Futbol Takımı Nasıl Kurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kimse kesilmek istemez. Kendinize takıma girme şansını en iyi şekilde vermek için, temel becerilerinizi geliştirmeyi ve iyi antrenman yapmayı öğrenebilir, her takıma harika bir katkı sağlayacak koçluk yapılabilir bir takım oyuncusu olabilirsiniz. Kendinizi kalabalığın arasından doğru şekilde öne çıkarın.

Yeni bir takımın nasıl kurulacağını öğrenmek istiyorsanız, okuyun bu makale.

Adımlar

Temel Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 top kontrolü alıştırması yapın.
    Top kontrolünüzü geliştirin. Kendinize futbol takımına girme konusunda en iyi şansı vermek için, kendi zamanınızda temel top becerileriniz üzerinde çalışın. Strateji ve takım çalışması koçla öğretilebilse de, kendinizi bir adım öne çıkarmak için temel becerilerinizi kendi başınıza geliştirebilirsiniz. Eğer herkes strateji ve oyun öğrenmeye hazırsa ama siz hala top sürme becerileriniz üzerinde çalışıyorsanız, muhtemelen takımdan çıkarılacaksınız.
  2. adım 2 şut pratiği yapın...
    Şut becerilerinizi geliştirin. Doğru şut atmak hücum oyuncuları için bir diğer önemli beceridir ve nasıl sayı yapacağınızı bilmek seçmelerde öne çıkmanızı sağlayabilir. Ayak yerleşiminiz ve isabetiniz üzerinde çalışın.
    • Topa yaklaşma alıştırması yapın, topun altına biraz hava almak istediğinizde ayağınızı topun hemen arkasına, şutu alçak tutmak istediğinizde ise hemen önüne yerleştirin. Ayağınızın üst kısmını, bağcıklar boyunca topa doğru sürme alıştırması yapın ve şut çekerken başınızı aşağıda tutun.
    • Tüm oyuncuların topa şut çekebilmesi gerekmez, ancak isabetli paslar ve ortalar yapmayı öğrenmek tüm oyuncular için iyi bir beceridir. Eğer bir savunma oyuncusuysanız, şut yerleşimi üzerinde çalışmak yerine serbest vuruş ve köşe vuruşu alıştırmaları yapın, boştaki oyunculara pas verin.
  3. adım 3 her iki ayağınızla pratik yapın.
    Her iki ayağınızla da pratik yapın. Her iki taraftan da oynamayı öğrenmek sizi çok yönlü bir oyuncu, sahanın her yerinde oynayabilen biri yapacaktır. Sağda ve solda eşit derecede etkili olan bir oyuncuyu kesmek çok zordur, bu nedenle zayıf tarafınızı mümkün olduğunca geliştirmek için çalışmak akıllıca olacaktır.
    • Zayıf taraftaki ayağınızla yüksek hızda koşarken kısa driplinglerinizi kontrol etme alıştırması yapın. Bunu yapabilirseniz, etkili bir top tutucu olursunuz.
  4. adım 4 ayak hareketleriniz ve savunma becerileriniz üzerinde çalışın.
    Ayak hareketleriniz ve savunma becerileriniz üzerinde çalışın. Rakiplerinizden topu almayı öğrenmek, onunla ne yaptığınız kadar önemlidir. Futbol, hücum ve savunma arasında gidip gelen hızlı tempolu bir oyundur, bu da öncelikli olarak hücum oyuncularının bile topu marke etmeyi ve durdurmayı öğrenmesi gerektiği anlamına gelir.
    • Karışık adımlarınızı rakiplerinizden daha hızlı tutmak için ayaklarınızı bir yandan diğer yana hareket ettirerek yanal koşular yapın.
    • Topu görme becerilerinizi keskin tutmak için görme keskinliğiniz üzerinde çalışarak görüşünüzü de geliştirin.
  5. adım 5 kardiyonuzu artırın...
    Kardiyo dayanıklılığınızı artırın. Futbolcular maç başına ortalama 2-5 mil (veya yaklaşık 3-8 kilometre) ve bazı tahminlere göre 7-10 kilometre koşarlar. Gençlik seviyesinde bu kadar çok koşmasanız da, futbolun büyük bir dayanıklılık ve dayanıklılık gerektirdiği doğrudur, bu da nefes desteğinizi ve yüksek hızda koşma yeteneğinizi mümkün olduğunca geliştirmeniz gerektiği anlamına gelir.
    • Koşmayı çok sevmiyor olsanız bile, mesafe dayanıklılığınız üzerinde çalışmayı deneyin, her seferinde 15 veya 20 dakika boyunca düşük veya orta hızda koşun.
    • Birçok takım, sezon başlamadan önce yaz boyunca takım antrenmanları ve kuvvet antrenmanları yapar. Takıma girmek istiyorsanız, bu antrenmanlara katılmanız önemlidir.
  6. adım 6 oyunun bir öğrencisi olun.
    Oyunun bir öğrencisi olun. Eğer takıma girmek istiyorsanız, profesyonel futbol maçlarını izleyin. Strateji ve topsuz hareketler hakkında daha fazla fikir edinmek için maçlara gidin ve bizzat izleyin ya da televizyondan izleyin. Yaptığınız spor ve bu sporu nasıl iyi oynayacağınız hakkında olabildiğince çok şey öğrenin.
    • Sadece topu izlemek yerine tek bir oyuncuya odaklanmayı ve oyunu nasıl müzakere ettiklerini izlemeyi deneyin. Oyuncunuz topsuz alanda nereye hareket ediyor? Oyuncunuz sizin yapmayacağınız ne yapıyor?

