Sağlık Topu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sağlık topları, egzersiz sırasında güç ve koordinasyonu artırmak için kullanılan ağırlıklı kauçuk veya deri toplardır. Yepyeni bir sağlık topu satın almak pahalı bir yatırımdır. Bu ekipmanı satın almak yerine, kendi sağlık topunuzu oluşturmak için ev eşyalarını yeniden kullanabilirsiniz.

Adımlar

Top, Huni ve Kepçenin Hazırlanması

  1. adım 1 bir atletik top seçin.
    Bir atletik top seçin. Kendi sağlık topunuzu oluştururken, basketbol topu gibi bir atletik top, ev yapımı egzersiz aletiniz için yapı sağlayacaktır. Yeni bir atletik top satın alabileceğiniz gibi, eski bir spor topunu yeniden kullanarak tasarruf edebilirsiniz. Çoğu ev yapımı sağlık topu basketbol topundan yapılır, ancak bir futbol topu veya lastik top da kullanabilirsiniz.
    • Evinizde eski bir spor topunuz yoksa, bir komşunuza veya arkadaşınıza kullanabileceğiniz bir topu olup olmadığını sorun. İkinci el mağazalarından da alışveriş yapabilirsiniz.
  2. adım 2 kesin bir
    Topun içine bir 'V' çizin. Topu malzemelerle doldurmak için atletik topta bir delik veya kanat oluşturmalısınız. Kalıcı bir kalemle topun üzerine bir 'V' çizin - 'V' yaklaşık bir inç uzunluğunda x bir inç genişliğinde olmalıdır. 'V' çizgileri boyunca kesmek için keskin bir maket bıçağı kullanın. 'V 'nin üst kısmını kesmeyin - burası kapağın atletik topa bağlı kalması gereken yerdir.
    • 'V 'nizi hava nozülünün yakınına çekmeyin ve kesmeyin. Başlık, huninin kanadın içine oturmasını engelleyebilir.
  3. adım 3 bir huni ve kepçe oluşturun.
    Bir huni ve kepçe oluşturun. Bir huni ve kepçe, sağlık topunu doldurma sürecini hızlandıracak ve dağınıklık yapmanızı önleyecektir. Kendi huni ve kepçenizi oluşturmak için boş bir plastik içecek şişesi bulun. Keskin maket bıçağınızı kullanarak şişeyi gövdesinin etrafından ikiye kesin. Üst yarısı huni, alt yarısı ise kepçe olarak işlev görecektir.
    • Kendi huniniz ve kepçe cihazınız varsa bu adımı dikkate almayın.

Sağlık Topunuzu Doldurma ve Tartma

  1. adım 1 dolgu malzemenizi seçin.
    Dolgu malzemenizi seçin. Sağlık topunuza çeşitli malzemelerle ağırlık ekleyebilirsiniz. Kullandığınız malzemeler tamamen size bağlıdır. En yaygın dolgu malzemesi kumdur. Sağlık topunuzu kumla doldurmak ağır bir egzersiz aleti üretecektir. Daha hafif bir egzersiz topu için, sağlık topunuzu strafor ve kesilmiş yatak pedi gibi çeşitli geri dönüştürülmüş malzemelerle veya pirinç veya tuz gibi sıradan ev kuru ürünleriyle doldurabilirsiniz.
    • Kum kullanacaksanız, bir mağazadan satın alın; dışarıdan kum kullanmayın. Dışarıdan gelen kum, sağlık topunuzun içinde istenmeyen küfler oluşturabilecek nem ve bitki örtüsü içerecektir.
  2. adım 2 sağlık topunuzu malzeme ile doldurun.
    Sağlık topunuzu malzeme ile doldurun. 'V' kapağını kaldırın ve huninizin ağzını deliğe yerleştirin. Geçici kepçenizle malzemeleri kaptan huniye aktarın. Sağlık topu dolana kadar malzeme eklemeye devam edin.
    • Daha fazla malzemeye yer açmak için sağlık topunu ara sıra sallamanız gerekebilir.
    • Sağlık topunun hızlı bir şekilde dolması gerekirken, beklediğinizden daha fazla dolgu malzemesi kullanacaksınız.
  3. adım 3 sağlık topunuzu tartın.
    Sağlık topunuzu tartın. Sağlık topunuzu mühürlemeden önce egzersiz ekipmanınızı tartın. Sağlık topunu bir tartıya yerleştirin ve ağırlığını değerlendirin.
    • Sağlık topu istediğinizden daha ağırsa, istediğiniz ağırlığa ulaşana kadar dolgu malzemesini çıkarın.
    • Sağlık topu istediğinizden daha hafifse, topa daha fazla dolgu maddesi ekleyin. Malzeme için daha fazla alan yoksa, sağlık topunu daha ağır bir malzeme ile yeniden doldurmanız gerekebilir.

Sağlık Topunun Yamanması

  1. adım 1 kapağın etrafındaki alanı kazıyın.
    Kanadın etrafındaki alanı kazıyın. Sağlık topunuzu kullanmadan önce, oluşturduğunuz kapağı kapatmalısınız. Malzemeyi topun içinde tutmak için çeşitli bant ve yapıştırıcılar kullanabilseniz de, kapağı bir kauçuk yama onarım kiti ile kapatmanız şiddetle tavsiye edilir. Bu kitler genellikle sürtünme aleti içerir. Deliğin etrafındaki alanı pürüzlendirmek için bu aleti kullanın. Yüzeyi pürüzlendirmek yapışkanın topa yapışmasına yardımcı olacaktır.
    • Kauçuk yama tamir kitini internetten satın alabilir veya yerel mağazanızın 'Kampçılık' reyonunda bulabilirsiniz.
    • Çadırlar veya lastikler için kauçuk yama tamir kiti kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 yamayı topa yapıştırın.
    Yamayı topa yapıştırın. Yamanın kenarlarını yuvarlamak için bir makas kullanın; bu, yamanın soyulmasını önleyecektir. Yapıştırıcı uygulaması ve yamanın yerleştirilmesi ile ilgili kitin talimatlarını izleyin. Yama yerine yerleştirildikten sonra yapışkanın sertleşmesini bekleyin.
    • Yapıştırıcı kurumadan sağlık topunu kullanmayın.
  3. adım 3 topun tamamını koli veya atletik bantla kaplayın.
    Topun tamamını koli veya atletik bantla kaplayın. Yama kanadı yeterince kapatacak olsa da, topun tamamını koruyucu bir katmanla kapatmak isteyebilirsiniz. Bu mührü oluşturmak için koli bandı veya atletik bant kullanabilirsiniz. Yapıştırıcı kuruduğunda, bant şeritlerini sağlık topunun yüzeyine uygulayın. Yapıştırdıktan sonra, ev yapımı sağlık topunuzla egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.
    • Sağlık topunuzun ağırlığı ve şekli dengeli ve eşit olmalıdır. Bant katmanlarını eşit tutmak için elinizden geleni yapın.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Ezilmeyi en aza indirmek için sağlık topunu yan yatırarak saklayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Atletik top
  • Maket bıçağı
  • Kalıcı keçeli kalem
  • Dolgu malzemeleri
  • Kauçuk yama onarım kiti
  • Koli bandı veya atletik bant