Bokken Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bokken, ahşaptan yapılmış bir Japon eğitim kılıcıdır. Bokkenler tipik olarak bir katanaya benzeyecek şekilde şekillendirilir, ancak teorik olarak herhangi bir kılıç türünü taklit etmek için bir bokken yapabilirsiniz. Bu kılıçlar tipik olarak EĞİTİM dövüş sanatlarında, el yapımı bir bokken aynı zamanda mükemmel bir dekoratif gösteri parçası da olabilir. Bu özellikle zor bir ahşap işleme projesi olmasa da, bokkeninizi yapmak için 3-6 saatinizi ayırmanız gerekebilir.

Adımlar

Bokkeninizi Tasarlama

  1. adım 1 bokkeniniz için 41-48 inç (100-120 cm) uzunluğunda sert ahşap bir tahta satın alın.
    Bokkeniniz için 41-48 inç (100-120 cm) uzunluğunda sert ahşap bir tahta satın alın. İnşaat malzemeleri mağazasına veya kereste deposuna uğrayın ve bokkeninizin büyüklüğüne bağlı olarak 41-48 inç (100-120 cm) uzunluğunda 2'ye 4 inç (5,1'e 10,2 cm) bir tahta satın alın. Tahtayı kereste departmanına veya kereste deposuna kestirin veya odun için ödeme yaptıktan sonra kendiniz düzeltin.
    • Çirkin damarlı ve budaklı bir ahşapla karşılaşmamak için ahşabı sipariş etmeden önce damarlarını incelemenizi isteyin.
    • Bokken kullanmayı planlıyorsanız, akçaağaç ve meşe sağlam ve dayanıklı seçeneklerdir. Hickory ve dişbudak harika hafif seçeneklerdir, ancak hickory bulmak zor olabilir.
    • Dekoratif bir bokken yapıyorsanız, istediğiniz herhangi bir ahşabı kullanabilirsiniz. Mor kalp, abanoz ve cocobolo gibi egzotik ahşaplar harika seçeneklerdir.
  2. adım 2 bir marangoz kalemi kullanarak bıçağın şeklini ahşabınızın üzerine çizin.
    Bir marangoz kalemi kullanarak bıçağın şeklini tahtanızın üzerine çizin. Tahtanızı en geniş tarafı düz olacak şekilde çalışma masanızın üzerine yerleştirin. Bir marangoz kalemi alın ve tahtanızın sol altından başlayan, merkeze doğru kıvrılan ve karşı taraftaki köşeye doğru eğimli simetrik bir bıçak çizin. Bıçağı yaklaşık 1,5-2 inç (3,8-5,1 cm) genişliğinde yapın. Acele etmeyin ve yumuşak bir taslakla başlayıp şekilden memnun olduğunuzda daha sert bir taslak çizin.
    • Daha kesin bir şekil istiyorsanız bir şablon kullanabilir veya şekli kağıttan kesip ahşap üzerinde izleyebilirsiniz.
    • Çalışırken ahşabı kırpacak ve şekillendireceksiniz, bu nedenle taslağın tamamen mükemmel olması gerekmez. Yine de, iyi bir taslak elde ederseniz daha kolay olur.
    • Sapınız bu taslağın bir parçası olacaktır. Bokkenler genellikle tek bir ahşap uzunluğundan yapılır. Sapınızı bıçaktan ayırmak için bir ucuna bir çizgi ekleyeceğinizi unutmayın. Yine de sapı tahtadan bıçaktan farklı bir şekilde kesmenize gerek yoktur.
  3. adım 3 dekoratif bir kılıç için keskin bir uç ve bir eğitim aleti için küt bir uç çizin.
    Dekoratif bir kılıç için keskin bir uç ve bir eğitim aracı için küt bir uç çizin. Bir ucunu sap olarak seçin. Diğer uca istediğiniz uç şeklini çizin. Eğer kılıçla antrenman yapmayı planlıyorsanız, antrenman yaparken yanlışlıkla birini kesmemek için ucunu yuvarlayın. Dekoratif bir bokken ise, belirgin ve keskin bir nokta vermek için üst kavisin ucuna 45 derecelik bir açı çizin.
    • Köşeli görünümü sevmiyorsanız, ucunda keskin bir noktaya kıvrılan konik bir uç da çizebilirsiniz. Yine de çoğu bokkenin bu keskin, düz uçları vardır.
  4. adım 4 sapın diğer uçta başlamasını istediğiniz çizgiyi işaretleyin.
    Sapın diğer uçta başlamasını istediğiniz çizgiyi işaretleyin. Sap için bölme çizgisini oluşturmak üzere ahşabın diğer ucundaki dış çizginizin içine dik bir çizgi ekleyin. Çoğu bokkenin 12-14 inç (30-36 cm) sapı vardır, ancak siz istediğiniz boyutta yapabilirsiniz. Sapı çizmek için marangoz kaleminizi kullanın.
    • Sap, bokkenin geri kalanından biraz daha farklı şekillendirilir ve kesilir. Bıçak üzerinde çalışırken yanlışlıkla zımparalamaktan veya kesmekten kaçınmak için çalışırken sapı takip edin!

