Bir Putting Green Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arka bahçenizde kendi green'inizin olması, boş zamanlarınızda putting pratiği yapmanızı kolaylaştırır. Gerçek bir green para, yoğun emek ve sürekli dikkat gerektirecektir. Özen gösterilse bile, arka bahçenizdeki gerçek bir green, golf sahalarında aşina olduklarınızın yanında sönük kalabilir. Her şeyden önce doğru yeri seçmeniz gerekecek, ardından alanı tasarlamaya ve doğru besinleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Uygun araç ve malzemelerle, arka bahçenizin genel peyzajına bir yeşil alan ekleyebilir ve rekreasyonel faydaların keyfini çıkarabilirsiniz.

Adımlar

Yeşilinizi Yapmaya Hazırlanıyor

  1. adım 1 yeşil konumunuzu seçin.
    Yeşil alanınızın yerini seçin. Yeşil alanınızın arka bahçenizde bol güneş ışığı alan açık bir alanda olmasını isteyeceksiniz. Gelecekteki yeşil alanınız, binalardan, çalılardan veya ağaçlardan kaynaklanan herhangi bir rüzgar engellemesi olmadan bol miktarda hava akışı almalıdır. Arka bahçenizdeki alçak noktalardan veya kötü drenaj yapan alanlardan da kaçınılmalıdır, ancak yeşil alanınız için ideal yeri bulduktan sonra yapmalısınız:
    • Yeşil alanınızın genel boyutlarını hayal edin. Yeşil alanınızın özellikleri hakkında bir fikir sahibi olduktan sonra, bir kağıt parçası alın ve istediğiniz ölçüler de dahil olmak üzere genel tasarımın taslağını çıkarın. Ardından, planladığınız yeşil alanı ölçün ve kazık çakın.
    • Yeşil alanınız ne kadar büyük olursa, bakımının o kadar fazla çaba gerektireceğini ve kurulum maliyetinin de o kadar artacağını unutmayın.
  2. adım 2 toprağınızı değerlendirin.
    Toprağınızı değerlendirin. Yeşil çiminizin gelişmesi için köklerinin doğru türde toprağa ihtiyacı olacaktır. Çoğu toprak çiminizin kökleri için uygundur, ancak ideal toprak bileşimi kumlu tınlı toprak olacaktır. Toprağınızda yüksek oranda kil varsa, çiminiz büyük zarar görecek ve topa vurmanız için yeterince iyi büyüyemeyecektir.
  3. adım 3 kili kontrol etmek için bir toprak testi yapın.
    Kili kontrol etmek için bir toprak testi yapın. Süzülme testi, toprak bileşiminizin çiminizin kökleri için yeterince iyi olup olmadığı konusunda size iyi bir fikir verebilir ve gerçekleştirmesi nispeten kolaydır. Yaklaşık bir ayak genişliğinde 2' derinliğinde bir çukur kazmanız gerekecektir. Şimdi, deliğinizi suyla doldurun ve bir gün boyunca süzülmesini bekleyin. Ardından zamanı not edin ve deliği tekrar suyla doldurun.
    • Suyu 12 saatten daha kısa sürede süzülen çukurlar, iyi drene edilmiş toprak gerektiren bitkileri destekleyecek bir süzülme hızına sahiptir, buna yeşil çimleriniz de dahildir.
    • 12-24 saat içinde süzülen çukurlar ağır veya killi toprakta yaşayan bitkiler için uygundur.
    • Drenajı 24 saatin üzerinde olan çukurlar çoğu bitki için uygun değildir.
  4. adım 4 yüzey drenajınızı değerlendirin.
    Yüzey drenajınızı değerlendirin. Yeşil alanınızın konturları suyun hızlı ve kolay bir şekilde tahliye edilmesine izin vermelidir, aksi takdirde yeşil alanınız başarısız olabilir. Suyun toplanabileceği alçak alanlar da yeşil alanınız için kötü olacaktır. Çimlerin suyla tıkanmasını önlemek için birden fazla drenaj yolu sağlamaya çalışın.
    • Yeşil alanınızın yüzeyinin altına drenaj karoları yerleştirerek drenaj koşullarını iyileştirebilirsiniz. Bunları birbirine yakın ve en fazla 10 feet (3 m) aralıklarla yerleştirmeniz tavsiye edilir.
  5. adım 5 çim tohumunu bölgeye göre araştırın.
    Çim tohumunu bölgeye göre araştırın. Yeşil alan yapımında kullanılan iki baskın çim türü vardır: Sürünen Bentgrass ve Bermuda. Bölgeye bağlı olarak birini diğerine tercih edebilir ya da belirli bölgelerde bir melezin gelişmesini isteyebilirsiniz. Creeping Bentgrass ve Bermuda'nın eyaletlere göre dağılımını kontrol etmek için şu adresi ziyaret edin:
    • https://www.putting-greens.com/types.html

