğu yere kadar ulaşmalıdır. Namluda birikmiş olabilecek barut kalıntılarını, kiri veya tozu temizlemek için temizleme çubuğunuzu kullanın.
    • Silahı doldururken, namluyu havaya doğru tutun ve doldururken bile yüzünüzü namlunun üzerine koymaktan kaçının.
  2. adım 2 namluyu yağlayın.
    Namluyu yağlayın. Çoğu ağızdan dolma tüfek, temizleme çubuğundaki yuvaya takılan bir çubukla (tüfeği yağlamak için kullanılan bir bez parçası) birlikte gelir. Namlunun iç kısmına silah yağlayıcısı sürün. Çok fazla sürmeyin, çünkü temas deliğine girebilir ve ateşlemeyi önleyebilir. İnce bir tabaka yeterlidir, yüzünüze süreceğiniz güneş kremi miktarından fazla olmamalıdır
  3. adım 3 pudranızı ölçün.
    Barutunuzu ölçün. Barutu boynuzunuzdan veya şişenizden barut ölçme aletine uygun işarete kadar dökün, ardından barutu ölçme aletinden namluya dökün.
    • Barutu oturtmak için elinizin düz kısmıyla tüfeğin yan tarafına birkaç kez vurun.
  4. adım 4 merminizi doldurun.
    Merminizi doldurun. Mermi başlatıcının küçük ucunu kullanarak mermiyi namluya itin. Nazik olun. Başlatıcının sonuna geldiğinizde, onu dışarı çekin ve daha aşağı itmek için uzun ucunu kullanın.
    • Mermiyi barut şarjörüne sıkıca oturtmak için ramrod kullanın. Yerleştirmek için kısa ama sert hareketler kullanın, eski İç Savaş filmlerinde gördüğünüz gibi bıçaklama hareketi yapmayın. Merminin yerine oturduğunu anlamanızı sağlayacak bir işaret vardır. Bu işaret namlunun ucuyla aynı hizaya geldiğinde, mermi düzgün bir şekilde oturmuş olmalıdır.
    • Merminin barut ile mermi arasında boşluk kalmayacak şekilde şarjöre sıkıca oturduğundan emin olmak önemlidir.
  5. adım 5 vurmalı başlığınızı doldurun.
    Perküsyon kapağınızı doldurun. Tabancayı güvenli bir yöne doğrultarak, kapsülü meme ucuna oturtmak için doldurma aletinizi kullanın. Tüfeğinizde varsa emniyetin açık olduğundan ya da yandan kilitli bir tüfek kullanıyorsanız yarı kurulu durumda olduğunuzdan emin olun.

Çakmaklı Tüfek Doldurma

  1. adım 1 çakmaktaşını çekicin içine sabitleyin.
    Çakmaktaşını çekicin içine sabitleyin. Horozu yarı kurulu pozisyona geri çekin. Eğer silahta çakmaktaşı yoksa, horozun üst çenesini yerinde tutan vidayı gevşetmek için bir tornavida veya metal çubuk kullanın. Çakmaktaşını içine almak için doğru boyutta dikdörtgen bir deri parçası kullanın ve çakmaktaşının arkasına katlayın. Çakmaktaşını deri ile birlikte horozun çenesine yerleştirin, böylece keskin uç flaş tavasına doğru çıkıntı yapar ve vidayı sıkıca sıkın.
  2. adım 2 horozu tam kurulu konuma getirin.
    Horozu tam kurulu konuma getirin. Frizzen'i (tavayı örten parça) kapatın ve tetiği çekerek test ateşlemesi yapın. Kilidin, fenerin içine çarpan bir kıvılcım yağmuru oluşturduğundan emin olun.
    • Çıkmazsa, çakmak taşını çıkarın ve yeniden takın. Her şeyin güvenli olduğundan ve uygun şekilde vurduğundan emin olun. Acele etmeyin.
  3. adım 3 barutunuzu ölçün.
    Barutunuzu ölçün. Pirinç barut ölçümünün yan tarafındaki vidayı gevşetin. Ölçümün kayan ucunu, silahınız için gerekli barut miktarını gösteren çizgiye kadar geri çekin ve vidayı sıkın.
    • Silahınız için kullanılacak doğru barut miktarını belirlemek için ateşli silahlar satıcınıza danışın.
  4. adım 4 barutunuzu namluya dökün.
    Barutunuzu namluya dökün. Namlu yere dik olacak şekilde silahın ağzını kaldırın. Barut ölçümünün üst kısmını düzleştirin ve barutu namluya dökün. Barutun tamamının dibe düştüğünden emin olmak için namlunun yan tarafına elinizin topuğuyla birkaç kez vurun.
  5. adım 5 silahı doldurun.
    Tabancayı doldurun. Namlunun ucuna yağlanmış bir yama yerleştirin. Bu yama bilyeden daha büyük olmalı ve etrafını sarabilmelidir. Mermi başlatıcının kısa ucunu kullanarak yamalı topu namluya bastırın.
    • Topu veya mermiyi, merminin uzun tarafı başlangıç olacak şekilde namludan aşağı kaydırmaya devam edin. Barutun üzerine sıkıca oturana kadar bilyeyi namlunun geri kalan kısmından aşağı kaydırmak için şahmerdan çubuğunun kör ucunu kullanın. Mermiyi yerleştirmek için tek bir sabit hareket kullanın, filmlerde gördüğünüz gibi tabancaya doğru itmeyin.
      adım 5 silahı doldurun.
  6. 6. adım flaşörü doldurun.
    Fişeği doldurun. Top yerine oturduktan sonra, ramrodunu çıkarın ve silahı kucağınıza koyun. Küçük pirinç flash pan barut dağıtıcısını bu amaçla çakmaklı tüfeklerde kullanılan FFFF barutu ile doldurun. Bu, dağıtıcının arkasını sökerek ve yaklaşık 3/4 dolana kadar barut dökerek yapılabilir.
    • Horozu tekrar yarı kurulu konuma geri çekin. Eğer frizzen (tava kapağı / vurma yüzeyi) zaten açık değilse, açın ve barutu serbest bırakmak için barut dağıtıcısının sivri ucunu sığ flaş tavasının tabanına bastırın.
      adım 6 flaş kabını doldurun.
    • Tabancayı hafifçe eğdiğinizden emin olarak tavayı barutla doldurun, böylece barut namlunun yan tarafında flaş tavası içinde bulunan dokunma deliğine girer. Tava dolduğunda kapağı sıkıca kapatın. Silahınız dolu ve ateşlemeye hazırdır.

