Tabanca Bakımı Nasıl Yapılır (Handgun)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Düzgün bakım tabanca her silah sahibi için bariz bir adımdır ve optimum güvenlik ve etkinlik için kesinlikle gereklidir! Bakım yapmak, silah sahibinin tabancayı ve bileşenlerini aşırı aşınma veya iç kırılma açısından incelemek için en iyi şansıdır. Uygun olmayan şekilde bakımı yapılan veya yapılmayan ateşli silahlar giderek daha az güvenilir hale gelir. Güvenilirlik eksikliği, aşağıdaki durumlarda zararlı sonuçlara yol açabilir bir arıza tabancayı her koşulda kullandığınızda.

Son olarak, düzgün ve tutarlı bir şekilde yapılırsa, tüm temizlik süreci, her durumda size iyi hizmet edecek güvenli silah kullanma tekniklerinizi artırır. Silahınızın özel marka ve modelinin doğru şekilde sökülmesi ve yeniden takılması için kullanım kılavuzunuzu okuduğunuzdan emin olun.

Adımlar

Tabancanızı Güvenle Boşaltın

  1. adım 1 ateşli silahınızı kullanın...
    Ateşli silahınızı güvenle taşıyın. Namluyu her zaman güvenli bir yöne doğrultun, ateşli silaha doluymuş gibi davranın ve parmağınızı tetikten uzak tutun.
  2. adım 2 şarjörü çıkartın.
    Şarjörü çıkartın.
  3. adım 3 hazneyi boşaltın.
    Fişek yatağını boşaltın.
    • Sürgüyü geri çekin ve şarjör yuvasında veya fişek yatağında herhangi bir fişek olmadığını görsel ve fiziksel olarak (parmağınızı oraya sokun) kontrol edin.
    • Silahınızın boş olduğundan iki kez emin olun. Silahınızı sıyırırken beklenmedik bir patlama istemezsiniz.
  4. adım 4 silahı temizlerken tüm mühimmatı bölgeden uzaklaştırdığınızdan, ideal olarak başka bir odaya götürdüğünüzden emin olun.
    Silahı temizlerken tüm mühimmatı bölgeden uzaklaştırdığınızdan, ideal olarak başka bir odaya götürdüğünüzden emin olun.

Tabancayı Saha Soyma

  1. adım 1 ateşli silahı güvenli bir şekilde sökün.
    Ateşli silahı güvenli bir şekilde sökün. Birçok modern tasarımda bu nispeten basit bir işlemdir. Horozu (veya vurucuyu) sökün, aşağı çekme tırnaklarını çekin. Çerçevenin arkasına doğru bir çekişten sonra, sürgü çerçevenin önünden serbestçe hareket edebilmelidir. tabanca.
    • Gerçek süreç, sahada sıyırdığınız silahın modeline bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.
    • Glock & Steyr kullanıcıları: Saha soyma işlemini başlatmak için silahın tetiğini çekmeniz gerektiğinden, silahınızın boş olduğundan üç kez emin olun.
  2. adım 2 temizleyeceğiniz parçaları belirleyin.
    Temizleyeceğiniz parçaları belirleyin. Her yarı otomatik tabancanın dört ana parçası vardır (farklı şekillerde takılmış olabilirler).
    • Gövde: Bu, tabancanın kundağıdır (veya 'kabzası'). Tetik tertibatı genellikle çerçeveye gömülüdür ve şarjör yuvası kundağın içinde yer alır.
    • Kızak: ateşli silahın üstündeki metal parçası; hazneyi kapalı tutar, geri tepmeyi dengeler (birçok yarı otomatikte) ve ateşleme pimini (ve diğer birkaç bileşeni) barındırır. Polimer bir çerçeveniz varsa, silahın ağırlığının %70'i (veya daha fazlası) buradadır.
    • Namlu: namlu grubu, namlu ve fişek yatağından oluşur. Namlunun namlu ucu ve yivin başlangıcı (namlunun içi) konusunda dikkatli olun, çünkü bunlar isabeti etkileyen en önemli iki şeydir ve hasar görürlerse kolayca olumsuz etkileyebilirler.
    • Kılavuz çubuk ve geri tepme yayı: bunlar genellikle tek parçadır. Kılavuz çubuk geri teperken sürgüye kılavuzluk eder ve geri tepme yayı bir mermi ateşlendikten sonra sürgüyü yerine geri çeker.

