Yabani Doğada Barınak Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vahşi doğadaysanız, rahat bir barınak oluşturmak için çadıra ihtiyacınız yoktur. Geceyi geçirmek veya yağmurda kuru kalmak için rahat bir yer inşa etmek için doğada bulunan malzemelerden yararlanabilirsiniz. Barınağınız kaç kişiyle kamp yaptığınıza, nerede olduğunuza ve yanınızda başka malzemeler olup olmadığına göre değişecektir. Neyse ki, kendiniz için örtü oluşturmanın birkaç farklı yolu var.

Adımlar

Derme Çatma Bir Çadır Oluşturmak

  1. adım 1 doğru malzemelere sahip olun.
    Doğru malzemelere sahip olun. Derme çatma bir çadır kurmak için, iki ağaç arasına germek için ip ya da misina, ipe asmak için bir muşamba ya da panço ve muşambayı yere sabitlemek için bir şeye ihtiyacınız olacaktır. Eğer halatınız ya da ipiniz yoksa, yerden birkaç metre yükseklikteki iki ağaç arasına yerleştirilmiş güçlü bir dal kullanabilirsiniz.
    • İp yerine bir dal kullanıyorsanız, ağaçta bir çentik gibi onu ağaçlarınıza sıkıca tutturmanın bir yoluna ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 i̇yi bir yer bulun.
    İyi bir yer bulun. Derme çatma bir çadır için birkaç metre arayla yerleştirilmiş iki sağlam ağaç gerekir. Ağaçlar, aralarına rahatça uzanabileceğiniz kadar uzak olmalı, ancak ipinizi bitmeden aralarına bağlayamayacağınız kadar da uzak olmamalıdır.
    • Başınız bir ağaçta, ayaklarınız diğerinde olacak şekilde uzanacaksınız - omuzlarınız ağaçların arasında olmayacak.
  3. adım 3 i̇ki ağacın arasına bir ip bağlayın.
    İki ağacın arasına bir ip bağlayın. A karanfi̇l hitch ipi her ağaca sabitlemek ve kaymayı önlemek için iyi bir düğümdür. İpin öğretildiğinden ve yere yakın olduğundan emin olun. Sıcaklığı korumaya yardımcı olmak için muşambanın altında mümkün olduğunca az boşluk olmasını istersiniz.
    • Bir çubuk veya dal kullanıyorsanız, ısıyı hapsetmek için ağaca mümkün olduğunca yere yakın sabitlediğinizden emin olun.
    • Karlı bir kış havasındaysanız, çadırınızda daha dik duvarlar oluşturmak için ipi ağacın biraz daha yukarısına sabitleyebilirsiniz. Daha dik duvarlar karın daha kolay düşmesini sağlayacaktır. Toplanan kar ağırdır ve çok fazla birikirse çadırınız çökebilir.
    • İpinizin ağaca kalıcı bir zarar vermediğinden emin olun.
  4. adım 4 brandanızı ipin üzerine asın.
    Brandanızı ipin üzerine asın. Destek desteğiniz (halat veya dal) yeterince alçak olmalıdır, böylece muşamba her iki taraftan da yere ulaşır. Uyku alanınıza fazladan hava girmesini önlemek için muşambayı sıkıca gerdiğinizden emin olun.
    • Muşambayı gergin tutmak için kenarlarını mümkün olduğunca geniş açın.
  5. adım 5 muşambanızın kenarlarını sabitleyin.
    Muşambanızın kenarlarını sabitleyin. Muşambanızın yere tutunduğundan emin olun. Büyük kayalar ya da kütükler gibi ağır nesneler muşambayı yerinde tutmak için yeterli olacaktır Eğer ilave ipiniz ve birkaç kazığınız (ya da birkaç sivriltilmiş sopanız) varsa, bu öğeleri muşambayı rondelalarla sabitlemek için kullanabilirsiniz. Öğretilen muşambayı çekmek için her bir rondeladan biraz ip geçirin ve yere çakmış olduğunuz kazıkların etrafından dolaştırın.
    • Eğer halatınız yoksa, kazıkları doğrudan rondelaların içinden geçirebilirsiniz.