Yeşilinizi İnşa Etmek

  1. adım 1 toprağı hazırlayın.
    Toprağı hazırlayın. Yeşillendirmeyi planladığınız yerdeki orijinal çimleri sökmeniz gerekecektir. Çim söküldükten sonra, optimum drenaj, havalandırma ve tohumlama koşullarını oluşturmak için kayaları ve diğer kalıntıları tırmıklamalısınız.
    • Toprak için bir çapa makinesi kullanmak toprağı daha da gevşetip havalandırarak daha da iyi bir büyüme ve toprak kıvamı sağlayacaktır.
    • İlkbaharın yeşil alan dikmek için en uygun zaman olduğunu unutmayın.
  2. adım 2 gerekirse biraz drenaj ekleyin.
    Gerekirse biraz drenaj ekleyin. Golf alanınızın yeterince drenajlı kalmasını sağlamanın en iyi yolu drenaj karoları veya havalandırmalı plastik boru döşemektir. Yaklaşık 24 inç (61 cm) derinliğinde ve 12 inç genişliğinde bir hendek kazın, bu hendek green'inizin kenarlarından başlayıp green'in içinden geçecek ve hendek green'inizden aşağıya doğru eğimli olacak şekilde suyu green'den uzaklaştıracaktır. Drenajı kurmak için şunları yapmalısınız:
    • Filtre kumaşını hendeğinizin alt kısmına yerleştirin, böylece yanlara kadar ulaşır.
    • Delikli/havalandırmalı plastik borunuzu hendeğe döşeyin.
    • Kanalınızı 12 inç (30,5 cm) kaba, temiz çakıl ile doldurun.
    • Filtre kumaşınızın uçlarını çakılın üzerine katlayın.
    • Çukurunuzun geri kalanını toprakla doldurun.
  3. adım 3 yabani otlara karşı korumak için yeşilinizi ayırın.
    Yabani otlara karşı korumak için yeşilinizi ayırın. Ekstra bir ayırma derecesi sadece green'inizi daha yabani otlardan arındırmakla kalmaz, aynı zamanda bahçenizin Bentgrass veya Bermuda ile istila edilmesini de önleyebilir. Plastik bir astar kullanmak green'inizi bahçenizden ve bahçenizi green'inizden korumak için iyi bir yoldur.
  4. adım 4 toprağı düzeltin.
    Toprağı düzleştirin. Kendi green'inizi yapmaya yönelik ilk girişiminiz için, en kolay tür çoğunlukla düzdür. Düşük noktalar çiminizin kalitesini bozabilir, bu nedenle tırmığınızla toprağı eşit şekilde yaymalısınız.
    • Alçak noktaları, hayvan izlerini ya da green'inizdeki diğer plansız değişiklikleri doldurmak için kenara yaklaşık bir metre kum bırakın.
  5. adım 5 koyma deliğinizi batırın.
    Atış çukurunuzu açın. Ampul saksınızı kullanarak, golf topundan biraz daha büyük bir delik oluşturun ve bu deliğin sizin için en iyi olacağını düşündüğünüz yere yerleştirin. Bu sadece green'inizin düzeni hakkında size bir fikir vermek içindir; deliği şekillendirecek ve koyma kabını daha sonra yerleştireceksiniz.

