Ev Yapımı Olta Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Mağazadan satın alınan oltalar çok pahalı olabilir. Sıradan bir balıkçı için kendi oltanızı yapmak daha uygun maliyetli olabilir. Bambu kamışından, bazı PVC borulardan veya hatta basit bir çubuktan ev yapımı bir olta yapabilirsiniz!

Adımlar

Bambu Olta Kamışı Yapımı

  1. adım 1 uygun bir bambu kamışı parçası bulun.
    Uygun bir bambu kamışı parçası bulun. Uzunluğu 8-10 fit (2,4-3,0 m) ve çapı 1-2 inç (2,5-5,1 cm) arasında olan bir bambu kamışı parçası bulun ve tabanından kesin.
    • Bambu olta kamışı söz konusu olduğunda, daha büyük olması daha iyi demek değildir. Daha büyük oltalar tutmak için hantal ve taşımak için garip olabilir.
    • Bir seferde üç veya dört parça bambu kesmek muhtemelen en iyisidir, ilk parçanız kuruduktan sonra kırılırsa ve işleme yeniden başlamak zorunda kalırsanız
  2. adım 2 bastonu kesin ve düzeltin.
    Bastonu kesin ve düzeltin. Küçük ve keskin bir bıçak kullanarak kamışın ana gövdesine mümkün olduğunca yakın olan yaprakları veya çıkıntıları kesin.
    • Kamışın kalın ucunda bir ek yeri bulun ve onu testereyle kesin. Bu, olta kamışınızın ucunun kapalı bir uca sahip olmasını sağlayacaktır.
    • Bir parça zımpara kağıdı alın ve olta kamışının gövdesini mümkün olduğunca düzleştirmek için kullanın.
  3. adım 3 kamışı kurumaya bırakın.
    Kamışı kurumaya bırakın. Bir sonraki adım kamış sırığı kurutmaktır. Kamışın dar ucuna bir parça ip bağlayın ve tavana asın. Bu, bastonun eşit ve mümkün olduğunca düz bir şekilde kurumasını sağlayacaktır.
    • Kamış direği sıcak ve kuru bir yerde kurutun ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Güneş ışığı kamışı çok çabuk kurutacak ve kırılgan hale gelmesine neden olacaktır.
    • Sıcaklık ve nem seviyelerine bağlı olarak, kamışın tamamen kuruması birkaç hafta ila birkaç ay alacaktır. Bronz bir renge dönüştüğünde hazır olduğunu anlayacaksınız.
    • Kamış kuruduğunda onu alın ve kırılmadığından ya da bükülmediğinden emin olmak için havada birkaç kez sallayın. Eğer kırılırsa, başka bir parça deneyin.
    • Oltanızın mümkün olduğunca düz olmasını istersiniz, bu nedenle hafif bir eğriyle kurursa tuğlalarla tartarak düzeltebilirsiniz.
  4. adım 4 oltayı takın.
    Oltayı takın. Biraz 20 lb (9,1 kg) Dacron misina alın ve 1 ucunu oltanın 'sapının' 1-2 inç (2,5-5,1 cm) yukarısına bağlayın.
    • Sonuna gelene kadar misinayı oltanın uzunluğu boyunca geçirin. Bu, bir balıkla mücadele ederken oltanın sonuna kadar bükülmesini sağlayacak ve misinanın kopmasını önleyecektir. Daha sonra fazladan misina parçaları alın ve bunları kullanarak misinayı oltaya 2 veya 3 farklı noktadan (uç dahil) bağlayın.
    • Misinayı oltaya bağlarken dikkatli olun; çok sıkı bağlanırsa misinayı yukarı aşağı kaydıramazsınız, ancak çok gevşek bağlanırsa misina sarkar ve birbirine dolanır. Mümkünse kamçı finiş kullanın.
    • Misinanın uzunluğu (oltanın ucundan itibaren), oltanın toplam uzunluğu artı fazladan 2 fit (0,61 m) ölçülmelidir. Tercih ederseniz, fazladan 2 feet (0,61 m) Dacron misina yerine monofilament lider olabilir.
    • Bunu denedikten sonra, daha uzağa atabilmek için daha uzun bir misina miktarı ile denemeler yapın.
  5. adım 5 kanca, bobber ve platini takın.
    Kanca, bobber ve platini takın. Tercih ettiğiniz kancayı veya yeminizi bir bobber ve bir split-shot platin ile birlikte misinanın ucuna takın.
    • Artık ev yapımı bambu oltanız kullanıma hazır! Misinayı kısaltmak için ilmeklerden geri çekin ve fazlalığı sapın etrafına sarın.

