Boks Torbası Standı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Büyük kum torbalarının yumruk alabilmesi ve tasarlandıkları gibi hareket edebilmesi için bir tür yapıya asılması gerekir. Eğer bir kum torbası standı satın almak istemiyorsanız, evde kendiniz de yapabilirsiniz. Esasen 2 uzun 4x4 kereste parçasından X şeklinde bir çerçeve inşa edecek, sağlam bir bağlantı noktasına (büyükçe bir ağaç gibi) tutturacak ve kum torbasını eğik X çerçevesinden asacaksınız.

Adımlar

Çanta Standının Çerçevelenmesi

  1. adım 1 boyunuzun yaklaşık iki katı uzunluğunda 2 adet 4x4 ahşap kiriş satın alın.
    Boyunuzun yaklaşık iki katı uzunluğunda 2 adet 4x4 ahşap kiriş satın alın. Yerel nalburunuzu ziyaret edin ve standınız için 2 ahşap kiriş seçin. Ahşabın türü önemli değildir, bu nedenle çam, köknar veya ladin gibi ucuz ve sağlam bir şey seçin. Kendi boyunuzun yaklaşık iki katı uzunluğunda kirişler seçin, yani boyunuz 6 fit (1,8 m) ise, 12 fit (3,7 m) ahşap kirişler satın alın.
    • Bu uzun kirişler, kum torbasının ortasına yumruk atabilmeniz için yeterince yükseğe asılmasını sağlayacaktır.
  2. adım 2 1 adet 8mm gözlü cıvata ve buna uygun bir gözlü somun satın alın.
    1 adet 8mm gözlü cıvata ve buna uygun bir gözlü somun satın alın. Gözlü cıvata, adından da anlaşılacağı gibi, bir ucunda büyük bir boşluk (veya 'göz') bulunan ağır bir metal cıvatadır. Cıvatanın üzerindeki boşluktan bir halat veya ip geçirin. Ardından, cıvatanın dişli ucunu bir kirişe vidaladığınızda, halat kirişe sıkıca bağlı kalırken 'gözden' geçebilecektir.
    • Boyut (örneğin 8 mm) cıvatanın dişli ucunun çapını ifade eder, göz çapının boyutunu değil.
    • Gözlü cıvata ve gözlü somunu herhangi bir hırdavatçıdan veya ev malzemeleri satan bir mağazadan satın alın.
  3. adım 3 her bir ahşap kirişin üstünden 2 fit (0,61 m) mesafede bir delik açın.
    Her bir ahşap kirişin üstünden 2 fit (0,61 m) mesafede bir delik açın Matkabı tahtaya dik tutun ve matkabı aşağı doğru bastırarak ucun ahşapta düz bir delik açmasını sağlayın.
    • Bu deliğin gözlü cıvatanın geçebileceği kadar büyük olması gerekir, bu nedenle 8mm gözlü cıvata kullanıyorsanız 8mm'lik bir delik açın.
  4. adım 4 her bir ahşap kirişin üst kısmından 2 inç (5,1 cm) uzaklıkta ikinci bir delik açın.
    Her bir ahşap kirişin üst kısmından 2 inç (5,1 cm) uzaklıkta ikinci bir delik açın. İlk delikte olduğu gibi, 8mm matkap ucu kullanarak her bir kirişi temiz bir şekilde delin. Bu delikten bir delikli cıvata geçirmeyecek olsanız da, kolaylık sağlamak için delikleri aynı boyutta açmak en iyisidir.
    • Elektrikli matkap kullanırken dikkatli olun. Parmaklarınızı her zaman dönen uçtan uzak tutun ve bol giysilerin veya uzun saçların ucun yakınına sarkmasına izin vermeyin.
  5. adım 5 kirişleri delikli cıvata ve delikli somun ile birbirine bağlayın.
    Kirişleri delikli cıvata ve delikli somun ile birbirine bağlayın. İki ahşap kirişi, açtığınız deliklerde kesişecek şekilde üst üste yerleştirin. Ardından, gözlü cıvatayı iki kirişin alt deliklerinden geçirin ve diğer uca gözlü somunu takın. Somunu yerine iyice oturana kadar parmaklarınızı kullanarak sıkın.
    • Somunu sıkabildiğiniz kadar sıkmayın. Gerektiğinde katlanabilmeleri için kirişlerin kolayca açılıp kapanmasına yetecek kadar boşluk bırakmak amacıyla biraz gevşek bırakın.

