Kerevit Tuzağı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kerevit yakalamanız gerekiyor ve bunu elle yapmak istemiyorsunuz. Kerevit tuzağı yapmanın birçok yolu vardır, ancak bu makalede basit ve etkili bir tasarım anlatılmaktadır. Başlamak için iki adet 2 litrelik plastik şişe bulmanız gerekecek.

Bilmeniz Gerekenler

  • İki adet 2 litrelik soda şişesi kullanarak kolay bir kendin yap kerevit tuzağı yapabilirsiniz.
  • Bir şişenin üstünü ve diğerinin altını kesin.
  • Bir huni oluşturmak için üst kısmı ikinci şişenin açık tabanına yerleştirin.
  • 2 parçayı fermuarlı bağlarla tutturun, tuzağa ağırlık ekleyin ve ardından yemle doldurun.

Adımlar

Şişeleri Kesmek

  1. İki adet iki litrelik soda şişesi bulun. Markası önemli değil ama temiz ve sağlam olmalılar. Kullanmadan önce şişeleri bir lavabo veya hortumla durulayın. Islandığında suya düşebilecek kağıt etiketleri çıkarın.
    • Şişeleri durulamaz veya etiketleri çıkarmazsanız, kerevitleri yakaladığınız dere veya göleti kirletme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
  2. adım 2 i̇lk şişeyi ikiye bölün.
    İlk şişeyi ikiye bölün. Makas veya keskin bir bıçak kullanarak şişeyi çevresinden kesin. Kesiği yarı noktanın yaklaşık yarım inç yukarısından yapın. Kenarın şişenin her yerinde eşit ve pürüzsüz olduğundan emin olun.
  3. adım 3 i̇kinci şişeyi kesin.
    İkinci şişeyi de kesin. Kesiği, ilk şişeyi kestiğiniz ilgili noktadan birkaç santim daha yukarıdan yapın. Şişelerin birbirinin içine geçmesi gerekecektir, bu nedenle kenarların temiz olduğundan emin olun.
  4. adım 4 şişeleri bir araya getirin.
    Şişeleri bir araya getirin. Kerevitlerin şişeye girmesi için huni benzeri bir rampa oluşturun. Önce küçük şişenin kapağını açın. Bu küçük şişenin kapağını ve 'üst kısmını' büyük şişe parçasının açık ucuna yerleştirin. Bu şekilde, sürüngen balığının 'dibe' girmesi için geniş bir açıklığınız olacak, ancak canlının geri çıkış yolunu bulması zor olacaktır.

Şişelerin Takılması

  1. adım 1 düzeneğin alt kısmı boyunca beş delik açın.
    Düzeneğin alt kısmı boyunca beş delik açın. Bu delikleri iç ve dış şişeyi bir kerevit tuzağına bağlamak için kullanacaksınız. Şişelerin bir arada durduğundan emin olun. Delikler iç ve dış şişe boyunca aynı hizada olmalıdır. Elektrikli matkap, tığ ya da başka bir güvenli delme aleti kullanın.
    • Delikleri çok dikkatli bir şekilde delin. Delme işlemi sırasında şişelerin kaymadığından emin olun, aksi takdirde delikler aynı hizada olmayacaktır.
    • Bıçak veya tığ kullanıyorsanız çok dikkatli olun. Bırakın iki şişeyi, iki litrelik bir şişede bile temiz bir delik açmak zor olabilir. Yüzey kaygandır ve bıçak kolayca kayabilir. Mümkünse matkap kullanın.
  2. adım 2 i̇lk beş deliğin üzerine beş delik daha açın.
    İlk beş deliğin üzerine beş delik daha açın. Her yeni delik, orijinal deliklerden birinin hemen üzerinde yaklaşık bir santimetre olmalıdır. Şişeleri birbirine bağlamak için üst ve alt deliklerden bir ip veya fermuar geçireceksiniz.
    • Alternatif olarak, sadece ilk delik setini kullanabilirsiniz. Bu durumda, fermuarlı bağları bu ilk setten geçirecek ve ardından bunları şişe kenarının dışına sabitleyeceksiniz.
  3. adım 3 delikleri fermuarla bağlayın.
    Delikleri fermuarla bağlayın. Tuzağın dışından, alt deliklerden birinden bir fermuarlı bağ geçirin. Ardından, bitişik üst delikten geçirin. Fermuarı tuzağı bir arada tutacak şekilde sıkın. Şişenin etrafına beş adet fermuar bağlayana kadar tekrarlayın. Şişeler arasında boşluk olmamalı ve teçhizat gevşek olmamalıdır.
  4. adım 4 kablo bağlarını kesin.
    Fermuarlı bağları kesin. Bir makas kullanarak her bir fermuarlı bağın fazladan uzunluğunu kesin. Bu adım gerekli değildir, ancak tuzağınızı daha sıkı ve temiz hale getirecektir. Çamur, yabani otlar ve diğer pisliklerin gevşek fermuar uçlarına yapıştığını görebilirsiniz.