Ahşabı Boyutuna Göre Kesme

  1. adım 1 koruyucu giysilerinizi giyin ve tahtayı şerit testereye götürün.
    Koruyucu giysilerinizi giyin ve tahtayı şerit testereye götürün. Toz maskesi ve koruyucu gözlük takın. Kerestenizi şerit testereye götürün. Uzun kenarları bıçağı gösterecek şekilde testerenin altına yerleştirin ve kerestenizi bıçağa en uzak kenarından tutun.
    • İsterseniz başka bir elektrikli testere kullanabilirsiniz, ancak şerit testere ile temiz, yuvarlak bir kesim elde etmek daha kolaydır. Yine de, sabit bir eliniz varsa bir masa testeresi veya daire testere işe yarayabilir.
    • Şerit testereler tehlikelidir ve deneyimli bir ahşap işçisi değilseniz kullanmamalısınız. Ellerinizi daima bıçaktan uzak tutun ve güvende kalmak için yavaş çalışın.
  2. adım 2 anahatları kesmek için tahtayı şerit testerenizin altından geçirin.
    Anahatları kesmek için tahtayı şerit testerenizin altından geçirin. Anahattın ilk tarafının etrafını kesmek için keresteyi dikkatlice ve yavaşça bıçağın içinden geçirin. Tahtayı sonuna kadar çekin ve ters çevirin. Ardından, taslağın diğer tarafını yavaşça bıçaktan geçirin. Sapın ucunu ve tabanını da aynı şekilde kesin.
  3. adım 3 tahtanın 4 tarafını da bir ahşap törpüsü veya düzlem ile düzeltin.
    Tahtanın 4 tarafını da ahşap törpüsü veya düzlem ile düzeltin. Bir ahşap törpü veya düzleme aleti alın ve ahşabın üzerine yerleştirin. Gevşek ahşap parçalarını kesmek ve sıkıştırmak için aletin kenarını yan taraf boyunca hafifçe ileri geri sürükleyin. Bunu 20-30 saniye boyunca yapın ve işlemi ahşabın diğer 3 tarafında da tekrarlayın.
    • İsterseniz bir spokeshave de kullanabilirsiniz. Çok fazla ahşap oymaktan kaçınmak için kenarı ahşaba 45 ila 55 derecelik bir açıyla sürükleyin.
    • Ayrıca her iki tarafı sabit bir bant zımpara makinesi boyunca da çalıştırabilirsiniz, ancak muhtemelen dükkanınızda bunlardan biri yoktur.
  4. adım 4 bıçaktan 1⁄8 inç (0,32 cm) kesin ve sapta durun.
    Trim 1⁄8 'lik (0,32 cm) bir mesafe bırakın ve sapta durun. Bir eğe veya maket bıçağının ucuyla ahşabın her iki tarafında sap için yaptığınız işaretin etrafına bir çizgi çizin. Ardından, ahşabı şerit testereye geri götürün ve bıçağın her iki tarafından ince bir ahşap uzunluğunu dikkatlice kesin, ancak sapı kesmeyin. Bu, bokkeninizin bıçağına biraz daha ince bir genişlik kazandıracak ve bokkeninizin tek bir tahta parçası gibi görünmesini engelleyecektir.
    • Gevşek ahşap parçalarını temizlemek için bıçağa ahşap törpü veya düzlemle 1-2 vuruş daha yapın.
    • Sadece açıklığa kavuşturmak için, burada sap ile hiçbir şey yapmıyorsunuz. Bundan sonra sap ve bıçak üzerinde ayrı ayrı çalışacaksınız.