Green'inizin Dikimi ve Bakımı

  1. adım 1 çim tohumunuzu ekin.
    Çim tohumunuzu ekin. Tohumunuzun bir kısmını kumunuzla karıştırarak serptiğinizde ek bir örtü sağlayın. Kuş sorununuz varsa bu yararlı olabilir, ancak kuşların tohumunuzla yoğun bir şekilde beslendiğini fark ederseniz, fazladan serpmek isteyebilirsiniz. Prensip olarak, bir kilo tohum yaklaşık 2.000 fit kareyi kaplamalıdır, ancak karar verdiğiniz çim türüne bağlı olarak bazı farklılıklar olacaktır.
  2. adım 2 tohumunuzu gübreleyin.
    Tohumunuzu gübreleyin. Yeşil alanınız için kullanmayı seçtiğiniz çim türüne bağlı olarak, kullanabileceğiniz birçok farklı gübre seçeneği olacaktır. Tohumunuz için en uygun gübreyi internetten araştırmalısınız.
    • Farklı çim türlerinin gübre uygulamanız gereken ideal zamanları da olacaktır. Çim büyümenizde en iyi sonuçları görmek için bu bilgileri de araştırın.
  3. adım 3 tohumunuzu yoğun bir şekilde sulayın.
    Tohumunuzu yoğun bir şekilde sulayın. Yeni ekilen çim çok susuzdur, bu nedenle yeşil alanınızı günde iki kez yoğun bir şekilde sulamanız gerekecektir. Birçok green tasarımcısı, özellikle sıcak havalarda green'inize şırınga yapılmasını da önermektedir.
    • Şırınga, çim kanopinizi soğutmak ve solgunluğu önlemek için çimi hafifçe suladığınız yerdir.
    • Herhangi bir sorun çıkmazsa, çimleriniz 10 gün içinde çimlenmelidir.
  4. adım 4 yeşil çim biçme makinesi ile biçin.
    Bir çim biçme makinesi ile biçin. Yeşil çiminizin ilk biçimi, çimin yüksekliği iki santimi aştıktan sonra yapılmalıdır. Yeşil çim biçme makinenizin arkasında yürürken dikkatli olmanız gerekecektir. Çiminizin üst tabakası hala gevşek olacağından yumuşak, düz ayaklı adımlarla yürüyün. İyi bir kök sistemi büyüdükçe zemin sertleşecektir.
    • Yeşil alanı sık sık biçin. Çiminizi haftada 3 veya 4 kez biçtiğinizde, mükemmel bir atış yüksekliği olan ¼' civarında bir yüksekliği koruyacaktır.
  5. adım 5 gübrelemeye devam edin.
    Gübrelemeye devam edin. Her 1.000 feet kare bahçe alanı için Mayıs başı ile Haziran başı arasında toprağa en az ½ pound azot uygulayın. Eylül ortasından Kasım ortasına kadar en az 1 pound azot kullanın.
    • Ayrıca çim türünüz ve/veya yeşil alanlarınız için formüle edilmiş özel gübrelere de bakmalısınız. Birçok şirketin özel gübre karışımları vardır. Sizin durumunuz için en iyi olanı bulmak için kendiniz araştırmanız gerekecektir.
  6. adım 6 aylık olarak mantar ilacı uygulayın.
    Aylık olarak mantar ilacı uygulayın. Bu aynı zamanda karar verdiğiniz çim türüne ve yaşadığınız bölgeye de bağlı olacaktır. Belirli çim türleri belirli küf türlerine karşı daha hassastır ve bazı küf türleri bölgenizde yaşamayabilir.
    • Genel olarak, her ay bir kez mantar ilacı uygulamalısınız.
  7. adım 7 yeşilinizin solmasını önleyin.
    Yeşilinizin solmasını önleyin. İlk kuruluk belirtisinde, güneşten zarar görmesini önlemek için yeşilinizi sulamalısınız. Green'e sabahın erken saatlerinde, örneğin sabah 5 ile 7 arasında su uygulayın.
  8. 8. adım i̇sterseniz golf kupanızı yerleştirin.
    İstiyorsanız golf kupanızı yerleştirin. Putting çukurunuz için kazdığınız küçük delik ihtiyaçlarınız için yeterli olabilir, ancak bir çanak yerleştirmek green'inize daha gerçekçi bir his verecektir. Bir dekupaj testeresi veya golf deliği kesici kullanarak çukurunuzu daha da şekillendirebilir ve çanağı yerleştirebilirsiniz.
    • Çanağınız çim seviyesinin ½ inç altına oturmalıdır.
  9. adım 9 bayrağınızı dikin.
    Bayrağınızı dikin. Estetiği tamamlamak için, atış kabınızla birlikte gelen bileşen bayrağını alıp kabınıza yerleştirebilirsiniz. Bu, kupanızın çukura zeminle aynı hizada yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol etmenin iyi bir yoludur. Düz olmayan bir kupa, topunuzun delikten olması gerekenden daha sık sekmesi anlamına gelebilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir çim biçme makinesi için ideal bıçak sayısı nedir?
    Ne kadar çok olursa o kadar iyi. Tipik tüketici çim biçme makinelerinin 5 bıçağı vardır, bu da işe yarar, ancak tüm çim bıçaklarını kesmek için daha fazla geçiş yapmanız gerekecektir. Bu da çiminizde daha fazla travmaya neden olacaktır. En az 7 bıçaklı bir çim biçme makinesi almanızı öneririm.
  • Soru
    Tohum attığım andan itibaren ne kadar süre içinde ekime hazır hale gelir ve tohumu nereden satın alabilirim?
    Yeşil alan olarak kullanılacak alanın üzerine yuvarlayabileceğiniz rulo çim satın alın. Çim tohumunun içine genellikle çok sayıda yabani ot tohumu karışır. Çim tohumu kullanmayı tercih ederseniz, filizlenene kadar nemli ve kapalı tutun, ardından tekrar filizlenene kadar daha fazla tohum yayın. Alan çimle kaplandıktan sonra, kısa biçerek ve yabani ot öldürücü kullanarak bakımını yapın. Açık alanları daha fazla tohumla doldurun ve tekrarlayın. En fazla üç hafta içinde ekime hazır hale gelmelidir.
  • Soru
    Çimlerimin bir bölümünü gerçekten kısa kesersem, bu yeşil alan için işe yarar mı?
    Hayır, çünkü çimleriniz muhtemelen ölecektir. Ayrıca yaptığınız iş muhtemelen düzensizlik veya tümseklik gibi sorunlara yol açacaktır ki bu da green için kötü olacaktır.

Video

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ampul ekici
  • Kupa
  • Gübre
  • Bahçe eldivenleri
  • Dekupaj testeresi veya golf deliği kesici
  • Biçme Makinesi
  • Plastik astar (isteğe bağlı)
  • Bayrak koymak
  • Tırmık
  • Taşlar veya tahta
  • Kürek
  • Toprak
  • Şerit metre
  • Tiller
  • Çim tohumu
  • Su