Yalın Çatı İnşa Etmek

  1. adım 1 i̇yi bir inşaat alanı arayın.
    İyi bir inşaat alanı arayın. Sundurma basit bir açık hava yapısıdır ve sadece dalların veya bir muşambanın 'yaslanacağı' bir şey gerektirir. Uzun kayalar ya da devrilmiş ağaçlar, diğer çubukları ya da çalıları yaslamak için yatay bir destek görevi görmek üzere ideal olabilir. Herhangi bir büyük, hareketsiz nesne işe yarayabilir.
    • Eğer bir muşambanız ve biraz ipiniz varsa, iki ağaç arasında bir sundurma yapabilirsiniz.
  2. adım 2 yatay desteğe yaslanacak çubuklar bulun.
    Yatay desteğe yaslanacak çubuklar bulun. Bu çubuklar barınağın bir tarafını oluşturacağı için biraz sağlam olmalıdır. Bunlar, destek ve zemin arasında rahatça sürünebilmeniz için yeterli alan olduğundan emin olun.
    • Desteğinizin altında sizin ve yanınızdaki herhangi birinin içine girebileceği kadar boşluk olmalıdır. Orada ne kadar fazla alanınız olursa, kendinizi sıcak tutmanız o kadar zor olacaktır.
    • Eğer yapabiliyorsanız, sundurmanın profilini yere yakın tutun. Bu sizi rüzgar hattından uzak tutmaya yardımcı olacak ve dikkat çekmeyecektir. Bu, tespit edilmekten kaçınmaya veya başka bir şekilde gözden uzak kalmaya çalışıyorsanız yararlıdır.
  3. adım 3 çerçevenin üzerine küçük çöpler yığın.
    Çerçevenin üzerine küçük çöpler yığın. Yaprakları, çimenleri ve yosunları kulübenizin dışına bir duvar örmek için kullanabilirsiniz. Bunlar daha fazla yalıtım ve dış etkenlerden koruma sağlayacaktır. Neredeyse tüm küçük orman kalıntıları işe yarayacaktır. Kolayca uçup gitmemesi için duvar çerçevesine sıkıca yerleştirdiğinizden emin olun.
    • Ekstra yalıtım sağlamak için bu kalıntılardan daha fazlasını zemine ve sundurmanızın iç kısmına yığabilirsiniz.
  4. adım 4 ateş için bir çukur kazın.
    Ateş yakmak için bir çukur kazın. Sundurmanızın altında ısınmaya yardımcı olmanın bir başka yolu da ateş yakmaktır. Ateş yakmak için tentenizin açık tarafına küçük bir çukur kazın. Herhangi bir çalılıktan ve barınağınızdan güvenli bir mesafede tuttuğunuzdan emin olun.
    • Eğer ateş yakarsanız, gözünüz sürekli ateşin üzerinde olsun. Eğer uyumak istiyorsanız, birinin uyanık kalıp ateşi izleyebileceğinden emin olun ya da ateşi tamamen söndürün.
    • Ateşi dizginlemeye yardımcı olması için ateş çukurunun etrafına taşlardan bir halka koyun.

