Basketbol Sahası Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Basketbol oynamak istediğinizde rahatsız edici olabilir, ancak tam bir sahada oynamak için bir spor salonuna veya eğlence merkezine gitmeniz gerekir. Basketbol becerilerinizi geliştirmek veya sadece evde bir oyun oynamak istiyorsanız, kendi sahanızı inşa etmek harika bir yatırım olabilir. Bir saha yapmak, alanın kazılmasını ve beton döşenmesini gerektirir, bu nedenle acemiler için en iyi proje olmayabilir. Her ne kadar çok yer kaplasa ve kurulumu biraz zaman alsa da, canınız ne zaman isterse o zaman oynayabileceksiniz!

Adımlar

Döşemenin Dökülmesi

  1. adım 1 düz bir alana kazık çakın's 94 ft × 50 ft (29 m × 15 m) for your court.
    Sahanız için 94 ft × 50 ft (29 m × 15 m) boyutlarında düz bir alan belirleyin. NBA ve NCAA gibi nizami büyüklükte bir saha istiyorsanız, tam saha için yeterli alana sahip düz bir alan bulun. Alanı ölçün ve köşeleri istediğiniz yere kazıklar yerleştirin. Sahanızın tüm çevresini işaretlemek için kazıkların arasına ip bağlayın. Sahanın dışında yaklaşık 2-3 fit (61-91 cm) boşluk olduğundan emin olun, böylece çemberlerinizi ve kenar çizgilerinin etrafındaki boşluğu kurabilirsiniz.
    • Bunun yerine 84'e 50 fit (26 m × 15 m) boyutlarında bir lise sahası yapmayı da deneyebilirsiniz.
    • Tam bir saha için yeriniz yoksa, bunun yerine 47 ft × 50 ft (14 m × 15 m) boyutlarında bir yarım saha yapmayı deneyin.
    • Zemin düz değilse, kendiniz düzeltmeniz gerekecektir.
  2. adım 2 sahayı 8 inç (20 cm) derinliğe kadar kazın.
    Sahayı 8 inç (20 cm) derinliğe kadar kazın. Kazmaya sahanın ortasından başlayın ve kenarlara doğru ilerleyin. Alanı elle kazmak istiyorsanız, toprağı taşımak için bir kürek ve el arabası kullanın. Aksi takdirde, bir ekskavatör kiralayın veya sizin için kazması için bir müteahhit tutun.
    • Kazmaya başlamadan önce yerel kamu hizmeti şirketlerine danışarak yolunuza çıkan herhangi bir yeraltı hattı olmadığından emin olun. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyorsanız, 811'i arayarak kamu hizmeti şirketlerinin mülkünüzdeki hatların yerlerini işaretlemesini sağlayabilirsiniz.
    • Kortun eğilmemesi için deliğin tabanını düz ve düz tutun.
    • Kalıcı bir basketbol sahası kurmak istemiyorsanız, basketbol sahasını taklit etmek için düz bir yüzeye döşeyebileceğiniz yeniden kullanılabilir karoları internetten alabilirsiniz.
  3. adım 3 4 inç (10 cm) sıkıştırılmış çakıl tabakası ekleyin.