İyi Oynamak ve Pratik Yapmak

  1. adım 1 zayıf yönlerinizi belirleyin ve bunları alıştırmalarla hedefleyin.
    Zayıf yönlerinizi belirleyin ve bunları antrenmanlarla hedefleyin. Her oyuncunun bir şey üzerinde çalışması gerekir ve zayıf noktalarınızın neler olduğunu öğrenmek takıma girmenin önemli bir parçasıdır. Kendinizi geliştirmeye kararlı olduğunuzu göstermek sizi sahada öne çıkaracaktır. Zayıf noktalarınızın neler olduğunu öğrenmek için antrenörlerinizi dinleyin ve bunları kendiniz belirlemeye çalışın.
    • Paslarınız sık sık kesiliyor mu? Daha keskin, daha isabetli paslar atmak ve sahadaki mevcut seçenekleri aramak için başınızı yukarıda tutmak üzerinde çalışın.
    • Sık sık topu kaptırıyor musunuz? Daha hızlı olmak, kardiyo dayanıklılığınızı ve saha içi farkındalığınızı artırmak için çalışın.
    • Temel becerilerinizin çalışmaya ihtiyacı var mı? Top sürme, şut çekme ve topu her iki ayağınızla tutma alıştırmaları yapın.
  2. adım 2 boşluğa doğru hareket edin.
    Alana doğru hareket edin. Gençler düzeyinde futbol oyunları genellikle topun peşinden aynı anda koşan 20 kişilik bir kalabalığa benzer. Rekreasyon futbolu için işe yarar, ancak bir takım için rekabet etmeye başlayacaksanız, takım arkadaşlarınıza pas seçenekleri sunmak ve sahayı yaymak için boşluk bırakmayı ve hareket etmeyi öğrenmeniz çok önemlidir. Antrenörler bunu neredeyse her şeyden daha fazla öğretmeye çalışırlar ve ne kadar çok alana yayılma hissi gösterirseniz, takıma girme şansınız o kadar artar.
  3. adım 3 pozisyonunuzu oynayın's role.
    Pozisyonunuzun rolünü oynayın. Hangi pozisyonda oynamak istediğinize ve doğal olarak hangi becerilerde iyi olduğunuza bağlı olarak, muhtemelen yerleştirileceğiniz pozisyonun rolünü öğrenmeniz ve mümkün olduğunca bu role sadık kalmanız gerekir. Defans oyuncularının sahaya çıkıp pas istemesine gerek yoktur, aynı şekilde forvet oyuncularının da sürekli defansın gerisine gelmesine gerek yoktur.
    • Forvetin görevi pas almak ve sayı yapmaktır. Bu oyuncular genellikle takımdaki en hızlı ve en isabetli şutörlerdir.
    • Orta saha oyuncuları sahanın generalleridir, topun akışını ve oyunun temposunu kontrol ederler. Görevleri topu forvetlere veya kanatlara aktarmak ve sahanın ortasındaki atakları savunmaktır. Merkez orta saha oyuncuları hem savunma hem de hücum yapar.
    • Kanat orta saha oyuncularının görevi sahayı dağıtmak ve gol atmak için forvetlere ortalar yapmaktır. Tipik olarak kanatlar sahada en çok koşan oyunculardır, hücumda en ileri giderler ve savunmada en geri gelirler.
    • Defans oyuncuları hücum ile kale arasındaki son çizgidir. Görevleri forvet oyuncularını marke etmek ve onlara gelen pasları keserek şut atmalarını engellemektir.
  4. adım 4 sesli olun.
    Sesli olun. Çoğu takım sporu gibi, futbol da işlerin akıcı ve etkili olmasını sağlamak için çok fazla iletişim gerektirir. İyi bir takım oyuncusu olmak ve kendinize takıma girme şansı vermek istiyorsanız, sahada konuşkan olmanız gerekir.
    • Eğer boştaysanız, topu çağırın ve sahadaki yerinizi söyleyin. Bazen oyuncular topa sahip olan oyuncuya dik açıda olduklarında 'kare' diye bağırırlar ve düz arkada veya düz önde ve açık olduklarında 'çizgi' diye bağırırlar.
    • Ayrıca takım arkadaşlarınızı yaklaşan savunma oyuncularına karşı uyarmak veya savunma yapan takım arkadaşlarınızı yaklaşan bir saldırıya karşı uyarmak için de iyi bir yöntemdir.
  5. adım 5 susuz kalmayın.
    Susuz kalmayın. Antrenman ve maçlar sırasında iyi su içmeyi ve formda kalmayı öğrenmezseniz gazınız çabuk tükenir. Vücudunuzun iyi donatılmış bir makine olması gerekir ve ona doğru davranmak önemlidir. Antrenman seanslarından önceki gece yeterince uyuduğunuzdan emin olun ve antrenman yapmadan önce bol su için.
    • Spor içecekleri bazen iyileşme için iyidir, ancak antrenmanlarınız sırasında doyurucu olabilirler. Sade suya sadık kalmaya çalışın, ardından elektrolitlerinizi yenilemek için bir spor içeceği için.
  6. adım 6 talimatları yakından dinleyin.
    Talimatları yakından dinleyin. Herhangi bir takımda yer almanın en iyi yolu, sizden istenileni direnç göstermeden yapmaktır. Tatbikat yapmanız gerekiyorsa, zaten açıklanmışsa, nasıl yapılacağını sormak zorunda kalan kişi olmak istemezsiniz. Her zaman dikkatle dinleyin ve antrenman sırasında arkadaşlarınızla oyalanmak yerine dikkatinizi verin.
    • Kendinizi geliştirebileceğiniz yolları dinlemek de önemlidir. Koçunuz veya bir takım arkadaşınız kenar çizgisinden cesaretlendirici talimatlar veriyorsa, onları duyabilmek için kulaklarınızı açık tutmanız gerekir.