Bıçağı Şekillendirme

  1. adım 1 ahşabı masanıza yan yatacak şekilde kelepçeleyin.
    Ahşabı yan yatacak şekilde masanıza kelepçeleyin. Bir C kelepçesi alın ve bokkeninizin sapını çenelerin arasına kaydırın. Kelepçeyi sıkın veya ahşabı masanızın yanında yatay olarak sabitlemek için kolları serbest bırakın. Bu, siz üzerinde çalışırken ahşabın kaymasını önleyecektir.
  2. adım 2 i̇lk köşeyi 45 derecelik bir açıyla tıraşlamak için törpünüzü veya düzleminizi kullanın.
    İlk köşeyi 45 derecelik bir açıyla tıraşlamak için törpünüzü veya düzleminizi kullanın. Masadan en uzak köşede, törpünüzün veya düzleminizin kenarını alın ve sapınızın başladığı birleşme noktasına doğru tutun. Ardından, tıraşlamak için kenarı 45 derecelik bir açıyla köşe boyunca sürükleyin. Bıçağı ne kadar yuvarlak yapmak istediğinize bağlı olarak bunu 15-30 kez yapın.
    • İlk tarafı tıraşlamak için kullandığınız vuruş sayısını sayın. Bu şekilde, her bir kenarı temizlemek için aynı sayıda vuruş kullanabilirsiniz.
    • Çoğu bokkens mükemmel yuvarlak değildir. Bıçaklar genellikle geometrik ve simetrik bir dizi kenardan oluşur ve bu da ona biraz tanım kazandırır.
  3. adım 3 ahşabı kıskacınızda döndürün ve bir sonraki tarafı aşağı doğru tıraşlayın.
    Ahşabı kıskacınızda döndürün ve bir sonraki tarafı aşağı doğru tıraşlayın. İlk köşeden memnun olduğunuzda, sapı serbest bırakın ve bıçağın yeni bir köşesini ortaya çıkarmak için ahşabı kıskaçta döndürün. İşlemi törpü veya düzlem aletinizle tekrarlayın ve ilk köşede kullandığınız vuruş sayısını kullanın.
    • Artık birbirine karışan iki simetrik kenara sahip olmalısınız.
  4. adım 4 kalan iki kenarı tıraşlamak için bu işleme devam edin.
    Kalan iki kenarı tıraşlamak için bu işleme devam edin. Sapı kıskaç içinde tekrar döndürün ve işlemi tekrarlayın. Ardından, kalan kenar için de aynı işlemi yapın. Kenarlarınızın çoğunlukla simetrik olduğundan emin olmak için bıçağı dikkatlice inceleyin.
    • Sapınız hala keskin bir şekilde tanımlanmış kenarları olan dikdörtgen bir ahşap blok olmalıdır.
    • Kenarlarınızın tamamen mükemmel olması gerekmez, ancak çoğunlukla simetrik ve eşit olmalıdır.
  5. adım 5 bıçağı zımparalayın...
    Bıçağı düzeltmek için 1000 ila 2000 kum zımpara kağıdı kullanarak zımparalayın. Bokkeninizi kıskaçtan çıkarın ve çalışma masanızın üzerine koyun. Bir çift eldiven takın ve rahat etmek için zımpara kağıdınızı elinizde katlayın. Kalan kusurları gidermek ve bazı sert kenarları yumuşatmak için bıçağın her bir tarafını nazikçe zımparalayın. Bıçağın şeklinden memnun olana kadar zımparalamaya devam edin.
    • Burada çok fazla özgürlüğünüz var. Köşeler ve kenarlar yok olana kadar tüm kenarları 5-10 dakika boyunca zımparalayabilir veya kenarları korurken kıymıklardan kurtulmak için her bir tarafı yalnızca 4-5 kez zımparalayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış.

