Doğal Yay ve Ok Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç okçuluk uzmanı olmak istediniz ama iyi bir yay ve ok seti satın alacak ya da kiralayacak paranız yok mu? İşte size kendi yayınızı yapmak için talimatlar!

Adımlar

Malzemelerin Toplanması ve Hazırlanması

  1. adım 1 mümkün olan en taze odunu bulun.
    Mümkün olan en taze odunu bulun. Doğrudan bir ağaçtan bir dal kesmek en iyisi olacaktır ancak odun başka yerlerden de temin edilebilir. İdeal dal esnek olmalı, büküldüğünde hemen yerine oturmalı ve hafif bir doğal kavise sahip olmalıdır.
    • Aldığınız odunu kullanmanıza izin verildiğinden emin olun. Komşularınız ağaçlarını kesmenizden hoşlanmayabilir ve yerel parklardaki veya ormanlardaki bazı ağaçlar hassas veya tehlike altında olabilir.
  2. adım 2 dalı temizleyin.
    Dalı temizleyin. Tüm fazla dalları çıkarın, ancak ok için bir kılavuz olarak kullanmak üzere yayın ortasında kısa bir tane bırakmak isteyebilirsiniz. Yayın daha kolay tutulmasını ve okun daha kolay sallanmasını sağlamak için kabuğu çıkarın.
  3. adım 3 i̇pi bulun.
    İpi bulun. İdeal ip, ilmekler yaptıktan sonra yayın kendisinden yaklaşık 3-4 inç (8-10 cm) daha kısa olacaktır. Daha ince, daha güçlü ip en iyisidir.
  4. adım 4 oklar özel ahşap gerektirir.
    Oklar özel ahşap gerektirir. İnce, hafif ve güçlü bir çubuk bulun. Bu, okun hızlı ve düz uçmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Yay

  1. adım 1 i̇ki yarık açın.
    İki yarık açın. Bunlar dalın her iki ucundan yaklaşık bir inç uzaklıkta olmalıdır. Yarıklar dala doğru açılı olmalıdır, böylece ip yerinde kalacaktır.
  2. adım 2 i̇pi sabitleyin.
    İpi sabitleyin. Önce ilk yarığa güçlü bir düğüm atın. Yerinde kaldığından emin olmak için ipi çekin.
  3. adım 3 i̇pinizin uzunluğunu kontrol edin.
    İpinizin uzunluğunu kontrol edin. Diğer uca, yayınızın uzunluğundan yaklaşık 6 inç (15,2 cm) daha kısa bir düğüm atın. Bu, yay gerildikten sonra yaya gerginlik ve kavis verecektir.
  4. adım 4 yayı gerin.
    Yayı gerin. Yayı bükün ve düğümü yayın diğer ucundaki yarığa ulaşana kadar yavaşça çekin. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız, ip sıkı olmalı ve yaya hafif bir kavis vermelidir.
  5. adım 5 aşağıdaki işlemleri yaptığınızda yayı çözün're done practicing.
    Çalışmayı bitirdiğinizde teli çıkarın. Çok uzun süre gergin bırakılırsa yay bükülecek ve gerginliğini kaybedecektir.

Oklar

  1. adım 1 ok başınızı takın.
    Ok ucunuzu takın. Okunuzun ucuna koli bandı ile bir taş veya başka küçük, küt bir nesne kullanın. Darbeden kaynaklanan hasarı azaltmak için okun tüm ucunu koli bandıyla sarmak da isteyebilirsiniz. Bu uç, okun daha uzağa gitmesini sağladığı için en ağır uç olmalıdır.
  2. adım 2 yivinizi takın.
    Yivinizi takın. Kordon, okun ucunda bulunan ve uçarken ona kılavuzluk etmeye yardımcı olan malzemedir. Nasıl yapıldığını bilmiyorsanız, işte oklar nasıl yivlenir.
  3. adım 3 oku yerleştirin.
    Oku yerleştirin. Bir bıçak alın ve ok ucu olmadan ucundan bir yarık açarak oku yerleştirin. Bu, ipin oku yönlendirmesine yardımcı olacaktır.

Şimdi ne yapacağız?

  1. adım 1 pratik yapın.
    Pratik yapın. Yeni yayınız ve okunuzla pratik yapabileceğiniz güvenli bir ortam bulun. Unutmayın: herhangi bir beceride iyi olmak pratik gerektirir. Çok iyi olmak için yıllarca pratik yapmak gerekebilir. Sabırlı olun!
  2. adım 2 uygun hedefler kullanın.
    Uygun hedefler kullanın. Saman veya köpükten, karton muhafazalı bir hedef yapın. Eğer bir çite atış yapacaksanız, oklarınızı korumak için bir halı kullanın. Eğer çite isabet ederlerse muhtemelen kırılacaklardır.
  3. adım 3 eğitim alın.
    Eğitim alın. Okçuluk hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Birçok yerel spor kulübü, spor salonu, üniversite ve toplum merkezi okçuluk konusunda ucuz veya ücretsiz dersler sunmaktadır. Doğru eğitimi almak, yeni becerilerinizi daha güvenli ve daha eğlenceli hale getirecektir.
  4. adım 4 dikkatli olun.
    Dikkatli olun. Kendinizi veya başkalarını yaralayabileceğiniz hiçbir şey yapmayın. Bu bir oyuncak değildir, yanlış kullanıldığında ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir. Ayrıca, bunu hayvanları avlamak için kullanmayın, çünkü bu amaç için etkisiz ve acımasızdır.
  5. adım 5 mantıklı olun.
    Mantıklı olun. Bu silahı kendinizi savunmak için kullanmayın. Evinizde davetsiz bir misafir varsa veya kendinizi tehdit altında hissettiğiniz başka bir durum varsa, lütfen polisi arayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Tüyleri nereden bulabilirim?
    Tüyleri el sanatları mağazalarında bulabilirsiniz, ancak uygun olduklarından emin olun. Örneğin, küçük, ince tüyler (küçük kuşlardan elde edilenler gibi) etkili olmayacak ve yapıştırmaya çalıştığınızda sadece karışıklık yaratacaktır. Eğer bir parkın, çalılık alanın ya da benzer bir yerin yanında yaşıyorsanız, yerde uygun tüyler bulabilirsiniz. Kilit nokta, tüylerin aynı kanattan olduğundan emin olmaktır, yani tüyler kabaca aynı boyutta ve aynı şekilde şekillendirilmiş / bükülmüş olmalıdır.
  • Soru
    Ok ucuna ve yivlere ihtiyacım var mı, yoksa ok üzerinde şekillendirebilir miyim?
    Yivin ok ucundan çok daha hafif olması gerekir, bu nedenle ikisini de ahşaptan yapmak uygun olmaz; ok ucunun okun en ağır parçası olması gerekir.
  • Soru
    Eğer bükülebilir bir çubuk bulamazsam, nasıl bükebilirim?
    Taze ya da kuru ama sağlam ahşap buharda ya da ılık suda birkaç saat bekletilerek bükülebilir hale getirilebilir.

İpuçları

Uyarılar

  • Yayınızı ve okunuzu yapmak için gerekli bıçak ve testere gibi aletleri kullanırken dikkatli olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Testere
  • Uzun, kavisli tahta parçası
  • Tornavida veya matkap ucu
  • Boyutuna göre kesilecek uzun bir ip parçası. Bu sağlam ama hafif esnek olmalıdır.
  • Ok ucu olarak kullanılacak kaya gibi küçük, küt bir nesne
  • Koli Bandı