Bir Av Tüfeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir av tüfeğini her ateşlediğinizde, hareketli parçalarında kalıntı toplanır. Bu kalıntı birikimi, sonuçları zararlı ve hatta ölümcül olabilen silah arızalarına, güvenilmezliğe ve ateşleme öngörülemezliğine neden olabilir. Neyse ki, tüfeğinizi düzgün bir şekilde temizleyerek, bakımını yaparak ve saklayarak bu arızaları önleyebilirsiniz. Uygun silah bakımı her sorumlu silah sahibi için bir zorunluluktur ve güvenliği sağlamanın yanı sıra silahınızın ömrünü de uzatacaktır.

Adımlar

Boşaltma

  1. adım 1 silahı kendinizden uzağa doğrultun.
    Silahı kendinizden uzağa doğrultun. Her zaman silahı güvenli bir yöne, yani vücudunuzdan ve odadaki diğer kişilerden uzağa doğrultarak başlayın. Mümkünse, tüfeğinizi etrafta kimse olmadan tek başınıza yapabileceğiniz zamanlarda temizleyin.
    • Silahı vücudunuzdan uzağa doğrulturken parmağınızı tetikten uzak tutun.
  2. adım 2 pompalı tüfeklerde sürgü salma düğmesine basın.
    Pompalı tüfekte sürgü salma düğmesine basın. Sürgü salma genellikle tetik korkuluğunun önünde veya arkasında bulunur. Sürgü salma mekanizmasını geri çektiğinizde, silah bir fişek boşaltacaktır. Pompalı tüfeği çalıştırın ve şarjör borusunda veya fişek yatağında fişek kalmayana kadar tekrarlayın.
    • Pompalı tüfeklerin bir namlusu vardır, ancak şarjör borusu birden fazla fişek tutabilir, bu nedenle iyice kontrol ettiğinizden emin olun.
  3. adım 3 otomatik yüklemeli bir av tüfeğinde sürgü kabzasını geri çekin ve serbest bırakın.
    Otomatik doldurulan bir av tüfeğinin sürgü kabzasını geri çekin ve bırakın. Geri çekip bıraktığınızda, silah bir fişek boşaltacaktır. Şarjör borusunda veya fişek yatağında hiç fişek kalmayana kadar bu işlemi tekrarlamaya devam edin.
    • Şarjör tüpünü iki kez kontrol ettiğinizden emin olun, birden fazla fişek saklıyor olabilir.
  4. adım 4 kırma hareketli bir av tüfeğinde menteşeyi açın menteşe, gövde ile dipçik arasında bulunur.
    Kırma hareketli bir av tüfeğinde menteşeyi açın Menteşe, gövde ile dipçik arasında bulunur. Namlunun fişek yatağı ucundan fişeği çıkarın (çoğu kırma hareketli av tüfeği bir seferde sadece bir fişek yükleyebilir) ve ardından menteşeyi tekrar kapatın.
    • Eğer kırma hareketli silahınız çift namlulu bir silahsa, her iki haznede de fişek olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
  5. adım 5 tüm fişekleri çıkarın ve güvenli bir yere koyun.
    Tüm kovanları çıkarın ve güvenli bir yere koyun. Fişekleri çalıştığınız yerden uzağa koyduğunuzdan emin olun - hatta bazı insanlar tamamen güvenli olması için silahınızı temizlerken mühimmatı başka bir odaya koymanızı önerir.
    • Şarjörden/tüpten tüm mermileri çıkardığınızı teyit etmek için iki kez kontrol edin.
    • Silahta mühimmat kalmadığından emin olmak için sürgü hareket düğmesini tekrar yerine takın.

