Leotard Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Mayolar jimnastik ve bale için vazgeçilmezdir, ancak oldukça pahalı olabilirler! Kendi mayolarınızı yapmak isterseniz, paradan tasarruf edersiniz ve hatta size daha iyi uyduklarını görebilirsiniz. Mevcut bir mayoyu kullanarak bir kalıp oluşturarak işe başlayın ve ardından kumaşınızı kesmek ve parçaları birbirine dikmek için kalıbı kullanın.

Adımlar

Leotard Kalıbının Oluşturulması

  1. adım 1 kalıbınızı oluşturmak için üzerinize tam oturan bir mayo seçin.1Kalıbınızı oluşturmak için üzerinize tam oturan bir mayo seçin. Yeni mayonuza kalıp oluşturmak için kolları olan eski bir mayoyu kullanabilirsiniz. Kullandığınız mayonun size (veya mayoyu giyecek kişiye) tam oturduğundan emin olun.
    • Tek parça mayonuz yoksa 1 parça mayo da işinizi görecektir.

    İpucu: İsterseniz bir el işi malzemeleri mağazasından bir kalıp da satın alabilirsiniz. Bu, mayonuzun bedenini ve stilini seçmenize olanak tanıyacaktır.

  2. 2Etekliği uzunlamasına ikiye katlayın ve ana hatlarını çizin. Katlanmış mayoyu ön tarafı görünecek ve kolları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Mayonun gövdesini çizmek için kolları içeri katlayın. Ardından, mayoyu kalıbın veya kasap kağıdının üzerine yerleştirin. Katlanmış mayo gövdesinin ana hatlarını oluşturmak için bir kalem veya kurşun kalem kullanın. Ardından, kolları açın ve bir kol kalıbı oluşturmak için bunların etrafını ayrı ayrı çizin.
    • Mayonun kenarları boyunca iz bıraktığınızdan emin olun.
  3. 3Kenarlardan 0,5 inç (1,3 cm) uzaklıkta bir çizgi ölçün ve çizin. Mayo bedeninin ve kollarının kenarları boyunca bu konumu bulmak için bir cetvel veya şerit metre kullanın. Ardından, bir parça tebeşirle mayonun dış hatlarını takip eden bir çizgi çizin. Bu, mayonuz ve kollarınız için dikiş payını sağlayacaktır.
    • Çizginin mayo bedeninin ve kollarının kenarları boyunca devam ettiğinden emin olun.
    • Bu parçayı kesin ve 'ön' parça olarak işaretleyin.
  4. 4Etekliğin arkası için bir desen oluşturmak üzere tekrarlayın. Tek parça streçi ters yönde katlayın ve bir kalem ya da kurşun kalem kullanarak ana hatları çizin. Ardından, dikiş payı için anahattın 0,5 inç (1,3 cm) dışına ikinci bir çizgi çizin.
    • Tek parça streç giysinin arka kısmının ön kısmından daha alçak olabileceğini unutmayın.
    • Ne olduğunu belirtmek için arka parçanın üzerine 'arka' yazdığınızdan emin olun.
  5. 5Kayışları artı 0,5 inç (1,3 cm) dikiş payıyla çizin. Eğer mayo atlet tarzındaysa, bu kısmı yapmanıza gerek yoktur. Tek parça streç giysinin askıları varsa, uzunluklarını ve genişliklerini ölçmek için bir cetvel veya ölçüm bandı kullanın. Ardından, dikiş payını ekleyin ve kağıda bir askı çizin.
    • Örneğin, askılar 11'e 1,5 inç (27,9'a 3,8 cm) ise, 11,5'e 2 inç (29,2'ye 5,1 cm) ölçülerinde bir askı çizin.
    • Bu parçayı kesin ve askılarınızın kalıbı olduğunu belirtmek için işaretleyin.

Leotard Parçalarını Kesme

  1. 1Biraz esnekliği olan 2 yd (1,8 m) kumaş seçin. Likra, spandeks veya streç pamuk gibi streç bir kumaş tek parça streç mayo yapımında işe yarayacaktır. Kumaşın biraz esnek olması önemlidir, ancak aynı zamanda güçlü ve dayanıklı olmalıdır. İstediğiniz renkte veya baskıda kumaş seçin.
    • Mayonuzu yapmak için sadece 1 yd'ye (0,91 m) ihtiyacınız olabilir, ancak her ihtimale karşı 2 yd (1,8 m) alın!
  2. 2Desen parçalarını katlanmış kumaşın üzerine yerleştirin. Kumaşı uzunlamasına ikiye katlayın ve ardından ön ve arka beden ve kol kalıp parçalarını kumaşın üzerine yerleştirin. Ön, arka ve kol kağıt kalıp parçalarının uzun, düz kenarlarını kumaşın katlanmış kenarıyla hizalayın. Kayış desenini (kullanılıyorsa) katlanmış kenarlardan uzağa yerleştirin.
    • Desen parçalarını üzerine yerleştirmeden önce kumaşta topak veya tümsek olmadığından emin olun.
  3. 3Desen parçalarının dış kenarlarının etrafına iğneler veya ağırlıklar yerleştirin. İğne kullanıyorsanız, desen parçalarının kenarları boyunca her 2 ila 3 inçte (5,1 ila 7,6 cm) bir iğne takın. Desen ağırlıkları kullanıyorsanız, desen parçalarının kenarları boyunca yaklaşık her 3 ila 4 inçte (7,6 ila 10,2 cm) bir ağırlık yerleştirin.
    • İğneleri kumaşın kenarlarına dik olacak şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Bu, mayoyu diktiğinizde onları çıkarmayı kolaylaştıracaktır.
  4. 4Keskin bir makasla desen parçalarının kenarları boyunca kesin. Kağıt desen parçalarının her birinin dışını kılavuz olarak kullanın. Kat boyunca bir ön ve arka parça kesin, ancak katlanmış kumaşı kesmeyin. Kayışları tüm yol boyunca kesin (eğer kullanıyorsanız).
    • Pürüzlü veya çarpık kenarlar oluşturmamaya dikkat edin! Bu, dikişi engelleyecektir.

