El Yapımı Balık Ağı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Seri üretim balık ağlarının değiştirilmesi pahalı, saklanması ya da taşınması ise zahmetli olabilir. Neyse ki ağ yapımı, pratik yaptıkça kolaylaşan, iyi bilenmiş bir zanaattır. Başlamak için ihtiyacınız olan tek şey biraz alan, biraz ip ve birkaç alet.

Adımlar

Kurulum

  1. adım 1 i̇pinizi seçin.1İpinizi seçin. Teorik olarak balık ağınız herhangi bir ip veya sicimden yapılabilir. Hangi türü yakalamaya çalıştığınızı ve boyutunun kullanılan ipin gücünü nasıl etkileyebileceğini düşünün.
    • Dayanıklılık için bağlanmış naylon ip kullanmanız önerilir. Tüm çağdaş sicimler arasında en dayanıklı ve güvenilir olanıdır.
    • Eğer elinizde naylon yoksa ya da bulamıyorsanız, elinizdeki herhangi bir ip ile pratik yapmayı düşünebilirsiniz.
  2. adım 2 mekiğinizi ve ölçünüzü hazırlayın.2Mekiğinizi ve ölçeğinizi alın. Ağ yapma süreci için iki temel araç mekiğiniz (veya ağ iğneniz) ve ölçünüz (veya boyutlandırma kartınız) olacaktır. Hem mekik hem de mastar yerel el sanatları veya spor malzemeleri mağazanızda bulunabilir.
    • Ölçünüzün genişliği, bitmiş ağınızın ağının boyutunu belirleyecektir. Her bir ağ karesinin köşegeni ölçünüzün genişliğine eşit olacaktır.
    • Mekik, ağı öreceğiniz iğnedir ve ağ için açılan deliklerden geçebilmesi için genişliğinin ölçünüzden daha küçük olması gerekir.
  3. adım 3 ağ yapma alanınızı kurun.3 Ağ yapma alanınızı kurun. İdeal olarak bu, tamamlanmış ağınızı düz bir şekilde yerleştirebileceğiniz kadar büyük bir masa olacaktır. Gerekli olmasa da, adımlar arasında ağı dinlendirmeye çalışırken kullanışlı olacaktır.
    • İhtiyacınız olan şey, masanın sizden uzak tarafındaki kenarına bir çivi (veya merkez vidası yukarı bakacak şekilde bir kelepçe). Bu çubuk ağınız için başlangıç noktası görevi görecektir.