Ağırlık Dağıtım Halatının Takılması

  1. adım 1 20 feet (6,1 m) sentetik halatı ölçün ve kesin.
    20 feet (6,1 m) sentetik halatı ölçün ve kesin. Bu halatı gözlü cıvatayı kirişlerin üst kısımlarına yakın 2 deliğe bağlamak için kullanacaksınız. Bu, kum torbasının ağırlığını destekleyecek ve bu 3 nokta arasında dağıtacak, böylece torbanın ağırlığının tamamı göz cıvatasına asılmayacaktır.
    • Bu işlem için kirişleri yatırmanız en iyisidir. 2 kirişi, zeminde bir X şekli oluşturacak şekilde birbirinden ayırın.
    • Bir hırdavatçıdan veya ev geliştirme mağazasından sentetik ip satın alın.
  2. adım 2 halatın yaklaşık 3 fitini (0,91 m) 1 kirişteki üst delikten geçirin.
    Halatın yaklaşık 3 fitini (0,91 m) 1 kirişteki üst delikten geçirin. Halatın diğer ucunu alın ve bir karabinadan geçirin. Ardından halatın ikinci ucunu ahşapları birbirine bağlayan delikli cıvatadan geçirin. Halatın ucunu tekrar aynı karabinadan geçirin. Son olarak, halatın ikinci ucunu diğer kerestenin üst deliğinden geçirin.
    • Bu, halatı ağırlık askı noktalarının 3'üne de güvenli bir şekilde bağlayacaktır: göz bomu ve kirişlerinizin üst kısmına yakın 2 delik.
  3. adım 3 uçları bağlayın...
    İplerin uçlarını çift yaprak bükme düğümü kullanarak birbirine bağlayın. Bu sağlam düğüm, 2 halat ucunu, bağladıktan sonra kum torbasının ağırlığını destekleyecek şekilde birbirine bağlayacaktır.
    • Çift yaprak bükümü, iyi bilinen yaprak büküm düğümünün bir varyasyonudur. Bu düğüm en yaygın olarak yelkencilikte, benzer veya farklı genişlikteki 2 halatı birbirine bağlamak için kullanılır.
  4. adım 4 1 karabinayı 2 üst delikten geçirilmiş halatın içinden geçirin.
    Üstteki 2 delikten geçirilen halatın içinden 1 karabina geçirin. Karabinaların takılması kolaydır: karabinanın yaylı tarafına bastırın ve ahşap kirişlerinizdeki 2 üst deliğin her birinden geçen halat parçasının içinden geçirin. Ardından yaylı parçayı serbest bırakın.
  5. adım 5 el üstü düğüm atın...
    Ana halat uzunluğunun ucuna üstten bir yay düğümü atın. Ardından düğümün oluşturduğu ilmeğin içinden bir karabina geçirin. Bu karabinayı, kum torbası standının ağırlığını desteklemek için bir ağaca sabitlenmiş başka bir karabinaya kancalayın.
  6. adım 6 halatın gevşek ucunu bir ağaca bağlayarak standı sabitleyin.
    Halatın gevşek ucunu bir ağaca bağlayarak standı sabitleyin. Standınızı doğru şekilde sabitlemek, onu kurmanın çok önemli bir parçasıdır.
    • Sehpayı herhangi bir duvara sabitlemeyin, çünkü sürekli sarsıntı duvarın parçalanmasına neden olabilir. En iyi sabitleme noktası bir ağacın tabanı ya da sağlam bir daldır.
    • Standı iç mekanda inşa etmeniz gerekiyorsa ve beton bir zemine sahipseniz, standı zemine cıvatalanmış bir bağlantıya sabitleyebilirsiniz.
  7. adım 7 bir ağaç gövdesinin etrafına ikinci bir sentetik halat parçası bağlayın.
    Bir ağaç gövdesinin etrafına ikinci bir sentetik halat parçası bağlayın. Bu destek halatı kum torbası standınızın sağlam bağlantı noktası olacaktır. Halatın uzunluğu, standın ankrajdan ne kadar uzağa yerleştirileceğine bağlı olacaktır. Kaba bir kılavuz olarak, ipi 10 fit (3,0 m) uzunluğunda olacak şekilde kesin.
    • Ya da kum torbası standınız destek halatına çok yakın olacaksa, sadece 2 fit (0,61 m) uzunluğunda kesin.
  8. adım 8 bir papyon bağlayın...
    Destek halatının ağaca bağlı olmayan ucuna bir bowline düğümü atın. Papyon düğümü ipin en ucunda küçük bir ilmek bırakacaktır. Bowline düğümü tarafından oluşturulan ilmeğe bir karabina takın.
    • Bu karabinayı, X-çerçevesindeki 3 bağlantı noktasına bağlı ipin ucundaki diğer karabinaya takın.
  9. adım 9 x-çerçevesini bağlantı noktasına bağlamak için 2 karabinayı bağlayın.
    X-çerçevesini bağlantı noktasına bağlamak için 2 karabinayı bağlayın. Standı yerine sıkıca sabitlemek için, X-çerçevesine bağlı karabinayı ağaca (veya başka bir sabitleme noktasına) bağlı halat üzerindeki karabinaya kancalayın. Standı, bağlantı noktasından yaklaşık 20 derecelik bir açıyla uzağa eğilecek şekilde dik olarak konumlandırın.
    • Stand doğru şekilde ayarlanmışsa, dik kalmalıdır.

