Longboard Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Longboard kaykay sporuna benzer bir spordur. Daha uzun bir tahta, daha büyük tekerlekler ve bazen daha büyük kamyonlar kullanılarak yapılan longboarding sporu hız, serbest sürüş, kayma ve slalom gibi aktiviteleri içerir. Longboard çok eğlencelidir ve yeni başlayanlar için kaykaydan daha kolay olduğu söylenebilir. Eğer bir longboard'unuz ve biraz da vaktiniz varsa, dışarı çıkın ve pratik yapmaya başlayın! Bunu yapmadan önce, bu kullanışlı öğreticiyi okuyun.

Adımlar

Başlangıç

  1. adım 1 bir panoda ne aradığınıza karar verin.
    Bir panoda ne aradığınıza karar verin. Bir tahta mı arıyorsunuz? Yönetim Kurulu Şehirde gezmek için mi? Kaykay parkına gitmek için mi? Yoksa büyük tepelerden aşağı mı inmek istiyorsunuz?
    • Farklı boyutlardaki longboardların farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Daha kısa longboardlar daha çeviktir (yani daha fazla dönebilirsiniz) ancak daha az stabildir (yani düşmek daha kolaydır). Daha uzun tahtalar daha dengeli ancak daha az çeviktir. Yeni başlayanlar daha uzun tahtaları tercih etmelidir.
  2. adım 2 bazı koruyucu ekipmanlar edinin.
    Koruyucu ekipman edinin. Bunun longboard yapmanın en havalı yolu olduğunu düşünmeyebilirsiniz, ancak özellikle pratik yaparken yastıklı olmak iyi bir fikirdir. Eğer longboard'un daha ekstrem versiyonlarını yapıyorsanız, koruyucu giysiler almanız şarttır.
    • Ekipman için şunları aldığınızdan emin olun:
      • İyi oturan bir kask
      • Kaykay ayakkabıları (düz tabanlı)
      • Dirsek pedleri (isteğe bağlı)
      • Dizlikler (isteğe bağlı)
      • Slayt Eldivenleri (sahip olduğunuz tahtaya bağlı olarak)
  3. 3. adım aptal mı yoksa normal mi olduğunuzu belirleyin.
    Aptal mı yoksa düzenli mi olduğunuzu anlayın. Sağ ayağınız önde mi kayıyorsunuz? Buna 'goofy' kaymak denir. Sol ayağınız öne bakacak şekilde mi kayıyorsunuz? Buna normal paten denir.
    • Normal mi yoksa şapşal mı kaydığınızı anlamak için birisinin sizi hiçbir uyarıda bulunmadan arkadan itmesini sağlayın. Kendinizi yakalamak için hangi ayağınızı uzatırsanız kaykay üzerinde o ayağınızla ilerlemek istersiniz. Eğer yanlış hissediyorsanız, diğer ayağınıza geçmeyi deneyin.
    • Bunu öğrenmenin bir başka yolu da çoraplarla pürüzsüz bir yüzeyde kaymak veya yere uzanmaktır; kalkmak için hangi ayağınızı kullanırsanız longboard'unuzda o ayağınızla ilerlemek istersiniz.
  4. adım 4 düz bir yüzeyde birkaç kez sürmeyi deneyin.
    Düz bir yüzeyde birkaç kez sürmeyi deneyin. Beton üzerinde yuvarlanırken yumuşak akışı hissetmeye çalışın. Ağırlık merkezinizi ne kadar aşağıda tutarsanız, kendinizi o kadar iyi hissedersiniz. Devam etmeden önce kendinizi rahat hissettiğinizden emin olun.
  5. adım 5 temel duruşu öğrenin.
    Temel duruş pozisyonunu alın. Ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha açık olacak şekilde tekerleklerin (tekerlekleri tutan rulmanlar) arasında durun. Ön ayağınızı yaklaşık 45 derecelik bir açıyla hafifçe öne doğru eğin. Arka ayağınız hemen hemen yana doğru, tahtanın gittiği yöne dik olsun.
    • Bu kullanabileceğiniz sadece bir duruş şeklidir. Longboard'unuzla biraz rahat ettikten sonra, diğer duruşların sizin için daha iyi olduğunu görebilirsiniz. Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle yapın.
  6. adım 6 hafif bir eğim bularak ve uzun tahta üzerinde bu eğimden aşağı inerek tahtanız üzerinde dengede durma alıştırması yapın.
    Hafif bir eğim bularak ve longboard üzerinde bu eğimden aşağı inerek boardunuz üzerinde dengede durma alıştırması yapın. Longboard üzerinde olmanın nasıl bir his olduğunu öğrenin. Denge için kollarınızı kullanın ve dizlerinizi biraz bükün.
  7. adım 7 kendinizi dengeleyin...
    Kendinizi dengeleyin. Kontrolünüzü kaybettiğinizi hissederseniz, size rehberlik etmesi için çevresel görüşünüzü kullanarak önünüze odaklandığınızdan emin olun. Bu, vücudunuzun doğal olarak kontrol veya denge kazanmasını sağlayacaktır.
  • İyi oturan bir kask
  • Kaykay ayakkabıları (düz tabanlı)
  • Dirsek pedleri (isteğe bağlı)
  • Dizlikler (isteğe bağlı)
  • Slayt Eldivenleri (sahip olduğunuz tahtaya bağlı olarak)