Tabancayı Temizleyin

  1. adım 1 birkaç bez parçası kullanarak tüm bileşenleri silin, ancak tüy bırakmayan bir mendil gerekli değildir.
    Birkaç bez parçası kullanarak tüm bileşenleri silin, ancak tüy bırakmayan bir mendil gerekli değildir.
    • Kullanım sürtünmesi ve yanan barut nedeniyle oluşan kalın, topaklanmış karbon birikimini olabildiğince temizleyin. Ayrıca eski yağı ve yanmamış barut birikimini de silin.
    • Şarjör yuvasının içini, ejektörü, kılavuz rayları ve fişek yatağının etrafındaki alanı silin. Bazı bölgelerin bezleri/yamaları siyaha çevirdiğini göreceksiniz (bu bölgeleri daha fazla temizleyin).
    • Bu adımda hassasiyet gerekli değildir; hızlıca silin.
  2. adım 2 solvent uygulayın (tercihen...
    Muhtemelen kirli olan tüm bileşenlere solvent (tercihen M-Pro 7 gibi cildinize sürekli temas etmesi güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır) uygulayın.
    • Çoğu tabanca üreticisi, bileşenleri (polimer bile) herhangi bir çözücü ile güvenle kullanılacak şekilde tasarlar, ancak üreticinin karşı çıktığı çözücü türleri olmadığından emin olun.
    • Bol miktarda çözücü gerekli değildir.
  3. adım 3 çözücüyü birkaç dakika bekletin.
    Solventi birkaç dakika bekletin. Kir, karbon birikimi veya yanmamış toz bulunan herhangi bir alanın solventle ıslandığından emin olun.
  4. adım 4 tüm tabancayı bir fırçayla fırçalayın (metal kıllar olmadan; diş fırçası gibi bir şey kullanın).
    Tüm tabancayı bir fırça ile fırçalayın (metal kıllar olmadan; diş fırçası gibi bir şey kullanın). Bu, çözücü içinde çalışır ve tabanca üzerindeki birikimi gevşetir. Tüm köşe ve çatlaklara girmeye çalışın.
  5. adım 5 tabancayı tüy bırakmayan bir bezle silin (önceden kesilmiş bez satın alabilirsiniz, ancak temiz eski bir pamuklu gömlek veya çorap da işe yarar).
    Tabancayı tüy bırakmayan bir bezle silin (önceden kesilmiş bir bez satın alabilirsiniz, ancak temiz eski bir pamuklu gömlek veya çorap da işe yarar). Çözücüyü koyduğunuz her yere gidin (hemen hemen her yer olmalı) ve temizlenene kadar silin.
  6. adım 6 tabancayı silin...
    Tüm tabancayı (içini ve dışını) solventle ıslatılmış tiftiksiz bir bezle tekrar silin ve bezi karartan alanları tekrar arayın ve temizleyin.
  7. adım 7 kalın karbon veya toz birikintilerini veya tabancanın dar kısımlarındaki birikintileri çıkarmak için kazmayı kullanın.
    Kalın karbon veya barut birikintilerini ya da silahın dar kısımlarındaki birikintileri temizlemek için kazmayı kullanın.
    • Karbon birikintilerinin en yaygın olduğu bölge fişek yatağıdır. Metal parçalarının köşelerinde birikme meydana gelir.
  8. adım 8 namludaki birikintileri kırmak için bir delik fırçası kullanın.
    Namludaki birikintileri temizlemek için bir delik fırçası kullanın.
    • Namlunun tamamını en az beş kez temizleyin (son temizlikten bu yana çok atış yaptıysanız daha fazla).
    • Fırça namlunun içindeyken yönünü tersine çevirmediğinizden emin olun. Bunun yerine, sonuna kadar itin, sonra sonuna kadar geri itin (kılların namlunun dışında yön değiştirmesine izin verin).
  9. adım 9 namluyu solventle ıslatılmış bir bezle temizleyin.
    Namluyu solventle ıslatılmış bir bezle temizleyin. Bir bez temiz çıkana kadar temiz bezlerle (hala solventle ıslatılmış) tekrarlayın. Daha sonra yağa batırılmış bir bezle silin, bu yağ tabakası namlunuzu oksidasyona (paslanmaya) karşı koruyacaktır.
    • Pas az miktarda mevcutsa, biraz silah temizleyicisi veya silah yağı ve iyi bir aşındırıcı fırça ile temizleyebilirsiniz. Ancak, pas metali kemiriyorsa, silahın büyük olasılıkla temizlenmesi ve ardından yeniden boyanması gerekecektir.
  10. adım 10 yağlama gerektiren tüm bileşenleri yağlayın.
    Yağlama gerektiren tüm bileşenleri yağlayın. Genellikle tabancanın el kitabında yağlanması gereken belirli alanlar vardır, ancak tabancanın aşındığı yerlere hızlıca bakmak size nereye yağ uygulayacağınıza dair iyi bir gösterge verecektir.
