Sörf Tahtası Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir sörf tahtası yapmak çok sabır, hassasiyet ve tabii ki malzeme gerektirir. Bu titiz, yavaş bir süreçtir ve hata yapmak kolaydır. Öte yandan, kendi spesifikasyonlarınıza göre yarattığınız tamamen bireysel ve benzersiz bir sörf tahtasına sahip olmanın ödülü, sıkı çalışmaya değer!

Adımlar

Sörf Tahtası Şablonunun Yapılması

  1. adım 1 garaj veya atölye gibi uygun bir çalışma alanı seçin.
    Garaj veya atölye gibi uygun bir çalışma alanı seçin. Hem geniş hem de iyi havalandırılan bir alana ihtiyacınız var. Ortalığı dağıtacaksınız, bu yüzden seçtiğiniz alanın bunu kaldırabileceğinden emin olun.
    • Havalandırma söz konusu olduğunda dışarıda çalışmak bir artıdır, ancak mükemmel şekilde yerleştirilmiş 3 floresan ışığa sahip kapalı bir tesis, şekillendirmenizdeki kusurları gösterecek ve böylece onları erkenden yakalayabileceksiniz.
    • Açık havada çalışıyorsanız bu hava koşullarına bağlı bir projedir. Yağmurda, karda ve hatta rüzgarda herhangi bir çalışma yapamayacağınızı bilin.
    • Özellikle tahta yapımı için bir oda inşa etmek iyi bir fikir olabilir; kısa bir tahta için en az 10 feet x 8 feet (3 metre x 5,4 metre), uzun bir tahta yapıyorsanız 10 feet'ten daha uzun bir odaya ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 i̇nce bir kontrplak parçası alın ve üzerine bir sörf tahtası çizerek bir şablon oluşturun.
    İnce bir kontrplak parçası alın ve üzerine bir sörf tahtası çizerek bir şablon oluşturun. Tasarımı kopyalamak için önce beğendiğiniz bir sörf tahtasını bulmak için birkaç farklı sörf tahtasını deneyin. Kontrplağınızı yere koyun ve sörf tahtasını üzerine yerleştirin, ardından bir keçeli kalemle tahtanın dış hatlarını işaretleyin.
    • Kirişin (tahtanın uzunluğunu ortadan geçiren ahşap şerit) kontrplağın uçları arasında tam olarak hizalandığından emin olun.
    • İz sürmeyi kolaylaştırmak için burun ve kuyrukta, tahtanın orta noktalarında bir işaretleyici ile yerleştirme noktalarını işaretleyebilir, ardından sörf tahtasının kesiminin doğru olması için her bir ardışık noktayı bir öncekine paralel hale getirerek tahtanın her tarafını dolaşabilirsiniz.
    • Anahatları çizerken tahtayı veya kontrplağı hareket ettirmemeye son derece dikkat edin.
  3. adım 3 kontrplağı sabitleyin...
    Kontrplağı bir iş makinesine sabitleyin ve bir dekupaj testeresi ile kesin. Koruyucu gözlüklerinizi takın ve dekupaj testeresini fişe takın. Sörf tahtası şeklindeki şablonunuzu oluşturmak için ana hatlarınız boyunca çok dikkatli bir şekilde kesin.
    • Keseceğiniz kenarların testerenin kenarlarından sarktığından emin olun ve kontrplağı kesmek için karbon çelik bir bıçak kullanın.
  4. adım 4 bir sörf tahtası tedarik mağazasından köpük veya ahşap bir sörf tahtası boşluğu alın.
    Bir sörf tahtası tedarik mağazasından köpük veya ahşap bir sörf tahtası parçası alın. Boş bir sörf tahtası, nihai ürüne şekil vereceğiniz herhangi bir sörf tahtasının temelidir. Kişisel tercihinize göre köpük veya ahşap seçin.
    • Sörf tahtası boşluklarının birçok farklı şekli, ağırlığı, uzunluğu ve yoğunluğu vardır. İhtiyacınız olan sörf tahtası türü, dalgaya nasıl bindiğinize bağlıdır. Küçük dalgaları aşmayı seviyorsanız, daha az yoğun bir tahta tam size göre (daha sık değiştirmeyi düşünmediğiniz sürece). Tahta ne kadar yoğun olursa o kadar güçlü olur ve o kadar uzun süre dayanır.
    • EPS köpük, poliüretan köpükten daha düşük yoğunlukta olmasına rağmen hem güçlü hem de uzun ömürlü bir malzeme olduğu için genellikle boş tahta için iyi bir malzeme seçimi olarak selamlanır.

