İp Salıncak Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İp salıncak herkesin yapabileceği iyi bir hafta sonu projesidir. İp salıncağınızın nesilden nesile sürmesini sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Herkes, kullanımı zor bir lastik salıncak yerine rahat bir ip salıncağı takdir edecektir. İp salıncak eğlencesi için asla çok yaşlı değilsiniz!

Adımlar

Ahşap Koltuk Oluşturma

  1. adım 1 malzemelerinizi toplayın.
    Malzemelerinizi toplayın. Sağlam bir halat salıncak oluşturmak için 36' 2x8 ahşap bir tahtaya ihtiyacınız olacak. Kullandığınız ahşabın Meşe veya Ceviz gibi sağlam olduğundan emin olun. Ayrıca aynı tür ahşap ve 4' 2x8 olması gereken iki koltuk takviyesine ihtiyacınız olacak. Uzun ömürlü bir salıncak için, inşa etmeden önce ahşabı basınçla işlemden geçirin. Ayrıca aşağıdaki aletlere de ihtiyacınız olacak:
    • Testere
    • Matkap
    • Çiviler
    • Çekiç
    • Ölçüm bandı
    • Kurşun kalem veya keçeli kalem
    • Çakmak veya kibrit
    • İki tırmanma karabinası
  2. adım 2 ahşabı kesin.
    Ahşabı kesin. 2x8'in 36 inçlik kısmını ölçün ve işaretleyin. Ana koltuğu 2x8'den kesin ve ardından iki adet 4 inçlik blok ölçün. Takviye bloklarınızı kesin. Ölçülerinizle birlikte hırdavatçıya da gidebilirsiniz ve boyutları hızlıca keserler.
  3. adım 3 takviyeleri takın.
    Takviyeleri takın. Ana koltuğun iki ucundaki 4 inçlik blokları köşeleri düzgün olacak şekilde hizalayın. Ahşabı, iki takviye koltuğun altında olacak şekilde konumlandırın. Her iki tarafa iki çivi çakmak için çekicinizi kullanın.
    • Daha güvenli olmasını istiyorsanız, takviyelere daha fazla çivi ekleyebilirsiniz.
  4. adım 4 halat için delikleri delin.
    Halat için delikleri delin. Her iki tarafta iki adet ¾' delik oluşturmak için bir matkap kullanın. Hem oturağı hem de takviyeleri delin. Delikler her iki tarafta eşit aralıklarla olmalıdır. Eşit delikler oluşturduğunuzdan emin olmak için bir işaretleyici ve ölçüm bandı kullanın.

Halatın Hazırlanması

  1. adım 1 bir halat edinin.
    Bir halat edinin. Kalıcı bir halat salıncağı oluşturmak için ⅝' örgülü içi boş çekirdekli polipropilen halat kullanmanız gerekir. Bu, tırmanış için kullanılan güçlü ve dayanıklı bir halattır. Hırdavatçıda görmediyseniz, bu tarz bir halatı bir açık hava mağazasında bulabilirsiniz. İpin uzunluğu ağaç dalının yüksekliğine bağlıdır. Yirmi metrelik bir dal için 80 fit (24,4 m) ipe ihtiyacınız olacaktır.
    • Örgülü ip aldığınızdan emin olun!
  2. adım 2 i̇pin çözülmesini önleyin.
    İpin çözülmesini önleyin. İki adet beş metrelik ipi kesin ve her bir ucunu erimeye başlayana kadar çakmakla ısıtın. Erimeye başladıklarında ısıtmayı bırakın. Bir ucunu üstten geçirin ve koltuğun altına üstten bir düğüm atın. Bunu ipin diğer ucuyla o taraftaki açık deliğe doğru tekrarlayın.
    • Bunu koltuğunuzun her iki tarafına da yapın. Sonuç, koltuğa sabitlenmiş iki çember olacaktır.
  3. adım 3 bir karabina takın.
    Bir karabina takın. Bir tırmanma karabinası kullandığınızdan ve koltuğun her iki tarafına birer tane taktığınızdan emin olun. Bu, koltuğu ağaca sabitlenmiş halatlara bağlayacaktır.

Bir Ağaca Sabitleme

  1. adım 1 bir ağaç bulun.
    Bir ağaç bulun. Arazinizde iyi büyüklükte bir ağaç arayın ve sağlam olduğundan emin olun. Yerden en az 15 fit yüksekliğe uzanan kalın ağaç dalları arayın. Ağacın sağlıklı olduğundan ve bir ip salıncağının yükünü kaldırabileceğinden emin olun.
    • Düğümleri atmak için merdiven kullanmanıza gerek yok.
  2. adım 2 i̇pi ölçün.
    Halatı ölçün. İyi bir dal bulduktan sonra, salıncağın asılacağı yüksekliği ölçmeniz gerekir. Düğümler için üç fit gevşeklik bırakmanız gerekir. Her bir ipin ne kadar uzun olması gerektiğini ölçtükten sonra, iki aynı ipi kesin.
  3. adım 3 çift yaylı düğüm atın.
    Çift yaylı düğüm atın. Bu, bir halat salıncağı oluşturmak için yaygın bir düğümdür. Birbirine yakın iki küçük bobin oluşturun ve ardından bunları üst üste koyun. Halatın en yakın kenarını iki bobinin içinden geçirin. Ardından bu kenarı iki bobinin üzerindeki ipin etrafında sallayın ve bobinlerin içinden geri geçirin.
    • Bobinlerin altındaki deliği açın ve bobinlerin oluşturduğu düğümü sabitleyin.
    • Bu düğümü her bir ip teli için yapmanız gerekecektir.
  4. adım 4 düğümü ağaç dalına sabitleyin.
    Düğümü ağaç dalına sabitleyin. Düğümlü kenarı seçtiğiniz dalın üzerine atın. İpin diğer ucunu delikten geçirin ve düğüm dalda yerine oturana kadar sıkın. Bu işlemi diğer ip için de tekrarlayın.
    • Sıkmadan önce ipinizi doğru konuma ayarlayın.
  5. adım 5 i̇p salıncağını tamamlayın.
    İp salıncağını tamamlayın. İki halat uygun yere yerleştirildikten sonra, sarkan halata ek bir çift yaylı düğüm atın. İki deliği sabitledikten sonra, iki karabinayı halatların ucuna takın. Artık dengeli ve sağlam bir halat salıncağınız olmalı.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Salıncak yerden ne kadar yüksekte olmalıdır?
    Bu, salıncağınızı nereye asacağınıza ve kimin kullanacağına bağlıdır. 6 inç ila 2 fit arasında herhangi bir yer iyidir.
  • Soru
    Salıncağımı bağlamak istediğim açılı bir dalım var. Salıncağı nasıl düz tutabilirim?
    Salıncak düz durana kadar bir ipi diğer ipten daha kısa tutun.
  • Soru
    Evimin yanında ağaç yok. Salıncağı asabileceğim başka bir yer var mı?
    Yerel parkınızda herhangi bir ağaç varsa, oraya asabilirsiniz.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Ağaç dalının canlı ve sağlam olduğundan emin olun.
  • İp salıncakta oynarken gözetim altında tutulmaları gerektiğini düşünüyorsanız çocuklarınızı gözetim altında tutun.