    4 inç (10 cm) sıkıştırılmış çakıl katmanı ekleyin. Tüm saha için yaklaşık 80 kısa ton (73 t) çakıla ihtiyacınız olacaktır. Çakılı çukura dökün ve eşit şekilde yaymak için bir tırmık kullanın. Deliğin bir köşesinden başlayın ve karşı tarafa doğru ilerleyin. Daha fazla çakıl ekledikçe, çakılı 4 inç (10 cm) yüksekliğe kadar sıkıştırmak için bir el tokmak kullanın, böylece döşemeniz sağlam bir tabana sahip olur.
    • Çakıl, zeminin daha fazla düzleşmesine yardımcı olur ve suyun döşemenizin altından akmasını sağlayarak hasar görme olasılığını azaltır.
  4. adım 4 sahayı 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtalarla çerçeveleyin.
    Alanı 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtalarla çerçeveleyin. Deliğin çevresini tamamen çevreleyecek kadar 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahta alın. Sığması için birkaç tanesini testere ile kesmeniz gerekebilir. Tahtaları, üst kısımları zeminle aynı hizada olacak şekilde deliğin kenarları boyunca yerleştirin. Kutu şeklinde bir çerçeve oluşturmak için tüm tahtaları birbirine çivileyin.
    • Kurallara uygun büyüklükte bir saha için toplam uzunluğu 288 fit (88 m) olan tahtalara ihtiyacınız olacaktır.
    • Betonun eşit şekilde dolması ve üst kısımlardan taşmaması için çerçevenin üst kısmının düz olduğundan emin olun.
  5. adım 5 çakılın 2 inç (5,1 cm) üzerinde bir çelik inşaat demiri ızgarası oluşturun.
    Çakılın 2 inç (5,1 cm) üzerinde bir çelik inşaat demiri ızgarası yapın. İnşaat demiri, çatlakları veya hasarı önlemeye yardımcı olmak için betonu güçlendiren metal desteklerdir. İnşaat demirini ızgara şeklinde monte edilmiş olarak satın alabileceğiniz gibi tek tek de alabilirsiniz. İlk inşaat demirini köşelerden birinden 2 fit (24 inç) içeriye, sahanın kısa kenarına paralel olacak şekilde yerleştirin. İnşaat demirini diğer uzun kenara kadar uzatın. Her 2 fitte (61 cm) bir uzun kenar boyunca daha fazla inşaat demiri yerleştirmeye devam edin. Ardından, inşaat demirini bir kısa kenardan diğerine geçirmeye başlayın, böylece bir ızgara deseni oluşturun. İnşaat demirini çakıldan kaldırmak için ızgaradaki kesişme noktalarının altına metal destekler veya sandalyeler koyun.
    • İnşaat demirini inşaat malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz.
  6. adım 6 çerçeveye 4 inçlik (10 cm) bir döşeme dökmesi için bir beton şirketi kiralayın.
    Çerçeveye 4 inçlik (10 cm) bir döşeme dökmesi için bir beton şirketi kiralayın. Yaklaşık 208.000 pound (94.000 kg) 3.500 PSI betona ihtiyacınız olacaktır, bu nedenle bu miktarı karıştırabilecek ve işleyebilecek yerel bir şirketle iletişime geçin. Şirket betonu sahanızın bir köşesinden dökmeye başlayacak ve yan taraf boyunca ilerleyecektir. Döşemenizin düz kalmasını sağlamak için beton yüzeyini çerçevenizin üst kısımlarıyla eşit tutun. Kortunuzu doldurana kadar betonu bir çapa ile yaymaya devam edin.