PVC Olta Yapımı

  1. adım 1 2 pvc boru kesin...
    2 adet PVC boru kesin. 2 parça PVC boru alın-biri 1⁄2 inç (1,3 cm) çapında ve diğer 3⁄4 inç (1,9 cm).
    • PVC boruları istediğiniz uzunlukta kesmek için bir testere kullanın. Unutmayın ki 2 PVC borunun birleşik uzunluğu bitmiş oltanızın yaklaşık uzunluğu olacaktır.
    • Örneğin, küçük bir çocuk boyu olta için her bir boruyu 10 inç (25,4 cm) uzunluğunda kesebilirsiniz.
    • Testere ile kesilmiş kenarları düzeltmek ve boruların gövdesindeki işaretleri kaldırmak için biraz zımpara kağıdı kullanın.
  2. adım 2 kayar kapakları ve dişli konektörleri takın.
    Geçme kapakları ve dişli konektörleri takın. İki kayar kapağa ihtiyacınız olacak: bir 1⁄2 inç (1,3 cm) ve bir 3⁄4 inç (1,9 cm) fitting.
    • Ayrıca bir 1⁄2-3⁄4 inç (1,3-1,9 cm) dişli konektör (dişi/erkek) ve bir 1⁄2-3⁄4 inç (1,3-1,9 cm) dişli konektör (dişi/dişi).
    • Bu bağlantı parçaları nalburdan çok ucuza temin edilebilir. Her bir bağlantı parçasını ilgili boru parçasına geçirin, ancak yerine yapıştırmayın.
  3. adım 3 küçük pvc boruya delikler açın.
    Küçük PVC boruya delikler açın. Bir elektrikli matkap ile 3⁄32 inç (0,2 cm) matkap ucu ile 3 ila 5 delik açın. 1⁄2 inç (1,3 cm) PVC boru.
    • Delik sayısı, kullandığınız borunun uzunluğuna bağlı olacaktır. Kaç delik açarsanız açın, eşit aralıklarla açtığınızdan emin olun.
  4. adım 4 kuşgözlerini takın.
    Kuşgözlerini takın. Bir dizi orta boy bağlayıcı klips alın (açtığınız delik sayısına uyacak şekilde) ve gümüş teli klipsten çıkarın.
    • Bir pense kullanarak gümüş telin bir bacağını diğerine doğru bükün. İşiniz bittiğinde, telin bir ucunda kapalı bir halka olmalı ve diğer ucunda bacaklar birbirlerine doğru içe dönük olmalıdır. Diğer tellerle tekrarlayın.
    • Bir tel alın ve bacakları telin her iki tarafındaki deliklere klipsleyin. 1⁄2 inç (1,3 cm) boru. Telin ucundaki halka, misina için bir delik oluşturur. Diğer tellerle de tekrarlayın.
  5. adım 5 büyük boruya önceden hazırlanmış bir olta makarası takın.
    Daha büyük boruya önceden hazırlanmış bir olta makarası takın. Önceden hazırlanmış bir olta makarası satın alın ve büyük borunun yan tarafına takın. 3⁄4 inç (1,9 cm) PVC boru.
    • Bunu, borunun yan tarafında 2 delik açmak için daha önce olduğu gibi aynı matkap ucunu kullanarak yapabilir, ardından olta makarasını yerine vidalayabilirsiniz
  6. adım 6 pvc boruları birbirine vidalayın.
    PVC boruları birbirine vidalayın. Son adım, oltanızı oluşturmak için 2 adet PVC boruyu birbirine vidalamak ve misinayı halkalardan geçirmektir. Bir kanca takın, bobber ve misinanın ucuna platin.
    • Bu oltanın en güzel yanı, olta takımlarını ya da istediğiniz herhangi bir şeyi saklamak için oltanın her iki ucundaki kapakları çıkarabilmenizdir!

Çocuklar için Basit Bir Olta Kamışı Yapımı

  1. adım 1 sağlam bir çubuk bulun.
    Sağlam bir çubuk bulun. Yaklaşık 8 ila 10 fit (2,4 ila 3,0 m) uzunluğunda ve 1-2 inç (2,5-5,1 cm) çapında sağlam, düz bir çubuk bulun. Yaprakları veya dalları çıkarın ve gerekirse yumrulu parçaları çıkarmak için zımpara kağıdı kullanın.
  2. adım 2 i̇pi ve misinayı takın.
    İpi ve misinayı takın. Yaklaşık 20 feet (6,1 m) uzunluğunda bir ip parçası alın ve çubuğun dar ucuna, uçtan yaklaşık 4 inç (10,2 cm) uzakta bağlayın.
    • Düğümün güzel ve sıkı olduğundan emin olun. Kalan ipi çubuğun ucunun etrafına sarın.
    • İpin ucuna 2-3 feet (0,61-0,91 m) ince misina bağlayın, çünkü bu kancayı takmayı kolaylaştıracaktır.
  3. adım 3 misinanın ucuna küçük bir kanca bağlayın.
    Misinanın ucuna küçük bir kanca bağlayın. Misinanın ucuna küçük bir olta kancası geçirin. Balık tutma zamanı geldiğinde, kancanın gerekli derinliğe ulaşması için oltanın ucundan yeterince ipi gevşetin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir mobil için yaptığım 12' uzunluğunda, 1/4' çapında ahşap dübel oltalar için halkalar oluşturmam gerekiyor. 7 mm'lik bebek evi minyatür vida gözlerini denedim, ancak dübeli ucundan çatlattılar. Fikri olan var mı?
    Kabloyu direğin etrafına bir kez sarmayı deneyin, ardından pense kullanarak birlikte bükün ve yeterince sıkı olduğundan emin olun. Ardından, telin iki ucunu alın ve bunlarla bir halka oluşturun ve uçlarından tekrar birlikte bükün.
  • Soru
    Kanca olarak ne kullanabilirim?
    Soda kutusu tırnaklarını balık kancasına dönüştürebilirsiniz. Pinterest gibi siteleri kullanarak çevrimiçi talimatlar bulabilirsiniz.
  • Soru
    Bambu kullanılmadan önce neden kuru olmalıdır?
    Nemli olursa daha az dayanıklı olur ve büyük balıkları yakalamak için iyi olmaz.

Video

İpuçları

  • Basit çubuk olta, küçük dere ve akarsularda 3 ila 5 inç (7,6 ila 12,7 cm) balık yakalamak için en iyisidir. Çocuklar yem olarak solucan, çiğ domuz pastırması ve sosisli sandviç parçaları gibi şeyler kullanabilir.