Çadır Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geleneksel bir ova çadırı (tipi olarak da yazılır), bir ateşi ve birkaç kişiyi rahatça barındıracak kadar büyük, geniş ve dayanıklı bir yapıdır. Sıcak veya soğuk havalarda yaşanabilir ve inşa etmek için gerekli malzemeleri bir araya getirdiğinizde, kurulumu, sökülmesi ve başka bir yere taşınması nispeten kolaydır, bu da çadırı göçebe bir yaşam tarzı için ideal kılar. Eğlence, yenilik ya da alternatif bir yapıda yaşamak istediğiniz için bir çadır inşa etmek istiyorsanız, nereden başlayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Gerekli Malzemelerin Toplanması

  1. adım 1 biraz tuval alın.
    Biraz branda alın. Geleneksel olarak çadırlar, suya dayanıklı ve esnek olan tabaklanmış bufalo veya geyik derilerinden yapılırdı. Günümüzde bufalo derisi elde etmek nispeten zor olduğundan, modern çadırların çoğu kanvas kullanılarak yapılmaktadır. Daha küçük çadırlarda ateş yakmak zordur, bu nedenle eğer bir çadır inşa edecekseniz, önemli büyüklükte bir çadır inşa etmenizde fayda vardır.
    • Konforlu büyüklükte bir çadır için yaklaşık 15 x 30 feet boyutlarında bir branda parçasına ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 birkaç çadır direği hazırlayın.
    Birkaç çadır direği hazırlayın. Çadır için iki temel gereksinim, bir tür örtü (branda) ve örtü brandasının genişliğinden yaklaşık üç fit daha uzun sırıklardır. Gerçekten sağlam bir çadır için bunlardan yaklaşık on iki tanesine ihtiyacınız olacak. Ne kadar pürüzsüz olursa o kadar iyidir, ideal olarak birkaç inç kalınlığında ve sırık çamından yapılırlar.
    • Bu direkleri edinmenin en kolay yolu ticari olarak satın almaktır. Odun kesmek de bir seçenektir, ancak yasal odun topladığınızdan emin olmanız gerekir ki bu da zor bir teklif olabilir. Güvende olmak için, sağlam ve yasal olduklarından emin olmak için bir satıcıdan satın alın.
    • Sırıkları kullanıma hazırlamak için pürüzlü yerleri çakı ve zımpara kağıdı ile düzeltin ve 50/50 oranında keten tohumu yağı ve terebentin karışımından oluşan bir kat ile işlemden geçirin. Bu, direklerin hava koşullarına karşı korunmasını ve uzun yıllar dayanmasını sağlayacaktır.
  3. adım 3 tuvalden teepee desenini kesin.
    Tuvalden teepee desenini kesin. Çadır için önceden kesilmiş bir kanvasınız yoksa, kendi kanvasınızı kesmeniz gerekecektir. Önce tuval üzerine bir desen çizmek en iyi fikirdir, ancak temel kesim, uzunluğunun yarısı kadar genişliğinde bir yarım daire, yarım dairenin düz tarafında her iki uca doğru kesilmiş çentikler ve düz tarafın ortasından 'duman kanatları' olarak kullanılmak üzere kesilmiş kanatlar ve kapı için bir deliktir. Ayrıca içerideyken kapı deliğini örtmek için yeterli miktarda branda saklamanız gerekecektir.
  4. adım 4 45 feet (13,7 m) manila ya da hasır ip alın.
    45 feet (13,7 m) manila ya da hasır ip alın. Sentetik halat çadır inşa etmek için iyi bir fikir değildir, çünkü doğal halatlar gibi direkleri kavramakta zorlanır ve kaymaya neden olur.
    • Tuvalin altını yere sabitlemek için yaklaşık 12-15 kazığın yanı sıra ateş yakmak için gerekli malzemelerin de olması iyi olur. Otantik bir teepee istiyorsanız, monte ederken kanvas örtünün açık kısmını sabitlemek için kirpi tüyü veya başka uzun iğneler alın.

