Av Yayı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç bir yay istediniz ama çok mu paranız vardı ya da Katniss Everdeen gibi mi olmak istiyorsunuz? Eğer öyleyse, burası tam size göre.

Adımlar

PVC'den Yay Yapımı

  1. adım 1 malzemeleri toplayın.
    Malzemeleri toplayın. Ahşap yay oluşturmak için önerilen aletlerin yerine çeşitli aletler kullanabilirsiniz, ancak uygun güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. İşte önerilen aletlerin bir listesi:
    • 62 inç (160 cm) kesitinde 3⁄4 inç (1,9 cm) PVC boru
    • 1 inç (2,5 cm) PVC'den 12 inç (30 cm) kesit
    • 2-4 inç (5,1-10,2 cm) kesitler 1⁄2 inç (1,3 cm) PVC boru
    • 2-4 inç (5,1-10,2 cm) PVC boru uç kapakları (isteğe bağlı)
    • 62 inç (160 cm) 550 paracord 1⁄2 inç (1,3 cm) kalınlığında
    • Testere
    • Kauçuk tokmak
    • Elektrik bandı
    • Şerit metre
    • Boya
  2. adım 2 boruları kesin.
    Boruları kesin. Zaten gerekli ölçülerde PVC fiberglas borular satın almadıysanız, bunları kesmeniz gerekir. Ana yay borusunu 62' uzunluğunda kesmek için bir PVC boru kesici veya çok amaçlı testere ucu kullanın. Ardından, 1' PVC'den bir adet 12' ve 1/2' PVC fiberglastan iki adet 4' kesit kesin.
  3. adım 3 pvc boruları birleştirin.
    PVC boruları birleştirin. İlk olarak, bir adet 4' PVC boruyu ana yay borusuna yerleştirin. Yerleştirmek için lastik bir çekiç kullanın. Sıkı bir sıkıştırma olacaktır, bu nedenle çok fazla güç kullanmanız gerekebilir. Her iki borunun üst kısımları aynı hizaya gelene kadar sonuna kadar zorlayın. İlki içeri girdikten sonra, aynı işlemi karşı uçtaki ikinci 4' boru için de yapın.
  4. adım 4 el tutamağını oluşturun.
    El tutamağını oluşturun. PVC borunun 1 inçlik bölümünü bir taraftan ortadan kesin. Bu, ana yayın üzerinde kaydırmanıza yardımcı olacaktır. Kesip ana yayın ortasına yerleştirdikten sonra, sabitlemek için elektrik bandını kullanın. Sağlam bir katman oluşturmak için bandı üst üste bindirmeyi deneyin.
    • Yayın dış tarafında kesik olan tarafı ipin olacağı yerden uzağa doğru çevirin. Bu önemlidir çünkü kullanım sırasında yayı büktüğünüzde kesik açılıp kapanabilir. Kesik yanlış tarafa bakarsa parmaklarınızı sıkıştırabilir veya bandı yırtabilir.
  5. adım 5 paracord'u makasla kesin.
    Paracord'u makasla kesin. Yayınıza bağlamak için yaklaşık 62 inç paracord'a ihtiyacınız olacak. Bu uzunluk ihtiyacınız olandan birkaç inç daha uzundur, ancak paracord'u yaya bağlarken bir miktar uzunluk kaybedeceksiniz. 62' ölçün ve paracord'u keskin bir makasla dikkatlice düz bir şekilde kesin.
    • Uçları bir alevle kapatın. Paracordun her bir ucunu hafifçe yakmak için bir çakmak veya kibrit kullanabilirsiniz. Bu, uçların yıpranmasını önleyecektir.
  6. adım 6 yayın her iki ucuna birer oluk açın.
    Yayın her iki ucuna birer oluk açın. Demir testeresi ya da tercih ettiğiniz bir testere ile 70 derecelik bir açıyla 1/2 inç genişliğinde bir oluk açın. Yivi yayın arkasına doğru eğin, böylece çekilirken paracord ile aynı yöne gider. Bu açı, paracordun sabit kalmasına yardımcı olur ve 1/2 inçlik bir oluk, paracordun kaymaması için sıkıca oturmasını sağlar.
  7. adım 7 kordonu her bir oluğa geçirin ve bir düğüm atın.
    Kordonu her bir oluğa geçirin ve bir düğüm atın. Bir uçtan başlayın ve sağlam bir düğüm attıktan sonra ipi diğer uca getirin ve ikinci bir düğüm atın. İpte yeterli gerginlik olmalıdır, böylece parmağınızla çekebilirsiniz ve geri kopacaktır.
  8. adım 8 pvc kapakları yerleştirin.
    PVC kapakları yerleştirin. Yayınızın görünümünü tamamlamaya yardımcı olmak ve her iki uçtaki paracord'u korumak için PVC kapakları yerleştirmeyi düşünün. 4 inçlik kapaklar her bir uca tam olarak oturmalıdır. Kapakları yapıştırmayın çünkü bir ipin kopması ve yayı yeniden bağlamanız gerektiğinde bunları kolayca çıkarmak istersiniz.
  9. adım 9 yayı boyayın.
    Yayı boyayın. Yayınızı biraz renkle süslemek istiyorsanız sprey boya kullanmayı deneyin. Yayınızı dışarıda bir karton parçasının üzerine yerleştirin ve doğrudan yayın üzerine püskürtün. Boyamadan önce paracord ve PVC kapakları çıkardığınızdan emin olun ve yayınızı kullanmadan önce boyanın tamamen kurumasını bekleyin.
    • Kullanmaya karar verdiğiniz boyanın etiketindeki talimatları izleyin.