Longboard Temelleri

  1. adım 1 kendinizi ileriye taşıma alıştırması yapın.
    Kendinizi ileri doğru hareket ettirme alıştırması yapın. Arka ayağınızı tahtadan kaldırın ve zemini itmek için bir şey olarak kullanın. Tek bir büyük itiş ya da birkaç küçük itiş yapabilirsiniz. İterken vücudunuzu gevşek tutmaya çalışın; vücudunuz ne kadar sert olursa dengenizi korumak o kadar zor olacaktır.
    • İtmek için ön ayağınızı kullanmak istiyorsanız, bunu deneyin. Çoğu sörfçü bunu yapmaz - buna 'mongo' denir - ancak diğer insanların yaptıklarını yapmaktansa rahat bir şekilde binmek daha önemlidir.
    • Alıştıktan sonra, daha sert vuruşlar yaparak daha fazla hız üretme alıştırması yapın. Belirli bir hıza ulaştıktan sonra, iyi bir itişin sizi bir süre daha devam ettireceğini göreceksiniz.
  2. adım 2 longboard'unuz üzerinde dönme veya oyma alıştırması yapın.
    Longboard'unuz üzerinde dönme veya oyma alıştırması yapın. Etrafta dolaşmak istiyorsanız sörf tahtanız üzerinde dönme alıştırması yapmanız gerekir. Dönmek oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken tahtanın bir tarafına baskı uygulamak, o yöne doğru eğilmek ve döneceksiniz:
    • Topuk kenarı oyma: Topuklarınızı aşağı doğru hareket ettirirsiniz ve iç tarafınıza dönersiniz. Normal sürüş yapanlar için topuk kenarı dönüşleri size sola dönüşler verir.
    • Parmak kenarı oyma: Ayak parmaklarınızı aşağı doğru hareket ettirirsiniz ve dış tarafınıza dönersiniz. Normal sürüş yapanlar için ayak kenarı dönüşleri size sağa dönüşler sağlar.
  3. 3. adım bir yol bulun...
    Bir yol bulun dur kaykayınızı durdurmak ya da yavaşlatmak için. Bir ayağınızı yerde sürüklediğiniz ayak frenleme, muhtemelen durmanın veya yavaşlamanın en güvenilir yoludur: ayağınızla çok fazla sürtünme yaratırsınız, böylece kaykayın momentumunu yavaşlatırsınız. Kırabileceğiniz diğer yollar şunlardır:
    • Oyma: Bir yandan diğer yana eğilerek tepeden aşağıya doğru kıvrılmak tekerleklerinizi iter ve hızınızı düşürmeye yardımcı olur.
    • Hava freni: Yüksek hızlarda, sadece ayağa kalkmak ve kollarınızı uzatmak sizi önemli ölçüde yavaşlatabilir.
  4. adım 4 kayma alıştırması yaptıktan sonra've mastered these concepts.
    Bu kavramlarda ustalaştıktan sonra kayma pratiği yapın. Koşabileceğinizden daha hızlı gitmek istiyorsanız, nasıl kayacağınızı öğrenerek kendinizi biraz yol kızarıklığından kurtarın. Kaymak için ya kayma eldivenleri satın almalı ya da iş eldivenlerine kesme tahtası kareleri (süpermarkette bulabilirsiniz) takmalısınız. Eldivenlerinizi aldıktan sonra kaymayı öğrenmeye hazırsınız demektir! Kaymak için:
    • Dizlerinizi bükerken ön ayağınızı öne doğru uzatın; ağırlığınızı öne doğru kaydırın.
    • Arka ayağınızı tahtanızdan kaydırın, ön dizinizi yere temas edecek şekilde esnetin.
    • Durmak için kademeli basınç uygulayın
    • Yere dokunmak için ayak parmaklarınızı veya topuğunuzu kullanmamaya çalışın; bunun yerine tabanınızın ortasını tercih edin.
    • Arka ayağınıza ağırlık vermemeniz de çok önemlidir. Bunu yapmak neredeyse geriye doğru kaymanızı sağlayacaktır. Öndeki ayağınızda daha fazla ağırlık tutmaya çalışın, öne eğilmek arkaya eğilmekten çok daha güvenlidir.
  5. adım 5 kendinizi biraz yol yarasından kurtarın ve gerçekten hızlı gitmeden önce eldivenlerle kaymayı öğrenin.
    Kendinizi biraz yol kazasından kurtarın ve gerçekten hızlı gitmeden önce eldivenlerle kaymayı öğrenin. Yavaş başlayın ve yükselmeye çalışın. Roma bir günde inşa edilmedi.
  6. adım 6 don't worry if your board doesn't look like the one in the videos.
    Tahtanız videolardaki gibi görünmüyorsa endişelenmeyin. Herkesin farklı tercihleri vardır. Bir tahtada rahat olmak zaman alır ve teknikler neredeyse her şekil ve boyuttaki tahtada işe yarar. Sert tekerlekler (en az 86a durometre) çekişi daha kolay kırar ve kaymayı öğrenmeyi kolaylaştırır.
  7. adım 7 eğlenin ama dikkatli olun.
    Eğlenin ama dikkatli olun. Longboard çok eğlencelidir, ancak çok zorlamak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Gerçekten başınıza gelene kadar bunun sizin başınıza geleceğini asla düşünmezsiniz. Potansiyel olarak tehlikeli durumlara karşı dikkatli olun ve buna göre hazırlanın veya çok geç olmadan kendinizi bunlardan kurtarın. Bununla birlikte, yeni oyuncağınızla gezerken iyi eğlenceler!

