Gün Boyunca Enerjinizi Nasıl Korursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Günler kısa göründüğünde ancak işlerin sonu gelmediğinde, enerji seviyenizi yüksek tutmak zordur. Gün boyunca enerjinizi koruyamıyorsanız, uyanık kalmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Güne alarmınız çalar çalmaz kalkarak ve kendinizi güneş ışığına maruz bırakarak başlayın. Enerji seviyenizi korumak için gün boyunca sağlıklı atıştırmalıklar yiyin ve bol su için. Enerjinizin düşmeye başladığını hissettiğinizde, enerjinizi artırmak için fiziksel bir şeyler yapın veya kısa bir süre meditasyon yapmayı deneyin.

Adımlar

Güne Doğru Başlamak

  1. adım 1 bir uyku programı uygulayın.
    Bir uyku programı uygulayın. Vücudunuzun düzenli bir uyku/uyanıklık döngüsüne uyum sağlayan doğal bir sirkadiyen ritmi vardır. Her gün aşağı yukarı aynı saatte yatar ve aynı saatte kalkarsanız, sabah dinlenmiş ve tazelenmiş hissederek uyanacağınız için gün boyunca enerjinizi korumanız daha kolay olacaktır.
    • Hafta sonları bile programınızı sürdürmeye çalışın. Programınızdan küçük bir sapma bile ne kadar dinlenmiş hissettiğinizi etkileyebilir.
  2. adım 2 erteleme düğmesini atlayın.
    Erteleme düğmesini atlayın. Erteleme düğmesinin sağladığı fazladan birkaç dakikalık dinlenmeyi tercih etmenin cazibesinden kaçınmaya çalışın. Erteleme düğmesine basmak aslında kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olur. Fazladan birkaç dakika dinlenmek cazip gelse de, aldığınız uyku daha az kalitelidir. Düşük kaliteli uykudan uyanmak sizi halsiz bırakacaktır.
    • Alarmınızı gerçekten kalkmayı düşündüğünüz saate kurun. Kapatmak ve uyumak için daha erken bir saate kurmayın.
    • Birçok kişi alarmlarını odanın diğer ucunda tutmayı faydalı buluyor. Bu şekilde, kalkmanız ve alarmı kapatmanız gerekecektir. Bu da alarmı erteleme moduna alıp yatağa geri dönmeyi zorlaştırır.
  3. Soğuk bir duş alın. Soğuk duş almanın beyinde dopamin salgılattığı, bağışıklık sisteminizi harekete geçirdiği ve güne başlamanıza yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.[kaynak belirtilmeli] Ayrıca, rutininize uygulandığında uzun vadeli sağlık yararları da sağlar.
  4. adım 4 kendinizi hemen doğal ışığa maruz bırakın.
    Kendinizi hemen doğal ışığa maruz bırakın. Güneş ışığının beyin üzerinde uyarıcı bir etkisi vardır çünkü vücudunuza sabah olduğunu hatırlatır. Sabah kalkar kalkmaz kendinizi biraz güneş ışığına maruz bırakmaya çalışın. Bu size günün başında bir enerji artışı sağlayacaktır.
    • Mümkünse yatak odanızdaki panjurları açık tutun. Bu, sabah güneş doğar doğmaz kaliteli güneş ışığına maruz kalmanızı sağlayacaktır.
    • Eğer güneş doğmadan önce kalkıyorsanız, güneş ışığını taklit eden kaliteli bir lambaya yatırım yapmayı deneyin. Bu da beyniniz üzerinde benzer bir etkiye sahip olabilir.
  5. adım 5 az miktarda kafein tüketin.
    Az miktarda kafein tüketin. Yüksek miktarda kafein daha sonra çökmenize neden olabilir. Ancak sabah erken saatlerde az miktarda kafein tüketmek, ertesi gün için size enerji artışı sağlayabilir.
    • Sabahları tek bir fincan kahve veya çay için. Bu, güne başlarken kendinizi daha uyanık hissetmenizi sağlayacaktır. Güne halsiz girmek günün geri kalanındaki enerji seviyenizi etkileyebilir.