Tuzağı Ağırlıklandırma ve Yemleme

  1. adım 1 şişenin altına bir ağırlık takın.
    Şişenin dibine bir ağırlık takın. Kerevitler zamanlarını sığ nehirlerin ve derelerin dibinde geçirme eğilimindedir. Eklenen ağırlık tuzağın dibe batmasını sağlayacak, böylece kerevitlerin içeride dolaşma olasılığı artacaktır. Tuzağın en alt kısmına küçük bir delik açın, ardından küçük bir fermuarlı bağ ile kurşun bir balık ağırlığını bağlayın.
    • Tuzağın dibe kadar battığından emin olmak için ağırlığı denemeniz gerekebilir - ancak 1-5 pound işinizi görecektir.
  2. adım 2 şişenin üst kısmına bir ağırlık takın.
    Şişenin üst kısmına bir ağırlık takın. Alt kısımda kullandığınız ağırlık boyutunda veya biraz daha hafif bir ağırlık kullanın. Bu, tuzağı akıntının dibinde dengede tutacaktır. Eğer sadece alt kısmı ağırlıklandırılırsa, tuzağın ağzı çamura saplanabilir.
  3. adım 3 tuzağı yemleyin.
    Tuzağı yemleyin. Üst kapağı sökün ve yemi hazneye bırakın. Yemi koyduğunuzda, kerevitlerin kaçmaması için üst kapağı tekrar vidalayın. Kerevitin doğal beslenmesini taklit etmek için balık kullanın. Birçok İsveçli balıkçı güneş balığı, shiners ve ringa balığı kullanır; Cajun balıkçıları geleneksel olarak taşlık shad ve pogies kullanır; Batı Kıyısı balıkçıları genellikle somon kafaları ve diğer yağlı balıkları kullanır. Mümkünse, kerevit yakalamaya çalıştığınız su kütlesinde yakalanan balıkları kullanın.
    • Balığa erişiminiz yoksa çiğ et kullanabilirsiniz: bir parça pişmemiş domuz pastırması, tavuk veya sosisli sandviç işinizi görebilir. Bu yemin balık kadar etkili olmasını beklemeyin.

