Atlama İpi Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Atlama ipleri çok eğlencelidir ve egzersiz yapmanın harika bir yoludur. İp atlamak kas ve dayanıklılık geliştirir ve harika bir kardiyo egzersizidir. Spor salonuna üyelik satın almaktan çok daha ucuzdur ve atlama ipini her yere götürebilirsiniz. Kendi atlama ipinizi yapabilir ve sadece birkaç malzemeyle bir saatten kısa bir sürede istediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz.

Adımlar

Atlama İpinizi Tasarlama

  1. adım 1 halatınızı seçin.1İpinizi seçin. İp olarak kullanılabilecek çeşitli malzemeler arasından seçim yapabilirsiniz. Yerel nalburunuzdan gerçek bir halat alabilir veya deri, PVC veya elastikten yapılmış halatlar kullanabilirsiniz.
    • Farklı kumaşlar halatınızın hızı, dayanıklılığı ve çok yönlülüğü üzerinde etkili olacaktır. Örneğin, deri ipler hız için harikadır, ancak cildinize çarptığında kırbaç gibi hissedebilir, bu nedenle deri çocuklar için mükemmel bir seçim değildir.
    • Atlama ipinizi beton veya asfalt gibi sert yüzeylerde kullanmayı planlıyorsanız, kırılmayı önlemek için nispeten sağlam malzemeler kullanmak daha iyidir. Örgülü naylon iyi ve dayanıklı bir seçimdir.
  2. adım 2 i̇pi kesin.2İpi kesin. Göğsünüzün üst kısmından ayaklarınıza kadar olan uzunluğu ölçün. Bunu 2 ile çarpın. Toplam sayı size ipinizi kesmek için iyi bir uzunluk verecektir.
    • Atlama ipini kendiniz için yapmıyorsanız, bu ölçümleri atlama ipini yaptığınız kişiden almanız gerekecektir.
    • Ölçü alamıyorsanız, çoğu çocuk için 7 fitlik (yaklaşık 2 m) bir halat kullanabilirsiniz. Boyu 5'2'-5'6' (1,57-1,68 m) arasında olan kişiler için 8 fitlik (2,45 m) bir ip kullanabilirsiniz. Boyu 5'6'-6'2' (1.68-1.88 m) olan kişiler için 9 fit (2.8 m) ip kullanabilirsiniz. Boyu 6'3' (1,91 m)'den uzun olan kişiler için ise 10 feet (3 m)'lik bir ip kullanın.
    • İpi daha sonra kısaltmak için düğümleri her zaman ayarlayabilirsiniz, bu nedenle başlangıçta biraz daha fazla uzunluğa sahip olmak en iyisidir.
    • Çift Hollanda atlayışı yapmayı planlıyorsanız çok daha uzun bir ip kullanmak isteyeceksiniz. Bir atlayıcı için 12 fitlik (3,7 m) bir ip yeterli olacaktır ve her ilave atlayıcı için 2-4 fit (0,6-1,2 m) ekleyin.
  3. adım 3 tutacaklarınızı seçin.3 Tutamaklarınızı seçin. Tutamaklar, atlama ipinizin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Bir spor malzemeleri mağazasından bazı tutamaklar satın alabilir veya evinizdeki eşyaları kullanarak kendiniz yapabilirsiniz.
    • Evde tutacak yapmak için tercihinize bağlı olarak 2 adet 1/2 inç (1,3 cm) PVC boruyu 4-8 inç (10-20 cm) eşit uzunluklarda kesebilirsiniz. 2 1/2 inç (1,3 cm) PVC uç kapaklarında ipiniz için yeterince geniş bir delik açın.
    • Ahşap bir dübeli de benzer uzunluklarda kesebilirsiniz. Dübelin ortasından ipiniz için yeterince geniş bir delik açın.
    • Çocuklar için bir atlama ipi yapıyorsanız, sapın bir çocuğun kolayca tutabileceği kadar küçük ve hafif olmasını isteyeceksiniz.
    • Bir egzersiz ekipmanı olarak atlama ipi yapıyorsanız, biraz daha fazla ağırlığa sahip tutamaklar kullanarak daha fazla fayda elde edersiniz. Bu, egzersiz yaparken kol kaslarınızı daha fazla zorlayacaktır.
  4. adım 4 boncuk eklemeyi düşünün.4Boncuk eklemeyi düşünün. Atlama ipi boncukları birkaç farklı amaca hizmet eder. Atlama ipini daha görünür hale getirirler, bu da performanslar için arzu edilir ve çocuklar için daha güvenlidir. Boncuklar ayrıca yere çarptıklarında daha yüksek bir ses çıkarır, bu da bazı ip atlayıcılarının iyi bir ritim tutmasına yardımcı olur. Boncuklar ayrıca bir ipe biraz ağırlık ekleyerek ipin hissini ve performansını değiştirebilir. Ayrıca ipi korumaya da yardımcı olurlar.
  5. adım 5 bazı kişisel dokunuşlar ekleyin.5 Bazı kişisel dokunuşlar ekleyin. Sapları en sevdiğiniz renge boyayabilirsiniz. Sapların uçlarına püsküller eklemek atlama ipini çocuklar için daha da heyecanlı hale getirebilir. İpi kişiselleştirmek için harfli boncuklar bile bulabilirsiniz.

