Kaykay Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kaykay yapmak, şaşırtıcı bir şekilde, çoğu insanın düşündüğü kadar zor değildir. Güverte veya ahşap tahta yapmak sadece temel marangozluk bilgisi, bir dekupaj testeresi, bir kaykay kalıbı ve bir vakum presi gerektirir, ancak bunlar bile biraz sabırla evde yapılabilir. Profesyonel görünümlü tahtalar profesyonel ekipman olmadan zor olsa da, herkes 1-2 günlük bir çalışmayla bir tahta yapabilir ve kaymaya başlayabilir.

Adımlar

Ahşabın Şekillendirilmesi ve Preslenmesi

  1. adım 1 kaykayların 6-9 kat preslenmiş kontrplaktan yapıldığını anlayın.
    Kaykayların 6-9 kat preslenmiş kontrplaktan yapıldığını anlayın. Strese ve hasara dayanmak için kaykaylar tek parça ahşaptan yapılmaz. Bunun yerine, birden fazla ince kontrplak ve kaplama katmanı katmanlanır, yapıştırılır ve ardından bir güverte yapmak için birkaç saat boyunca birbirine bastırılır. Standart olarak 7 adet kontrplak kullanılır, ancak bazı tahtalarda 9 adet kullanılır.
    • Levhaların kalınlığının veya tahtadaki parça sayısının değiştirilmesi ağırlığını, esnekliğini ve sürüş özelliklerini etkileyecektir.
    • Çoğu güverte yaklaşık 10 mm nihai kalınlığa sahiptir.
  2. adım 2 6-7 adet 30'luk satın alınx10 plywood.
    6-7 adet 30 'x10' kontrplak satın alın. Kabaca bir inçin 1/17'si kalınlığında olmalıdır. Bu, temel bir güvertenin tabanını oluşturacaktır. Bununla birlikte, farklı ahşap türleri satın alabilir ve daha profesyonel bir tahta için bunları uygun şekilde istifleyebilirsiniz. Bu özel ahşapların çoğunu büyük perakendecilerde bulmak zordur, bu nedenle kullanabileceğiniz kadar ince Baltık Huş Ağacı veya Kanada Akçaağacı bulmak için özel bir mağazaya gitmeniz gerekebilir.
    • Sert Akçaağaç, inanılmaz derecede ince kaplamaları nedeniyle harikadır.
    • Sağlam, muhteşem ahşap için maun veya akçaağaçtan üst veya alt için iki sert ahşap 'yüz' parçası satın alın. Kalınlık aynı olmalı, bir inçin 1/17'si kadar.
    • Standart kontrplaktan daha sağlam olduğu için 'çekirdek' ahşap için huş ağacı veya bambu satın alabilirsiniz. Kalınlık aynı olmalıdır.
    • Çapraz Bant Katmanları, levhanın iç kısmında, ahşap damarının yüz boyunca değil, levhanın kalınlığı boyunca yukarı ve aşağı doğru ilerlediği iki özel parçadır. Çapraz bantlı kontrplak satın alabiliyorsanız, levha mukavemetini artırmak için merkez için iki tabaka alın.
  3. adım 3 levhaları eşit şekilde yayılmış ahşap tutkalı ile tutturun.
    Levhaları eşit şekilde yayılmış ahşap tutkalı ile tutturun. Her bir ahşap parçasını alın ve bir boya rulosu kullanarak yüz parçanızın altına ve ilk çekirdek ahşap parçanızın üstüne ince bir ahşap tutkalı tabakası yayın. İki parçayı hafifçe birbirine itin. Yedi kontrplak parçasını birbirine yapıştırmak için bunu tekrarlayın. Sadece bir tarafı kaplayıp diğer tarafa yapıştırmayın - kontrplağın her iki tarafına da eşit miktarda tutkal sürmeniz gerekir.
    • Profesyonel bir pano inşa ediyorsanız, en iyi sonuçları elde etmek için ahşabınızı doğru şekilde sipariş etmeniz gerekecektir. Ahşap için standart sıra şöyledir:
      • Yüz tabakası (en iyi ahşabınız)
      • Çekirdek levha
      • Çapraz bant levha
      • Çekirdek levha
      • Çapraz bant levha
      • Çekirdek levha
      • Yüz sayfası
  4. adım 4 destenizi kalıbın üzerine yerleştirin ve birbirine bantlayın.
    Destenizi kalıbın üzerine yerleştirin ve birbirine bantlayın. Levhayı strafor kalıba hafifçe yapıştırmak için maskeleme bandı kullanın. Profesyonel bir pres kullanıyorsanız, kalıba yerleştirip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
    • Yukarı doğru kıvrılmaya başlamadan hemen önce tahtanın etrafına tamamen sarılmış iki parça bant işe yarayacaktır.
    • Strafor kalıbınız yoksa, şeklini taklit etmek için ahşabı iki eski kaykay güvertesinin arasına yerleştirin. Ancak, her iki güvertenin de aynı şekle sahip olduğundan emin olmanız gerekir.