Ağızdan dolma tüfeğin ateşlenmesi

  1. adım 1 dipçiği sabitleyin...
    Silahın kabzasını sabitleyin omzunuza sıkıca yaslayın. Horozu tam kurulu konuma getirin ve namluyu hedefinize doğrultun. Dokunma deliğinin önünde doğrudan yanınızda kimsenin durmadığından emin olun. Kıvılcımlar uçuşacaktır ve herkesin atıştan uzak olduğundan emin olmak istersiniz.
    • Ağızdan dolma tüfekle ateş ederken her zaman uygun kulak ve göz koruması takın. Gürültülüdür. İyi pratik yapın silah güvenliği.
  2. adım 2 tüfeğe nişan al.
    Tüfeği nişan alın. Açık nişangahlardan namlu boyunca aşağıya bakın. Üç nişangah da vurmak istediğiniz hedefle hem dikey hem de yatay olarak aynı hizaya geldiğinde derin bir nefes alın ve tutun.
    • Bazı ağızdan dolma tüfeklerin nişangahları pek yoktur. Eski tip silahınıza daha modern nişangahlar takarak onu güncellemeyi düşünebilirsiniz. Bu, özellikle ağızdan dolma silahınızla avlanmayı planlıyorsanız tavsiye edilir.
  3. adım 3 emniyeti kaldırın ve tetiği çekin.
    Emniyeti kaldırın ve tetiği çekin. Tüfeği omzunuzda sıkıca tutun ve duruşunuzu bozmadan ve hedefinize bakmadan önce pozisyonunuzu koruyarak ve duman dağılana kadar (çok fazla olacaktır) bekleyerek takip edin.
    • Çakmaklı bir tüfekte, çakmaktaşı çarparak aşağıya iner, frizzenin içini kazır ve flaşörü çevirerek açar, şimdi açık olan flaşördeki barutun içine düşen kıvılcımlar yaratır. Bu barut tutuşur, dokunma deliğine giden ve ana şarjörü ateşleyen bir alev parlaması yapar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ağızdan dolma tüfek mermi olmadan da ateş edebilir mi?
    Evet, içine bir ton toz koyarsanız olur. Sıkıca paketlendiğinden emin olun.
  • Soru
    Kapak kilitli bir tüfekte yana monte edilmiş bir ateşleme pimi var mıdır? İster perküsyon (kapak) ister çakmaktaşı olsun, hiçbir geleneksel namludan dolma tüfekte ateşleme pimi yoktur.
    Ateşleme pimleri 'iğneli' tüfeklerde bulunur. Bazı iğneli tüfek modelleri namludan doldurmalı olarak üretilmiştir. Atipik olsa da bu mümkündür.

Video

İpuçları

  • Eğer saçma doldurmak istiyorsanız, aynı doldurma prosedürünü takip edin, ancak yamalı bir top yerine, önce bir tomarı sıkıştırın, sonra gerekli miktarda saçma dökün, sonra düşmesini önlemek için ikinci bir tomarı sıkıştırın.
  • Silahınızı iyi durumda tutmak için, her atış seansından sonra ağızdan dolma silahı temizlemek önemlidir.

