Basit Bir İçecek Kutusu Sobası Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kullanılmış alüminyum içecek kutularından kendi kolay, hafif ve taşınabilir pişirme ocağınızı yapmayı deneyin. Bu projenin neredeyse hiçbir maliyeti yoktur ve yaklaşık 15 dakika boyunca yemek pişirir. Bu, içecek kutusu sobasının gerçekten basit bir versiyonudur. Diğer versiyonlar daha karmaşık olabilir ancak bu basitliğine rağmen iyi çalışıyor. İki farklı içecek kutusundan bir üst yarı ve bir taban yarı oluşturacaksınız, her iki yarı da daha sonra küçük, sağlam, hafif bir soba oluşturmak için birbirine teleskopla bağlanacak. Adımlar, sobanın taban ve üst yarısını oluşturmayı ve bunları bir araya getirmeyi özetliyor. Makalede ayrıca sobanın astarlanması ve ateşlenmesi ile ilgili adımlar da yer almaktadır.

Adımlar

  1. adım 1 bu proje için gerekli malzemeleri bir araya getirin.1Bu proje için gerekli malzemeleri bir araya getirin.
  2. 2Sobanın tabanını oluşturun. Tabanı kesmek için, iki içecek kutusundan birinin etrafına, kutunun altından yaklaşık 1,5 inç (3,5 cm) mesafede düz, kesikli bir çizgi çizin. Bu çizgiyi düz çizmekte zorlanırsanız, kutunun etrafına elastik bir bant koyabilir, düzleştirmek için bandı çözebilirsiniz; ardından noktalı çizgiyi çizerken bu bandı takip edin.
    • Önerilen kesme aletlerinden birini kullanarak bu çizginin etrafını düzgün ve dikkatli bir şekilde kesin.adım 2 sobanın tabanını oluşturun.
  3. 3 'Üst' kutuda brülör deliklerini açın:
    • İkinci kutunun üstündeki tırnağı çıkarın, aksi takdirde ters çevirdiğinizde sallanabilir.
    • Kutunun altından yaklaşık 1' (2,5 cm) düz, kesikli bir çizgi çizin.
    • Teneke kutu bütün haldeyken delikleri açabilmek için ters çevirin.adım 3 brülör deliklerini  top= can:=
    • Ters çevrilmiş tepenin kenarının etrafında, eşit aralıklarla yaklaşık 16 - 24 delik işaretleyin (boşluk bırakmak için bir cetvel veya parmaklarınızı kullanın). Piminiz çok küçükse daha fazla delik açın; pim boyutunuz daha büyükse daha az delik açın.adım 3 brülör deliklerini  top= can:=
    • Bir toplu iğne alın ve her bir deliği delin. El baskısıyla bunu başarmak zor olursa, küçük bir çekiçle hafifçe vurun. Çekici başına yakın tutun ve raptiyeyi başparmağınız ile ilk parmağınız arasında, raptiyenin başının hemen altında tutarken hafifçe vurun. Parmaklarınıza vurmamaya dikkat edin. İtme piminin üst kısmı onları koruyor olmalıdır. Delikleri mümkün olduğunca küçük açın. Delikler çok büyük olursa çok fazla gaz kaçar ve iyi bir yanma elde edemezsiniz. Bu, ocağın en zor kısmıdır, iyi bir delik boyutu ve deseni elde etmek.adım 3 brülör deliklerini  top= can:=
    • Eşit ısınmayı sağlamak için tüm delikleri aynı şekilde tutmaya çalışın.adım 3 brülör deliklerini  top= can:=
  4. adım 4 yakıt drenaj deliğini açın.4Yakıt drenaj deliğini açın. Yakıt drenaj deliklerini açmak için iki olası yaklaşım vardır:
    • Birincisi, üst kısmın ortasına vida büyüklüğünde bir delik açmaktır. Yakıt deliği kapağı olarak işlev görecek kısa, kalın bir sac metal vida alın. Yakıtın bu delikten kaçmasını önlemek için bunun tam oturduğundan emin olun.
    • İkinci yöntem, dış kenar için açılan iğne delikleriyle aynı küçüklükte bir çiçek şekli oluşturmaktır. Bu şekilde yapmak için merkezde bir delik ve merkez deliğin etrafında eşit aralıklarla 6 delik açın. Bu delikler daha küçük olacağından, yakıt tabana doğru damlayacak, akmayacaktır. Bir vidaya erişiminiz yoksa bu yöntem açıkçası daha kolaydır, ancak doldurma amaçları için ilk yöntemden biraz daha yavaştır.
  5. adım 5 üst kutuyu kesin.5Üst kutuyu kesin. Tüm kutunun gücünü kullanarak delikleri açtıktan sonra, sıra üst kısmı kesmeye gelir. Daha önce çizdiğiniz çizgi boyunca kesin.
  6. adım 6 küçük dikey yarıklar açın.6Küçük dikey yarıklar açın. Üst parçayı kestikten sonra, sobanın iki yarısının birlikte iç içe geçmesini sağlamak için yarıklar oluşturmanız gerekecektir. Kutunun kenarını (yuvarlak kısım) geçmemeye dikkat ederek makasla dikey yarıklar açın. Yaklaşık dört ila altı eşit yerden kesin (üst kısım hafifçe içeri girmiyorsa her zaman birkaç yarık daha kesebilirsiniz). İsteğe bağlı bir adım olarak, kutunun yarısına kadar delik açmak için bir kağıt zımba kullanabilir, ardından yarıkları bunlara kadar kesebilirsiniz. Bu, iki yarıyı birleştirmeye çalışırken kutunun yırtılmasını önleyecektir.