  11. adım 11 kapsamlı bir temizlikten sonra, ateşli silahınızın bakımını yapmanın bir sonraki adımı onu uygun şekilde yağlamaktır.
    Kapsamlı bir temizlikten sonra, ateşli silahınızı korumanın bir sonraki adımı onu uygun şekilde yağlamaktır. Yağlama, temizlik kadar olmasa da daha önemlidir. Ateşli silahlarınızın arızalanmasını önlemek için uygun yağlama şarttır ve uygun yağlama metal parçaları korozyondan korur. Pek çok kişi Rem Oil kullanır, ancak daha etkili başka seçenekler de vardır. Ne tür bir yağlama kullanacağınıza karar verirken, neyi başarmaya çalıştığınızı anlamak iyidir. Ana hedefler aşınma ve korozyonu önlemektir. Bunlara hangi koşulların neden olduğunu bilmek, ateşli silahlarımızın sorunsuz çalışmasını sağlamak için ne kullanacağımıza karar vermemize yardımcı olur. Ateşli silahlar ateşlendiklerinde yüksek anlık kuvvetler üretirler. Bu yüksek kuvvetler genellikle iki parça arasındaki yağ tabakasının sıkışmasına neden olarak aşınmaya neden olan taşlamaya yol açabilir. Bunun olmasını önlemek için şirketler yağa 'sınır koruması' sağlayan mikroskobik katılar ekler. Temel olarak mikroskobik katıları sıkıştırmak bir sıvıyı sıkıştırmaktan daha zordur. Bu sınır korumasını sağlayan ürünler 'aşınma önleyici' veya 'aşırı basınç' (AW/EP) katkı maddeleri olarak bilinir, bu nedenle Lubrikit FMO 350-AW yağı gibi ateşli silah yağlarında bunları arayın. Bu yağ dar alanlara nüfuz etmede harikadır, ancak koyduğunuz yerde kalacak kadar kalındır ve gerekli sınır korumasını sağlar.
    • Bir ipucu, bir parçayı yağlarken, dokunduktan sonra belirgin bir parmak izi bırakacak kadar kalın bir tabakayı tüm parçayı kaplayacak şekilde sürün.
    • Yağlama gerektiren tüm bileşenleri yağlayın. Genellikle tabancanın el kitabında yağlanması gereken belirli alanlar vardır, ancak tabancanın aşındığı yerlere hızlıca bakmak size nereye yağ uygulayacağınız konusunda iyi bir fikir verecektir.
    • Horoz veya tetik tertibatının tabanı gibi dönen parçaların etrafındaki alanları yağladığınızdan emin olun.
    • Yağı ateşleme iğnesi yuvasına açılan deliklerden uzak tutmaya çalışın (yağ, kir ve barut birikintisi toplayıcısıdır ve ateşleme iğnenizin etrafındaki birikinti ateşlemeyi engelleyebilir).
  12. adım 12 ateşli silahınızı yağladıktan sonra, kayan parçalarında hafif bir gres kullanılmalıdır.
    Silahınızı yağladıktan sonra, kayan parçalarında hafif bir gres kullanılmalıdır. Gres kullanımı internette sıkça tartışılmaktadır ancak daha yeni bir kavram olduğu için birçok kişi bunu denememiştir. Tanınmış silah ustaları, özellikle otomatik tabancaların çerçeve raylarında kullanılmasını tavsiye etmektedir.
    • Gres, kayan parçalar üzerinde daha iyidir çünkü bu tür parçalar hızlı bir şekilde yağ dökme eğilimindedir. Parçalar ileri geri kaydıkça yağ dışarı itilir ve metal açıkta kalır. Gres yerinde kalmak üzere tasarlanmıştır ve Lubriplate SFL-0 gibi iyi olanlar kayan parçaları kapalı tutar. Gresin kalıcılık gücü, sürekli kullanımdan sonra bile parçaların korunmasını sağlar.
    • Gres yağınızın, üzerinde kullandığınız metaller için güvenli bir tabana sahip olduğundan emin olmak istersiniz. Alüminyum ve lityum gibi gres bazları en iyisidir (klorlu bileşikler kabul edilemez).
    • Gresin silahın hareketini engellemeyecek kadar ince olduğundan emin olun (genellikle NLGI #0 en iyisidir). Ayrıca iyi soğuk çalışma özellikleri, asitlere/alkalilere ve suya (özellikle suya) dayanıklılık ve tercihen leke bırakmama (siyah gres lekeleri gömleğinizde ve pantolonunuzda çekici değildir) özelliklerine de bakın.
    • Kılavuz rayları ve bunların çerçeveye ve kızağa oturduğu olukları greslemeyi unutmayın.
    • Genel uygulama için iyi bir aşınma önleyici, korozyon önleyici yağ ve silahınızın kayan parçaları için hafif alüminyum bazlı bir gres kullanın ve nesiller boyu sorunsuz çalışmasını sağlayın.