    • Beton kullanmak istemiyorsanız asfalt da kullanabilirsiniz, ancak dondurucu soğukların olduğu bir iklimde yaşıyorsanız daha fazla bakım ve onarım gerektirecektir.
  7. adım 7 betonu düzleştirirken's wet with a float tool.
    Betonu ıslak haldeyken bir şamandıra aleti ile düzeltin. Yüzdürme aletinin pürüzsüz bir pedi ve uzun bir sapı vardır, böylece ıslak betona basmadan uzanabilirsiniz. Şamandıra aletini bir köşeden başlayarak çerçevenizin üzerine yerleştirin ve aleti yavaşça beton yüzeyi boyunca çekin. Alet, kabarık alanları toplayacak ve düz, düz bir yüzey haline getirecektir. Döşemenizin tüm uzunluğu boyunca çalışmaya devam edin.
    • Siz sahanın başka bir bölümünü dökmeye devam ederken bir ortağınızdan betonu düzeltmesini isteyin. Aksi takdirde, siz daha fazla beton eklerken beton sertleşmeye başlayabilir.
  8. adım 8 betonu 1-2 gün kurumaya bırakın.
    Betonu 1-2 gün kurumaya bırakın. Kururken beton üzerinde yürümekten kaçının çünkü ayak izleri bırakabilir ve kortunuzun görünümünü bozabilirsiniz. İkinci günden sonra, yüzeyde herhangi bir iz bırakmadan beton üzerinde yürüyebilmeniz gerekir. Tüm ağırlığınızı koymadan önce deforme olmadığından emin olmak için döşemenin bir köşesine hafifçe basmayı deneyin.
    • Nemli bir iklimde yaşıyorsanız kuruma süreleri daha uzun olabilir.
  9. adım 9 çatlamayı önlemek için betonun içine 10 ft × 10 ft (3,0 m × 3,0 m) boyutlarında bir ızgara açın.
    Çatlamayı önlemek için betonun içine 10 ft × 10 ft (3,0 m × 3,0 m) ızgara yerleştirin. Döşemenizi kesebilmek için ekipman kiralama veya nalburdan bir beton testeresi kiralayın. Sahanın her iki tarafında her 10 fitte (3,0 m) bir işaretleyin, böylece kesimlerinizi nerede yapacağınızı bilirsiniz. Çalışırken koruyucu gözlük ve toz maskesi takın. Testere derinliğini 1 inç (2,5 cm) olarak ayarlayın ve işaretleriniz boyunca sahanız boyunca düz çizgiler kesin. Testereye zarar vermemek için yavaş çalışın. İşiniz bittiğinde, sahanız 10 ft × 10 ft (3,0 m × 3,0 m) bölümlerden oluşacaktır.
    • Derzler, hava koşullarıyla genleşip büzülürken beton yüzeyinde çatlaklar oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
    • Beton henüz ıslakken derz eklemekten kaçının çünkü bu derzler genellikle daha geniştir ve bir basketbol topu bu derzlerden belli bir açıyla sekebilir.
    • Aletlerinize zarar vermemek veya kendinizi yaralamamak için betonunuzdaki derzleri kesmesi için bir profesyonel tutmayı düşünün.

