Balık Tuzağı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Balık tuzakları, okyanuslardan karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanları ile göl ve akarsulardan kerevit ve yayın balığı dahil olmak üzere dünya genelinde çeşitli su canlılarını yakalamak için kullanılır. Bir balık tuzağı kullanmadan önce yerel balık ve yaban hayatı ajansınıza danışın, ancak bunları kullanmak yasalsa, tuzakların yapımı çok kolaydır.

Adımlar

İhtiyaçlarınızın Belirlenmesi

  1. adım 1 tuzağınızın boyutlarına karar verin.1Kapanınızın boyutlarına karar verin. Tuzağın boyutu, yakalamayı umduğunuz balığa ve onları tuzağa düşürmeyi planladığınız sulara bağlı olarak değişecektir. Minnows veya yem için tava balıkları 12 inç (30.5 cm) x 24 inç (61.0 cm) bir tuzakta yakalanabilirken, büyük yayın balığı, sazan ve suckers çok daha büyük bir tuzak gerektirir. Ayrıca sığ alanlarda kullanmayı planlıyorsanız tuzağınızın suyun derinliğinden daha uzun olmadığından emin olmak istersiniz.
  2. adım 2 tuzağınız için bir şekil seçin.2Kapanınız için bir şekil seçin. Birçoğu 1:2:4 yükseklik, genişlik ve uzunluk oranına sahip dikdörtgen şeklindedir, ancak suda yuvarlanmalarına ve kirlenmelerine neden olacak herhangi bir akıntı yoksa silindirik tuzaklar da iyi çalışır.
  3. adım 3 tuzağı inşa etmek için kullanacağınız malzemeyi seçin.3Tuzağı inşa etmek için kullanacağınız malzemeyi seçin. Yayın balığı tuzaklamanın uzun süredir devam eden bir gelenek olduğu Alabama'da ustalar en iyi tuzakları galvanizli çelik veya bakır telle örülmüş beyaz meşe şeritleri kullanarak inşa ederler. Bu tür tuzaklar önemli ölçüde beceri ve zaman gerektirdiğinden, tel örgü kumaş veya kümes hayvanları ağıyla bir tuzak kurmak daha kolaydır.
    • O halde seçim, yakaladığınız balığın boyutuna göre belirlenen ağ boyutudur. Yem minnowları için, bir hırdavat bezi 1⁄4 veya 1⁄2 inç (0,6 veya 1,3 cm) ağ iyidir. Emiciler veya sazanlar için kümes hayvanları ağı (tavuk teli) daha ucuzdur.