Doğru Tutuma Sahip Olmak

  1. adım 1 koçunuzu dinleyin.
    Koçunuzu dinleyin. Yeteneğiniz ve doğal yetenekleriniz kadar önemli olan bir diğer şey de sahada kendinizi geliştirme becerinizdir. Koçluk yeteneği, koçların herhangi bir takımdaki oyuncularda aradığı en önemli şeylerden biridir ve oynamak için seçilmek istiyorsanız, öğrenmeye istekli olduğunuzu, gelişmek için heyecan duyduğunuzu ve ne gerekiyorsa yapmaya istekli olduğunuzu göstermeniz gerekir.
    • Takıma giremeyeceğinizi düşünüyorsanız, koçunuzla bire bir konuşun ve takıma girdiğinizden emin olmak için özellikle ne yapmanız gerektiğini sorun. Bu, ciddi bir bağlılık ve rekabet etme arzusu gösterir.
  2. adım 2 takım arkadaşlarınızı destekleyin.
    Takım arkadaşlarınızı destekleyin. Diğer oyuncular için destekleyici bir ortam sunmuyorsanız, kesileceksiniz. Takıma girmek bir rekabet olsa da, koçlar takımın iyiliğini kendi bireysel istek ve ihtiyaçlarının önüne koyacak oyuncular ararlar. Bir takım oyuncusu olun ve kalabalığın arasından sıyrılın.
    • Bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. Biri geride duruyorsa ve bir tatbikatta zorlanıyorsa, onu cesaretlendirin ve yardım edin. Nefes nefese kalan bir takım arkadaşınızla birlikte koşmak için geri çekilin. İhtiyaç duyduklarında takım arkadaşlarınızı cesaretlendirin.
    • Bir takım arkadaşınız ceza alırsa ve tek başına bir tur koşmak zorunda kalırsa, takım arkadaşlarınızı bir araya getirin. Her cezayı bir takım olarak alın. Koçlar bu tür şeylere bayılır.
  3. 3. adım kazanma arzunuzu gösterin.
    Kazanma arzunuzu gösterin. Antrenörler rekabetçi oyuncular ister, puan almak ve kazanmak için sahada kanını ve terini akıtacak oyuncular ister. Yarışma antrenmanları sırasında, eğlenceli olması gerekse bile, gevezelik ederseniz, öldürme içgüdüsünden yoksun olduğunuzu gösterir ve daha az çekici bir oyuncu olursunuz. Kazanma şansınız olsun ya da olmasın, her antrenmanda, her hücum sırasında çok çalışın.
  4. adım 4 i̇yi sportmenlik uygulayın.
    İyi sportmenlik uygulayın. Nazik bir kazanan ve iyi bir kaybeden olun. Yaptığınız her rekabetçi antrenmanı kazanmaya çalışın, ancak kazandıktan sonra diğer oyuncuların yüzüne vurmayın veya övünmeyin. Laf kalabalığı yapmayın. Bırakın yetenekleriniz sizin yerinize konuşsun.
  5. adım 5 her şeyi sahada bırakın.
