Yay ve Ok Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir zamanlar Kızılderili avcılardan Türk ordularına kadar herkesin tercih ettiği silah olan yay, dünya üzerindeki en eski av (ve savaş) araçlarından biridir. Aynı zamanda bir kişinin kullanabileceği en basit silahlardan biridir. Modern silahlarla boy ölçüşemese de ve artık çok daha sofistike yaylar bulabilseniz de, vahşi doğada hayatta kalmak için avlanmak zorundaysanız ilkel bir yay yine de hayatınızı kurtarabilir. Ya da bir Açlık Oyunları tutkunuysanız ve Katniss Everdeen olmak istiyorsanız bu çok yararlı olabilir, çünkü kim istemez ki? Ayrıca arkadaşlarınıza göstermek için çok havalı ve harika!

Adımlar

Yayın Yapılandırılması

  1. adım 1 yay için uzun bir tahta parçası seçin.
    Yay için uzun bir tahta parçası seçin. Yayınız için ham ahşap seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır:
    • Yaklaşık 6 fit (veya 1,8 metre) [veya olabildiğince uzun] uzunluğunda kuru ve ölü (ancak gri veya çatlamayan) bir sert ağaç (meşe, limon ağacı, ceviz, porsuk, kara keçiboynuzu, tik, dişbudak, ardıç veya madroño gibi) parçası bulun. Odun budaksız, kıvrımsız veya uzuvsuz olmalıdır ve dalın merkezinin kalın olması faydalı olacaktır.
    • Bu ahşap parçası ardıç veya dut gibi biraz esnek olmalıdır. Bambu veya kamıştan bir sap bile kullanabilirsiniz ancak çok kalın olmamasına dikkat edin. Bunun için esnek olduğu kadar güçlü de olan genç bambu kullanabilirsiniz.
    • Yeşil odun (bir ağaçtan veya fidandan kestiğiniz canlı odun) kesinlikle gerekliyse kullanılabilir, ancak kuru odunla aynı gücü sağlamadığı için kaçınılmalıdır.
  2. adım 2 çubuğun doğal eğrisini belirleyin.
    Çubuğun doğal eğrisini belirleyin. Ne kadar hafif olursa olsun her ahşap parçasının doğal bir eğrisi olacaktır. Yayı inşa ederken, bu eğri ana özelliklerini nereye yerleştireceğinizi belirleyecektir. Eğriyi bulmak için ahşabınızı yere koyun ve bir elinizle üst kısmından tutun. Diğer elinizle ortasına hafifçe bastırın. Doğal karnı size bakacak ve sırtı dışarı bakacak şekilde dönecektir.
  3. adım 3 tutamak ve uzuvları belirleyin.
    Tutamak ve uzuvları belirleyin. Bu parçalar şekillendirme süreci için çok önemlidir. Tutamağı bulmak için, yayın orta noktasının üç inç üstüne ve altına işaretler koyun. Bu işaretlerin içinde kalan her şey tutamaktır, üstleri üst uzuvdur ve altları alt uzuvdur.
  4. adım 4 yayı şekillendirin.
    Yayı şekillendirin. Yayın alt ucunu ayağınızın üzerine yerleştirin ve bir elinizi yayın üzerine koyun. Diğer elinizle, göbeği size bakacak şekilde dışa doğru bastırın. Bu alıştırmayı yayın esnek olduğu ve olmadığı yerleri kataloglamak için kullanın. Bir bıçak veya benzeri bir alet kullanarak, hem üst hem de alt uzuvlar birbirine benzer şekilde kıvrılana kadar, sadece göbekteki esnek olmayan noktalardan odun tıraşlayın. İlerlemenizi sık sık kontrol edin. Her iki uzuv da daha esnek olduğunda ve eğri ve çap olarak birbirinin ayna görüntüsü olduğunda, bir sonraki adıma hazırsınız demektir.
    • Yayın tutma yerinde en güçlü (en kalın) olmasını istersiniz.
    • Sadece göbekten oymaya dikkat edin. Yayın arkasına aşırı miktarda basınç uygulanır ve yapısındaki en ufak bir hasar bile kırılmayı teşvik edebilir.
  5. adım 5 yay telini tutmak için çentikler açın.
    Yay telini tutmak için çentikler açın. Bıçağınızı kullanarak yanlardan başlayan ve yayın göbeğine doğru kıvrılan ve ilerledikçe tutamağa doğru giren çentikler açın. Yayın her iki ucundan yaklaşık 1 ila 2 inç (2,5 ila 5 cm) uzaklıkta her iki tarafta birer tane olmalıdır. Sırtını kesmemeyi unutmayın ve çentikleri uçların gücünü tehlikeye atacak kadar derin yapmayın. Sadece ipi yerinde tutacak kadar derin yapın.
  6. adım 6 bir yay teli seçin.
    Bir yay teli seçin. İp esnek olmamalıdır, çünkü güç ipten değil ahşaptan gelir. Vahşi doğada mahsur kaldıysanız, uygun bir yay teli bulmak zor olabilir ve gerekli güce sahip olanı bulmadan önce çeşitli malzemeleri denemeniz gerekebilir. Bazı kiriş malzemesi olasılıkları şunlardır:
    • ham deri
    • ince naylon halat
    • kenevir kordonu
    • olta misinası
    • tırtıllardan pamuk veya ipek telleri
    • sıradan sicim
  7. adım 7 yayı gerin...
    Yayı gerin. Yayınızın önce alt, sonra da üst kolunun üzerinden geçirmeden önce kirişinizin her iki ucuna da çok sağlam bir düğümle gevşek bir halka bağlamanız gerekecektir. İpinizi bükülmemiş yayınızın uzunluğundan biraz daha kısa yapın, böylece hem yay hem de ip gergin olur.
  8. adım 8 yayı yekeleyin.
    Yayı yeke haline getirin. Bir ağaç dalına veya benzer bir şeye tutma yerinden baş aşağı asın, böylece ipi aşağı doğru çekebilirsiniz. Yavaşça aşağı doğru çekin, kolların eşit şekilde büküldüğünden emin olmak için kontrol edin ve elinizle çeneniz arasındaki mesafe kadar aşağı çekene kadar (kol omuzdan tamamen dışarı uzatılmış) gerektiği kadar odun oyarak çekin.