Potaların Kurulumu

  1. adım 1 10 ft (3,0 m) yüksekliğinde basketbol potaları seçin.
    Boyu 10 ft (3,0 m) olan basketbol potalarını seçin. En dayanıklı seçenekler için kalıcı olarak monte edebileceğiniz zemin içi basketbol potalarını arayın. Sahanın her iki tarafında birer tane olması için aynı potalardan 2 tane aldığınızdan emin olun. Kullanmak istediğiniz potaları bulmak için çevrimiçi veya yerel ev geliştirme mağazalarını kontrol edin.
    • Daha kısa veya daha uzun yapmak istiyorsanız ayarlanabilir çemberler seçin. Bu şekilde küçük çocukların topa vurması daha kolay olur.
  2. adım 2 çemberlerinizi kısa kenarları ortalayarak 4 ft (1,2 m) taşacak şekilde ayarlayın.
    Çemberlerinizi kısa kenarları ortalayarak 4 ft (1,2 m) taşacak şekilde yerleştirin. Sahanın kısa kenarları boyunca 25 fit (760 cm) ölçün ve çemberleriniz için zeminde işaretler koyun. Çemberleri sahanın kısa kenarlarına mümkün olduğunca yakın ve sahaya değmeyecek şekilde yerleştirin. Çemberlerin kılavuzlarındaki çıkıntı ölçümlerini kontrol ederek sahaya ne kadar uzandıklarını öğrenin.
    • Çıkıntı, satın aldığınız çemberlere bağlı olarak değişecektir.
  3. adım 3 3 ft (0,91 m) derinliğinde ve 16 inç (41 cm) genişliğinde çukurlar kazın.
    3 ft (0,91 m) derinliğinde ve 16 inç (41 cm) genişliğinde çukurlar kazın. Her bir kasnak için zemini kazıkladığınız yerde kare veya dairesel bir çukur kazmaya başlayın. Deliğin kenarının sahanıza dayanmadığından emin olun. Derinliği 3 feet'e (0,91 m) ulaşana kadar kazmaya devam edin.
    • Satın aldığınız basketbol potalarının kılavuzlarını okuyun, çünkü çukurunuz için farklı bir derinlik veya genişlik gerektirebilirler.
  4. adım 4 delikleri 4 inç (10 cm) çakıl ile doldurun, böylece's a sturdy base.
    Delikleri 4 inç (10 cm) çakılla doldurun, böylece sağlam bir taban elde edin. Deliğinize çakıl doldurun ve düz, düz bir yüzey oluşturmak için bir el tokmakıyla bastırın. Suyun tahliye edilebilmesi için 4 inç (10 cm) derinliğinde bir katman oluşturana kadar daha fazla çakıl eklemeye devam edin.
    • Çakıl kullanmazsanız beton büzülüp şişerek çatlamasına neden olabilir.
  5. adım 5 deliklerin üst kısımlarını 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtalarla çerçeveleyin.
    Deliklerin üst kısımlarını 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) levhalarla çerçeveleyin. Levhalarınızı deliklerinizle aynı boyutlarda olacak şekilde kesin ve kutu şeklinde bir çerçeve oluşturacak şekilde çivileyin. Çerçeveyi deliğin üst kısmıyla aynı hizada olacak şekilde yerleştirin, böylece beton dışarı dökülmez ve dağınık bir görünüm oluşmaz.
    • Çerçeve deliğin üst kısmıyla aynı hizada değilse, her iki taraftan 2 inç (5,1 cm) dışarıya doğru 4 inç (10 cm) derinliğe kadar kazın. Bu şekilde, çerçevenin içi hala delik ile aynı hizada olacaktır.
  6. adım 6 basketbol potalarını deliklerin içine yerleştirin, böylece're vertical.
    Basketbol potalarını dikey olacak şekilde deliklerin içine yerleştirin. Birkaç yardımcıdan potayı sizinle birlikte kaldırmasını ve yavaşça deliğe indirmesini isteyin. Potayı deliğin ortasına yerleştirin ve devrilmemesi için düz tutun. Çıkıntının mesafesini tekrar kontrol edin ve gerekiyorsa kasnağı öne veya arkaya kaydırın.
    • Bazı basketbol potalarında, tüm direği yerleştirmeden önce zemine monte ettiğiniz ankraj sistemleri vardır. Her zaman satın aldığınız özel potaların talimatlarını izleyin.
  7. adım 7 delikleri betonla doldurun.
    Delikleri betonla doldurun. Siz betonu deliğe dökerken birinin çemberi yerinde tutmasını sağlayın. Yüzey çerçevenizin üst kenarlarıyla aynı seviyeye gelene kadar betonu deliğe dökmeye devam edin. Betonun yüzeyini bir hurda tahta veya şamandıra aleti ile düzleştirin, böylece beton düz kalır.
    • Betonu döktüğünüzde kasnak yerinde kalmalıdır. Devrilmesinden veya düşmesinden endişe ediyorsanız, kasnağı ağaç veya duvar gibi sağlam bir desteğe bağlayın.
  8. adım 8 betonun 3 gün boyunca kürlenmesine izin verin.
    Betonun 3 gün boyunca kürlenmesine izin verin. Tamamen kuruması ve sertleşmesi için çemberlerinizin etrafındaki betona basmaktan veya dokunmaktan kaçının. Henüz çemberlerle oynamaya çalışmayın çünkü beton ıslakken hala kayabilirler. Beton 3 gün sonra kuruduktan sonra çemberleri kullanmaya hazırsınız demektir.