Temizlik

  1. adım 1 namluyu çıkarın.
    Namluyu çıkarın. Pompalı bir tüfeğiniz varsa, pompanın üst kısmında, namlunun hemen yanında bulunan uç kapağı çevirerek çıkarın. Bazen namlu yapışır - namlunuz yapışıyorsa, pompa kolunu sonuna kadar aşağı kaydırın ve ardından namluyu serbest bırakacak olan deliği açın.
    • Namluyu silahın kendisinden uzağa doğru çevirin.
    • Tek atışlı av tüfekleri için, ön kolu çıkarın ve ardından namluyu çıkarın.
    • Yarı otomatik av tüfekleri için mekanizmayı tamamen geriye çekin. Ön kol kapağını sökün ve ardından ön kolu kaydırarak çıkarın.
  2. adım 2 tüm parçaları temiz bir bezle silin.
    Tüm parçaları temiz bir bezle silin. Kullanım sürtünmesinden kaynaklanan kalın, topaklanmış karbon birikimini giderin. Eski yağ izlerini ve tüm yanmamış toz birikintilerini gidermek için dikkatlice inceleyin ve silin. Tüm boşlukları iyice temizleyin.
    • Ejektörü ve fişek yatağının etrafındaki alanı da sildiğinizden emin olun.
    • Bazı bölgeleri temizledikten sonra bezinizin siyah olduğunu göreceksiniz. Bu durum ortadan kalkana kadar bu alanları daha fazla temizleyin.
  3. adım 3 tüm bileşenlerin üzerine bolca solvent püskürtün.
    Tüm bileşenlerin üzerine bolca solvent püskürtün. İhtiyacınız olandan daha fazla solvent püskürtmek, az solvent püskürtmekten daha iyidir. Tüm alanları kapladığınızdan emin olun ve gözle görülür şekilde kir ve birikintiyle kaplanmış olanlara odaklanın. Solventi bolca uyguladıktan sonra, kir ve birikintinin iyice emilmesi için 15 dakika bekletin.
    • Piyasada birçok çözücü ürün bulunmaktadır. Bazıları oldukça zehirlidir, bu nedenle kullanmadan önce şişenin üzerindeki talimatları ve uyarıları okuduğunuzdan emin olun.
    • Üretici tarafından öneriliyorsa, toksik maddelerin solunmasını azaltmak için bir yüz maskesi kullanın ve eldiven giyin.
    • Bazı solvent ürünleri cilt teması için güvenlidir. Mümkünse, bu ürünleri arayın ve silah temizliğiniz için bunları kullanın. M-Pro 7 böyle bir üründür.
  4. adım 4 yumuşak kıllı bir fırça ile tabancanın tüm yüzeyini fırçalayın.
    Yumuşak kıllı bir fırça ile silahın tüm yüzeyini fırçalayın. Bunun için üretilmiş özel fırçalar satın alabilirsiniz, ancak yumuşak kıllı bir diş fırçası da çok işe yarayacaktır. Tabancadaki birikintiyi gevşetmeye yardımcı olan solventle çalışarak yüzeyi iyice fırçalayın.
    • Titiz olun ve fırçanızla tüm köşe ve bucaklara girmeye çalışın.
  5. adım 5 tabancayı tüy bırakmayan bir bezle silin.
    Tabancayı tüy bırakmayan bir bezle silin. Bu durumda, tamamen tüy bırakmayan bir bez en etkili temizliği sağlar. Tabancanın tüm yüzeyini silerek tüm kiri ve solventi temizleyin. Bezinizi siyaha çeviren alanlara yoğunlaşın ve artık siyah görünmeyene kadar silin.
  6. adım 6 tabancayı tekrar çözücüyle ıslatın.
    Tabancayı tekrar çözücüyle ıslatın. Daha önce yaptığınız gibi çözücüyü tabancanın her tarafına püskürtün ve tekrar iyice silin. Bezinizi siyaha çeviren alanlara yoğunlaşın ve kuytu köşelere girmeye çalışın.
    • Bu ikinci silme işlemi tabancanızın yüzeyini tertemiz yapacaktır.
  7. adım 7 karbon ve barut birikintilerini temizlemek için bir tabanca temizleme ucu kullanın.
    Karbon ve barut birikintilerini temizlemek için bir tabanca temizleme çubuğu kullanın. Silah temizleme çubukları genellikle silahınızın yüzeyini çizmeyecek yüksek mukavemetli polimerden yapılır. Karbon birikintileri için en yaygın alan fişek yatağıdır ve bunu temizlemenin en etkili yolu bir kazma kullanmaktır.
    • Silah temizleme uçları, silahınızın ulaşılması gerçekten zor alanlarını temizlemek için tasarlanmış farklı türde kancalı ve sivri uçlu aletlerdir.
    • Diş hekiminizin rutin diş temizliği sırasında kullandığı diş temizleme çubuklarına çok benzerler.
    • Metalin köşelerini ve yanlarını da temizlediğinizden emin olun, çünkü birikmenin sıklıkla meydana geldiği başka alanlar da vardır.
  8. adım 8 temiz, solventle ıslatılmış bir bez kullanarak namlunun içine doğru sürün.
    Temiz, solventle ıslatılmış bir bez kullanarak namlunun içine doğru sürün. Bir temizleme çubuğu kullanarak bezi namlunun içine doğru sürün. Bu işlemi daha fazla temiz, solventle ıslatılmış bezle, bezler üzerinde görünür bir kalıntı kalmadan çıkana kadar tekrarlayın. Daha sonra namluda kalan kirleri temizlemek için kuru bir bez kullanın.
    • Başka bir temiz bezi yağa batırın ve namluyu bununla silerek paslanmaya karşı koruyun.
    • Namluyu temizlemek için bir temizleme çubuğu ve bez kullanmak yerine, özellikle silah temizliği için yapılmış yeniden kullanılabilir bir köpük çubuğu deneyin. Bu, çok daha büyük olması dışında ev tipi bir Q-Tip'e benzer ve ucunu çıkarabilir, yıkayabilir ve yeniden kullanabilirsiniz.
    • Pompalı tüfeklerde daha az hassas bir temizlik için namludan bir delik yılanı geçirin. Bu, silahınızın derinlemesine bir temizliğe değil, hızlı bir rötuşa ihtiyacı olduğunda kullanmak için iyi bir araçtır.