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Longboard yapmak için en iyi yer neresidir?
    Çimlere koyarak ve üzerinde durmaya alışarak başlayın derim. Daha sonra tenis kortu gibi çakıl veya trafik olmayan pürüzsüz bir yere geçebilirsiniz. Ondan sonra da otoparkı deneyin!
  • Soru
    Normal bir kaykayı mı yoksa longboard'u mu sürmek daha kolaydır?
    Tahta ne kadar büyükse, üzerinde dengede durmak o kadar kolay olacaktır. Dönmek daha zor olabilir, ancak yeni başladığınızda dengelemek gerçekten ana önceliğinizdir. Büyük bir kaykay ya da longboard tercih edin derim.
  • Soru
    Üç kuruşluk bir tahtayla mı başlamalıyım?
    Kaykayda yeniyseniz tam bir longboard için para biriktirmeniz daha iyi olur. Aslında bir penny board üzerinde öğrenmek oldukça zordur ve penny board sürme konusunda oldukça sınırlısınızdır.

Video

İpuçları

  • Bir tepe sizin için çok büyükse, dörtte birinden veya yarısından başlayın ve yükselin.
  • Engeller, gevşek toprak veya yükseltilmiş şerit reflektörleri olup olmadığını görmek için önce rotanızı yürüyün.
  • Çok yumuşak bir sürüş istiyorsanız daha büyük ve yumuşak tekerlekler kullanın.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Tahtanıza binerken ilk başta birinin elinizi tutmasını sağlayın. Sonra, başladığınızda ve ilerlediğinizde ellerini bırakın.
  • Güvende olun ve eldiven giyin, böylece gerektiğinde ellerinizle durabilirsiniz. Longboard eldiven olmadan tehlikeli olabilir.

Uyarılar

  • Halka açık alanlarda longboard yaparken her zaman dikkatli olun.
  • Saatte 30 mil (48 km/sa) hızla giden bir arabadan atlar mıydınız? Longboard üzerinde bu hıza ulaşmak kolaydır, nasıl duracağınızı öğrendiğinizden emin olun!
  • Longboard tehlikeli bir spordur. Kendi riskiniz altında yapın.
  • Her zaman trafiğin olmadığı bir yerde longboard yapın.
  • Her zaman kask, ped ve eldiven takın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Longboard
  • Pedler
  • Kask
  • Eldivenler
  • Düz betondan uzun bir bölüm