Okların Yapılması

  1. adım 1 oklar için çubukları seçin.
    Oklar için çubukları seçin. Oklar bulabildiğiniz en düz sopalardan yapılmalıdır. Ağaç kuru ve ölü olmalıdır. Her ok yayın yarısı kadar veya yayın geriye çekebileceği kadar uzun olmalıdır. Yayın potansiyeline göre geri çekilemeyen oklara sahip olmak işe yaramaz. Bu öğeleri de göz önünde bulundurun:
    • Yeşil odun, doğal olarak kuruması için biraz daha zaman tanıyabilirseniz işe yarar, çünkü kuruması için ateşin üzerine konursa özsuyu tutuşabilir.
    • Oklar için bazı güçlü, düz bitkiler altın başak ve Mullen'dir. Tarlalarda bulunabilirler.
  2. adım 2 okları şekillendirin.
    Okları şekillendirin. Okun çevresi boyunca ahşabı düzgün bir şekilde yontmanız gerekecektir. Bir oku, şaftını sıcak kömürlerin üzerinde hafifçe ısıtarak düzeltebilirsiniz - ahşabı kavurmayın veya yakmayın - ve ardından ahşap soğurken oku düz tutabilirsiniz. Her okun arka ucuna yay ipini yerleştirmek için küçük bir çentik açın. Buna nock adı verilir.
  3. adım 3 okun ucunu keskinleştirin.
    Okun ucunu keskinleştirin. En basit ok ucu, ok milinin ön tarafındaki oyulmuş bir noktadır. Böyle bir ucu bıçakla yontabilir ve ardından kömürde hafifçe ısıtarak ateşte sertleştirebilirsiniz (yine ahşabı yakmamaya veya kavurmamaya dikkat edin).
  4. adım 4 bir ok ucu inşa edin...
    Bir ok ucu inşa edin. ok başı mümkünse. (Bu isteğe bağlıdır). Bunu metal, taş, cam veya kemikle yapabilirsiniz. Malzemenizi dikkatlice küçük bir taş veya çekiçle yontarak bir uç haline getirin ve okun ucuna takın. Bunu ahşaba çentik açarak, ok ucunu çentiğe yerleştirerek ve ardından ok ucunu bir tür ip veya kordonla ahşaba bağlayarak yapabilirsiniz.
  5. adım 5 fletchings yapın (isteğe bağlı).
    Fletchings yapın (isteğe bağlı). Yivler okun uçuşunu iyileştirse de, araziye uygun bir silah için gerekli değildir. Yivleri yapmak için biraz tüy bulun ve (mümkünse) okların arka uçlarına yapıştırın. Ayrıca okun arkasını yarabilir, tüyü içeri kaydırabilir ve ince bir ipliği (muhtemelen kendi giysilerinizden elde edebilirsiniz) yivin etrafına sıkıca sarabilirsiniz. Bu yöntemi kullanırsanız, hemen hemen her şeyi fletching olarak kullanabilirsiniz.
    • Fletchingler, bir gemi veya küçük uçaktaki dümenlere benzer şekilde hareket eder ve oku havada yönlendirerek tam isabet sağlar.
    • Ayrıca, bir okun uçuş menzilini büyük ölçüde geliştirdikleri için bir planöre benzer bir etkiye sahiptirler.
    • Bununla birlikte, mükemmelleştirilmeleri biraz zordur. Eğer silahınız hayatta kalmak içinse, bu bir öncelik değildir.