Boks Torbasının Asılması

  1. adım 1 standı sabitleyin's feet in position so it won't fall over during use.
    Kullanım sırasında devrilmemesi için standın ayaklarını yerine sabitleyin. Stand kurulduktan sonra ayakların yerlerinden kaymadığından emin olun. Boks torbası standını açık havada kuruyorsanız, çim veya toprağa saplanabilmeleri için ahşapların alt kısımlarına takozlar kesmek için bir testere kullanın.
    • Torbayı iç mekanda beton bir zemin üzerine kuruyorsanız, her bir kerestenin altını (kabaca) 15 derecelik bir açıyla kesmeyi deneyin, böylece ayak pozisyondayken zeminde düz durur.
    • Alternatif olarak, yoga matı gibi kauçuk bir mattan 4 inç (10 cm) kauçuk yamalar kesebilir ve kaymayı önlemek için ayakların alt kısımlarına yapıştırabilirsiniz.
  2. adım 2 x-çerçevesindeki 3 bağlantı noktasından 3 ft (0,91 m) ip geçirin.
    X-çerçevesi üzerindeki 3 bağlantı noktasından 3 ft (0,91 m) ip geçirin. X-çerçevesinin ön tarafına bakıyorsanız, 3 bağlantı noktası görmelisiniz: göz cıvatası ve her bir kirişin tepesinden 2 inç (5,1 cm) aşağıya takılı 2 karabina. 3 fitlik (0,91 m) bir sentetik halat parçası kesin ve bu 3 bağlantı noktasının her birinden geçirin.
    • Ardından, kum torbanızın tepesine takmak için ipe 2 karabina kancası takın.
  3. adım 3 kum torbası üzerindeki halkaları asılı karabinalara kancalayın.
    Kum torbasının üzerindeki halkaları asılı karabinalara kancalayın. Kum torbanızın tepesine takılı 2 veya 3 adet ağır hizmet tipi kayış olmalıdır. Torbayı yukarı kaldırın ve kayışların her birine 1 asma karabinası takın. Kum torbası tamamen takıldıktan sonra boks antrenmanı yapmaya hazırsınız!
    • Kum torbanızın ağır hizmet tipi kayışlarına zaten karabinalar takılıysa, bu karabinaları asılı karabinalara takmanız yeterlidir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Kerestelerin boyu küçükse ve kum torbasını yükseğe asmamız gerekiyorsa, bu nasıl yapılabilir?
    Ahşapları çivilerle birbirine bağlayın. Düşmemesi için arkasına üçgen bir parça yapın.
  • Soru
    Ne kadara mal olur?
    İyi bir tane yaparsanız yaklaşık 70-140 dolara mal olur.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 2 kiriş
  • 8 mm delikli cıvata
  • Cıvataya uyması için 1 gözlü somun
  • 7 karabina
  • Elektrikli matkap
  • Sentetik halat veya kordon
  • 40 pound (18 kg) kum torbası
  • Testere (isteğe bağlı)
  • Kauçuk yoga matı (isteğe bağlı)

İpuçları

  • Sentetik halatı kestikten sonra, kesilen uçları bir çakmakla kapatın. Uçların yıpranmasını önlemek için alevi kesilen ipin ucuna yaklaşık 20 saniye tutun.