Sapın Şekillendirilmesi

  1. adım 1 eğer varsa sabit bant zımpara makinesi ile sapı zımparalayın.
    Eğer varsa sabit bant zımpara makinesi ile sapı zımparalayın. Sapı şekillendirmenin en iyi yolu sabit bantlı zımpara makinesidir. Zımparayı açın, zımpara kağıdının hızlanmasına izin verin ve köşeleri nazikçe tıraşlayın. Köşeler gittikten sonra, sapı yuvarlamak için ileri geri kaydırırken tüm sapı kayışın etrafında döndürün. Görünüşünden memnun kalana kadar sapı şekillendirmeye devam edin.
    • Bokken sapları genellikle mükemmel yuvarlaktır. Biraz yavaş çalışmanız gerektiğinden bu işlem biraz sabır gerektirebilir.
    • Sabit bir bant zımparanız yoksa endişelenmeyin. Törpü veya düzlem aletinizi kullanabilirsiniz. Ancak, bunu sabit bir bant zımpara ile yapmak çok daha hızlıdır.
  2. adım 2 eğer yoksa sapı elle şekillendirin't have a fixed belt sander.
    Sabit bir bant zımparanız yoksa sapı elle şekillendirin. Zımparanız yoksa, bıçağınızı masaya sıkıştırın ve törpünüzü veya düzleme aletinizi alın. Bıçağı kestiğiniz gibi sapın kenarlarını da kesin; keskin köşeler boyunca 45 derecelik bir açıyla kenarı sürükleyin. Ancak, bıçaktan farklı olarak, 90 derecelik açıları oyduktan sonra her bir köşeyi şekillendirmek için biraz daha zaman harcayın. Çoğunlukla yuvarlak bir sap elde edene kadar bu işlemi her kenarda tekrarlayın.
    • Bu işlem 45 dakikaya kadar sürebilir. Her bir köşeyi çıkardıktan sonra geriye iki yumuşak köşe kalacaktır. Bu köşelerin her biri aynı şekilde işlenmelidir.
    • Bu işlem çok sabır ve dikkatli bir göz gerektirir. Saptan çok fazla ahşap almak konusunda dikkatli olmalısınız. Sap, bıçaktan daha kalın olmalıdır, böylece alete çok fazla baskı uygulayamazsınız.
  3. adım 3 kıymıkları çıkarmak için sapı 2000 kum zımpara kağıdı ile düzeltin.
    Kıymıkları temizlemek için sapı 2000 kum zımpara kağıdı ile düzleştirin. Bir miktar ultra ince zımpara kağıdı alın ve eldivenli elinizde katlayın. Zımpara kağıdını sapın her iki tarafında hızlı ve yumuşak bir şekilde ileri geri sürükleyerek düzeltin. Sapın dokusundan, şeklinden ve hissinden memnun kalana kadar bunu yapmaya devam edin.
    • Ahşabı korumak için her zaman ahşap damarları yönünde zımparalayın.