Ağa Başlarken

  1. adım 1 mekiğinizi yükleyin.1Mekiğinizi yükleyin. Başlamak için siciminizi ağınız için kullanacağınız mekiğin etrafına sarmanız gerekir. Mekik dolmadan önce siciminiz biterse, ucunu başka bir sicim makarasına bağlayın. Düğümde kalan etiketleri kesin ve yüklemeye devam edin.
    • Mekiğinizi elinizde düz bir şekilde yatırın ve sicimin ucunu size bakacak şekilde üst tarafa doğru düz bir şekilde yatırın.
    • Sicimi alın ve size doğru geri gelecek şekilde mekiğin orta mandalının etrafından dolayın.
    • İpin ucuna paralel olarak ipi aynı tarafa yatırın ve mekikten aşağı doğru geçirin ve ters çevirip diğer taraftan yukarı doğru geçirin.
    • Bu parçayı ortadaki mandalın etrafından dolayın ve yüzünüze bakacak şekilde geri indirin ve siciminiz bitene veya mekik başa çıkılamayacak kadar dolana kadar işlemi tekrarlayın.
  2. adım 2 üstten düğümle bir ilmek yapın.2El üstü düğüm ile bir ilmek yapın. Bu adımda yaptığınız ilmeğin, mekiğinizin içinden geçebilmesi için ölçünüzün genişliğine yakın olması gerekir. Boyutun hassasiyeti konusunda çok fazla endişelenmeyin; mekik geçebildiği sürece sorun yok. Bu ilmek, tamamlandığında ağınızın kenarından dışarı sarkacaktır.
    • El üstü düğümü herkesin aşina olduğu bir düğümdür: bir ilmek yaparsınız ve ipin ucunu ilmeğin içinden geçirirsiniz, sıkmak için her iki ucu da çekersiniz.
    • Düğümden oluşan ilmeği alın ve kullandığınız mandalın etrafına koyun.
  3. adım 3 ölçünüzü yerleştirin.3Ölçünüzü yerleştirin. Yukarıda belirtildiği gibi, ölçünüz bitmiş ağdaki ağ deliklerinin nihai boyutunu belirleyecektir. Yaptığınız her ağ bir kare ile başlayacaktır, boyutlandırma burada başlar.
    • Ölçünüzü yeni oluşturduğunuz ilmeğe bağlı ipin altından yukarı kaydırın. İlmek, düğümü size en yakın olacak şekilde mandalın üzerine yerleştirilmelidir; düğüm göstergenin üst kenarına değecek şekilde göstergeyi düğüme doğru itin.
    • Mekiği kullanacak olan elinizin tersini kullanarak ipi başparmağınızla göstergenin üstünde tutun.
  4. adım 4 mekiği ilmeğin içinden yukarı doğru çekin.4Mekiği ilmeğin içinden yukarı çekin. Bu noktada ipi ölçeğinizin etrafında sıkılaştırmak istiyorsunuz, bu da bu adımda gerçekleştirilir. Devam ederken bu adımda ipin göstergeyi kavradığı sıkılığı yeniden yaratmaya çalışacaksınız; tek tip sıkılık, tamamlandığında eşit büyüklükte ağ kareleri anlamına gelecektir.
    • Mekiğiniz mandalınızın, ilmeğinizin ve ölçünüzün sağında olmalıdır; sağdan mekiği ilmeğin içinden yukarı doğru çekin (mandal, sicim ve ölçünün oluşturduğu V'nin içinden).
    • Ardından, ölçünüzün etrafına sıkıca dolayarak kendinize doğru aşağı çekin. Tutmak için başparmağınızı düğümün ve ipin üzerine yerleştirin.
  5. adım 5 mekiğinizle bir düğüm daha atın.5Mekiğinizle bir düğüm daha atın. Düğümün tekrarlanması bitmiş ağınızın nihai sağlamlığı için önemlidir. Ne kadar çok düğüm olursa ağ o kadar sağlam olacaktır.
    • Mandalınızın ve ilmeğinizin sağında olması gereken mekiğinizi alın ve ilmeğin altından geçirin. Şimdi gergin ilmeğin altında sarkan gevşemiş bir ilmek olmalıdır.
    • Mekiği bu ilmeğin altından ve gergin ilmeğin sağından geçirin; oluşan düğüm göstergenin etrafında sıkılaşana kadar mekiği ve sicimi yukarı çekmeye devam edin. Ardından bu adımı bir kez daha tekrarlayın.
  6. adım 6 mastarınızı çıkarın.6Ölçünüzü çıkarın. İpinizin geri kalanının mekiğinize bağlı olmasıyla birlikte, mandalda asılı olan orijinal ilmekten çıkan iki ilmekle kalmalısınız.
    • İşleme devam etmek için bu iki döngüden birini seçmeniz gerekecek ve hangisi olduğu önemli değil. Ağınız yapıldığında her ikisi de halledilmiş olacaktır.