Sörf Tahtasını Şekillendirme

  1. adım 1 boşluğu iş atının üzerine yerleştirin ve şablonu üzerine çizin.
    İş parçasını iş makinesine alttan yukarıya doğru yerleştirin ve şablonu üzerine çizin. Şablonu işlenmemiş parçanın üzerine yerleştirin ve kiriş çizgisi boyunca tamamen düz durduğundan emin olun. Kalın bir kurşun kalem kullanarak sörf tahtası şablonunun şeklini işlenmemiş parçanın üzerine burundan kuyruğa doğru çizin. Boşluğu ters çevirin ve şekli ön tarafa çizin.
    • Daha önce hiç sörf tahtası şekillendirmediyseniz, başlamadan önce süreç hakkında bir fikir edinmek için bir sörf tahtası atölyesinde biraz zaman geçirmeli ve nasıl yaptıklarını izlemelisiniz.
  2. adım 2 sörf tahtası boşluğundaki fazla köpüğü (veya ahşabı) dekupaj testeresi ile kesin.
    Sörf tahtası boşluğundaki fazla köpüğü (veya ahşabı) dekupaj testeresi ile kesin. Sörf tahtası şablon izinden 1 ila 1 1/2 inç (2,54 ila 3,81 cm) fazla bıraktığınızdan emin olun; bu size şekil vermek için alan sağlayacaktır.
    • Özellikle burun kısmındaki kirişin etrafını keserken çok dikkatli olun.
  3. adım 3 boş sörf tahtasını kelepçelerle iş makinesine sabitleyin ve her iki tarafını düzleştirin.
    Boş sörf tahtasını kelepçelerle iş makinesine sabitleyin ve her iki tarafını da düzleyin. Elektrikli bir planyayı .08 inç (2 mm) derinliğe ayarlayın ve tahtanın alt tarafını kuyruktan buruna doğru çok hassas bir şekilde planyalayın. Ters çevirin ve tahtanın üst kısmını düzleyin. Sadece sert yüzeyin altındaki daha yumuşak beyaz köpüğe ulaşacak kadar düzleyin.
    • Buruna yaklaştığınızda elektrikli planyayı kullanmak zorlaşacaktır; işte o zaman hassasiyet için el ve parmak planyalarını kullanmalısınız.
    • İhtiyacınız olan tüm planyaları bir hırdavatçıdan ya da marangozluk malzemeleri satan bir dükkandan temin edebilirsiniz.
  4. adım 4 rayların kavisini el veya parmak planya ile şekillendirin.
    El veya parmak planya ile rayların kavisini şekillendirin. Raylar tahtanızın kavisli kenarlarıdır ve onları şekillendirme şekliniz tahtanın nasıl kullanılacağını etkileyecektir. Daha küçük sörflerde daha fazla kaldırma kuvveti için daha yumuşak bir kavis ve daha büyük sörflerde daha iyi performans için daha keskin bir kavis yapın.
    • Tahtanızın raylarını şekillendirmenin sayısız yolu vardır, ancak genel olarak, eğri ne kadar yumuşak olursa tahtanız o kadar bağışlayıcı olacaktır. Daha keskin kavisler genellikle daha yüksek performanslı tahtalarda bulunur.
  5. adım 5 i̇şlenmemiş parçanın raylarını çelik hasır ile düzeltin.
    İşlenmemiş parçanın raylarını çelik ağ ile düzeltin. Bir parça çelik hasırı iki elinizle tutun ve raylar boyunca kuyruktan buruna doğru hareket ettirin. Rayın arka 1/4'ünü daha keskin bir kenar haline getirin ve ön 3/4'ünü daha yuvarlak hale getirin.