Uyarılar

  • Barutu metal bir kapta veya barut boynuzunda saklayın, ancak ASLA büyük miktarlarda saklamayın. Büyük miktarlarda saklamanız gerekiyorsa, evinizden biraz uzakta bir barut deposu inşa edin.
  • Bölgenizde çakmaklı tüfeklerin yasal olduğundan emin olmak için yerel yasaları kontrol edin. Bazı bölgelerde tüfek ve tüfeklere izin verilirken tabancalar yasaklanmıştır.
  • Çakmaklı tüfeklere herhangi bir ateşli silahın hak ettiği tüm saygıyı gösterin. Modası geçmiş oldukları için bazılarına oyuncak gibi görünseler de, sizin veya bir arkadaşınızın kafasını uçurmaktan çok daha fazlasını yapabilirler. Bazı çakmaklı tüfekler aslında birçok modern silahtan daha güçlüdür. Asla sizden uzakta biri varken ateş etmeyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Namlunun içi düz delikli veya yivli herhangi bir kalibrede çakmaklı ağızdan dolma tüfek. Bir 16. yüzyıl kalyonundan çıkarılan eski kalıntıları ya da eşdeğerde antika herhangi bir şeyi ateşlemeye çalışmak tavsiye edilmez, çünkü namlu ateşlendiğinde olağanüstü bir şekilde patlayabilir ve sizi ciddi şekilde sakatlayabilir ya da öldürebilir ve ünlü oksijen korsanlığı kariyerinizi sonsuza dek sona erdirebilir. Eski silahlarınızın profesyonel bir silah ustası tarafından güvenli olduğunun onaylandığından emin olun.
  • Özellikle ateşleme kilitleri için üretilmiş fitiller. Farklı boyutlar mevcuttur, genellikle 'İngiliz Çakmaktaşı' kullanmak için iyi bir türdür.
  • Çakmaktaşını horozun çenelerine (çekiç kısmı) sıkıca sıkıştırmak için kullanılacak küçük deri parçaları
  • Umarım söz konusu ağızdan dolma tüfekle birlikte gelen ramrod. Bazen olduğu gibi bir ramrod dahil değilse, deliğin çapını (namlunun içi) ölçün ve delikten biraz daha küçük, ancak namlu uzunluğundan biraz daha uzun bir dübel veya çubuk satın alın. Bunu keten tohumu yağı gibi bir tür ahşap mühürleyici ile işlemden geçirin, böylece suyu emmez ve şişmez. Artık bir ramrodunuz var.
  • Silahla aynı kalibrede (namlunun iç çapı), namlunun bir ucundan diğerine takılmadan yuvarlanabilen kurşun bilyeler. Ayrıca bir ağızdan dolma tüfekle daha küçük kurşun bilyeler (saçma) atabilirsiniz, bu da onu etkili bir saçma tüfeği yapar.
  • Siyah Barut. Ağızdan dolma silahı doldurmak için FFFF sınıfı kara barut gereklidir. Ayrıca ateşli silahı doldurmak için kullanılabilecek üç farklı siyah barut derecesi daha vardır: F, FF ve FFF. Genellikle F, en büyük kalibreler için kullanılan çok kaba bir baruttur, FF ise genellikle 50 kalibrelik ağızdan dolma silahlar için önerilen seçimdir. Tabancalar gibi daha küçük ağızdan dolma silahlar FFF barutu kullanabilir.
  • Barut boynuzu. Bu isteğe bağlıdır, ancak avlanıyorsanız tavsiye edilir. Barutu kuru ve hazır halde tutar.
  • Tane (g) cinsinden ölçüm yapan barut ölçer. Deneyimli atıcılar bile yanlışlıkla çok fazla barut yükledikleri için silahlarını havaya uçurduklarından bu kesinlikle gereklidir.
  • Hazırlama dağıtıcısı. Bu gerekli değildir, ancak tavayı FFFFg barutla doldurmayı kesinlikle kolaylaştırır. Genellikle pirinçten yapılmış küçük bir silindirdir.
  • Bilye başlatıcı. Bu genellikle sadece tüfekler için gereklidir, çünkü yivli topun yivsiz bir namluda yivsiz bir topa göre yivli namluya çarpması çok daha zordur. Genellikle biri uzun, diğeri kısa iki çıkıntısı olan ahşap bir toptur.
  • Ağızdan dolma tüfek için bir kullanım kılavuzu. Bunlar genellikle güvenlik yönergelerinin yanı sıra ağızdan dolma tüfek için önerilen maksimum yükleri de içerecektir. Bu kurallar dahilinde kaldığınızdan emin olun. Belirli bir ağızdan dolma tüfek için bir kullanım kılavuzunuz yoksa, bir tane edinmeniz önerilir.