  5. adım 5 ahşabı ve kalıbı bir vakum torbasında kapatın.
    Ahşap ve kalıbı bir vakum torbasında kapatın. Siz emerken havanın kolayca çıkmasını sağlamak için hava pompasının altına bir parça file yerleştirin. Eğer vana ağ olmadan ahşabın hemen üzerindeyse, ahşap deliği kapatacağından tüm havayı dışarı çıkaramayabilirsiniz.
    • Bu torbanın tamamen hava geçirmez olması gerekir, aksi takdirde tahta kalıplanmayacaktır.
  6. adım 6 vakumla çekebildiğiniz kadar havayı çekin.
    Vakumla çekebildiğiniz kadar havayı çekin. Torbanın yanlışlıkla ahşap katmanları veya kalıp arasına çekilmesini önlemek için yanınızda bir arkadaşınız olsun, çünkü bu durum tahtanızı çarpıtacaktır. Vakumun bir pres oluşturduğunu düşünün - torbanın üst kısmı ahşabı strafor kalıbınıza uyacak şekilde şekillendiriyor ve araya giren herhangi bir şey ahşapta tümsekler veya çatlaklar oluşturacaktır.
  7. adım 7 tahtayı çıkarmadan önce 8 saat boyunca preslemeye bırakın.
    Tahtayı çıkarmadan önce 8 saat boyunca bastırın. Tahtayı bütün gün küflenmeye bırakın. Torbanın hala hava geçirmez olduğundan emin olmak için her 2-3 saatte bir kontrol etmeniz gerekir ve zaman zaman daha fazla hava emmeniz gerekebilir.
  8. adım 8 tahtayı dikkatlice çıkarın.
    Ahşabı dikkatlice çıkarın. Bu genellikle insanların vakum torbalarını yırtıp gelecekteki güverteler için işe yaramaz hale getirdikleri yerdir. Biraz hava girmesi için torbayı açın, ardından vinil torbayı yoldan çekerek tahtayı yavaşça dışarı kaydırın. Daha sonra kalıbı çıkarın.
  9. adım 9 eski bir tahtanın şeklini preslenmiş ahşabınızın üzerine çizin.
    Eski bir tahtanın şeklini preslenmiş ahşabınızın üzerine çizin. Bu, tahtayı doğru şekilde kesmek için kılavuzunuz olacaktır. Eski bir tahta kullanamıyorsanız, büyük bir kağıt parçası alın ve ikiye katlayın. Kağıdın katlanmış kenarından başlayarak tahtanızın yarısının şeklini çizin - üstte ve altta kavisli, yanlarda düz -. Ardından taslağı kesin -- kağıdı ikiye katladığınız için, kesip açtığınızda mükemmel simetrik bir taslak ortaya çıkacaktır. Bu tasarımı tahtanızın üzerine çizin.
    • Tahtanın kuyruğu genellikle ucundan veya burnundan biraz daha dardır.
  10. adım 10 tahtanızı uygun şekilde kesmek için bir dekupaj testeresi kullanın.
    Tahtanızı uygun şekilde kesmek için bir dekupaj testeresi kullanın. Kaba tahtanızı oluşturmak için ana hatlarınız boyunca kesin. Şerit testereniz veya kaydırma testereniz varsa, bu iyi kesimler elde etmenin daha kolay bir yolu olabilir. Bunlardan herhangi birine sahip değilseniz, daha zor olsa da bir testere kullanabilirsiniz.
  11. adım 11 tahtanın tüm kenarını bir bant zımpara ile hafifçe aşağıya doğru kıvrılacak şekilde zımparalayın.
    Tahtanın tüm kenarını bir bant zımpara ile hafifçe aşağıya doğru kıvrılacak şekilde zımparalayın. Tahtanın kenarının genellikle 4-5 mm'den fazla olmamak üzere tekerleklere doğru kıvrılmasını istersiniz. Bunu yapmak için, levhanın üst kısmı yukarı bakacak şekilde çalışın, ardından zımpara boyunca ilerlerken levhanın kenarını aşağı doğru eğin.
    • Kenarları düzeltmek için bir el zımparası ve ardından biraz ince zımpara kağıdı kullanın. Tüm kenarı güzel ve düzgün bir hale getirmek için giderek daha yüksek kum kağıtları kullanın, 400 veya daha fazlasına kadar çıkmayı deneyin.
  12. adım 12 panonuzu istediğiniz gibi boyayın, lekeleyin veya tasarlayın.
    Tahtanızı istediğiniz gibi boyayın, lekeleyin veya tasarlayın. Artık tahta tamamen hazır olduğuna göre, onu kendinize ait hale getirmenin zamanı geldi. Zımparaladıktan sonra bir leke ekleyebilir, grafikler üzerine boyayabilir veya bir ahşap yakıcı kullanarak tahtanızı hayal ettiğiniz katil, özel tasarıma dönüştürebilirsiniz.
  • Yüz tabakası (en iyi ahşabınız)
  • Çekirdek levha
  • Çapraz bant levha
  • Çekirdek levha
  • Çapraz bant levha
  • Çekirdek levha
  • Yüz sayfası