Sörf Tahtasına Reçine Ekleme

  1. adım 1 boş sörf tahtasının alt tarafını 6 oz (168 g) fiberglas bezle kaplayın.
    Boş sörf tahtasının alt tarafını 6 oz (168 g) fiberglas bezle kaplayın. Keskin bir makas kullanarak bezi işlenmemiş parçanın şekli etrafında kesin ve tahtanın üzerinde yaklaşık 2 inç (5 cm) fazladan bez bıraktığınızdan emin olun. Bezi, tahtanızın kıvrıldığı yerlerde 'V' şeklinde kesin, böylece rayların üzerine katlayabilirsiniz.
    • Fiberglas bezi sörf tahtası malzemeleri satan bir dükkandan, denizcilik dükkanından veya fiberglas dükkanından satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 24 oz (800 ml) reçineyi katalizör ile karıştırın.
    24 oz (800 mL) reçineyi katalizör ile karıştırın. Reçine ve katalizör, birlikte karıştırıldıklarında sörf tahtası üzerinde şeffaf, sert kaplamayı oluşturacak maddelerdir. Elinizdeki ürünün oranlarını okuyun ve bunları küçük bir plastik kap veya kovada karıştırın.
    • Polyester sörf tahtası reçinesi ve katalizörü bir sörf tahtası tedarik mağazasından satın alın.
  3. adım 3 sörf tahtası reçine karışımını fiberglas kumaşın üzerine dökün ve eşit şekilde yayın.
    Sörf tahtası reçine karışımını fiberglas kumaşın üzerine dökün ve eşit şekilde yayın. Tahtanın ortasından başlayın ve bir silecek kullanarak reçineyi tahtanın ortası boyunca şekil 8 düzeninde işleyin. Kenarlara ulaştığınızda fiberglası kilitlemek için reçineyi dışarı ve rayların üzerinden geçirin.
    • Reçinenin soğuması yaklaşık 5 ila 6 dakika sürer, bu nedenle zamanlama önemlidir. Tüm bezin eşit şekilde ıslandığından ve boşluğun üzerinde sabitlendiğinden emin olun. Fazla bezi bırakın (sonunda kaplanacaktır), ancak fazla damlaları sildiğinizden emin olun.
  4. adım 4 reçinenin yaklaşık 1 gün boyunca kürlenmesine izin verin, ardından diğer tarafta tekrarlayın.
    Reçinenin yaklaşık 1 gün boyunca kürlenmesine izin verin, ardından diğer tarafta tekrarlayın. Alt taraf için kullandığınız yöntemle üst tarafa da reçine ekleyin. Daha fazla güç için güverteye fazladan 4 oz. (133 mL) fiberglas kumaş katmanı ekleyin.