Kılıcı Bitirme

  1. adım 1 küçük ayarlamalar yapın ve bir eğe veya zımpara bloğu ile hataları düzeltin.
    Küçük ayarlamalar yapın ve hataları bir eğe veya zımpara bloğu ile düzeltin. Bokkeni yere koyun ve sapın ve bıçağın her bir kısmını dikkatlice inceleyin. Dışarı çıkmış küçük sorunlar veya parçalanmış ahşap parçaları varsa, bunları ultra ince bir zımpara bloğu veya bir eğenin ucuyla dikkatlice çıkarın. Bokkeninizi dikkatlice temizlemek için zaman ayırın.
    • Ahşap tozunu temizlemek için temiz, kuru bir bezle hızlıca silin.
  2. adım 2 bıçağı boyayın...
    Bıçağı korumak için bir vernik veya ahşap yağı ile boyayın. Beğendiğiniz renkte bir ahşap verniği, şeffaf kaplama veya ahşap yağı alın. Talimatları dikkatlice okuyun ve bir karıştırma çubuğu ile kutunun içinde karıştırın. Ardından, küçük bir naylon fırçanın kıllarını cilaya batırın ve bıçağa uygulayın. Fırçayı ahşap damar yönünde hareket ettirin ve hasar ve nemden korumak için her bir tarafı pürüzsüz, eşit bir katla kaplayın.
    • Devam etmeden önce bıçağı 24 saat kurumaya bırakın.
    • Egzotik ahşap kullanıyorsanız, ahşabın rengini ve damarlarını korumak için şeffaf bir poliüretan cila kullanın.
    • Dekoratif bir bokken yapıyorsanız aynı cilayı sapta da kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 sapı ter ve nemden korumak için doğal bir yağ cilası kullanın.
    Sapı ter ve nemden korumak için doğal bir yağ cilası kullanın. Bokken ile pratik yapacaksanız, bıçağa uyguladığınız cilayı sapa da uygulamak için keten tohumu yağı veya tung yağı gibi doğal bir ahşap yağı cilası kullanın. Ellerinizdeki terin sapın içine işlememesi ve ahşabı içten çürütmemesi için yağ bazlı doğal bir cila kullanmalısınız.
    • Bıçağı en az 24 saat kurumaya bırakın.
    • Doğal bir yağ cilası kullanmazsanız, rahatça kavraması zor, yapışkan bir sapla karşılaşırsınız.
    • Sapı sarma niyetinde olsanız bile bir cila kullanmalısınız. Bunu yapmazsanız, sargınız ellerinizdeki teri emecek ve alttaki ahşaba nüfuz edecektir.
  4. adım 4 sapı bez bant, deri ya da i̇rlanda keteni ile sarın.'d like.
    İsterseniz sapı bez bant, deri veya İrlanda keteni ile sarın. Çoğu bokkenin sapı sarılı değildir, ancak isterseniz sapı kaplayabilirsiniz. Basit ve dayanıklı bir yüzey için sapı bez bantla sarabilir ya da İrlanda keten sargısı veya sicimle sarmadan önce sapı kaplamak için ahşap tutkalı kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, sapın karşılıklı kenarlarını sarmak için 2 deri levha kesebilir ve bunları ahşap tutkalı ile yerinde tutabilirsiniz.
    • İsterseniz sapı boyayabilirsiniz bile. Bu gerçekten tamamen size kalmış.
    • İrlanda keten sargısı, kumaş saplı bilardo ıstakalarında bulabileceğiniz şeydir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Hangi ahşaplar güçlü darbelere karşı dayanıklıdır?
    Temel olarak herhangi bir sert ağaç darbeleri emme konusunda oldukça iyi olmalıdır. Akçaağaç, meşe ve hickory harika seçeneklerdir. Unutmayın, ahşabın kalitesi önemlidir. Ahşabı kendiniz öğütüyorsanız, boyutuna göre kesmeden önce 20-30 gün kurutmanız gerekir.
  • Soru
    Çam ağacı bu iş için iyi midir?
    Ne yazık ki hayır. Çamın harika bir kokusu ve damarı vardır, ancak son derece yumuşak bir ağaçtır. Bokkeninizi düzeltirken ve zımparalarken parçalanabilir veya çatlayabilir.
  • Soru
    Meşe ağacı kullanabilir misiniz?
    Meşe harika bir seçimdir! Üzerinde çalışırken kırılma veya parçalanma olasılığı düşük olan sağlam bir ağaçtır. Ayrıca bokkeninizle pratik yaparken zarar görmesi de oldukça zordur.

İpuçları

  • Bokkeni güneş ışığından uzak tutun ve hava koşullarından korumak için her zaman bez bir çanta içinde taşıyın.
  • Ahşabın bükülmesini önlemek için bokkeni düz bir şekilde saklayın.
  • Bokkeni duvarınızda sergileyecekseniz, 2 simetrik kanca takın veya kılıcı yatay olarak yerleştirmek ve göstermek için 2 kılıç standı kullanın.

Uyarılar

  • Ahşap mükemmel bir şekilde kapatılmamıştır. Bokkeninizi yağmurda dışarı çıkarmayın veya ıslanmasına izin vermeyin. Kullanmayı bitirdiğinizde temizlemek için sadece kuru bir bez kullanın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ahşap
  • Koruyucu gözlükler
  • Toz maskesi
  • Eldivenler
  • Şerit testere
  • Marangozluk kalemi
  • Ahşap törpü veya düzleme aleti
  • Sabit zımpara bandı (isteğe bağlı)
  • Maket bıçağı
  • Dosya
  • Zımpara Kağıdı
  • Kumaş
  • Masa kelepçesi
  • Ahşap kaplama
  • Boya fırçası