Tuzağı Kullanmak

  1. adım 1 tuzağa ince bir ip veya sağlam bir sicim bağlayın.
    Tuzağa ince bir ip veya sağlam bir ip bağlayın. İpi kapağın altına bağlayabilir ya da fermuarlı bağlardan birine tutturabilirsiniz. İki küçük delik daha açmayı ve ipi bu deliklerden geçirmeyi düşünün. Bu ip tuzağın akıntıya karşı yüzmesini engelleyecektir. Bunu tuzağı ayarlamak ve hasat etmek için kullanacaksınız.
  2. adım 2 tuzağı kurun.
    Tuzağı kurun. İlk olarak, tuzağı yerinde tutmak için ipi bir ağaca, direğe veya başka bir sağlam nesneye bağlayın. Son olarak, tuzağı birkaç metre dışarıya suya atın ve battığından emin olun. Sağlam olduğundan emin olmak için ipi kontrol edin. Tuzağı gece boyunca derede bırakın: kerevitler en çok karanlıkta aktif olma eğilimindedir, bu nedenle gece boyunca bir tane yakalama olasılığınız gündüze göre daha yüksek olacaktır.
    • Teorik olarak, kerevitler yiyecek kokusu alır ve kapağa tırmanırlar. Dışarı çıkmak istediklerinde, delikten özgürlüğe nasıl geri tırmanacaklarını bulamazlar.
    • Eğer sadece birkaç saat ya da bir gece beklerseniz, siz tuzağı kontrol edene kadar kerevitler yemle hayatta kalacaktır. Bir ya da iki günden daha uzun süre beklerseniz, siz gelene kadar kerevit açlıktan ölebilir. Kerevitin nefes alamayabileceğini unutmayın.
  3. adım 3 tuzağı kontrol edin.
    Tuzağı kontrol edin. Ertesi gün döndüğünüzde ipi çekerek tuzağı sudan çıkarın. Olması gerekenden daha ağır hissediyorsanız, kerevitle dolu olabilir veya nehir yatağının çamuruna batmış olabilir. Kapanı sudan çıkarın ve yakaladığınızı inceleyin!
    • Kapanı boşaltmak için şişenin üst kapağını açıp kerevitleri bir kovaya ya da ağa boşaltın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Balık parçalarıyla yem atabilir misiniz?
    Sadece balık eti parçaları yerine 'taze' balık kafaları ve bağırsakları kullanmanız daha iyi olacaktır. Kerevitler (Teksas'ta kerevit) yemin yaydığı yağın peşinden giderler. Kerevitler yayın balığı yemini tava balığı (güneş levreği, bluegill, sazan veya diğer benzer balıklar) temizleme artıkları kadar sevmezler. Yayın balığı artıkları kullanmayı bırakıp levrek artıkları kullanmaya başladığımda av sayım neredeyse üç katına çıktı.
  • Soru
    Kerevit tuzakları gece kurulabilir mi?
    Olmaması için bir neden göremiyorum. Ben benimkileri her zaman gece boyunca dışarıda bırakırım, ancak bu hangi tuzağa sahip olduğunuza, ne kadar yem koyduğunuza ve ne kadar büyük olduğuna bağlıdır.
  • Soru
    Kerevit yakalamak için herhangi bir balık yemi kullanabilir miyim?
    Bu gerçekten nerede yaşadığınıza bağlıdır, ancak kerevitlerin çoğu her türlü ölü balığı yiyecektir.

Video

İpuçları

  • Daha büyük bir giriş deliği olan 96 onsluk bir elma suyu şişesi kullanırsanız, daha sıkı oturur. Daha büyük bir giriş deliği, daha büyük kerevitlerin tuzağa girebileceği anlamına gelir.
  • Büyük kapaklı bir şişe seçmeye çalışın, böylece balığı dışarı çıkarmak daha kolay olur.
  • İpi alt tarafa bağlamak daha kolay olabilir, böylece tek yapmanız gereken ipi çekmek olacaktır.

Uyarılar

  • Sadece kerevit yakalamayı beklemeyin. İçinde küçük minnowlar da yakalayabilirsiniz.
  • Matkap kullanırken dikkatli olun. Elektrikli bir alettir ve çok tehlikeli olabilir. Matkabınız yoksa tığ kullanabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 2 adet iki litrelik şişe
  • 5 küçük fermuarlı bağ
  • matkap, bıçak veya tığ
  • ince halat veya sağlam ip
  • Tuzağı derenin dibinde tutmak için iki küçük ağırlık.