Balık Tuzağı Yapımı

  1. adım 1 bir kutu çerçeve oluşturmak için 12 parça kereste kesin.1Kutu çerçevesi oluşturmak için 12 parça kereste kesin. Hedeflediğiniz kutu uzunluğunda 4 parçaya, hedeflediğiniz yükseklikte 4 parçaya ve hedeflediğiniz genişlikte 4 parçaya ihtiyacınız olacak. Örneğin, 12 inç (30,5 cm) boyunda, 24 inç (61,0 cm) genişliğinde ve 48 inç (121,9 cm) uzunluğunda bir tuzak için dört adet 12 inç (30 cm), dört adet 24 inç (61 cm) ve dört adet 48 inç (120 cm) kereste gerekir. Daha büyük veya daha küçük tuzaklar için sırasıyla aynı miktarda daha uzun veya daha kısa kereste parçaları gerekecektir.
  2. adım 2 12 parça ahşap ile bir kutu çerçeve oluşturun.212 tahta parçasıyla bir kutu çerçeve oluşturun. Parçaları bir küp şeklinde düzenleyin. İlk olarak, benzer büyüklükteki parçalar birbirine paralel olacak şekilde daha küçük uzunluklarla 2 kare oluşturun. 2 kareyi birbirine çiviledikten sonra, bunları 4 uzun ahşap parçasıyla birleştirerek bir kutu çerçeve oluşturun.
  3. adım 3 tel örgüyü kutunun etrafına katlanabilecek büyüklükte kesin.3 Tel örgüyü kutunun etrafına katlanabilecek büyüklükte kesin. Dikiş yerlerinde bir miktar üst üste binme payı bıraktığınızdan emin olun. 12 inç (30,5 cm) x 24 inç (61,0 cm) x 48 inç (121,9 cm) boyutlarındaki bir tuzak için 6 fit (1,8 m) uzunluğunda ve 4 fit (1,2 m) genişliğinde bir tel levha gerekir.
  4. adım 4 tel örgüyü kutu çerçevenizin uzun kenarlarının etrafına katlayın.4 Tel örgüyü kutu çerçevenizin uzun kenarlarının etrafına katlayın. Örgüyü çerçevenizin dış köşesinin etrafına katlayarak her bir ahşap çıtanın etrafında 90 derecelik bir köşe oluşturun. Yaprağın 2 kenarını plastik 'çıtçıtlı bağlar' veya hafif tel ile birbirine bağlayın.
  5. adım 5 kutunun 1 ucu için başka bir tel kumaş parçası kesin.5Kutunun 1 ucu için başka bir tel kumaş parçası kesin. Bu parça bu örnekte 12'ye 24 inç (30'a 61 cm) bir dikdörtgen olacaktır. Bir önceki adımda kutuyu diktiğiniz bağlar ya da telle tabakayı yerine sabitleyin. Daha büyük veya daha küçük bir tuzak için genişliğine eşit yükseklikte tel kumaş gerekecektir.
  6. adım 6 kutunun diğer ucuna yerleştirmek için bir huni oluşturun.6Kutunun diğer ucuna yerleştirmek için bir huni oluşturun. Aynı türde tel örgü kullanın. Daha büyük huni açıklığı, kutunuzun çıtalarına tutturmak için yeterince büyük olmalı, kutunun içine bakacak şekilde hedef balığınızın tuzağa yüzebileceği, ancak kaçamayacağı kadar büyük bir açıklık bırakacak şekilde daralmalıdır.
    • Bu örnekte, huninin büyük tarafı 12'ye 24 inç (30'a 61 cm) oval olabilir ve küçük ucun çapı, tuzağa düşürmeyi umduğunuz balığın boyutuna göre değişmek üzere yalnızca 5 inç (13 cm) olabilir.