Yağlama ve Saklama

  1. adım 1 yağlama gerektiren bileşenleri yağlayın.
    Yağlama gerektiren bileşenleri yağlayın. Yağ gerektiren bileşenler tabancadan tabancaya değişir, bu nedenle silahınızda yağlanması gereken belirli alanlar hakkında bilgi için tabanca kılavuzunuzu kontrol edin. Eğer el kitabınız yoksa, silahta gözle görülür aşınma olan bölgeleri inceleyin ve bu bölgelere yağ uygulayın.
    • Yağ, silahın korunmasına yardımcı olur ve yağı az miktarda kullanmalısınız.
    • Oksitlenmeyi önlemek için sürgü raylarını ve sürgünün kendisini yağladığınızdan emin olun.
    • Gövde ve ateşleme iğnesi etrafına yağ sürmekten kaçının, bu arızalara neden olabilir ve silahın ateşlenmesini engelleyebilir.
  2. adım 2 fazla yağı temizlemek için yüzeyi temiz bir bezle silin.
    Fazla yağı temizlemek için yüzeyi temiz bir bezle silin. Tüfeğinizin ahşap kısımlarına yanlışlıkla yağ bulaşırsa, yağı hemen temiz ve kuru bir bezle silin.
    • Silah yağı ahşabı yumuşatarak daha kolay çizilmesine ve ezilmesine neden olabilir.
  3. adım 3 namlu ağzını açın ve namluyu tekrar takın.
    Namlu ağzını açın ve namluyu tekrar takın. Uç kapağı geri çevirin ve ardından namluyu tüfeğinize tamamen geri takarak namlu ağzını kapatın. Dış kısımda kalan kirli alanlar olup olmadığını gözle kontrol edin. Eğer görürseniz, temiz, tüy bırakmayan bir bezle silin.
    • Silahı ve temizlik malzemelerini kullandıktan sonra daima ellerinizi yıkayın.
  4. adım 4 i̇şlevsellik için hızlı bir test yapın.
    İşlevsellik için hızlı bir test yapın. Bunu her zaman silahı yeniden doldurmadan önce yapın. Mekanizmayı açıp kapatın, tüfeği omuzlayın ve bir şeye nişan alıp her şeyin doğru hissettirdiğinden emin olmak için bir dakikanızı ayırın.
  5. adım 5 silahınızı bez kılıf yerine sert kabuklu bir kılıfta saklayın.
    Silahınızı bez kılıf yerine sert kabuklu bir kılıfta saklayın. Bez kılıflar silaha uyguladığınız yağı emer ve bu da paslanmaya neden olabilir.
    • Silahla birlikte çantaya bir paket nem kurutucu koyun. Bu, silahınız saklanırken herhangi bir nem birikimini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Dolu fişekleri namluya almayan bir 20ga Beretta'm var. Tamir etmek için bir fikriniz var mı?
    Böyle bir fiyat etiketi ile, bir dükkana götürmelisiniz. Böyle kaliteli bir silaha zarar vermediğinizden emin olmak istersiniz.
  • Soru
    Yağım veya tüy bırakmayan bir bezim yoksa ne kullanmalıyım?
    Silah yağı o kadar pahalı değildir, bu yüzden biraz bulmaya çalışın; bulamazsanız, 3'ü 1 arada yağ veya WD-40 kullanın. Kağıt havlular bez yerine iyi bir alternatiftir.

Video

İpuçları