Kaykay Kalıbı Yapımı

  1. adım 1 kaykayınızı vakumlu preste şekillendirmek için bir strafor kalıp oluşturun.
    Kaykayınızı vakumlu preste şekillendirmek için bir strafor kalıp oluşturun. Düz bir kaykay istemiyorsanız, tahtayı bir kalıba bastırmanız gerekir, böylece tahtanızı profesyonel bir şekilde kıvırabilirsiniz. Bunu yapmak için büyük bir strafor parçasına (en az kontrplak boyutunda), hortum eklentili bir vakuma ve kalıbınız ile kaykayınıza sığacak büyüklükte bir vakum torbasına ihtiyacınız olacaktır.
    • Muhtemelen 4-5 inç kalınlığa ulaşmak için birkaç parça straforu istiflemeniz ve yapıştırmanız gerekecektir.
    • Strafor, bir tahta yapma basıncına dayanabilmesi için 9 veya daha yüksek bir R derecesine sahip olmalıdır.
    • Straforu çoğu ev geliştirme mağazasının ev yalıtımı bölümünden satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 straforunuzun kalınlığı kadar büyüklükte bir kağıt parçası kesin.
    Straforunuzun kalınlığı kadar büyüklükte bir kağıt parçası kesin. Tahta şeklinizin bir taslağını oluşturmak için buna ihtiyacınız olacak. Bunu istediğiniz şekilde kestikten sonra, straforun her iki tarafını da eşit şekilde kestiğinizden emin olmak için kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 anahat kağıdınızı panonuzun istediğiniz şekline göre kesin.
    Anahat kağıdınızı tahtanızın istediğiniz şekline göre kesin. Çoğu pano her iki ucundan 2-4 inç (5,1-10 cm) yukarı doğru kıvrılır ve ortası düz veya içbükeydir. Şimdilik basit tutun -- tahtanın ortasından düz bir çizgi çizmek için bir cetvel kullanın, ardından son 3-4 inç (7,6-10 cm) için hafifçe yukarı doğru eğin, böylece tahtanın uçları ortadan 1/2-1 inç daha yüksek olur.
    • Bu, tahtanızın üst kısmının değil, profilinin şeklidir.
    • Eski bir kaykay güvertesi alın ve profesyonel bir şekil için şeklini taslağınızın üzerine çizin.
  4. adım 4 anahatları straforunuza aktarın.
    Anahatları straforunuza aktarın. Tasarımı her iki taraftan da izleyin. Taslağınızın düz alt kısmı strafor bloğun üst kısmında olmalıdır. Bir cetvel kullanarak, levhanın straforun üst kısmı boyunca yukarı kıvrıldığı noktaları birleştiren bir çizgi çizin. İşiniz bittiğinde köpüğün her iki tarafında bir taslak ve panonun üstünde iki yatay çizgi olmalıdır.
  5. adım 5 straforu ana hatlarınıza uyacak şekilde kesin.
    Straforu taslağınıza uyacak şekilde kesin. İşiniz bittiğinde strafor, her iki ucundan yukarı doğru kıvrılan düz tepeli bir tepe gibi görünecektir. Bunu yapmak için:
    • Ana hatlarınızdan Strafor bloğun tepesine kadar olan mesafeyi 5 yerden ölçün. Ölçtüğünüz yeri ve her noktada bulduğunuz yüksekliği işaretleyin. Diyelim ki eğrinin başlangıcında yaptığınız ilk işaret 1⁄2 inç (1,3 cm) kalınlığında bir çizgi çizin.