Balık Tuzağı Kullanımı

  1. adım 1 tuzağı yemleyin.1Kapanı yemleyin. Tuzağın içine yeminizle dolu bir yumurtlama ağı ve tuzağı ağırlaştırmak için büyük bir taş veya tuğla parçası yerleştirin. Yayın balığı için yaygın olarak kullanılan yem tavuk ciğeri, mısır ve hatta köpek mamasıdır. Diğer balık türleri en çekici buldukları yiyeceklerle yemlenmelidir.
    • Yumurtlama ağınız veya başka bir örgü beziniz yoksa, soğan torbası veya örgü meyve torbası kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 huniyi sabitleyin.2 Huniyi sabitleyin. Fermuarlı bağ kullanmak yerine, avınızı serbest bırakmak veya çıkarmak için daha sonra çözülebilecek ve daha sonra tekrar kullanılabilecek tel kullanın.
  3. adım 3 tuzağa bir çapa ipi bağlayın.3Tuzağa bir çapa ipi bağlayın. Açık hava spor mağazalarından temin edilebilen çapa ipi, su altında geçirdiği süreye dayanacak ve tuzağın ve içindeki balıkların ağırlığını taşıyacak kadar güçlüdür. Kontrol etmeye hazır olduğunuzda tuzağınızı sudan çıkarmak için ipi kullanacaksınız, bu nedenle en az 15 fit (4,6 m) uzunluğunda olmalıdır.
    • Çapa ipi yerine sicim ipi kullanabilirsiniz, ancak bu o kadar güçlü veya dayanıklı değildir.
  4. adım 4 tuzağı yerleştirin.4Tuzağı yerleştirin. İçindeki yem de dahil olmak üzere tüm aparatı yerleştirmeyi planladığınız balık tutma deliğine götürün. Ardından tuzağı seçtiğiniz yerdeki suya bırakın. İpin diğer ucunu kıyıya sabitleyin.
    • Yayın balığı yakalamaya çalışıyorsanız, tuzağı yayın balıklarının yumurtlama zamanlarında yumurtlama alanlarının yakınına yerleştirin.
  5. adım 5 tuzağı periyodik olarak kontrol edin.5Kapanı periyodik olarak kontrol edin. Kontrol etmeye karar verdiğinizde tuzağı yavaşça içeri çekin, içinde ne olacağını asla bilemeyeceğinizi aklınızda bulundurun. En azından kaplumbağa, su samuru ya da diğer yırtıcı hayvanların kapanı keşfedip zarar vermediğinden ya da içine sıkışıp kalmadığından emin olmak için kapanı her gün kontrol edin.
    • Yengeç halkası kullanıyorsanız, yengecin kaçmaması için kapanı mümkün olduğunca çabuk içeri çekin. Tuzağın sudan çıkarılmasını kolaylaştırmak için kendinizi akıntının aşağısında konumlandırın.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • Soru Bir huninin iki tarafı veya açıklığı vardır; eğer bir balık küçük açıklıktan girebiliyorsa, aynı açıklıktan veya diğer açıklıktan çıkamaz mı? Balığın kaçabileceği huninin ucu balığın girebileceği kadar büyük, ancak geri çıkamayacağı kadar küçük olmalıdır. Mecbur kalırlarsa içeri gireceklerdir, makul ölçülerde bu onları caydırmaz.
  • SoruHangi büyüklükte çivi kullanmalıyım? Çivilerin boyutu kerestenin boyutuna bağlı olacaktır. Genel bir kural olarak, kereste genişliğinin yarısından daha büyük veya kereste genişliğinin sekizde birinden daha küçük bir şey kullanmamanızı tavsiye ederim.
  • SoruBalıklar balık tuzağının içinde nasıl kalır? Balıklar ve diğer canlılar koni girişinin daha geniş ucunu keşfedecek ve içeri yüzeceklerdir. Daha sonra, çıkmak için koninin daha küçük ucuna geri yüzecek kadar akıllı olmayacaklardır.

İpuçları

  • Tuzağa düşürdüğünüz balık için uygun bir yem kullanın. Tavşan yemi peletleri, kedi maması peletleri, pamuk tohumu küspesi kekleri, mısır ekmeği veya Limburger peyniri yaygın tuzak yemleridir.
  • Seçtiğiniz şekle girebilecek kadar sert ve içinde önemli miktarda balık varken sert kalabilecek bir tel örgü kullanın.
  • Bu çabadan vazgeçerseniz tuzağınızı terk etmeyin. İşiniz bittiğinde onu çıkarın ve atın.

Uyarılar

  • Tuzağınızı kurduğunuz yeri işaretleyin. Bazı yargı bölgeleri balık yakalamanıza izin verir, ancak ya lisans bilgilerinizin ya da adınızın, adresinizin ve telefon numaranızın tuzağınıza etiketlenmesini gerektirir.
  • Eyalet yasaları tuzakların boyutları, lisans gereklilikleri ve tuzağa düşürebileceğiniz balık türleri konusunda değişiklik göstermektedir. Balıkçılık yaptığınız yerdeki özel düzenlemeler için yerel balık ve avcılık departmanınıza danışın. Yasadışı sularda balık tuzağı kullanmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Hurda veya küçük boy keresteler
  • Çekiç
  • Küçük tırnaklar
  • Tel örgü kumaş
  • Tel makasları
  • Plastik bağlar veya esnek tel
  • Ölçüm bandı
  • Bir yumurtlama ağı
  • Yem
  • Çapa halatı