Tabancayı Yeniden Birleştirin

  1. adım 1 tabancayı yeniden monte edin ve tüm parçaların düzgün çalıştığından emin olun.
    Tabancayı tekrar monte edin ve tüm parçaların düzgün çalıştığından emin olun.
    • Düzgün işlevsellik için hızlı bir test, sürgüyü rafa kaldırmaktır; tamamen pile geri döndüğünden emin olun (tamamen ileri). Eğer geri gitmezse, geri tepme yayı düzgün ayarlanmamış olabilir.
    • Boş olduğundan emin olun (yukarıya bakın) ve tetiği çekin, bir klik sesi duymalısınız. Sürgüyü tekrar çekiniz veya silah çift hareketli ise horozu (veya mandalını) tekrar kurunuz.
  2. adım 2 tüm silahı silin ve fazla yağı temizleyin.
    Tüm silahı silin ve fazla yağı temizleyin.
  3. adım 3 atışa başlamadan hemen önce yağ kalıntılarını temizlemek için namluyu kuru bir bezle silin.
    Atışa başlamadan hemen önce namluyu kuru bir bezle silerek yağ kalıntılarını temizleyin.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Hiç ateşlenmemiş bir tabancayı temizlemeden ne kadar süre saklayabilirim?
    Kuru bir kasada sakladığınız ve kaldırmadan önce yağladığınız sürece, sonsuza kadar dayanacaktır. Hurda olmayan her silah, her atıştan sonra temizlenir ve doğru bir şekilde saklanırsa - ki bu da nem içermeyen ve yağlanmış bir kasada saklamaktır - ömür boyu dayanır.

Video

İpuçları

  • Şüpheye düştüğünüzde uzun yıllara dayanan tecrübesi olan sertifikalı bir silah ustasına danışın.
  • Metal parçaların dış yüzeyine çok hafif (neredeyse görünmez) bir kat yağ sürmek, nemin doymasını önleyerek paslanmayı önleyecektir.
  • Kurşun mermi kullanıyorsanız, namlunuzu solvente batırmanız gerekebilir (eğer bir süredir iyice temizlenmediyse). Ya cilde zarar vermeyen solvente daldırın ya da solventle doluyken namlunun uçlarını kapatmak için namlu tapaları alın.

Uyarılar

  • Solventin tabancanız için güvenli olduğundan ve tercihen cildinizle sürekli temas için güvenli olduğundan emin olun.
  • Solventlerden veya yağlardan çıkan dumanlar solunduğunda sağlıksız olabileceğinden, tabancanızı her zaman iyi havalandırılan bir alanda temizleyin.
  • Silahı ve temizlik malzemelerini kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Bayi tarafından yetkilendirilmiş bir zırhçı değilseniz, temizleme işlemini hızlandırmak için asla elektrikli aletler kullanmayın.
  • Yağı ateşleme iğnesi yuvasındaki açıklıklardan uzak tutun (yağ, kir ve barut birikiminin toplayıcısıdır ve ateşleme iğnenizin etrafındaki birikim ateşlemeyi engelleyebilir).
  • Yağ ve solventi mühimmatınızdan uzak tutun, yağ primere nüfuz edebilir ve mühimmatın ateşlenmemesine neden olabilir. Diğer durumlarda solvent mermilerin ateş almasına neden olmuştur.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kirli (kullanılmış) bir tabanca.
  • Tüy bırakmayan bez (önceden kesilmiş bez satın alabilirsiniz, ancak temiz eski bir gömlek veya çorap da işe yarar).
  • Solvent (tercihen M-Pro 7 gibi cildinize sürekli temas etmesi güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır).
  • Breakfree CLP gibi ateşli silahlarla kullanım için özel olarak tasarlanmış yağ.
  • Kazma (veya alüminyum kazma gibi başka bir keskin, yumuşak metal nesne).
  • Temizlediğiniz kalibre için namlu fırçası.
  • Fırça (metal kılları olmayan, diş fırçası gibi)
  • Standart Boru Temizleyicileri, küçük deliklerde veya bir fırça ve/veya kazmanın ulaşamayacağı girintilerde kullanışlıdır.
  • Pamuklu çubuklar ('Q-Tips' gibi) da bunun için çok iyi çalışır.