  7. adım 7 tabanı perlit veya vermikülit gibi yakıtı emecek uygun bir dolgu ile doldurun.7Tabanı perlit veya vermikülit gibi yakıtı emecek uygun bir dolgu ile doldurun. Sıkıştığınızda kum bile kullanabilirsiniz. Perlit, dünyanın birçok yerinde bulunan ve doğal olarak oluşan silisli bir kayadır. Çoğu bahçe merkezinden satın alabilirsiniz. Her durumda, dolgu yakıtı tutmak ve eşit ve kademeli olarak dağıtmak için bir fitil görevi görür.
  8. adım 8 sobayı bir araya getirin.8Sobayı bir araya getirin. Dolguyu tabana yerleştirdikten ve üst kısım için yarıklar açtıktan sonra, sıra iki parçayı bir araya getirmeye gelir. Soba tabanını masa üstü veya düz bir zemin gibi düz bir yüzeye yerleştirerek sabitleyin. Üst kısmı alın ve rahatça oturana kadar yavaşça ama sıkıca sobanın tabanına doğru itin; perlit veya diğer dolguyu biraz karıştırarak üst kısmın rahatça girmesine yardımcı olun. Bazı kullanıcılar bunu kolaylaştırmak için yedek alüminyumun bir kısmından bir kama oluşturmayı önermektedir. Üst kısım artık içe doğru eğimli (çukur) olacak ve yakıtınızı dökmeye hazır olacaktır.
  9. adım 9 sobayı kullanım için hazırlayın.9Sobayı kullanım için hazırlayın. Sobanın yanıcı maddelerden arındırılmış bir yüzey üzerinde durduğundan emin olun. Bitkilerden arındırılmış bir zemin seçin veya sobayı bir pasta tabağı veya yemek tabağı üzerine koyun. Hangi yakıt deliklerini kullandığınıza bağlı olarak, yakıtınızı eklemeye devam edin. Bu tip sobalarda sadece bazı yakıtlar kullanılmalıdır (bu yakıtlar için 'İpuçları' bölümüne bakın):
    • Tıkalı delik - doldurma deliği tapasını (metal vida) çıkarın. Yakıtı yavaşça üst kısma dökün ve doldurma deliğine akmasına izin verin. Soba tabanını yaklaşık 1/4 ila 1/2 oranında doldurun. Eğer büyük bir delik kullandıysanız, yakıtın daha fazla damlamasını önlemek için tapayı değiştirin.
    • Çiçek şeklindeki delik - soba tabanı yaklaşık 1/4 ila 1/2 oranında dolana kadar yakıtı çukurdaki küçük deliklerden soba tabanına dökün. Bu yöntem yakıtın küçük deliklerden damlamasına dayanır, bu nedenle ilk yöntem kadar hızlı olmayacaktır.
  10. adım 10 sobayı astarlayın.10Sobayı hazırlayın. Sobanın çukuruna (ortasına) biraz fazla yakıt (yaklaşık bir çay kaşığı dolusu) koyun, böylece orada birikir ve hatta kenar deliklerinden biraz sıçrar (çabuk yanacaktır).
  11. adım 11 ateşleyin; üstteki yakıtı yakın.11Ateşleyin; yakıtı üstte yakın. Sobanın kenarına bir kibrit, çakmak veya mum tutun ve yavaşça hareket ettirin. Soba hazırlandığı için, ısı şimdi kutunun kenarlarından aşağıya doğru ilerleyecek ve içindeki yakıtı ısıtacaktır.
  12. adım 12 pişir...12 Pişir. Pişirme tavalarınızı bir standın üzerine koyun ve pişirin. Kendi standınızı yapabilir (aşağıdaki 'İpuçları' bölümüne bakın) veya hazır bir versiyonunu kullanabilirsiniz. Yakıt 15 dakikaya kadar yanmalıdır ancak bu süre hava koşulları, içeride ya da dışarıda olmanız gibi birçok değişkene bağlı olacaktır. Bir yemek pişirmeye çalışmadan önce ocaktan ne kadar zaman aldığınızı görmek için denemeler yapın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruSoba için hangi yakıtlar uygundur? Genellikle denatüre alkol bu sobalar için en iyi seçenektir, çünkü mavi alevler üretirler, yani tamamen yanarlar. Etanol ve metanol (HEET) de iyi yakıtlardır, çünkü onlar da tamamen yanarlar. İzopropil alkol (ispirto) işe yarayabilir, ancak tamamen yanmadığı (sarı alevleri olduğu) için tavsiye edilmez, bu nedenle çok fazla kurum oluşur. İzopropil alkol kullanıyorsanız, en az %90 veya mümkün olduğunca safa yakın kullanmaya çalışın, çünkü %70'inde çok fazla su vardır ve sobanın çalışmasını engelleyebilir.
  • SoruAteşi ayarlayabilir miyim? Sadece daha fazla veya daha az delikli veya daha küçük / daha büyük delikli pennystove'u yeniden yaparak. Optimum ısı veya yanma süresi için farklı bir konfigürasyon deneyin.
  • SoruAlkol yerine hangi yakıtı kullanabilirim? Yemek tepsilerini sıcak tutmak için kullanılan Sterno (konserve düşük yanışlı yakıt) kullanmayı deneyebilirsiniz. Konserve türünü satın alırsanız, jeli kaşıkla çıkarın ve ocağa yerleştirin.