Doğru Yeme ve İçme

  1. adım 1 sağlıklı bir kahvaltı yapın.
    Sağlıklı bir kahvaltı yapın. Enerji verici bir kahvaltı vücudunuzun gün boyunca enerjisini korumasına yardımcı olabilir. Kalktıktan kısa bir süre sonra mutlaka kahvaltı yapın. Kendinizi enerjik ve tazelenmiş hissetmenizi sağlayacak sağlıklı bir kahvaltı tercih edin.
    • Sağlıklı karbonhidratlar ve yüksek kaliteli proteinler içeren bir kahvaltı seçin, çünkü bunlar vücudunuzu güçlendirmeye yardımcı olur. Örneğin, iki haşlanmış yumurta ile bir dilim tam buğday ekmeği yiyin.
    • Vücudunuz çalışmak için birçok porsiyon meyve ve sebzeye ihtiyaç duyduğundan, kahvaltınızla birlikte bir parça meyve veya bir porsiyon sebze yemeyi de deneyin.
  2. adım 2 gün boyunca su için.
    Gün boyunca su için. Dehidrasyon sizi halsiz hissettirebilir, bu nedenle su alımınızı ihmal etmeyin. Yemeklerle birlikte bir bardak su içmeye çalışın ve gün boyunca su yudumlayın. Her zaman yanınızda bir su şişesi bulundurun ve periyodik olarak bir yudum alın. Gün içinde gördüğünüz su çeşmelerinden de yararlanmalısınız.
  3. adım 3 sağlıklı protein tercih edin.
    Sağlıklı protein tercih edin. Öğünlerde protein yemeli ve gün boyunca atıştırmalısınız. Protein, kendinizi güçlü ve enerjik hissetmenizi sağladığı için vücut için harika bir yakıttır. Ancak, seçtiğiniz protein türü önemlidir. Protein seçerken sağlıklı seçeneklere yönelin.
    • Et için, yemek sırasında yağsız et, protein ve balık gibi kaynakları tercih edin.
    • Ayrıca fındık, az yağlı süt ürünleri ve yoğurt gibi vejetaryen protein kaynaklarını da atıştırabilirsiniz.
  4. adım 4 sağlıklı karbonhidratlar seçin.
    Sağlıklı karbonhidratları seçin. Birçok insan karbonhidratların sizi halsiz hissettirdiğine inanır. Ancak, vücudunuz aslında enerjiyi korumak için karbonhidratlara ihtiyaç duyar. Beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlar enerjinizi azaltabilir. Ancak sağlıklı ve kompleks karbonhidratlar gün boyunca enerjinizi korumanıza yardımcı olabilir.
    • Besin etiketlerini okuyun. Bol miktarda lif içeren karbonhidratları tercih edin.
    • Mümkün olduğunda tam tahılları ve tam buğdayı tercih edin. Örneğin, atıştırmalık olarak beyaz ekmekten yapılmış yarım simit yerine yarım tam buğday simidi yiyin.
  5. adım 5 gün boyunca akıllıca atıştırın.
    Gün boyunca akıllıca atıştırın. Açlık hissettiğinizde veya enerjiniz düşük olduğunda atıştırmak için elinizin altında atıştırmalıklar bulundurun. Sağlıklı atıştırmalıklar, gerektiğinde enerji artışı sağlayarak gün boyunca yüksek enerjinizi korumanıza yardımcı olabilir.
    • Yoğurt, meyve, sebze ve karışık kuruyemişler sağlıklı atıştırmalıklar için harika seçeneklerdir.
    • Şeker oranı yüksek atıştırmalıklardan veya yüksek oranda işlenmiş gıdalar tüketmekten kaçınmalısınız. Bu tür atıştırmalıkların size enerji artışı sağlaması pek olası değildir.

Enerji Düşüşlerini Yönetmek

  1. adım 1 gün boyunca hareket edin.
    Gün boyunca hareket edin. Çok uzun süre oturmak aslında yorgunluğa neden olabilir. Küçük miktarlarda egzersiz vücudu uyarabilir ve gün boyunca daha enerjik hissetmenizi sağlayabilir. Kendinizi halsiz hissetmeye başlarsanız, hafif bir egzersiz yapmayı deneyin.
    • Enerjiniz düşmeye başladığında kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi küçük bir miktar egzersiz yapmayı deneyin.
    • Her gün düzenli bir egzersiz yapın. İşten sonra her zaman spor salonuna gidiyorsanız, gece eve geldiğinizde kendinizi daha tazelenmiş hissedebilirsiniz.
  2. adım 2 güneşte zaman geçirin.
    Güneşte zaman geçirin. Gün içinde kendinizi güneş ışığına maruz bırakmak inanılmaz derecede uyarıcı olabilir. Günde en az 30 dakika güneş ışığına maruz kalırsanız, kendinizi daha enerjik hissedersiniz.
    • Güneş ışığı almak için en iyi zaman sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasıdır.
  3. adım 3 ara sıra meditasyon yapın.
    Ara sıra meditasyon yapın. Meditasyon, enerjiyi tüketme eğiliminde olan stresi azaltabilir. Gün boyunca yapacağınız küçük meditasyonlar, enerjiniz tükenmeye başladığında onu korumanıza yardımcı olabilir.
    • Kendinizi her stresli hissettiğinizde 20 dakikanızı meditasyona ayırmak zorunda değilsiniz. Süreç, gözlerinizi 3 dakika boyunca kapatıp nefesinize ve fiziksel hislerinize dikkat etmek kadar basit olabilir. Bu, enerjinizi tüketen stresli düşünceleri ortadan kaldırarak düşüncelerinizi bugüne yönlendirmenize yardımcı olabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Gün içinde odağımı nasıl yeniden kazanabilirim?
    Meditasyon yapmak için 10 dakika kadar zaman ayırmayı deneyebilirsiniz. Zihninizin dolaşmasına ve rahatlamasına izin verebileceğiniz sessiz bir yer bulmaya çalışın.
  • Soru
    Gün içindeki yorgunluktan nasıl kurtulursunuz?
    Öğleden sonra enerjiniz düştüğünde meditasyon yapmayı deneyin. Meditasyondan çok enerji alabilirsiniz ve öğleden sonra meydana gelen çöküşü aşmak için harika bir yoldur. Öncelikle, o yorgunluk hissini atlatmak için sisteminizi kafein veya adrenalinle doldurmazsınız ve uykunuz mahvolmaz. 'En yaratıcı ve işbirlikçi halimi saat 5:30'da yaşıyorum' diyen tanıdığım tek insan, saat 3:00'te meditasyon yapmış olanlardır.
  • Soru
    Neden sürekli yorgun hissediyorum?
    Doğru besinleri almıyor ya da yeterince egzersiz yapmıyor olabilirsiniz. Aşırı yorgunluk altta yatan tıbbi bir durumun işareti de olabilir, bu nedenle bu konuda doktorunuzla konuşmanız iyi bir fikir olacaktır.

Video

İpuçları

  • Enerji artırıcı içeceklerden kaçının. Bu içecekler genellikle enerjiyi yükseltir, ancak sonuçları genellikle kısa süreli bir artış ve ardından uzun süreli bir enerji düşüşüdür.