Sahanın Boyanması

  1. adım 1 her bir çemberin önüne 16 ft × 19 ft (4,9 m × 5,8 m) kutular işaretleyin.
    Her bir çemberin önüne 16 ft × 19 ft (4,9 m × 5,8 m) kutular işaretleyin. Çemberin sahanın kenarıyla kesiştiği yeri bulun ve bunu orta noktanız olarak kullanın. Orta noktanızdan sahanın kenarı boyunca 8 fit (2,4 m) dışarıya doğru ölçün ve bir kalemle işaretler yapın. Bu işaretlerden, kutunun kenarlarını oluşturmak için sahanın kenarına dik olarak 19 feet (5,8 m) ölçün. Serbest atış çizgilerinizi oluşturmak için çizgilerin uçlarını birleştirin. Diğer çemberinizin önüne aynı boyutlarda bir kutu daha çizin.
    • Bu kutular serbest atış şeritleri veya 'anahtarlar' olarak bilinir.
    • Ölçüler çizgilerinizin dış kenarları içindir.
  2. adım 2 3 sayı çizgilerini çemberlerin etrafına 23 3⁄4 ft (7,2 m) yerleştirin.
    3 sayı çizgilerini yerleştirin 233⁄4 ft (7,2 m) çemberlerin etrafında. Her köşeden sahanın kısa kenarları boyunca 3 fit (0,91 m) ölçün ve 3 sayı çizgisinin başlangıcı için bir işaret yapın. İşaretlerinizden sahaya 14 feet (4,3 m) uzunluğunda ve uzun kenarlara paralel çizgiler çizin. Bir mezurayı aşağıdaki uzunluğa kadar uzatın 233⁄4 ft (7,2 m) ölçün ve birinin ucunu doğrudan çemberin altında tutmasını sağlayın. Şerit metrenin diğer ucunu çizgilerinizden birinin ucuna yerleştirin ve bir kalem tutun. Mezurayı yavaşça saha boyunca sallayın, böylece yere yarım daire şeklinde bir 3 sayı çizgisi çizin. Sahanın karşı tarafındaki çizgiye ulaştığınızda kaleminizi alın.
    • 3 sayı çizgisi en uzak noktada sahanın kenarından yaklaşık 28 fit (8,5 m) uzanmalıdır.
  3. adım 3 sahanın ortasından geçen orta çizgiyi çizin.
    Merkez çizgisini sahanın ortasından çizin. Sahanın kısa kenarlarından birinden 47 fit (14 m) içeriyi ölçün ve orta çizgi için bir işaret koyun. Orta çizgi 2 inç (5,1 cm) kalınlığında olduğundan, sahanın her iki tarafındaki işaretten 1 inç (2,5 cm) dışarı doğru ölçün. Yeni işaretlerinizden sahanın uzun kenarlarına uzanan çizgiler çizin.
    • Bu çizgiler basketbol oyununuz için en önemli olanlardır, ancak nizami bir sahaya uyması için ekleyebileceğiniz daha birçok çizgi vardır. Tüm çizgi ölçülerini burada bulabilirsiniz: https://ak-static.cms.nba.com/wp-content/uploads/sites/4/2019/02/NBA-Court-Dimensions-.png.
  4. adım 4 boyacı kullanarak sahanızdaki çizgiler için şablonlar yapın' tape.
    Boyacı bandı kullanarak kortunuzdaki çizgiler için şablonlar oluşturun. Boyacı bandını sahanızda çizdiğiniz çizgilerin uzunluğu boyunca çekin ve sıkıca bastırın. Başka bir bant parçasını sahanın ortasına doğru 2 inç (5,1 cm) içeriye yerleştirin, böylece ilk parçaya paralel olur. Bu şekilde, hepsi 2 inç (5,1 cm) kalınlığında olan temiz ve düzgün çizgiler elde edeceksiniz.
    • Önceden hazırlanmış şablonların çıktısını alabilir veya sipariş edebilir ya da üzerinde saha işaretleri olan önceden boyanmış karolar satın alabilirsiniz, böylece bunları kendiniz ölçmek veya çizmek zorunda kalmazsınız.
  5. adım 5 dış beton boyası kullanarak çizgileri bir rulo ile boyayın.