Çerçevenin Kurulması

  1. adım 1 tripodu yerleştirin.
    Üçayağı yerleştirin. Teepee, üç direğinizle basit bir tripod oluşturarak başlar. İkisini düz bir şekilde yere, yan yana koyun ve bir diğerini de üstlerinde yaklaşık 30 derecelik dar bir açı oluşturacak şekilde çapraz olarak yerleştirin. Birbirinin yanındaki iki direk köşe direkleriniz olurken, kesişen direk 'kapı direği' olarak işlev görecektir.
    • Doğru bir ölçüm için tuvali yerleştirin ve direkleri üstüne monte edin. İki temel direğin üst kısımları tuvalin ortasında, düz tarafın merkezine bakacak şekilde, diğer direği yarım dairenin kavisli tarafındaki uç kenardan yaklaşık 1/3 oranında aşağıya gelecek şekilde üzerine yerleştirin. Bu kabaca 30 derecelik bir açı olmalıdır.
  2. adım 2 tripodu bağlayın...
    Üçayak direklerini bir karanfi̇l hitch. Karanfil düğümü kullanarak direkleri birbirine bağlamak için halatınızın yaklaşık altı metresini kullanın. Kısa tarafta yaklaşık beş fit ve uzun tarafta 40 fit (12,2 m) kadar kalmalıdır. Halatı kesmeyin. Kısa uçla direklerin etrafını birkaç kez sarın ve ardından kalan halatla bir karanfil düğümü daha atın. Halatın geri kalanı daha sonra işinize yarayacaktır. Onu sarmalı ve yoldan uzak tutun.
  3. adım 3 çadırı kaldırın.
    Teepee'yi kaldırın. Teepee'nizi kurmak istediğiniz yerde, ipi çekerek direkleri eklemli uçtan kaldırın. Üçayağı sürüklemelerini önlemek için yardımcıların ayaklarını direklerin alt ucunda tutmalarını sağlayın.
    • Bu noktada, daha çok iki ayaklı bir sehpa gibi görünmelidir. Tepe noktasına ulaştığında, yan yana duran iki temel direği birbirinden yaklaşık 9 fit (2,7 m) ayırın. Bunlar çadırın 'arka' köşelerini oluştururken, geçiş direği de 'kapı direği' olacaktır. Tam anlamıyla simetrik değil, daha çok ikizkenar üçgen şeklinde olmalıdır. Arka köşe direkleri kapı direği için bir beşik görevi görmeli, her bir köşe direği ile kapı direği arasında her bir köşe direği arasındakinden yaklaşık bir ayak daha fazla boşluk olmalıdır.
    • Üçayağın tam ortasında, birleşme noktasının tam altında dururken ipi aşağı çekerek üçayağın tüm köşelerinin sağlam olduğundan emin olun.
  4. adım 4 direkleri yerleştirin.
    Direkleri yerleştirin. En sağlam direğinizi 'kaldırma' direği olarak kullanmak üzere bir kenara koyun. Direkleri, kapı direğinin hemen sağından başlayarak tripodun etrafında saat yönünün tersine bir daire çizerek ekleyeceksiniz. Tripodun kapı direği ile her bir köşe direği arasındaki kenarlarında beşer direk bulunmalıdır. İki köşe direği arasındaki 'arka' tarafta dört direk ve kaldırma direğiniz bulunmalıdır.
    • Teepee'nin arka tarafının ortasında kaldırma direği için boşluk bırakın. Bu tarafta dört direk olmalı ve ortasında kaldırma direği için bir boşluk bulunmalıdır. Bu, daha sonra çadırın üzerine örtüyü koymak için kullanılacaktır.
    • Köşe direkleri ve kapı direği ile aynı hizada olacak şekilde her bir direği ayağınızla tabanda sabitleyerek, direğin üst kısmının köşe direklerinin her ikisi tarafından oluşturulan V'nin içinde yavaşça durmasına izin verin.
    • Eşit aralıklarla yerleştirilmiş tüm direkler arasındaki mesafe yaklaşık 3 fit (0,9 m) olmalıdır.
  5. adım 5 direkleri sarın.
    Direkleri sarın. İpin uzun ucunu kullanarak, ipi tüm direklerin kesişme noktasının etrafında yaklaşık 4 kez dolaştırın. İpin kalan kısmını köşe direklerinden birinde asılı bırakın.

