Yumruk Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yumruk yapmak kolay bir şey gibi görünebilir, ancak nispeten hassas bir şekilde tutmazsanız, yumruğunuzu gerçekten vurmak için kullandığınızda elinize zarar verebilirsiniz. Kendinize yumruk yapmanın doğru yolunu öğretin ve bu teknik sizin için ikinci bir doğa haline gelene kadar pratik yapın.

Adımlar

Yumruk Yapmak

  1. adım 1 dört parmağınızı da uzatın.1Dört parmağınızı da uzatın. Elinizi düz tutun ve dört parmağınızı da doğal bir şekilde uzatın. Başparmağı gevşek bırakarak dört parmağınızı sıkıca birbirine bastırın.
    • Eliniz sanki tokalaşmak için uzatıyormuşsunuz gibi düz durmalıdır.
    • Parmaklarınızı katı bir kütleye dönüştürecek kadar basınçla sıkın. Acıtmamalı veya sert hissettirmemeli, ancak aralarında boşluk veya aralık olmamalıdır.
  2. adım 2 parmaklarınızı kıvırın.2Parmaklarınızı kıvırın. Parmaklarınızı avucunuzun içine doğru bükün ve her bir parmağın ucu ilgili tabana değene kadar aşağı doğru kıvırın.
    • Bu adım sırasında parmaklarınızı ikinci eklemden büküyorsunuz. Tırnaklarınız açıkça görülebilmeli ve başparmağınız elinizin yanında gevşek kalmalıdır.
  3. adım 3 bükülmüş parmaklarınızı içe doğru kıvırın.3Bükülmüş parmaklarınızı içe doğru kıvırın. Parmaklarınızı aynı yönde kıvırmaya devam edin, böylece alt eklemler dışarı çıkar ve parmak eklemleri içeri sokulur.
    • Bu adım sırasında aslında parmaklarınızın üçüncü ve en dış eklemlerini bükeceksiniz. Tırnaklarınız kısmen avucunuzun içinde kaybolmalıdır.
    • Bu adım sırasında başparmağınız hala gevşek durmalıdır.
  4. adım 4 başparmağı aşağı katlayın.4Başparmağı aşağı katlayın. Başparmağı, işaret ve orta parmakların üst yarılarına denk gelecek şekilde aşağı doğru bükün.
    • Başparmağın tam olarak yerleştirilmesi çok önemli değildir, ancak altına sıkıştırılmalı ve asla gevşek durmamalıdır.
    • Başparmağınızın ucunu işaret parmağınızın ikinci boğumunun kıvrımına bastırırsanız, aslında başparmağınızdaki kemiklere zarar verme riskini en aza indirebilirsiniz.
    • Başparmağı işaret ve orta parmağın altına sıkıştırmak iyi sonuç verir ve daha yaygın bir taktiktir, ancak vuruş yaparken gevşek kaldığından emin olmalısınız. Gergin bir başparmak elinizin tabanındaki kemikleri aşağı ve birbirinden ayırır, bu da bilek yaralanması riskinizi artırabilir.

Yumruğu Test Etmek

  1. adım 1 boşluğa bastırın.1Boşluğa bastırın. Serbest elinizin başparmağını kullanarak, ikinci parmak eklemlerinin iç kıvrımı tarafından oluşturulan boşluğa bastırın. Bu test, yumruğunuzun şu anda ne kadar sıkı olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
    • Başparmağınızı kullandığınızdan emin olun, küçük tırnağınızı değil.
    • Başparmağınızla boşluğa bastıramamalısınız, ancak bu çaba herhangi bir acıya neden olmamalıdır.
    • Eğer başparmağınızla yumruk boşluğuna girebiliyorsanız, yumruğunuz çok gevşek demektir.
    • Yumruğa bastırmak ciddi bir acıya neden oluyorsa, yumruk çok sıkıdır.
  2. adım 2 yumruğu yavaşça sıkın.2Yavaşça yumruğunuzu sıkın. Yumruğunuzun sıkılığını ölçmek için kullanabileceğiniz ikinci bir test, yumruğunuzu kademeli olarak daha sıkı ve daha sıkı sıkmanızı gerektirir. Bu testi, düzgün şekillendirilmiş bir yumruğun nasıl hissettirmesi gerektiği konusunda kendinize bir fikir vermek için kullanın.
    • Bir yumruk yapın ve başparmağınızı işaret ve orta parmaklarınızın eklemlerine yerleştirin.
    • Yumruğunuzu biraz sıkın. İlk iki eklem birbirine karşı sıkılaşmalı, ancak yumruk hala biraz gevşek hissettirmelidir. Bu, yumruğunuzla vururken hissetmeniz gereken en sıkı durumdur.
    • Başparmağınız yüzük parmağınızın boğumuna ulaşana kadar yumruğunuzu sıkmaya devam edin. İşaret parmağınızın ilk boğumunun zayıfladığını ve küçük parmağınızın boğumun içe doğru çökmesine neden olacak şekilde içe doğru sıkıştığını hissetmelisiniz. Bu noktada yumruğunuzun yapısı, vuruş yaparken etkili veya güvenli olamayacak kadar bozulmuş demektir.