    Her şeyi sahada bırakın. Hiçbir şey bir oyuncunun antrenman sırasında sıkılmış görünmesinden daha hızlı bir şekilde takımdan çıkarılmasına neden olamaz. Antrenmandan şikayet ederseniz ya da başka bir yerde olmayı tercih ediyormuşsunuz gibi bir izlenim verirseniz, diğer bazı oyunculardan daha yetenekli olsanız bile koç bunu hemen gerçeğe dönüştürecektir.
  6. 6. adım hevesli olun.
    Hevesli olun. Zihinsel oyun bazen galibiyet ile mağlubiyet arasındaki farkı belirler. Her takımın saha kenarından sahadaki oyuncuları destekleyen coşkulu oyunculara ihtiyacı vardır. Eğer sahadaki en iyi oyuncu değilseniz ama yine de takıma girmek ve kendinize bir şans vermek istiyorsanız, oyunda olmasanız bile sesinizi yükseltin. Eğer yedek kulübesinden ayağa kalkar, kafanızı oyuna verir ve olan bitene kendinizi kaptırırsanız, koçlar bunu fark edecektir. Takım için amigoluk yapan oyuncuları kesmeyi sevmezler.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Falsolu bir topa nasıl vurursunuz?
    Ayağınızın iç kısmını kullanarak paslara vurma alıştırması yapın. Bacaklarınızı kavislendirmeli ve vücudunuzun takip etmesine izin vermelisiniz. Topa vurmak üzereyken bacağınızı J şekli gibi salladığınızdan emin olun ve topa vururken takip edin. Bu, topun ilerlemesine ve havada kavis çizmesine olanak tanır. Ne kadar çok pratik yaparsanız, topu daha etkili bir şekilde belirli bir yöne doğru kıvırmak için o kadar çok manipüle edebileceksiniz.
  • Soru
    Top sürme becerilerini geliştirmek için ne yapabilirsiniz?
    Oyuncuların oyunun çok yönlü olduğunu anlamaları gerekir. Top sürme becerilerinizi geliştirmek için, bir oyuncunun yön değiştirme, topu manipüle etme, bir yöne taklit etme ve diğer yöne gitme becerisini öğrenmesi gerekir, bu da güven oluşturur ve açık golü nasıl bulacaklarına dair çözümler üretmeleri gerekir.
  • Soru
    İyi bir oyuncuysam ve her gün antrenmana gidiyorsam ama beni A takımının bir parçası olarak görmek istemiyorlarsa, ayrılmak ya da kalmak için ne yapmalıyım?
    100 çaba gösterin, zamanında gelin, iyi bir iş ahlakına sahip olun ve olumlu bir tutum sergileyin. Diğerleri bu faaliyeti sizden önce yapmaya başladıysa, beceri açısından sizden önde olabilirler. Arayı kapatmak için kendi başınıza pratik yapmak için fazladan zaman ayırmak isteyebilirsiniz. Ayrıca, yükselmek için ne yapmanız gerektiğini görmek için koçunuzla hedefleriniz hakkında görüşmek isteyebilirsiniz.

İpuçları