    • Köpüğün bir tarafındaki 1/2 inç işaretinden diğer tarafındaki 1/2 inç işaretine kadar bir cetvelle bir çizgi çizin.
    • Maket bıçağınızın ağzını tam olarak bu mesafeye ayarlayın, böylece bıçak sadece 1/2 inç uzunluğunda olacaktır.
    • Çizginiz boyunca yatay olarak kesin ve bir 1⁄2 inç (1,3 cm) derinliğinde bir kesik atın.
    • Köpüğün tüm genişliğinden büyük, dikdörtgen, 1/2 inçlik bir parça çıkarmak için köpüğü çapraz olarak kesin.
    • Tahtanın tüm eğrisini kabaca çizene kadar tekrarlayın.
  6. adım 6 tahtayı zımparalayarak basit ve pürüzsüz bir eğri haline getirin.
    Tahtayı basit, pürüzsüz bir eğri oluşturacak şekilde zımparalayın. Pürüzlü noktaları gidermek için 100 kum zımpara kağıdı kullanın. Zımpara kağıdı köpüğü hızlı bir şekilde çıkaracaktır, bu nedenle köpüğün yan tarafına çizdiğiniz anahatlara mükemmel bir şekilde uyduğundan emin olmak için kullanabilirsiniz. Köpüğün yan tarafındaki taslak şimdi tüm köpük kalıbınızın üstünü çizmelidir.
    • Nihai ürün, bitmiş bir güvertenin kalıbın üstüne rahatça oturacağı bir kaykayın tersi gibi görünecektir.
  7. adım 7 yeni tahta tasarımları ile denemeler yapın.
    Yeni pano tasarımlarıyla denemeler yapın. Köpük kalıpların güzelliği, kolayca özelleştirilebilmeleri ve ucuza tasarlanabilmeleridir, bu nedenle straforla çalışmaya alıştıktan sonra farklı pano şekilleriyle oynayın.
    • Alternatif olarak, yerel bir dükkandan boş bir tahta satın alabilir ve ardından tasarımı kendiniz yapabilirsiniz.
  8. adım 8 kamyonlar için düzgün delikler açmak üzere eski bir tahta kullanın.
    Kamyonların deliklerini düzgün bir şekilde açmak için eski bir tahta kullanın. Kamyonlar, tekerleklerinizi yerinde tutan büyük metal parçalardır. Eski bir tahtayı yeni tahtanın üzerine yerleştirin ve deliklerin yerini işaretlemek için bir kalem kullanın. Düz bir matkap kullanarak her bir deliği doğrudan tahtanın içinden delin. Her iki uçta dörderli iki set olmak üzere 8 deliğiniz olacaktır.
    • Eski bir tahta kullanamıyorsanız, kamyonların ortalandığından emin olmanız gerekir. Bunu yapmak için bir cetvel kullanarak panonun en az 5 orta noktasını ölçün. Tahta 10 inç (25,4 cm) kalınlığındaysa, bu merkez noktaları her kenardan 5 inç uzaklıkta olacaktır. Merkez çizginizi çizmek için cetvelinizi kullanarak bu noktaların her birini birleştirin. Buradan, delikler çizgiden eşit uzaklıkta olacak şekilde kamyonlarınızı orta çizgiyle hizalayın, işaretleyin ve buradan delin.
      • Kamyonlarınızın burun ve kuyruk kıvrımından hemen sonra başlayarak tahtanın düz kısmında olmasını istersiniz.
  • Kamyonlarınızın, burun ve kuyruk eğrisinden hemen sonra başlayarak tahtanın düz kısmında olmasını istiyorsunuz.