Ağınızı Bitirmek

  1. adım 1 göstergenizi değiştirin.1Göstergenizi değiştirin. Ağınıza devam etmek, az önce tamamlanan adımları (bazı değişikliklerle) tekrarlamaktan ibaret olacaktır. Örneğin burada, mastarınızı ilk yerleştirdiğiniz şekilde yerleştireceksiniz.
    • Göstergenizi iki ilmekten gelen tek ipin altına geri kaydırın. Ölçünüzün altından geçerek mekiğinizi yeni oluşan iki ilmeğin birinden geçirin.
    • Mekiği ilmek boyunca yukarı doğru getirerek düğümü sıkılaştırabilmeli ve göstergeyi düğüme yaklaştırabilmelisiniz.
  2. adım 2 mekiğinizi ilmeklerin altından ve üstünden geçirin.2-Mekiğinizi ilmeklerin altından ve üstünden geçirin. Yine, başka bir düğüm oluşturarak ipi göstergenin etrafında sıkılaştırmak istiyorsunuz. Yapılan her düğümün olabildiğince sıkı olduğundan emin olun.
    • Mekiği alttan ve üstten geçirdiğinizde, adım 1.5'te olduğu gibi gevşemiş bir ilmek daha oluşmalıdır.
    • Mekiğiniz sağa doğru dönerken, bir düğüm daha oluşturmak için mekiği bu ilmeğin altından geçirin ve kendinize doğru geri çekin. Bu düğüm sizden en uzaktaki (peg'e en yakın) mastar kenarına doğru sıkı olmalıdır.
  3. adım 3 mekiğinizi ikinci ilmeğin içinden geçirin.3Mekiğinizi ikinci ilmeğin içinden geçirin. İlk ilmeğe düğüm attıktan sonra, işlemi daha önce oluşturduğunuz ikinci ilmekle (hangisiyle başlamamayı seçtiyseniz) tekrarlayın.
    • Göstergenin kenarında bir düğüm yapmak için mekiği ilmeğin altından ve arkasından kendinize doğru çekin. Şimdi, göstergeye doğru sıkıca çekilen iki ilmek tarafından oluşturulan bir 'V' şekli olmalıdır ('V' nin noktası peg'e bakmalıdır).
  4. adım 4 mekiğinizi yukarı doğru çekin 4Mekiğinizi 'V' üzerinden yukarı çekin. Burada ağı güçlendirmek için göstergenin uzak kenarına düğümler eklemeye devam edeceksiniz. Bu adımda oluşturulan düğümler, ağı başlatan kareyi kapatan düğümler olacaktır.
    • Sağdan gelerek, önceki adımlarda olduğu gibi gevşetilmiş bir ilmek daha yapmak için mekiğinizi 'V 'deki boşluktan yukarı çekin. İlmek 'V 'nin sağında asılı kalmalıdır.
    • Mekiğinizi yukarı ve bu ilmeğin içinden geçirin ve düğüm haline getirmek için kendinize doğru çekin. Sonra bu adımı aynen tekrarlayın.
  5. adım 5 ölçüyü çıkarın ve yeniden başlayın.5 Ölçüyü çıkarın ve yeniden başlayın. Ölçüyü çıkardıktan sonra, ağınızın ilk karesine sahip olmalısınız ve her iki taraftan da (sola ve sağa) bir ilmek çıkmalıdır. Bu ilmeklerden birini alın ve seçilen ilmek adım 1.3'te başlanan ilmekmiş gibi tekrarlayın.
    • Bu adımları tekrarlayarak ilmekler ve düğümler yapmaya devam ettikçe ağı giderek genişletin; her yeni karenin devam etmek için iki ilmeği olacaktır.
    • Ağınız istediğiniz uzunluğa ulaştığında, ağı tekrar daraltmak için bu iki halkadan birini yok sayacaksınız.
  6. adım 6 ağınızı çerçeve veya ağırlıklarla tamamlayın.6Ağınızı çerçeve veya ağırlıklarla tamamlayın. Bu ağı nasıl kullanmayı planladığınıza bağlı olarak, sahip olduğunuz ahşap bir çerçeveye takmak veya uzun bir ip ve ağırlıklar takarak bir döküm ağı yapmak isteyebilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, ağınızı birbirine dolanmayacak şekilde sakladığınızdan emin olun.
    • Her iki durumda da, ihtiyacınız olan her şeyi ağa bağlamak veya ağı bir çerçeveye sabitlemek için ekstra ip parçaları kullanmak kabul edilebilir. Daha fazla dayanıklılık için (ahşabın durumu konusunda daha az seçiciyseniz), ağı tutturmak için ağır hizmet tipi zımbalar kullanın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruAğ örmek için iki el gerekir mi? Evet, neredeyse kesinlikle.
  • SoruElde taşınan alabalık ağımın ağını yeniden inşa etmeye çalışıyorum. Serbest bırakma amacıyla balık için çok aşındırıcı olmayan bir sicim türü istiyorum. Kullanmam gereken bir sicim türü önerebilir misiniz? Kingbird Balıkçılık Sicimi, 4 mm'den daha küçük çaplı, sert balık ağları yapmak için kullanılan ana ipliktir, bu da ağ örmek ve ağ olta takımlarını dikmek veya düğümlemek için mükemmel bir şekilde geçerlidir.
  • SoruBir mekiğe ve bir ölçüye ihtiyacınız var mı? İki dolu mekiğe veya bir mekik ve bir top ipliğe ihtiyacınız olacaktır. Top ipliğin ucunu işaret parmağınız ve başparmağınızla sıkıştırın.

İpuçları

Uyarılar

  • Yerel balıkçılık yönetmeliklerini kontrol etmeyi unutmayın. Bazı bölgelerde ağlara izin verilmez ya da ağların sadece olta ile yakalanan balıkların geri alınmasına yardımcı olmasına izin verilir.
  • Yakalayıp bırakmayı planlıyorsanız, pamuk veya kenevir ipler kullanın. Naylon, balığın koruyucu kaplamasını aşındırabilir ve onu öldürebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Seçtiğiniz ip.
  • Bir mekik ve ölçü.
  • Biraz yer.