İpuçları

  • Bir tane yapmak yerine yarım düzine yapın. Delikleri daha küçük yapmayı deneyin, farklı delik desenleri deneyin. Ve sadece yakmakla kalmayın, sobanın ne kadar iyi çalıştığını görmek için bir litre su kaynatmayı deneyin. Suyu kaynatmanın ne kadar sürdüğünü ve belirli bir miktar yakıtın ne kadar süre yandığını ölçün. Verimliliği en üst düzeye çıkarmak istersiniz ve harika çalışan bir tane bulana kadar birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Keskin bir buz kıracağı da işe yarar. Buz kıracağının ne kadar sokulduğuna göre deliklerin boyutunu kolayca değiştirebilirsiniz.
  • V-8 kutularını kullanarak daha da küçük bir soba yapabilirsiniz. Soba, yakıt ve kibritlerin hepsi bir kamp fincanına sığar ve bu, günlük çantanızdan harika bir fincan çay veya sıcak kakao ısıtır! Daha küçük sobalar daha az yakıt tutar, bu nedenle gerçekten yemek pişirecekseniz daha büyük bir kutu isteyeceksiniz.
  • İğneniz yoksa dikiş iğnesi ya da sivriltilmiş tel de kullanabilirsiniz.

Uyarılar

  • Kendinizi yakmamaya dikkat edin.
  • Bu yakıtlardan çıkan alevler neredeyse görünmezdir ve yakıt alevlerin yakınına dökülürse bu, yangının çok hızlı bir şekilde yakalanmasına ve yayılmasına neden olabilir. Dikkatli kullanın ve sobanın bulunduğu alanın etrafında yanıcı madde bulunmadığından emin olun. Bu tür bir sobayı turba alanlarının veya çıra gibi kuru bitki örtüsünün yakınında kullanmayın.
  • Çocuksanız veya kendiniz kesmek konusunda kendinize güvenmiyorsanız, tenekeleri kesmek için bir yetişkinden, öğretmenden veya ebeveynden yardım isteyin. Keserken bıçak veya makasla kaymamaya dikkat edin.
  • Bu soba sadece denatüre alkol veya mutlak etanol yakmak için tasarlanmıştır. Bu sobada benzin, beyaz gaz, kamp yakıtı, kerosen veya başka bir yakıt kullanmak patlayıcı derecede tehlikeli olacaktır. İzopropil alkol (ispirto) düzgün çalışmaz, taşabilir ve kesinlikle önerilmez.
  • Teneke kutuların kesik kenarları keskin olabilir. Bunlarla çalışırken dikkatli olun.
  • Brülör deliklerini açmak için kullanılan keskin nesnelere dikkat edin.
  • Üst kısımda çok fazla büyük delik varsa yakıt temiz yanmayacaktır. Temiz bir yanmada alevler çoğunlukla mavi görünecektir, ancak bunu gündüz görmek zor olabilir. Alevler çoğunlukla sarıysa delikleriniz çok büyük demektir.
  • Yakarken elinizi ısıya veya aleve çok yakın tutmayın. Yakarken soba çok ısınırsa, yeterince soğuyana kadar dinlenin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 2 alüminyum kutu, örneğin meşrubat kutuları, bira kutuları; iyi durumda olmalı, ezik olmamalıdır
  • İtmeli pim (plastik başlı bir pim)
  • Çekiç (küçük)-isteğe bağlı
  • Keskin bıçak, maket bıçağı veya makas
  • 1/4 fincan perlit
  • Kendi standınızı yapıyorsanız: Tel elbise askısı (önceden zımpara kağıdı ile boyayı çıkarın)
  • Yakıt (denatüre alkol veya mutlak etanol). Denatüre alkol ucuzdur ve herhangi bir donanım veya büyük kutu mağazasında mevcuttur. Mutlak etanolü bulmak daha zor ve çok daha pahalı olacaktır.
  • Fazladan yakıtınızı taşımak için sızdırmaz bir kap. Kamp mağazalarında sıkıca kapanan ve temiz bir şekilde dağıtılan uygun şişeler bulunur. Yakıt şişesini açıkça işaretleyin. Denatüre alkol, yutulması halinde körlüğe ve ölüme neden olabilen metanol içerir. Su şişesine benzeyen bir şişe kullanmayın; gece kesinlikle yanlış şişeden içmek istemezsiniz.