Yüzgeçlerin Eklenmesi

  1. adım 1 bir sörf malzemeleri mağazasından çıkarılabilir kalıplı bir yüzgeç sistemi satın alın.
    Bir sörf malzemeleri mağazasından çıkarılabilir kalıplı bir yüzgeç sistemi satın alın. Çıkarılabilir bir sistem en iyi seçenektir, böylece sörf tahtanızı taşımak için bunları çıkarabilirsiniz. Kalıplanmış yüzgeçleri satın almak, kendiniz yapmaya çalışmaktan çok daha kolaydır.
    • Dalgalara göre yerleşimi değiştirebilmek istiyorsanız, tahtanıza birden fazla yüzgeç konumu da ekleyebilirsiniz.
  2. adım 2 yüzgeç yerleşimini işaretleyin ve yüzgeç kutularını çizin.
    Yüzgeç yerleşimini işaretleyin ve yüzgeç kutularını çizin. Şablonunuzu aldığınız sörf tahtasından ölçüleri alın ve yüzgeçlerin yeni tahtanızda nereye gideceğini işaretlemek için bir işaretleyici kullanın. Yüzgeç kutularının ana hatlarını, onları yerleştireceğiniz tahtanın üzerine çizin.
    • Yüzgeç kutuları, çıkarılabilir kalıplanmış yüzgeç sisteminin tahtanızda kalacak kısmıdır, yüzgeçler bunların içine ve dışına kayar.
  3. adım 3 kanatçık kutuları için sığ delikler açmak üzere bir keski ve zımpara kağıdı kullanın.
    Yüzgeç kutuları için sığ delikler açmak üzere bir keski ve zımpara kağıdı kullanın. Kanatçık kutularının dış hatlarının iç kısmını, tahta ile aynı hizada yerleştirmek için yeterince derin olacak şekilde dikkatlice yontun. Delikleri zımpara kağıdı ile elle düzeltin.
    • Ana hatların dışında herhangi bir malzeme oymamaya dikkat edin. Sadece orta kısmın çoğunu keski ile çıkarın, ardından deliği zımpara kağıdı ile dikkatlice şekillendirin.
    • Bir nalburdan veya marangozluk malzemeleri satan bir dükkandan keski alabilirsiniz. Eğer yoksa keski olarak keskin bir düz tornavida da kullanabilirsiniz.
  4. adım 4 yüzgeç kutularını sörf tahtası reçinesi ile yerine sabitleyin.
    Yüzgeç kutularını sörf tahtası reçinesi ile yerine sabitleyin. Yüzgeç kutularını yerinde tutmak için deliklere yeterli miktarda reçine dökün. Yüzgeç kutularını deliklerine sıkıca yerleştirin ve kenarlarındaki fazla reçineyi silin.
    • Tüm tahtaya sıcak reçine kaplaması yaptığınızda yüzgeç kutuları yerlerinde daha da sağlamlaşacaktır.
  5. adım 5 30 oz (1000 ml) sıcak reçineyi katalizör ile karıştırın ve sörf tahtasının üzerine yayın.
    30 oz (1000 mL) sıcak reçineyi katalizör ile karıştırın ve sörf tahtasının üzerine yayın. Sörf tahtasının yüzgeç tarafının yukarıda olduğundan emin olun, reçineyi üzerine dökün ve yüzgeç kutuları da dahil olmak üzere tüm alan kaplanana kadar geniş bir boya fırçasıyla yayın.
    • Yüzgeçlerin yerleştirileceği yüzgeç kutularının yuvalarına reçine girmemesine dikkat edin.
  6. adım 6 reçinenin 3 saat boyunca kürlenmesini bekleyin, ardından levhanın diğer tarafını kaplayın.
    Reçinenin 3 saat boyunca kürlenmesine izin verin, ardından levhanın diğer tarafını kaplayın. Reçine sertleştikten sonra levhayı ters çevirin ve üst taraf için işlemi tekrarlayın. Tahtanızda reçine izlerini önlemek için damlayanları sildiğinizden emin olun.
    • Tahtaya başka bir şey yapmadan önce reçinenin üst tarafta 3 saat boyunca kürlenmesine izin verdiğinizden emin olun.

Tasma Tapasının Takılması ve Zımparalama

  1. adım 1 1,33 inç (3,4 cm) çapında matkap ucuyla tasma tapası için bir delik açın.
    Tasma tapası için 1,33 inç (3,4 cm) çapında matkap ucuyla bir delik açın. Deldiğiniz delik kuyruktan 2 1/4 ila 3 1/4 inç (6 ila 8 cm) uzaklıkta, kirişin yakınında olmalıdır. Tasma tapası güverte ile aynı hizaya gelene kadar fiberglas ve köpüğü soymak için küçük bir bıçak kullanın.
    • Tasma tapası, ayak bileği tasmasını sörf tahtanıza tutan şeydir. Bir sörf mağazasından bir tane alabilirsiniz.
  2. adım 2 3 oz (100 ml) sıcak kaplama reçinesini katalizör ile karıştırın ve deliğe biraz dökün.
    3 oz (100 mL) sıcak kaplama reçinesini katalizör ile karıştırın ve deliğe biraz dökün. Tasma tapasını deliğe yerleştirin, ardından sertleşmesi için kalan kısmı reçine ile doldurun. Fazla reçineyi bir boya fırçası ile silin.
  3. adım 3 zımparalamaya başlamadan önce reçinenin en az 1 gün kürlenmesini bekleyin.
    Zımparalamaya başlamadan önce reçinenin en az 1 gün kürlenmesini bekleyin. 1 gün sonra reçine kürlenecek ve tasma tapası tahtaya tamamen sabitlenecektir. Artık tahtanızı zımparalamaya ve bitirmeye geçebileceksiniz.
  4. adım 4 sörf tahtasının alt tarafını elektrikli bir zımpara ile zımparalayın.
    Sörf tahtasının alt tarafını elektrikli zımpara ile zımparalayın. İnce zımpara kağıdıyla tüm tümsekler ve pütürlerin yanı sıra parlaklık da gidene kadar zımparalayın. Elektrikli zımpara makinesini kullanmanın zor olduğu bölgeleri elle zımparalayın.
    • Aşırı zımparalamayın; bu tahtaya zarar verecektir. Böyle bir durumda, hasarı düzeltmek için az miktarda sörf tahtası reçinesi ve fiberglas bez kullanın, ardından lekeleri düzeltmek için yeniden zımparalayın.
  5. adım 5 çok ince zımpara kağıdını nemlendirin ve tahtayı parlak hale gelene kadar zımparalayın.
    Çok ince zımpara kağıdını nemlendirin ve parlak hale gelene kadar zımparalayın. Çok ince zımpara kağıdı kullanarak cilayı kaldırmak yerine sadece cilalamış olursunuz. Dokunulduğunda son derece pürüzsüz ve parlak olana kadar zımparalayın.
    • Bu ekstra zımparalama adımı olmadan, tahtanız cildinizi tahriş edecek ve kaşındıracaktır.
  6. adım 6 tahtanızın 3 gün boyunca kullanılmadan kalmasına izin verin.
    Tahtanızın 3 gün boyunca kullanılmadan kalmasına izin verin. İşlemi bitirmek için sörf tahtası reçinesinin tamamen sertleşmesini bekleyin. Sörf tahtanız 3 gün dolduktan sonra dalgalara vurmaya hazır olacak!