Özel Bir Tahtanın Montajı

  1. adım 1 bir kaykayın temel bileşenlerini öğrenin.
    Bir kaykayın temel bileşenlerini öğrenin. Kaykaylar, son 20 yıldaki birçok yeniliğe rağmen, aslında sadece birkaç parça ile özelleştirilebilen basit makinelerdir.
    • Güverte: Bu ahşap bir tahtadır. Üzerinde zımpara kağıdına benzeyen griptape vardır.
    • Kamyonlar: Bunlar, tahta üzerinde dingili barındıran ve tekerlekleri bağlayan büyük metal parçalardır.
    • Rulmanlar: Tekerleklerinizin sorunsuz dönmesini sağlar. Çelik ve seramik olarak gelirler - çelik standarttır, ancak seramik daha az sürtünmeye sahiptir ve daha uzun ömürlüdür, ancak daha pahalıdırlar. Bunlardan 8 tanesine ihtiyacınız var.
    • Tekerlekler: Her biri farklı tahta türleri için çok çeşitli tekerlekler mevcuttur.
    • Donanım: Bu, tahtanızı bir araya getirmek için gereken 8 vida ve 8 cıvatadan oluşan bir koleksiyondur. Bir paketin maliyeti genellikle 2-5 dolardır.
  2. adım 2 bir güverte seçin.
    Bir güverte seçin. Ne tür bir biniş yapmayı planlıyorsunuz? Longboard'lar seyir ve tepelerden aşağı inmek içindir, sokak kaykayları ise zıplama, taşlama ve şehirde dolaşmak için kullanılan 'klasik' kaykaylardır. Sadece bir güverte için malzemeler 10 dolar civarındadır.
    • Genişlik: Tahta ne kadar geniş olursa sürüş o kadar yumuşak olur ancak numaralar yapmak o kadar zorlaşır. Standart 7,5-8,5 inçtir.
    • İçbükeylik: Genel olarak, eğer tahta daha fazla aşağı doğru kıvrılmışsa (daha içbükey) sürüşü daha dengelidir. Daha düz tahtalarda numara yapmak genellikle daha kolaydır, ancak neyi sevdiğinizi belirlemek için birkaç deste denemelisiniz.
    • 'Tekerlek Tabanı:' Bu, iki tekerlek setiniz arasındaki mesafedir. Tekerlek tabanı ne kadar büyükse dönüş yarıçapınız da o kadar geniş olur. Genellikle daha uzun boylu kişiler daha geniş bir tekerlek tabanı ister. Genellikle 13'-15' arasındadır.
  3. adım 3 tutamağınızı yapıştırın...
    Tutunma bandınızı yapıştırın. Tutamak bandını soyun ve temiz tahtanın üzerine yerleştirin, tahtaya yapıştırmak için sıkıca bastırın. Bir tornavida veya sağlam bir metal alet kullanarak, bant tüm kenar boyunca beyaz bir çerçeve oluşturana kadar bandı tahtanın kenarı boyunca ovalayın. Fazla tutma bandını kesmek için bir maket bıçağı veya maket bıçağı kullanın.
    • Hava kabarcığı varsa, bıçağın ucuyla bir delik açın ve ardından bandı tahtanın içine bastırın.
    • Tutunma bandını alttan kesmek çok daha kolaydır.
  4. adım 4 kamyonlarınızı seçin.
    Kamyonlarınızı seçin. Kamyonlar, tahtayı aksa ve tekerleklere bağlayan metal parçalardır ve genellikle tüm tahtadaki en dayanıklı parçadır. Standart gibi görünseler de aslında farklı patenciler için farklı trucklar kullanılır:
    • Büyük tekerlekler kullanmayı planlayan Longboard sürücüleri, tahta ile zemin arasına daha fazla mesafe koyan yükselticilere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca inişlerdeki kuvvet ve titreşimin bir kısmını da emerler.
    • Daha ağır binicilerin, tekerlekleri birbirinden daha uzak tutan aks olan geniş bir askı almaları gerekir. Çoğu askı, tahtanın dış kenarlarının 1/4 inç yakınına ulaşır.
    • Burçlar, tahtanın ne kadar sallantılı hissettirdiğini kontrol eder. Teknik sürücüler daha sert burçlar isterken, çok fazla gezinmeyi seven insanlar daha yumuşak burçları tercih edebilir.
  5. adım 5 sürüşünüz için doğru tekerlekleri seçin.
    Sürüşünüz için doğru tekerlekleri seçin. Piyasada pek çok farklı tekerlek türü vardır ve hangi tekerleklerin sizin için en uygun olduğunu görmek için yerel paten mağazanızla konuşmalısınız. Bununla birlikte, standart paten tekerlekleri üreticiden bağımsız olarak aynı genel özelliklere sahiptir:
    • İyi bir 'başlangıç tekerleği' genellikle 52-55 mm, 99A'dır - çoğu arazi için iyi dengelenmiştir.
    • Çok fazla numara yapan patenciler genellikle 50mm, 101A gibi daha küçük, daha sert tekerlekler isterler.
    • Çok fazla gezinti yapan patenciler 70mm, 78B gibi daha yumuşak, daha büyük tekerlekler ister.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kaykay yapmak için hangi ağacı kullanıyorsunuz?
    Çok ince kaplamaları olan sert Akçaağaç arıyor olmalısınız. Çok özel olduğu için, yerel Home Depot gibi bir yerde bulmak biraz zor olabilir.
  • Soru
    Longboard almalı mıyım?
    Kaykayınız üzerinde gezinmeyi planlıyorsanız veya tepelerden aşağı inmek istiyorsanız bir longboard harika çalışacaktır. Zıplamalar, öğütmeler ve numaralar yapmak istiyorsanız, standart boyutlu bir kaykay en iyi sonucu verecektir.
  • Soru
    Gerçekten büyük bir kaykay yapacak olsam kaç katmana ihtiyacım olurdu?
    Çok daha büyük ve güçlü olması için yaklaşık 13 katmana daha ihtiyacınız olacaktır.

İpuçları

  • Boyarken yaratıcı olun ve beğenmezseniz zımparalayıp tekrar boyayabilirsiniz
  • Kavrama bandı bir mağazada 5.00 dolar. Zımpara kağıdı kullanmak ayakkabılarınızı mahvedecektir.
  • Güvenliği sağlamak için kaykayın iyi inşa edildiğinden emin olun. Kaykay parkları gibi yerlere gitmeden önce test etmek için mahallenizde dolaşarak deneyin.

Uyarılar

  • Tahtayı düzgün bir şekilde yapmazsanız kırılma riski vardır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 6-9 adet sert kontrplak.
  • Ahşap tutkalı
  • Boya Rulosu
  • Strafor
  • Maket Bıçağı
  • Sağlam cetvel ve kıstas.
  • Vakum
  • Vakum Torbası
  • Tornavida
  • Kalemler ve kalın, büyük kağıtlar.
  • Tekerlekler, Kamyonlar ve Tutunma Bandı
  • Testere