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru
    Yayın kalınlığı ne olmalıdır?
    Yaklaşık bir inç olmasını hedeflemelisiniz. Çok kalın olmamalı çünkü hafif bir kıvrımı olmasını istersiniz ama çok ince olursa da kırılır. Woodlands iyi bir yay bulmak için harikadır.
  • Soru
    Neden çubuğu ısıtmak zorundayım?
    Eğer oku kastediyorsanız, tüm okun ucunu sertleştirmek içindir. Yayı kastediyorsanız, aynı prensip, onu daha sert ve dayanıklı hale getirmek içindir.
  • Soru
    Yiv açmak için başka ne kullanılabilir?
    Koli bandı, hayvan kürkleri, tüyler, hatta flamalar bile kullanılabilir.

Video

İpuçları

  • Pürüzsüz ahşap almaya çalışın. Pürüzlü ahşap ellerinizi kaşındıracak ve tüylere zarar vererek hafifçe sapmasına neden olacak ve hedefi vuramayacaksınız.
  • Yayı ıslattıktan sonra eğriyi beğenene kadar eğri yaparsanız daha fazla eğri elde edebilirsiniz. Sadece kurumasına izin verdiğinizden emin olun.
  • Yayınızı çok büyük yapmamayı unutmayın - bunu yaparsanız, onu tutamazsınız.

Uyarılar

  • Burada ayrıntıları verilen yay ve ok geçici olarak tasarlanmıştır ve uzun ömürlü olmayacaktır Yayınızı ne kadar çok kullanırsanız, kırılma olasılığı o kadar artar. Bunu önlemek için yayları yaklaşık 3-5 ayda bir değiştirin.
  • Sıfırdan yapmak zor olduğu için kamp yaparken yanınızda bir yay kirişi taşımak isteyebilirsiniz.
  • Başkalarıyla birlikte atış yapıyorsanız, okları toplamak için her zaman herkesin atışını bitirmesini bekleyin.
  • Ok ve yay ölümcül bir silahtır. Kullanırken dikkatli olun ve asla öldürmek istemediğiniz bir şeye nişan almayın.
  • Keskin aletlerle çalışırken son derece dikkatli olun.
  • Yay ve okları küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
  • Ok ve yayı etkili bir şekilde kullanmak kolay değildir. Kendinizi hayatta kalmak için avlanmanız gereken bir durumda bulursanız, tuzaklar veya daha kolay kullanılan bir silah inşa etmeniz daha iyi olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Sert ağaçtan bir sopa: Yaklaşık 6 feet (1.80 metre) uzunluğundadır. Yaygın ağaçlar arasında osage, porsuk ve meşe bulunur. Mümkün olduğunca düz ve yaklaşık 2 inç (5 cm) çapında olmalıdır.
  • Esnek olmayan ip: Ot yiyen ipi, naylon yay ipi, katgüt, sinüs, sicim vb.
  • Ağaç kesme aletleri: Balta, çakı, planya (küçük ve büyük) eğe seti ve zımpara kağıdı
  • Oklar için düz dallar: Yaklaşık 3 feet (0,80 metre) uzunluğunda.
  • Tüyler (isteğe bağlı)
  • Ok ucu malzemeleri: Çakmaktaşı, metal, plastik, vb. (isteğe bağlı)
  • Çelik Yün (isteğe bağlı)