    İpucu: Kumaşınızı kesmek için sadece kumaş makası kullanın! Kağıt kalıbı kesmek için kullandığınız makası kullanmayın.

Leotardın Dikilmesi

  1. 1Ön ve arka leotard beden parçalarını birbirine tutturun. Sağ (baskı veya ön) tarafların birbirine baktığından emin olun. Ön ve arka parçaların yanlarını, bacak açıklıklarını ve kasık kısımlarını hizalayın.
    • Bacak açıklıkları, kol delikleri veya yaka boyunca iğnelemeyin. Bunlar açık kalmalıdır!
  2. 2Yanlar, kasıklar ve omuzlar boyunca zikzak dikiş yapın. Boyun, kol ve bacak açıklıklarını dikerek kapatmayın! Dikiş makinenizi zikzak dikiş ayarına getirin. Ardından, iğnelenmiş tek parça streç giysi parçalarını baskı ayağının altına yerleştirin. Baskı ayağını indirin ve dikişe başlamak için pedala hafifçe basınç uygulayın. Kenarlar boyunca sonuna kadar dikin ve ardından yaklaşık 0,5 inç (1,3 cm) geri dikiş yapmak için ters kola basın.
    • Dikiş yaparken iğneleri çıkarın. Üzerlerinden dikmeyin, aksi takdirde dikiş makinenize zarar verebilirsiniz!
  3. 3Kayışları veya kolları uzunlamasına ikiye katlayın ve ham kenarlardan 0,5 inç (1,3 cm) dikin. Doğru (ön veya baskılı) tarafların bir arada ve yanlış (arka veya baskısız) tarafların dışarı baktığından emin olun. Ham kenarları birleştirmek için her bir kayışın ham kenarları boyunca dikmek için zikzak dikiş kullanmaya devam edin. Kayışların kısa uçlarını açık bırakın.
    • Dikerken iğneleri çıkardığınızdan emin olun.
    • Tek parça streç giysiniz atlet tarzındaysa askıları veya kolları atlayabileceğinizi unutmayın.
  4. adım 4 kayışları ön ve arka parçaların üst köşelerine takın.4Kayışları ön ve arka parçaların üst köşelerine takın. Sağ taraflar dışarı bakacak şekilde askıları ve mayoyu ters çevirin. 1 kayışın ucunu tek parça streç giysinin en üst köşesine iğneleyin. Kayışın ucunun mayonun iç kısmında gizlendiğinden emin olun. Kayışın ucu boyunca bir zikzak dikiş yapın ve ardından kayışın ucu boyunca geri dikiş yapmak için ters kola basın.
    • Bunu her bir kayış için tekrarlayın.
    • Bunu yaparken kol veya boyun açıklığını kapatmadığınızdan emin olun!
    • Kayışları bağladığınız yerdeki gevşek iplikleri kesin.
  5. 5Kolları kol deliklerine iğneleyin ve dikin. Mayo bedenini ters çevirin ve kolu önce mayonun içine yerleştirin. Mayonun koltuk altı bölgesindeki dikiş ile kolun koltuk altı bölgesindeki dikişi eşleştirin. Her 2 ila 3 inçte bir (5,1 ila 7,6 cm) bir iğneyi, sağ taraflar birlikte ve ham kenarlar eşit olacak şekilde kol deliği ve kolun etrafına yerleştirin. Ardından, kolu tek parça streç giysi gövdesine sabitlemek için kolun kenarlarının etrafına zikzak dikiş yapın.
    • Dikerken iğneleri çıkardığınızdan emin olun.
    • Tek parça streç giysinizi tamamlamak için diğer kol için de aynı işlemi tekrarlayın.
    • Dikişi bitirdikten sonra fazla iplikleri kesin ve ardından mayoyu sağ tarafı dışarı gelecek şekilde çevirin.

    Mayonuza biraz daha ışıltı katmak ister misiniz? Ön kısmına kristaller yapıştırarak, aplike dikerek veya yaka kısmına dantel ya da kurdele süslemesi ekleyerek mayonuzu süsleyin.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru Mayolar için hangi kumaş kullanılır? Mayo yapımında likra, spandeks veya streç pamuk gibi esnek kumaşlar kullanılır.
  • SoruUzun kollu bir mayo nasıl yapılır? Bir mayoyu uzunlamasına ikiye katlayın ve deseni kağıda çizin. Ardından, kollarınızdan birinin uzunluğunu ölçün ve tasarımınıza dahil edebilmek için izlediğiniz taslağa ekleyin.
  • Soru Mayoyu tek parça streç giysi olarak kullanabilir miyim? Hayır, bir mayo bir tek parça streç giysi kadar iyi çalışmayacaktır. Bir mayo ve bir tek parça streç giysi benzer görünse ve hissedilse de, bir mayo jimnastik gibi sporlar için kullanıldığında bir tek parça streç giysi kadar iyi esnemez veya performans göstermez. Bir mayo yüzme için, diğeri ise esneme egzersizleri ve dans için tasarlanmıştır.

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir mayo veya mayo deseni
  • 1 ila 2 yd (0,91 ila 1,83 m) streç kumaş (yapacağınız mayonun boyutuna bağlı olarak)
  • Desen kağıdı veya kasap kağıdı
  • Cetvel veya ölçüm bandı
  • Makas
  • Kalem veya kurşun kalem
  • İğneler
  • Dikiş makinesi
  • Konu