Atlama İpinin Montajı

  1. adım 1 boncukları kulplardan önce kaydırın.1Boncukları tutacaklardan önce kaydırın. Boncuk kullanıyorsanız, önce ipi içinden geçirmeniz, ardından uçları tutacaklarla sabitlemeniz gerekecektir.
    • Renkleri değiştirmeyi deneyin. 2 farklı renkte boncuk seçin. Bir renk boncuğu, ardından diğer rengi kaydırın. İp dolana kadar tekrarlayın.
  2. adım 2 i̇pi tutacakların içinden geçirin.2İpi tutamakların arasından geçirin. Halatın 1 ucunu alın ve 1 tutamaktan geçirin. Sonra ipin diğer ucunu alın ve ipin diğer ucundan geçirin. Sap uçlarının ipin her iki ucunda zıt yönlere baktığından emin olun.
  3. adım 3 halatların uçlarını tutacaklara sabitleyin.3Halatların uçlarını tutacaklara sabitleyin. Halatı nasıl sabitleyeceğiniz, halat ve sap seçiminize bağlı olarak değişecektir. Bazı kordon halatları, sapa tutturmak için kordonun etrafını sıkan veya kıvıran bir kapakla birlikte gelir. Çoğu kumaş ve elastik malzeme için ipin her iki ucuna bir düğüm atabilirsiniz, böylece uçlar saplardan kaymaz.
    • İpi bağlamak için, ipin ucundan birkaç santim uzakta önünüzde tutun. Diğer elinizle ipin 1 tarafında bir ilmek yapın ve ucunu ipin büyük kısmının arkasına getirin. İpin diğer tarafında bir ilmek daha yapın ve ucunu ipin önüne getirin. Ardından ucu üstteki ilmeğin içinden geçirin ve sıkın. Bu düğüm siz çözene kadar sabit kalacaktır.
  4. adım 4 kumaş iplerin uçlarını hafifçe kıvırın.4Bez iplerin uçlarını hafifçe yakınız. Bir çakmak kullanın ve ipin uçlarını hızla alevin içine sokun. Kumaş sertleşecek ve yıpranmalarını önlemek için uçları kapatacaktır. İplerin uçlarını mühürlemeye yardımcı olması için bunları yapıştırıcıya da batırabilirsiniz.
  5. adım 5 uzunluğunu test etmek için atlama ipini deneyin.5Uzunluğunu test etmek için atlama ipini deneyin. İp çok uzun görünüyorsa, atlama ipini gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz.
    • Gerektiğinden daha uzun bir ipe sahip olmak, ipin dönmesinin daha uzun süreceği anlamına gelir. Bu, yeni atlayıcılar veya çocuklar için faydalı olabilir. Tersine, deneyimli bir atlayıcıysanız ve hızınızı artırmak istiyorsanız, mümkün olduğunca az fazla ipe sahip olmak isteyeceksiniz.
  6. adım 6 i̇pi ayarlayın.6İpi ayarlayın. İstenmeyen uzunluktaki ipi tutma yerinden çekin. İpi tekrar kullanmayı deneyin. İyi bir uzunluk gibi göründüğünde, ipin bir ucuna tekrar bir düğüm atın ve fazlalığı bir makasla kesin. Saplarınız için klipsleriniz varsa, bunları kolayca ayarlayabilir ve fazlalıkları kesebilirsiniz.
    • Bazı saplarda fazladan yer vardır, böylece boyutu ayarlamak için ipte bir ilmek yapabilir ve ilmeği sapın gövdesine sığdırabilirsiniz. Kulplarınızda yer varsa, ipinizi yeniden boyutlandırmak için bu yöntemi kullanmayı düşünün. Daha hızlıdır ve isterseniz daha sonra ipe biraz uzunluk ekleme olanağı sağlar.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruYakınımda herhangi bir PVC veya spor malzemeleri mağazası yok. Kulpları nasıl temin edebilirim? Amazon'un kulpları taşıdığından %99 eminim. Oradan kontrol edin.

İpuçları

Uyarılar

  • Atlama ipinizin uçlarını yakarken dikkatli olun. Bunu sadece dışarıda, iyi havalandırılan bir alanda yapın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir Halat
  • Kulplar
  • Makas
  • Çakmak