    Çizgileri dış cephe beton boyası kullanarak bir rulo ile boyayın. Sahada kolayca görülebildiği sürece çizgileriniz için herhangi bir renk kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz boyanın beton ve dış cephe kullanımı için olduğundan emin olun, aksi takdirde aşınabilir. Uzun saplı 2 inçlik (5,1 cm) bir köpük ruloyu boyanızla doldurun ve bant çizgilerinizin arasına uygulayın. Net, eşit bir boya tabakası elde edene kadar çizgilerin üzerinden birkaç kez geçin, ancak bandın dış kenarlarını geçmemeye dikkat edin. Sahanızdaki tüm çizgileri boyamaya devam edin.
    • Dış cephe beton boyasını yerel nalburunuzdan temin edebilirsiniz.
    • Silindiriniz yoksa boya fırçası kullanabilirsiniz, ancak bu daha fazla zamanınızı alacaktır.
  6. adım 6 boya kuruduktan sonra bandı korttan sökün.
    Boya kuruduktan sonra bandı korttan sıyırın. Boyayı en az 1 gün kurumaya bırakın, böylece sertleşmesi için zamanı olacaktır. Bundan sonra, bandınızın gevşek uçlarını tutun ve çizgileri ortaya çıkarmak için parçaları yavaşça sahadan sıyırın. Bandın tamamını çıkardığınız anda sahanızda oynamaya hazırsınız demektir!
    • Çizgilerin kenarları dağınıksa, bir boya fırçası ve biraz artık boya ile rötuş yapmanız yeterlidir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Kortu ve çizgileri boyadıktan sonra, korumak için bir Son Kat uygulamam gerekir mi?
    Kesinlikle. Verniklenmemiş basketbol zeminleri, oyunculara hızlı başlangıçlar ve dönüşler yapmak için ihtiyaç duydukları tutuşu sağlamayacaktır. Pratikliğin yanı sıra görünüm için de bir son kat uygulamanız gerekir.
  • Soru
    Bu kadar çimentonun yaklaşık maliyeti nedir?
    Kortunuzun ne kadar büyük olduğuna, nereye koymayı planladığınıza, nerede yaşadığınıza ve para biriminize bağlıdır. ABD'de 1 metrekareyi kaplayabilecek bir çimento karışımı yaklaşık 2,50 dolardır, bu nedenle kortunuzun ne kadar büyük olduğuna göre hesap yapabilirsiniz.
  • Soru
    Basketbol çemberinin altında neyin saha dışı olduğunu nasıl belirleyebilirim?
    Saha dışı çizgisi potanın önünden 4 fit geride olmalıdır.

İpuçları

  • Düştüğünüzde ekstra bir koruma katmanı eklemek için kort yüzeyi karoları satın alın. Bazı karolar önceden boyanmış çizgilerle de gelebilir, böylece bunları kendiniz yapmak zorunda kalmazsınız.
  • Her basketbol potasının farklı kurulum talimatları olacaktır, bu nedenle kılavuzu takip ettiğinizden emin olun.

Uyarılar

  • İnşaat iznine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek veya yeraltı şebeke hatlarını kontrol etmek için her zaman şehrinizin imar ofisine başvurun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kürek veya ekskavatör
  • Kurcalama
  • Çakıl
  • 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) levhalar
  • Çelik inşaat demiri
  • Beton
  • El Arabası
  • Beton şamandıra
  • Beton testeresi
  • Basketbol potaları
  • İngiliz Anahtarı
  • Ölçüm bandı
  • Kurşun Kalem
  • Boyacı bandı
  • Dış cephe beton boyası
  • Uzun saplı silindir