Video

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Nasıl grafik ekleyebilirim?
    Renkli reçine kullanabilir veya son reçine katmanının altına bir grafik yerleştirebilirsiniz. Grafiğin kaplandığında akmayacağından emin olun.
  • Soru
    Sörf tahtası uzunluğu
    Sörf tahtaları genellikle 6-8 feet uzunluğundadır. Boyut, boy ve kilonuzun yanı sıra kişisel tercihlerinize de bağlıdır.
  • Soru
    Nasıl grafik ekleyebilirim?
    Renkli reçine kullanabilir veya son reçine katmanının altına bir grafik yerleştirebilirsiniz. Grafiğin kaplandığında akmayacağından emin olun.

İpuçları

  • Gerekli aletlerin fiyatlarını kontrol edin. Bir sörf tahtası inşa etmek için çok fazla donanım gerekir, bu nedenle bunu yapacak paranız olduğundan emin olun.

Uyarılar

  • Reçine ile çalışırken daima lateks eldiven kullanın.
  • Testerelerle ve her türlü tozla çalışırken daima koruyucu gözlük takın.
  • Zımparalama sırasında daima cerrah maskesi takın.
  • Sıcak reçineye cildinizle dokunmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 3 floresan ışık (bir odada şekillendirme yaparken)
  • Çok ince kontrplak
  • İşaretleyici
  • Güvenlik gözlükleri
  • Jigsaw
  • Boş sörf tahtası
  • Ahşap yük beygiri
  • Kalın kalem
  • Elektrikli planya
  • El planyası
  • Parmak boyutunda planya
  • Çelik ağ 4 inç x 4 inç (10 cm x 10 cm)
  • Fiberglas kumaş (minimum 6 oz. veya 168 g, ancak kumaş ne kadar ağır olursa tahta o kadar güçlü olacaktır, 20 fit veya yaklaşık 6 metre önerilir)
  • Makas
  • Sörf tahtası reçinesi ve katalizörü
  • 3 plastik silecek
  • Maskeleme bandı
  • Fiberglas halat (39 inç veya 100 cm)
  • Cerrahi lateks eldivenler
  • Sıcak kaplama reçinesi ve katalizör
  • 3 geniş boya fırçası
  • 1,33 inç (3,4 cm) çapında matkap ucuna sahip elektrikli matkap
  • Küçük bıçak
  • Tasma fişi
  • Cerrahi yüz maskeleri
  • Elektrikli dairesel zımpara
  • Elektrikli dairesel zımpara makinesine uyan zımpara kağıdı (hem kaba hem ince)
  • Islak zımpara kağıdı
  • Toz fırçası
  • Kanat kutusu ve kanatlar