Yumruğu Kullanma

  1. adım 1 bileğinizi çevirin.1Bileğinizi çevirin. Bileğinizi, avuç içiniz ve katlanmış başparmağınız yere bakacak şekilde çevirin. Yumruğunuzun dış üçüncü boğumları yukarı bakmalıdır.
    • Eğer yumruğunuzu eliniz tokalaşma pozisyonundayken yaptıysanız, yumruğunuzla vurmaya hazırlanırken yumruğunuzu yaklaşık 90 derece çevirmeniz gerekecektir.
    • Döndürürken yumruğunuzun yapısının ve gerginliğinin sabit kaldığından emin olun.
  2. adım 2 yumruğunuzu dik bir açıyla dışarı doğru uzatın.2Yumruğunuzu dik bir açıyla dışarı doğru uzatın. Yumruğunuzla vururken bileğiniz düz kalmalıdır, öyle ki yumruğunuzun önü ve üstü kabaca dik bir açı oluşturmalıdır.
    • Yumruğunuzla vururken bileğinizin sağlam ve sabit kalması gerekir. Bileğiniz geriye kayar veya bir açıyla bükülürse, oradaki kemiklere ve kaslara zarar verebilirsiniz. Bileğiniz hasar gördükten sonra vurmaya devam etmek, kalıcı bilek yaralanmalarına veya elinizde yaralanmalara neden olabilir.
  3. adım 3 vuruş yaparken yumruğu sıkın.3Vururken yumruğunuzu sıkın. Darbe anından hemen önce ve darbe anında eklemleri birbirine doğru sıkın. Elinizdeki tüm kemikleri aynı anda birlikte sıkın.
    • Yumruğunuzu birlikte sıkarak kemikler birbirini güçlendirebilir ve sağlam ancak esnek bir kütle olarak çalışabilir. Kemikleriniz hedefinize bir grup küçük, bireysel kemik olarak çarparsa, daha kırılgan ve yaralanmaya eğilimli olurlar.
    • Ancak elinizi aşırı sıkmaktan kaçının. Bunu yapmak elinizdeki kemiklerin çarpma anında bükülmesine ve çökmesine neden olabilir. Parmak eklemlerinizi birbirine sıktığınızda yumruğunuzun şekli bozuluyorsa, çok sıkı sıkıyor olabilirsiniz.
    • Mümkün olduğunca çarpma anına yakın sıkmanız gerektiğini unutmayın. Yumruğunuzu çok erken sıkmak sizi yavaşlatabilir ve yumruğun daha az etkili olmasına neden olabilir.
  4. adım 4 güçlü parmak eklemlerinize güvenin.4Güçlü eklemlerinize güvenin. İdeal olarak, en güçlü iki ekleminizi kullanarak hedefinizle temas kurmalısınız: işaret ve orta parmaklarınızın eklemleri.
    • Özellikle, kullanmaya odaklanmanız gereken işaret ve orta parmaklarınızın dış üçüncü eklemleridir.
    • Yüzük ve serçe parmaklarınızın eklemleri daha zayıftır, bu nedenle mümkün olduğunca onlarla vurmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde yaralanmalara ve etkisiz bir vuruş tekniğine neden olabilirsiniz.
    • Yumruğunuz doğru şekillendirilmişse ve bileğinizi doğru şekilde tutuyorsanız, yalnızca en güçlü iki ekleminizi kullanarak hedefinize temas etmek nispeten kolay olmalıdır.
  5. adım 5 vuruşlar arasında hafifçe gevşeyin.5Darbeler arasında hafifçe gevşeyin. Her vuruş arasında yumruğunuzu elinizdeki kasları dinlendirecek kadar gevşetebilirsiniz, ancak sürecin herhangi bir noktasında küçük parmağınızın gevşemesine izin vermemelisiniz.
    • Özellikle gerçek bir çatışma durumunda, darbe anından sonra yumruğunuzu sıkmaya devam etmeyin. Darbe anından sonra yumruğunuzu sıkmak salınımlarınızı yavaşlatabilir ve sizi karşı saldırılara açık hale getirebilir.
    • Yumruğunuzu gevşetmek elinizdeki kasları koruyabilir ve dayanıklılığınızı artırabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruMeşru müdafaa için bir kadına vurmak yasal mıdır? Evet, yasaldır. Size saldırganlık gösteren herhangi bir cinsiyetten birine karşı kendinizi savunmanız yasaldır.
  • SoruBaşparmağımı yere doğru çevirdiğimde, parmaklarımın yüzeyi (yumruğumun önü) tamamen dikey olmuyor, hafifçe yukarı doğru eğiliyorlar. Bu normal mi, değilse bunu nasıl düzeltebilirim? Yumruğu etkilemediği sürece bu tamamen sorun değil. Herkesin parmakları farklıdır, bu yüzden herkes için biraz farklı oturacaktır.
  • Soruİkinci parmak eklemlerimle vurmaya çalıştığımda, eklemleri çatlatarak parmaklarıma zarar veriyor. Bunu nasıl düzeltebilirim? Başparmağınızı eklemlerinizin önündeki orta parmağınıza değdirin. Bu çok güçlü bir saldırı yaratır.

İpuçları