Enkaz Kulübesi Yapmak

  1. adım 1 i̇yi bir yer bulun.
    İyi bir yer bulun. Bir ağaç kütüğüne ya da bir dalı rahatça yerleştirebileceğiniz alçak bir kıvrımı olan bir ağaca ihtiyacınız olacak. Buna ek olarak, çerçevenizi örtmek için çok sayıda sopa ve döküntü bulunan bir alanda olmanız gerekir.
    • Düşen dallardan veya diğer tehlikelerden uzak olduğunuzdan emin olun. Enkaz kulübeniz ısıyı hapsedecek ve sizi sıcak tutacaktır, ancak düşen nesnelere karşı iyi bir koruma sağlamayacaktır.
  2. adım 2 kütüğe bir kütük ya da sopa dayayın.
    Kütüğe bir kütük veya sopa dayayın. Ağırlığınızı kırılmadan taşıyabilecek kadar sağlam, muhtemelen 8 feet'e (2,4 m) yakın uzun bir parça isteyeceksiniz. Bu dalın altında, ağaca dayandığı yer ile yere oturduğu yer arasındaki boşluk sizin sığabileceğiniz kadar geniş olmalıdır.
  3. 3. adım nervür çubuklarını ayarlayın.
    Nervür çubuklarını ayarlayın. Kulübenizin iskeletini oluşturmak için uzun çubuklar bulun. Bu çubuklar yatay dala yaslanabilecek kadar uzun olmalıdır. Ağaç kütüğünden uzaklaştıkça bunlar kısalacaktır. Bu çubukların sadece dala yaslanması gerekir, ancak ipiniz ya da siciminiz varsa biraz daha sağlamlık için bunları birbirine bağlayabilirsiniz.
    • Kulübenize giriş için iki kaburga arasında boşluk bıraktığınızdan emin olun.
    • Nervür çubukları, altlarına sığabilmeniz için yeterince geniş aralıklarla yayılmalıdır. Vücudunuzun her iki yanında yaklaşık 6 inç (15 cm) olması uyulması gereken iyi bir kuraldır. Ayrıca, su veya karın akıp gitmesine izin verecek kadar dik olmalıdırlar.
  4. adım 4 çerçeveyi doldurun.
    Çerçeveyi doldurun. Bu çerçeveyi kurduktan sonra, kafes oluşturmak için bu duvar çerçevesinin üzerine dik olarak daha fazla çubuk ekleyin. Bu, uyurken üzerinize düşmesine izin vermeden üzerine çöp yığabileceğiniz bir şey sağlayacaktır.
    • Gerekirse çubukları iple çerçeveye bağlayın.
  5. adım 5 çerçevenin üzerine çöpleri yığın.
    Çerçevenin üzerine çöp yığın. Bu, yapraklar, çimen veya çam iğneleri gibi yakınlarda bulabileceğiniz herhangi bir doğal malzeme olacaktır. Sağlam bir yalıtım sağlamak için ideal olarak enkaz katmanınız 3 fit (0,91 m) kalınlığında olacaktır. Daha kalın olması her zaman daha iyidir. Sadece içeri girebilmeniz için bir giriş yolu bırakmayı unutmayın.
    • Dış katmanı bitirdikten sonra, çerçevenizin iç duvarlarına başka bir yalıtım katmanı inşa edin. Bu iç yalıtım yaklaşık 6 inç kalınlığında olmalıdır.
    • Enkazınızın mümkün olduğunca kuru olmasını istersiniz. Tüm kulübeyi kaplayacak kadar kuru malzemeniz yoksa, en kuru ve yumuşak malzemenin kulübenizin içinde, vücudunuza en yakın yerde olduğundan emin olun.
    • Derin kış mevsimindeyseniz ya da çok az kalıntının olduğu Arktik tipi bir ortamdaysanız, bunun yerine çerçevenin üzerine kalın kar yığabilirsiniz. Karın eriyip eşyalarınızı ıslatmaması ya da üzerinize çökmemesi için soğuk kalması gerekir.
  6. adım 6 dış kısma daha fazla dal ekleyin.
    Dış tarafa daha fazla dal ekleyin. Enkazınızı çerçevenin üzerine sıkıca yerleştirdikten sonra, kulübenizin üzerine birkaç dal daha koyun. Bu, yalıtım malzemenizin güçlü rüzgarlarda uçup gitmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Yine, eğer dallar düşüyorsa, onları çerçeveye sabitlemek için ip kullanın. İpi kulübenizin duvarının çeşitli katmanlarından geçirmeniz gerekecektir.
  7. adım 7 girişi bloke edin.
    Girişi engelleyin. Kulübenizin içine girdikten sonra, hava sirkülasyonunu en aza indirmek ve ısıyı hapsetmek için girişi kapattığınızdan emin olun. Arkanızdaki ek kalıntıları bir araya getirmek daha zor olabilir, bu nedenle yapraklarla doldurulmuş gömlek gibi bir şey düşünebilirsiniz.
    • Bir başka iyi alternatif de büyük bir yürüyüş sırt çantasıdır. Girişi engelleyecek kadar büyük olacaktır, ayrıca kulübenin içinde fazladan yer açmış olursunuz.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    En iyi çadır tarzı nedir?
    Özellikle dağlık bölgelerde seyahat ediyorsanız, bağımsız bir çadır en iyisidir. Bu tür yerlerde, serbest bir yapı kurmanıza yardımcı olabilecek ağaçlara veya diğer desteklere her zaman güvenemezsiniz.
  • Soru
    Vahşi doğada nasıl böcek kovucu yapabilirim?
    Bir ateş yakın ve yaktıktan sonra üzerine biraz yeşil odun atın. Duman böcekleri uzak tutacaktır.
  • Soru
    Bir ateş çukuru yapmak için ne gerekir?
    Ateş çukuru, içinde ateşinizden başka bir şey olmayan sığ bir delik olmalıdır. Düzgün yandığından emin olmak için temiz ve kuru olduğundan emin olun. Mümkünse, yeri daha iyi işaretlemek ve diğer eşyaların içine düşüp alev almasını önlemek için dışını taşlarla çevreleyebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Tüm bu barınaklarda, zeminde dolgu için bir şeyiniz olduğundan emin olun. Kuru bir battaniyeniz veya uyku pediniz yoksa, kuru yapraklar ve diğer döküntüleri kullanın. Bu sizi soğuk zeminden yalıtacak ve sıcak kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Mevcut tüm malzemeleri değerlendirin. Kayalar iyi bir temel oluşturabilir, rüzgar siperi sağlayabilir veya dikey çerçeve elemanlarını sabitleyebilir; yosun ve yapraklar yalıtım ve dolgu malzemesi olabilir; çam dalları veya sazlar bir çatı veya duvar oluşturabilir.
  • Vahşi doğaya çıkmadan önce barınak inşa etme alıştırması yapmak, sürece genel bir bakış açısı kazandıracak ve olası sorunları tespit etmenize yardımcı olacaktır. Bu, acil bir durumda inşa sürecini kolaylaştıracaktır.

Uyarılar

  • İnşaata başlamadan önce alanı kontrol edin. Su basabilecek veya soğuk hava toplayabilecek alçak alanlardan kaçının. Ayrıca, kayaları veya yılan, kemirgen ve böcek gibi çeşitli yaratıkları gizleyebilecek çalı ve döküntülerden kaçındığınızdan emin olun.
  • Gece boyunca vahşi doğada kalacağınızı biliyorsanız, en az bir güvenilir kişiye ayrıntılı planlar bıraktığınızdan emin olun. Bu, vahşi doğada ne zaman olacağınızı, nerede olacağınızı ve yapacağınız herhangi bir aktiviteyi içerir. Mümkünse değişiklikleri bildirin. Planınıza sadık kalın ve bir park bekçisine veya saha sorumlusuna kayıt yaptırın.