Ahşaptan Yay Yapımı

  1. adım 1 malzemeleri toplayın.
    Malzemeleri toplayın. Ahşap bir yay oluşturmak için önerilen aletlerin yerine alternatif aletler kullanabilirsiniz, ancak uygun güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. İşte önerilen aletlerin bir listesi:
    • El baltası
    • Pala
    • Bıçak çek
    • Ahşap törpü
    • Marangoz kalemi
    • Şerit metre
    • Düz kenar
    • Yay ipi
  2. adım 2 doğru ağacı seçin.
    Doğru ağacı seçin. Hemen hemen her ağaçtan bir av yayı yapılabilir, ancak aranması gereken belirli özellikler vardır. Yaklaşık 4 inç çapında, pürüzsüz ve düz bir ağaç bulun.
  3. adım 3 ağacı kesin.
    Ağacı kesin. En düz altı metrelik bölümü bulun ve bir el testeresi ya da motorlu testere ile kesin. Ahşabın veya çıtanın kuruması için kuru bir yerde yaklaşık altı ay olgunlaşmasını bekleyin.
  4. adım 4 kabuğu soyun.
    Kabuğu soyun. Kabuğu çıkarmanın en kolay yolu bir çeki bıçağı kullanmaktır. Çekme bıçağı, kabuğu soymak ve köşeleri kabalamak için iyi çalışan bir ahşap işleme el aletidir. Çakı ile çalışırken dikkatli olun ve ellerinizi korumak için eldiven giymeyi düşünün.
  5. adım 5 ahşabı inceleyin.
    Ahşabı inceleyin. Yay için 68 inç uzunluğunda olması gereken uygun ölçülere uyacak en temiz ve en düz ahşap tarafını arayın. Herhangi bir çürüme veya zayıflık belirtisi göstermeyen sağlam alanlar bulmaya çalışın. Ahşap düzeltilebilir, ancak bozulmaya başlamış ahşap için yapabileceğiniz bir şey yoktur. İyi bir alan bulduğunuzda, keseceğiniz yeri işaretlemek için kalın bir marangoz kalemi kullanın.
  6. adım 6 ahşabı kesin.
    Ahşabı kesin. Uçları kesmek için bir balta ve pala kullanın. Uzuvları uçların yakınında yaklaşık 1/2 inç kalınlığında yapmak ve ortadaki 4-6 inçlik sap bölümünü yaklaşık 2 inç kalınlığında bırakmak istiyorsunuz. Uzuvları uygun kalınlıkta şekillendirmeye yardımcı olmak için, küçük dişleri olan ve ahşabı şekillendirmek ve düzeltmek için kullanılan bir ahşap törpüsü kullanın.
  7. adım 7 uzuvları bükün.
    Uzuvları bükün. Yayı şekillendirmeyi bitirdikten sonra, yay kollarını yere koyun ve ayağınızla ortasına hafifçe baskı uygulayın. Uzuvların eşit şekilde büküldüğünden emin olmak istersiniz. Basınç uygularken dikkatli olun ve yavaş gidin. Yayın esnekliğini test etmek istiyorsunuz, ancak onu kırmak değil.
    • Yayın yarım daire şeklinde bükülüp bükülmediğini kontrol edin. Eğer ahşap kolaylıkla bükülmeyi reddederse, uzvu zayıflatmak için daha fazla ahşap kazıyın.
  8. adım 8 çentikleri oluşturun.
    Çentikleri oluşturun. Yay kolunun her iki ucunda, ipi veya paracord'u tutacak yaklaşık 1 inç derinliğinde çentikler açmanız gerekir. Çentikleri kendinize doğru ve yayın önünden uzağa doğru açın. Bu, yayı kullanırken ipi sabitlemeye yardımcı olacaktır.
  9. adım 9 yayı gerin.
    Yayı gerin. Her iki ucun etrafına çentiklerden bir düğüm atın. Bir ucunu bağlayın ve ardından ipi diğer tarafa doğru indirin. İpin, çektiğinizde kopacak kadar gergin olmasını sağlayın.
  10. adım 10 yeni yayınızı deneyin.
    Yeni yayınızı deneyin. Ok satın alabilir ya da kendiniz de yapabilirsiniz. Yeni yayınızı kullanırken dikkatli olun ve her zaman tedbirli davranın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ben Kerala'da yaşıyorum. Yay yapmak için hangi ahşabı kullanmalıyım?
    Kerala'dan Gümüş Meşe kullanmalısınız. Kerala'da bulunan en güçlü ve esnek ağaçlardan biridir. Eğer bulamazsanız, kurutulmuş Bambu bulmaya çalışın.
  • Soru
    Nasıl ok yapabilirim?
    Bununla ilgili ayrı bir makale var. Ok Nasıl Yapılır'a göz atın.
  • Soru
    Bu yayla hangi hayvanları avlayabilirim?
    Tavşan gibi küçük av hayvanlarını avlayabilirsiniz. Bu PVC yay büyük avları öldürebilseydi çok şaşırırdım, ama hey, her şey mümkün. Ayrıca, avlanma ile ilgili yerel yasalarınızı kontrol etmeyi unutmayın.

İpuçları

  • Yayı çok sert geri çekmeyin.
  • Kumaş elastik (herhangi bir dikiş mağazasında, hatta bazen dolar mağazalarında bile bulunur), mükemmel bir yay ipi yapar.
  • Bir hedef kullandığınızdan emin olun ve yakınlarda olabilecek herkesi uyarın

Uyarılar

  • Çakı ile sopanın üzerindeki dalları keserken dikkatli olun.
  • İnsanlara ya da hayvanlara ateş etmeyin.