Örtünün Takılması

  1. adım 1 kaldırma çubuğunu kapağın ortasına yerleştirin.
    Kaldırma direğini örtünün ortasına yerleştirin. Branda yerdeyken direği, ucu yarım dairenin düz tarafının ortasına bakacak şekilde örtünün ortasına yerleştirin. Tuvalinizi önceden kesilmiş olarak satın aldıysanız, tuvalin ortasında tuvali direğe tutturacağınız küçük bir 'yaşam direği kanadı' olmalıdır.
    • Brandayı kaldırma direğine çok sıkı bir şekilde bağlamak önemlidir. Yaşam direği kanadı birkaç santim bile kayarsa, tuval kırışacak ve çadırın düzensiz ve gevşek olmasına neden olarak değerli ısı faydalarının bir kısmını kaybedecektir. Kaymadığından emin olmak için, düğümden ve kaldırma direği kanadından bir inç uzunluğunda bir çivi çakın.
  2. adım 2 tuvali sarın.
    Brandayı sarın. Tuval hala yerdeyken ve kaldırma direğiniz sabitlenmişken, kenarları direğe doğru kıvırın. Bir bayrak katlar gibi her seferinde biraz yuvarlayın, böylece kaldırma direğini kaldırdığınızda branda kolayca ve eşit bir şekilde açılabilecektir.
    • Tüm demeti havaya kaldırın ve kaldırma direği için çadırın arka duvarında bıraktığınız boşluğa yerleştirin.
  3. adım 3 tuvali açın.
    Tuvali açın. Direk yerleştirildiğinde, tuvali arka duvardan ilk kapı direğine kadar direk çerçevesinin etrafından açın. Tuval üzerindeki duman kanatlarının da dışa doğru açıldığından emin olun ve bunları birbirine bağlayın. Teepee bu noktada büyük ölçüde tamamlanmış görünmelidir.
  4. adım 4 kanatları birbirine tutturun.
    Kanatları birbirine tutturun. Ticari çadırların çoğunun açılan kanatlarında delikler bulunur, ancak kanvasınızı kendiniz kestiyseniz, topladığınız iğneleri kullanarak kapağa delikler açmanız ve kanvasın açık tarafını birbirine tutturmanız gerekir.
    • Kirpi tüyü işe yarayabilir ve geleneksel olarak kullanılmıştır, ancak küçük ahşap iğneler daha dayanıklı ve kullanılabilir bir seçimdir. Çam sırıklarının da satıldığı her yerden temin edilebilirler. Eğer tercih etmezseniz tüy kullanmanıza gerek yoktur.
  1. adım 1 tuvali kazıklayın.
    Tuvali kazıklayın. Tuvali geleneksel metal çadır kazıkları kullanarak yere sabitlemek akıllıca olacaktır, böylece güçlü rüzgarlar çadırınızı bir paraşüte dönüştürmeyecektir. İçeri girmeye hazır olduğunuzda, kapıyı dışarıya sabitleyin ve ova tarzı kamp yapmaya hazırsınız.
    • Çadırınızda ateş yakmak istiyorsanız duman kapaklarını açmanız gerekir, aksi takdirde çadırı sıcak tutup yangın riskini göze almış olursunuz. Çadırın kapı tarafına ipleri sabitlemek için kazıklar dikin, böylece ateşiniz yanarken iplerin tekrar kapanmasını önleyebilirsiniz.
    • Soğuk havalarda ateş yakmak istiyorsanız çok dikkatli olun. Harika bir ısı kaynağı olacak ve çadırınız kısa sürede kızaracaktır, ancak merkezi bir yere, duman kanatlarının altına yerleştirildiğinden emin olun ve her zaman aktif olarak gözleyin.
  2. Bitti. İyi iş çıkardınız!

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Loca direkleri ne kadar uzun olmalı?
    Okuduklarıma göre, kulübenin direkleri brandanın yüksekliğinden üç fit daha uzun olmalı. Örneğin, branda 12 fit uzunluğundaysa, direkler 15 fit uzunluğunda olmalıdır.
  • Soru
    Çadırın önünü kirpi tüyleriyle sabitlemek de neyin nesi? Bu çok saçma. Çadırların eski bir geleneksel konut olduğu bir bölgede yaşıyorum ve çadırlar üzerine bir kitap yazıyorum.
    Çadır tasarımı kabileden kabileye değişir. Kirpi tüylerinin sizin geldiğiniz kabileden başka bir kabile tarafından kullanılmış olması mümkün. Herhangi bir genelleme, bireysel koşullara uygulanamamaktan muzdariptir, bu nedenle belki de tipi varyantları hakkında daha derin bir araştırma yapabilir ve bu makaleyi biraz daha bilgilendirebilirsiniz; herkes bilgiyi geliştirmek için bu siteyi düzenlemekte özgürdür.
  • Soru
    Malzemeler ne kadara mal olacak?
    Kullanmak istediğiniz malzemelerin türüne ve bunları nereden satın aldığınıza bağlıdır, ancak büyük, yüksek kaliteli bir teepee için en az birkaç yüz dolar harcamayı beklerdim. Akıllıca alışveriş yaparsanız muhtemelen 100 doların altında daha ucuz bir versiyon yapabilirsiniz.

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 12-15 lodge direği çam direkleri
  • 15 x 13 ebadında tuval ya da önceden kesilmiş teepee desen kaplaması
  • Tuvali sabit tutmak için tahta veya diğer pimler
  • 45 feet (13,7 m) doğal manila veya hasır halat
  • Keskin bıçak veya balta
  • Şerit metre